kinga.18 20.05.07, 18:49 hej mam pytanie! jakie może komisja zadac mi pytania do tematu Funkcje krajobrazu w poezji Młodej Polski.Rozważ na wybranych przykładach. ja mam Tetmajera i Kasprowicza. z góry dzieki za pomoc:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gabrielafrancuz Re: ustna matura-polski 20.05.07, 18:52 Zalezy co im powiesz. Ja np powiedzialam o tym ze proza Gretkowskiej jest metafizyczna- kazali mi to pokazac na przykladzie. Odpowiedz Link Zgłoś
kinga.18 Re: ustna matura-polski 20.05.07, 19:00 to takie pytanie na pewno mi sie nie spodoba... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greypc Re: ustna matura-polski IP: *.g.intelink.pl 20.05.07, 18:55 to ja moze tez sie dołącze. jakie moge odstac pytania do tematu: Kult indywidualizmu a zbiorowy obowiązek wobec ojczyzny. Przedstaw temat, odwołując się do wybranych utworów romantycznych. i literatura podmiotu 1. Mickiewicz Adam: Dziady cz.IV, [w:] tegoż: Dzieła poetyckie, t.3, Warszawa 1982. 2. Mickiewicz Adam: Księgi narodu i pielgrzymstwa polskiego, oprac. Z. Stefanowska, wyd. 5 zmien., Wrocław 1956, BN I 17. 3. Mickiewicz Adam: Pan Tadeusz, [w:] tegoż: Dzieła poetyckie, t.4, oprac. K.Górski, Warszawa 1982. 4. Słowacki Juliusz: Ksiądz Marek, oprac. M. Piwińska, wyd. 3 zmien., Wrocław 1991, BN I 29. Odpowiedz Link Zgłoś