Dodaj do ulubionych

Uczycie się na geografię?

09.05.07, 14:00
Jutro matura z geografii. Zdaję podstawową i nie wiem czy jest w ogóle sens
coś powtarzać. Z WOS-u powtarzałam wszystko, a i tak nazwiska członków jakiś
tam organizacji mi się nie przydały. Uczycie się? Powtarzacie mapy i
obliczenia?
Obserwuj wątek
    • wyprz Re: Uczycie się na geografię? 09.05.07, 14:02
      ja tak,
      głupio by mi było zdać ją na mniej niż 70%, bo jak sie potem okarze to nawet
      największe "tępaki" na tyle pozdawały.

jestem z takiejsobie jesli chodzi o wielkość miejscowości więc byłaby siara bo
      nauczyciele mnie znają i wiedzą że była 5
      • Gość: sciagwki Ściagi!!!!!! Ściagi!!!!!! Ściagi!!!!!! Ściagi!!!!! IP: *.tkdami.net 09.05.07, 21:34
        strona ze sciagami:
        matura.zs.pl
    • Gość: Andzia Bandzia Re: Uczycie się na geografię? IP: *.broker.com.pl 09.05.07, 14:03
      ja sobie czytam vademecum z operonu
      • Gość: AndziaBandzia Re: Uczycie się na geografię? IP: *.broker.com.pl 09.05.07, 14:05
        Wieprz ..ehh ta wiejska ludnosc ... wieczne zacofanie
      • toi-toi Re: Uczycie się na geografię? 09.05.07, 14:05
        Gość portalu: Andzia Bandzia napisał(a):

> ja sobie czytam vademecum z operonu

Ja też :) Dobre jest chociaż pewne rzeczy (a zwłaszcza z astronomii) wykraczają
        poza poziom (nawet rozszerzony!!!)
        Ja zdaję geografię jako niepotrzebny-mi-do-niczego-dodatkowy-sabdżekt... Tak
        więc powtarzam, ale w celu uzyskania min. 30% hehe...
    • katanaka Re: Uczycie się na geografię? 09.05.07, 14:05
      Tak, powtórze sobie wydmy, skaly, Unie Europejską bo nowe państwa weszly,
      Polske, parki narodowe itp...
      • Gość: ... Re: Uczycie się na geografię? IP: *.broker.com.pl 09.05.07, 14:06
        jakie weszly nowe Panstwa? Cyper, Rumunia, Bulgaria .. co jeszcze?
        • lek_na_sraczke Re: Uczycie się na geografię? 09.05.07, 14:08
          Nic więcej przecież nie weszło. Ja zdawałam WOS rozszerzony, więc wiem i nie
          muszę powtarzać instytucji UE, ani innych tego typu politycznych rzeczy. A
          vademecum do gegry jest dla mnie zbyteczne. Tam są takie rzeczy, których na
          bank na poziomie podstawowym nie będzie. Chyba, że Romek pomyli arkusze...
          • historanka Re: Uczycie się na geografię? 09.05.07, 14:11
            ja to "nic więcej przeciez nie weszło"?????????

1 stycznia do UE weszły RUMUNIA i BUŁGARIA!
            (ja tez zdaję wos-rozszerzony)
            i radze sobie pooglądać troche mapki, żeby nie było potem tak, że geografowie
            mylą norwegię z finlandią (bo tak było u mnie w szkole)
            • lek_na_sraczke Re: Uczycie się na geografię? 09.05.07, 14:14
              No oczywiście, że Rumunia i Bułgaria weszły! Ale one weszły jako ostatnie, po
              nikt już nic nie weszło!
            • Gość: Marcinool Re: Uczycie się na geografię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 14:27
              W momencie gdy robione były nasz arkusze egzaminacyjne, Rumunia i Bułgaria były
              krajami, które jeszcze nie znajdowały się w Unii więc myśle, że unikano tego
              typu zadań co do liczb związanych z UE. Jedyne co wydaje mi się prawdopodobne z
              tych organziacji narodowych to wszelkie (bardzo znane) organizacje typu: WTO,
              WHO, MFW, CEFTA, NAFTA, IATA, OPEC, APEC, OECD. Tego chyba można się
              spodziewać, jeśli oczywiście mówimy o rozszerzeniu bo NATO czy ONZ może być ale
              raczej dla "podstawowych maturzystów".
              • Gość: jupiter Re: Uczycie się na geografię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 15:15
                o czym wy mowicie takie cos co najwyzej na wosie moze byc, razcej nie
                spodziewalbym sie tego na geografii
    • Gość: ulka Re: Uczycie się na geografię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 14:07
      ja się uczę ale juz mam dosc.
      • Gość: Narvana Re: Uczycie się na geografię? IP: *.csk.pl 09.05.07, 14:12
        Robiłam mature z tamtego roku i miałam 60%..coś mi mówi,ze teraz pójdzie mi
        gorzej..ale juz sie niczego do jutra nie naucze..
        • Gość: Pupsyk Re: Uczycie się na geografię? IP: *.broker.com.pl 09.05.07, 14:13
          oby bylo wiecej ekonomicznej niz fozycznej ! Ale chyba tak jest zawsze no nie?
    • Gość: raczek Re: Uczycie się na geografię? IP: *.acn.waw.pl 09.05.07, 14:13
      Czuje sie przygotowany od pol miesiaca zglebilem vademecum operonu ( najlepsze
      zrdolo wiedzy) oraz reptytoriium grega tam jest troche bladow ale cos daje, do
      UE od 2007 weszly tylko Bułgaria i Rumunia warto dodac ze jakis czas temu z
      OPEC odeszly Ekwador i Gabon oraz w 2007 do OPEC dolaczyla Angola i obecnie
      jest 12 czlonkow..
      • Gość: ... Re: Uczycie się na geografię? IP: *.broker.com.pl 09.05.07, 14:15
        to wszystkich jest ile? 28?
        • lek_na_sraczke Re: Uczycie się na geografię? 09.05.07, 14:17
          25 państw w UE.
          • Gość: ... Re: Uczycie się na geografię? IP: *.broker.com.pl 09.05.07, 14:18
            ale chyba nic nie bedzie o UE bo Giertych przeciesz nie byl za czlonkowstwem
            naszego kraju :P :D
            • Gość: wiki Re: Uczycie się na geografię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 14:21
              27 czlonkow UE. razem z Bulgaria i Rumunia;d
              • lek_na_sraczke Re: Uczycie się na geografię? 09.05.07, 14:22
                Co? Skąd Ty wzięłaś te 27?
                • Gość: Marcinool Re: Uczycie się na geografię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 14:29
                  Oczywiście że 27!
            • lek_na_sraczke Re: Uczycie się na geografię? 09.05.07, 14:21
              No właśnie! Podejrzewam, że podobnie jak na WOS-ie będzie jakaś tabelka ile
              biednych jest w kraju, albo ile w danym roku było nielegalnie przeprowadzonych
              aborcji.
          • Gość: historanka Re: Uczycie się na geografię? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 14:36
            O boszzzzz! TERAZ JEST 27 PANSTW w UE

a podobno zdawałeś wos?
            • lek_na_sraczke Re: Uczycie się na geografię? 09.05.07, 14:41
              W ogóle nie wiem do kogo Ty mówisz... Idzie burza, lepiej zgasiś komputer.
        • Gość: raczek Re: Uczycie się na geografię? IP: *.acn.waw.pl 09.05.07, 14:22
          Radze tez obliczenia poprawic;p 15 starej Unii do 31 kwietnia 2004 1 maj 2004
          25 1 stycznia 2007 27 Obecnie Hiszpania, Francja , Wielka Brytania, Irlandia,
          Włochy, Grecja, Portugalia, Niemcy, Finladnia, Szwecja, Austria,
          Holadnia,Belgia, Luksemburg, Dania. ( to sa stare) ktore dolaczyly w 2004 :
          Cypr, Malta, Łotwa, Litwa, Estonia, Polska, Węgry, Słowacja, Czechy, Słowenia.
          2007: RUmunia, Czechy. Warto zebyscie powturzyli euroregiony w polsce ba zawsze
          jest cos ztego na maturze mniej lub wiecej pozdrawiam
          • Gość: ... Re: Uczycie się na geografię? IP: *.broker.com.pl 09.05.07, 14:24
            Czechy prxeciesz weszly razem z PL :/
          • lek_na_sraczke Re: Uczycie się na geografię? 09.05.07, 14:24
            A sorry, faktycznie jest ich 27! Ja zawsze zapominam o Malcie i Cyprze bo są
            takie malutkie...
            • Gość: Magdalenka Re: Uczycie się na geografię? IP: *.broker.com.pl 09.05.07, 14:25
              Malutkie ale jakie piekne ... :))) Zresztą jak wszystko co małe to piekne :P
              hihi
        • Gość: raczek Re: Uczycie się na geografię? IP: *.acn.waw.pl 09.05.07, 14:23
          oczywscie powtórzyli;p prosze nie krytykowac;p
          • Gość: Marcinool Re: Euroregiony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 14:31
            Jest ich troche, szczególnie na południu z nimi tłoczno. Tak jak ktoś, pare
            wątków wyżej wspominał warto jest to powtórzyć.
            • lek_na_sraczke Re: Euroregiony 09.05.07, 14:36
              Znam parę euroregionów, ale chyba nauczę się ich wszystkich na pamięć. Fakt, na
              południu a szczególnie na południowym zachodzie jest ich pełno. Silesia i
              jakieś tam inne.
              • Gość: Marcinool Re: Euroregiony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 14:43
                Nie powtrzałem tego ale z głowy pamiętam że były tam Silesia, Pradziad, Śląsk
                Cieszyński, Galcensis.
    • Gość: alka Re: Uczycie się na geografię? IP: *.loonar.pl 09.05.07, 14:32
      znacie moze jakas fajna stronke do nauki geografii(p. podstawowy ;p)
      • Gość: qqwqq Re: Uczycie się na geografię? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 14:38
        takk! myślę że znajomość eurorefionów barrdzo sie może przydać !
        serio!
        lepiej się tego nauczyć!
        • Gość: :) Re: Uczycie się na geografię? IP: *.broker.com.pl 09.05.07, 14:41
          najstarszy Bug i pewnie pytanie bedzie o najstarszy :)
          • Gość: Frame. Re: Uczycie się na geografię? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 14:43
            eeej .. ja sie uczylam, ze nastarszy euroregion to NYSA!

co jest?!
            • Gość: Marcinool Re: Uczycie się na geografię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 14:48
              Najstarszy jest Nysa - formalnie powstał w 1991r. skupia Polske, Niemcy i
              Czechy. Największym Euroregionem jest Karpaty (jeden z największych w Europie).
        • Gość: jupi Re: Uczycie się na geografię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 15:19
          co to sa te euroregiony???????????/ pierwsze slysze:(
          • lek_na_sraczke Re: Uczycie się na geografię? 09.05.07, 20:37
            zobacz do książki lepiej!
    • Gość: raczek Re: Uczycie się na geografię? IP: *.acn.waw.pl 09.05.07, 14:44
      hm a ja w sumie w swoich ksiazkach nie mam takich ciekawostek mozecie mi
      pwoeidziec ktory jest najmlodszy i ktory jest najbardziej rozbudowany, i jescze
      jedno pytanie ktory park narodowy jest najstarszy ? Bialowieski czy jakis inny?
      • Gość: raczek Re: Uczycie się na geografię? IP: *.acn.waw.pl 09.05.07, 14:46
        btw najmlodszy park narodowy moze bedize potrzebny Ujscie Warty o i jeszcze mi
        sie cos przypomnialo warto powtorzyc jakie obiekty w Polsce naleza do UNESCO
      • Gość: Frame. Re: Uczycie się na geografię? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 14:47
        Ja się uczyłam, że najlepsza wspolpraca jest na południu, a najgorsza na
        wschodzie, bo na wschodzie jest Białoruś i Rosja, a te państwa nie należa do
        UE, wiec nie dostają dotacji.

Ponadto Nysa to najstarszy euroregion, ale widzę, że ktoś pisze, że Bug to juz
        nie wiem sama :|
        • Gość: Frame. Re: Uczycie się na geografię? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 14:48
          moze ktos napisać jakie nalezą do UNESCO? Bo poki co, wiem tylko o puszczy
          Białowieskiej :P
          • Gość: :) Re: Uczycie się na geografię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 14:52
            słowinski kampinowksi karkonoski babiogórski jezioro łukanajno tatrzzanski
          • Gość: Marcinool Re: Uczycie się na geografię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 14:53
            Najstarszy na świecie jest Yellowstone w USA (warto wiedzieć). W Polsce w 1947
            powstał Białowieski. Na liste UNESCO wpisanych jest 7 : Babiogróski,
            Białowieski, Biebrzański, Bieszczadzki (łatwo zapamiętać, wszysatkie na "b" -
            zatem każdy park na b jest na liście UNESCO) oraz Kampinowski, Karkonowski,
            Słowiński(koło Wolińskiego jedyny nad morzem) oraz Tatrzański. Największy jest
            chyba Biebrzański ale nie jestem pewien.
            • Gość: Marcinool Re: Pomyłka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 14:55
              Sorki ! 6 ich jest wiedziałem że coś pomyle, Biebrzański nie jest.
    • Gość: raczek Re: Uczycie się na geografię? IP: *.acn.waw.pl 09.05.07, 14:57
      Do UNESCO naleza: Stare Miasto Zamość, Toruń, Warszawa,Kraków Zamek w Malborku,
      Kościoły drewniane na południu Polski oraz w Świdnicy i Jaworze, Parki nardowe:
      Białowiesski, Park Muzakowski, Obóz w Auschwitz(Oświecim), Kopalnia soli w
      Wielczce. Chyba tyle
      • Gość: raczek Re: Uczycie się na geografię? IP: *.acn.waw.pl 09.05.07, 14:58
        Aha jeszce zapomnailem parki dopisac Słowiński, Babiogórski, Białowieski,
        Kampinowski, jeszcze dwa chyba...
    • Gość: raczek Re: Uczycie się na geografię? IP: *.acn.waw.pl 09.05.07, 15:10
      Tym razem sprawdzilem z książka, a więc do UNESCO naleza: Stare Miasto Zamość,
      Toruń, Warszawa,Kraków Zamek w Malborku, Kalwaria Zebrzydowska,
      Kościoły drewniane na południu Polski oraz w Świdnicy i Jaworze, Parki nardowe:
      Białowiesski,Kampionowski, Bieszczadzki, Babiogórski, Bieszczadzki,Słowińśki,
      Tatrzański, Park Mużakowski, Obóz w Auschwitz(Oświecim), Kopalnia soli w
      Wielczce.

Aha jeszce zapomnailem parki dopisac Słowiński, Babiogórski, Białowieski,
      Kampinowski, jeszcze dwa chyba...
    • Gość: ulka UNESCO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 15:23
      parki:
      słowiński, białowieski, babiogórski, kampinoski, karkonoski, poleski,
      tatrzański i bieszczadzki.
    • Gość: raczek Re: Uczycie się na geografię? IP: *.acn.waw.pl 09.05.07, 15:45
      Macie jeszcze jakies przydatne ciekawostki zeby wiedziec?
      • Gość: nvm Re: Uczycie się na geografię? IP: *.brzesko.net.pl 09.05.07, 21:35
        Momentami można tu zgłupieć ;P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka