Dodaj do ulubionych

matematyka roz. a program szkoly sredniej

27.10.06, 20:13
Witam

czy ktos z was zdawal/zdaje mature roz. z matematyki, a w szkole ma realizowana tylko podstawe ? pytam bo sam jetem w takiej sytuacji, zapisalem sie na kurs a tu szok, ludzie w klasach mat-biol maja po 11 h (!) (nie wiem czy tak jest wszedzie) mamty w tygodniu... a ja tylko 3... roznica miedzy nami jest jak niebo a ziemia, nigdy do kompletnych debili z matmy nie nalezalem ale teraz czuje sie jeszcze gorzej, w domu rowiazuje duzo zadan ale przyznajmi szczerze ze wielu zwyczajnie nie potrafie. coraz czesciej zastanawiam sie nad zmiana deklaracji...
Obserwuj wątek
    • Gość: malwa Re: matematyka roz. a program szkoly sredniej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.06, 21:05
      hej :)
      u mnie też są tylko 3 matmy a moje 2 kolezanki zdają rozsz matmę. Jednakze
      nauczycielka organizuje dla nich fakultety- 2 godz. A tak nawiasem mówiąc z
      profilem biol-matematycznym nigdy sie nie spotkałam.
      wszystko jest do zrobienia:)
      ja zdaje rozsz histe i wos a mam tylko 1 godzinę w tyg historii i wosu :)
      pozdr!
    • Gość: x Re: matematyka roz. a program szkoly sredniej IP: *.aster.pl 27.10.06, 21:54
      11 godizn to przesada, ale zrealizowanie porzadnie programu rozszerzonego wymaga
      6 godizn matematyki w każdym roku. Róznica miedyz programem podstawowym a
      rezszerzonym jest spora, wiec radze sie przylozyc do nauki.
    • Gość: madylion Re: matematyka roz. a program szkoly sredniej IP: *.toya.net.pl 28.10.06, 09:45
      mialo byc mat-fiz, a co do 11 h to jest troche dziwne no ale skoro tak twierdza...
      • Gość: leche Re: matematyka roz. a program szkoly sredniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 14:04
        nie chodz na zadne kursy!!!

idz na korki indywidualne , i rób masę zadan, bez opieprzania sie, całe multum
        "zwykłych", i po 4 maturalne codziennie

• Gość: kiki Re: matematyka roz. a program szkoly sredniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 14:46
          Ja jestem w klasie mat-fiz, ale zdaje biole rozszerzoną (kamikadze...) i
          faktycznie w pierwszej klasie mieliśmy 5 matm a w 2 i 3 6 godz. tygodniowo.
          jest sporo rzeczy których na podstawie sie nie robi, u mnie w klasie sa osoby
          które zdaja podstawe i sa takie co rozsz. i nauczycielka czasem mówi co jest
          już poza programem podst. musisz wziąć sie za robote,a napewno ci sie uda albo
          zdawac podstawowy bo teraz takie jest zapotzrebowanie na ścisłowców ze się może
          załapiesz:)
          • madylion Re: matematyka roz. a program szkoly sredniej 05.11.06, 20:02
            widzisz tam gdzie sie wybieram jest srednio ponizej 1 sosby na miejsce, nie
            chodzi o wynik, chodzi o wiedze, po to aby po po lroku nie pozeganac sie z
            uczelnia bo nie zdam analizy...
    • tragiczny_krwawy_kotlecik Re: matematyka roz. a program szkoly sredniej 29.10.06, 17:06
      Ano zdaje. Klasa humanistyczna - przez 3 lata po 3 matmy w tygodniu i to w
      dodatku z nauczycielami do niczego... Z takimi samymi fizyka - 1,5 roku po 2 i
      1,5 roku po 1 w tygodniu. Obydwa przedmioty zdaję rozszerzone, jeszcze nie
      zaczęłam się uczyć:D Czuję się jak samobójca :P
    • meganboss Re: matematyka roz. a program szkoly sredniej 04.11.06, 19:44
      Co za szczęściarze maja po 11 h matmy?? Dałabym wiele za chociaż jeszcze 2
      dodatkowe godziny! Jestem mat-fizie, w 3 kalsie i mam tylko 5 oblizanych godzin,
      na których i tak nie idzie ostro! Chce się wyć do księżyca! Notabene, najlepsza
      hajnowska szkoła:/.
      Pozdrawiam! Magda z mat-fiza :/
      • Gość: michał Re: matematyka roz. a program szkoly sredniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 17:14
        A ja zdaje matme i fizykę też rozszerzoną mimo że jestem w klasie humanistycznej
        - 5 godzin historii tygodniowo :) Ale w domu rozwiązuje dużo zadań bo tylko tak
        moge sie przygotować. A tak według mnie nieważne ile masz godzin tygodniowo
        jakiegoś przedmiotu ważne ile masz w sobie zapału. Co z tego że możesz mieć 11
        godzin matmy jak nic z tego nie wyniesiesz bo w końcu będzie Cię nudziła albo
        nauczyciel albo co gorsze sam przedmiot. Ja rozwiazuje codzienni zadania i z
        matmy i z fizyki. Z matmy mi lepiej idzi bo z fizyki prawda nie umiem wielu
        zaqdan. ale uczę sie przynajmniej trochę schematów tych zadań i jak do nich
        podchodzić. jak nie umiem jakiegoś zadania robie go tak długo jak tylko bede
        miał dobry wynik zgodny z odpowiedzią w książce i taką metodą robie kolejne tego
        typu zadania, a jak ta metoda nie jest trafna to próbuje inaczej rozumować.
        Także głowa do gory, na pewno Ci sie uda, Powodzenia wszystkim maturzystom!
        Pamiętajcie Roman jest z Wami :)
        • Gość: eeewkaaa Re: matematyka roz. a program szkoly sredniej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.06, 17:22
          Zapał dobra rzecz, ale porządnego przygotowania nie zastąpi.Co zrobisz jak
          natkniesz się na zadanie ,z którym sobie nie poradzisz? pominiesz.Uważaj na
          maturę szczególnie rozszerzoną z maty trzeba świetnego przygotowania. Jak
          kiepsko zdasz to gdzie się dostaniesz na studia? Widziałam w tym roku
          rozczarowanych z klas humanistycznych co ledwo zdali na 60-70proc. Też mieli
          dużo zapału.Lepiej zapisz się na lekcje u świetnego matematyka, który wytłumaczy
          ci to czego nie było na podstawie.
          • Gość: do ewkaaa Re: matematyka roz. a program szkoly sredniej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.06, 15:36
            "ledwo zdali 60-70 %"
            Wez się opanuj bo ledwo zdac to jest 30-40% z a nie 60%!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            • Gość: eeewkaaa Re: matematyka roz. a program szkoly sredniej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.06, 22:59
              Ale z 60-70proc z podst.matmy nie ma czego szukać na dobrych uczelniach.Dlatego
              napisałam ledwo.Zależy gdzie się wybierasz na studia.
              • Gość: MMM*** Re: matematyka roz. a program szkoly sredniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 18:48
                A ja beznadziejną sytuację....Potrzebuję matmy podstawowej, ale,że dopiero
                teraz zdaje matmę( właściwą mature zdawałam w ubiegłym roku), muszę ją zdawać
                na poziomie rozszerzonym (czarno to widze). No i punkty za podstawowy dostane
                według tego chorego przelicznika :/ Jestem w stanie maturę podstawową napisać
                na 90-100%, tylko dlaczego do jasnej cholery nie moge jej zdawać?? :/
    • Gość: T. Re: matematyka roz. a program szkoly sredniej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.06, 21:24
      Nie przejmuj się... Ja nie robiłem zbyt dużo przez 2,5 roku LO. Napisałem próbną
      i otrzymałem z niej (poziom rozszerzony) 22%. To mnie przebudziło. Kupiłem kilka
      książek z zadaniami, pościągałem stare arkusze z netu i to wystarczyło. Na
      ostatecznej maturze miałem z podstawy 100%, a z rozszerzonej 92%. Więc po prostu
      rób dużo zadań, a wszystko będzie dobrze. Matura z matematyki nie jest dla ludzi
      super-uzdolnionych. Sprawdza tylko na ile posiadłeś wiedzę ze szkoły średniej.
      • Gość: Gosia Re: matematyka roz. a program szkoly sredniej IP: *.tvk.torun.pl 11.11.06, 18:03
        A mógłbyś się podzielić wiedzą jakie to super-książki kupiłes?
        Bezskutecznie szukam czegos dobrego na rozszerzoną i tylko rozszerzoną!
    • Gość: student ...zachęcam do nauki... IP: 82.160.111.* 12.11.06, 01:13
      Cos wam powiem...
      ubiegłoroczną mature zdalem na 98/84 z maty.Jestem w renomowanej uczelni na
      zajebistym kierunku, chodziłem do liceum profilowanego miałem 3 godz tygodniowo
      maty w każdym roku nauki. Wszystkiego nauczyłem sie sam!U mnie na roku sa osoby
      które miały od 6 do 18 matemtyk w tygodniu i napewno nie są lepsze odemnie!
      Wiec... do pracy rodacy!
      Ps.matematyka zaczyna sie na studiach :)Pozdro
      • Gość: eeewkaaa Re: ...zachęcam do nauki... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.06, 12:30
        Gratuluję ci studencie,jesteś widocznie uzdolniony matematycznie i możesz sam
        zgłębić zagadnienia, których nie uczyłeś się w szkole.Ale dotyczy to niewielu
        osób.Niektórzy ci uwierzą, a potem mogą nie zdać poziomu podst. Ja jakoś śednio
        ci wierzę mimo/cudowny efekt samoedukacji/ , że mata tegoroczna była dość
        łatwa.Moi znajomi, którzy tak myśleli wylądowali podrzędnych uczelniach,ale
        nawet niezłe politechniki miały luzy na niektórych kier. Chcieli na SGH lub AE w
        Krakowie a wylądowali w Dębicy,Czestochowie,Kielcach i wierz mi nie są zadowoleni.
    • Gość: ewelcia Re: matematyka roz. a program szkoly sredniej IP: *.chello.pl 15.11.06, 15:05
      Nie wiem gdzie jest po 11 godz matmy. Ja jestem w klasie o profilu
      matematycznym i mam tylko 5. Jak robisz zadania to pamietaj ze na maturze
      bedziesz mogl korzystac z tablic matematycznych wiec uzywaj ich robiac zadania.
      Ale masz sporo do nadrobienia bo material z matematyki rozszerzonej jest o
      wiele wiekszy niz podstawowej.
      • Gość: olinka88 Re: matematyka roz. a program szkoly sredniej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.06, 23:18
        Ja tez zdaje matme rozszerzona, ale jestem na profilu mat-inf i mam 6 matm w
        tygodniu, mysle ze to wystarcza, nie chodze tez na zadne korki
    • Gość: Gość007 Re: matematyka roz. a program szkoly sredniej IP: *.atol.com.pl 16.11.06, 13:16
      Jestem na profilu społeczno- prawnym i ogólnie w tym kierunku chciałam kształcić
      się dalej, ale wyszło inaczej i na maturze potrzebna mi jest matma rozszerz.
      Lubię matmę i i tak chciałam zdawać ją jako dodatkowy przedmiot, ale na
      fakultetach z matematyczną klasą dopiero widzę jakie mam zaległości. 3 godziny
      matmy tygodniowo, nauczyciel do bani, nie dość, że nie potrafi wytłumaczyć
      kwestii, to jeszcze woli pogadanki o polityce zamiast prowadzenia lekcji. Więc
      też muszę wszystko sama w domu robić. Zobaczymy jak pójdzie mi na próbnej.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka