Dodaj do ulubionych

Matura, a studia informatyczne

06.02.07, 11:12
Czy wszyscy z was, którzy chcą się dostać na infę, zdają matmę lub informatykę
na maturze? A jest kierunek informatyczny, gdzie nie trzeba mieć aż tak
obkutej matmy?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kataryniaż Re: Matura, a studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.07, 15:04
      Ja zdaję oba. Ale kumpel jest z matmy kiepski, to idzie na prywatną. To dość
      ciekawe, bo na poziomie wiedzy onformatycznej jesteśmy tym samym. A tak bogiem,
      a prawdą, to na studiach np na politechnice od groma jest matmy i fizy na bardzo
      wysokim poziomie, a potem się okazuje, że i tak liczy się tylko znajomość
      programów i praktyczne umiejętności operacji na aplikacjach. Cóż... Moim zdaniem
      grunt to iść na studia inżynierskie, potem zrobić mgr.
      • Gość: Dymo Re: Matura, a studia informatyczne IP: *.ds5.agh.edu.pl 06.02.07, 16:03
        To juz zalezy w jakiej galezi informatyki bedziesz pracowac. Np matematyka dyskretna (teoria grafow) i algebra (macierze) sa czesto bardzo przydatne. Cala informatyka opiera sie na matematyce i fizyce, wiec czesto trzeba byc dobrym w tych dziedzinach jesli chcesz wprowadzic cos nowego.

Oczywiscie znam wiele osob slabych z maty i fizy, ktorzy sa swietnymi informatykami, ale oni zajmuja sie programowaniem. Jesli jednak kogos kreci np sztuczna intelgencja to bez bardzo dobrej znajomosci matematyki ani rusz.

ZTCW to na wielu uczelniach nie biora pod uwage matury z informatyki, co imho jest dosc zrozumiale, poniewaz o ile z maty musisz byc dobrze przygotowany to z infy jako takiej mozesz byc kompletnym zerem bo i tak w wiekszosci wypadkow bedziesz zaczynac od turbo pascala :>
        • Gość: Wikiania Re: Matura, a studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.07, 18:36
          Ja zdaję fizyke podstawową i matmę rozszerzoną, ale ciemno to widzę. Chodzę do
          liceum profilowanego, które ma niby świetnie przygotowywać do studiów
          informatycznych, ale matmę i fizykę mam poziom podstawowy w szkole :-/
          • Gość: Dymo Re: Matura, a studia informatyczne IP: *.ds5.agh.edu.pl 06.02.07, 18:40
            Oj nie przejmuj sie. Ja tez mialem w LO mate na poziomie podstawowym (nawet bardzo podstawowym, w klasie maturalnej nauczycielka robila nam sprawdziany na poziomie 8klasy bylej podstawowki ;/) a jakos ladnie zdalem mate i dostalem sie na infe na dobrej uczelni :) Co wiecej - niezle mi teraz idzie. Jedyne co potrzebujesz to duzo samozaparcia - pamietaj, ze szkola i studia maja Cie tylko ukierunkowac - wszystkiego tak na dobra sprawe musisz nauczyc sie sama.
            • Gość: Amela Re: Matura, a studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 10:26
              Zgadzam się. W informatyce trzeba dużo pracować samemu, patent i stare, dobre
              rzemiosło zawsze przyniosą skutek. Więc głowa do góry :)
              To prawda, że trzeba wybierać szkołę pod swoją osobistą wizję przyszłej pracy.
              Np mój brat jest w prywatnej w Wawie (WSTE, teraz chyba zmieniła nazwę na
              Futurus,jeśli to ta sama uczelnia) gdzie mają mało zajęć z matmy i fizy, ale za
              to prawie same warsztaty i laboratoria. Mu się to bardzo przydaje, bo zajmuje
              się właśnie programowaniem i tworzeniem stron. Każda uczelnia wydaje troche
              innych specjalistów i moim zdaniem wszyscy są na rynku potrzebni i pracę znajdą,
              odpowiednią do swojego profilu. Róbcie to, co kochacie :)
            • Gość: Wikiania Re: Matura, a studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 19:20
              Dzięki Dymo za pocieszenie :) Mam nadzieję, że uda mi się tak samo jak Tobie.
              • Gość: Runa Re: Matura, a studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 11:08
                A co się ma nie udać? Zawsze jest szansa. A jak nie, to są nie gorsze studia
                niepaństwowe. Informatyka jest rodzajem inwestycji w siebie, przynajmniej ja tak
                to widzę. Potem procentuje. I to nie zależnie od wybranej uczelni.
                • Gość: Wikiania Re: Matura, a studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 16:47
                  Tylko za niepaństwowe musisz nieźle płacić :(
                  • Gość: Dodko Re: Matura, a studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 20:23
                    Glowa do gory , matma na maturze nie jest taka ciezka - tez zdaje w tym roku na
                    informatyke.
                    Wszyscy sie gdzies dostaniemy :), a jak nie do tej to pojdziemy do innej
                    szkoly moze gdzies nasz przyjma :>
                    BTW polecam film - accepted super film :D
                  • Gość: Runa Re: Matura, a studia informatyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 11:30
                    Tak by się mogło wydawać, zresztą czesne to była na początku pierwsza rzecz,
                    która mnie od tych studiów mimo wszystko odstraszała. Ale znalazłam taką szkołę,
                    gdzie czesne mam na poziomie trochę ponad 400 zł/mc, a przy tym stypendia są od
                    4.0, ja mam sporo wyższą, co nie jest trudne, jak się trochę przyłożyć, i tak
                    naprawdę płacę grosze. Trzeba tylko dobrze wybrać szkołę, wszystko przeliczyć, a
                    potem sie uczyć :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka