Dodaj do ulubionych

Jak po matematyce? Co było?

• wampirius Re: Jak po matematyce? Co było? 14.05.08, 15:57
      i podstawa i rozszerzona były banalnie proste, z obu wychodziłem jakieś 20-30
      minut przed czasem, rozumiem, że z podstawy mogli obniżyć poziom, ale po co z
      rozszerzonej? jak wszyscy będą mieli pow. 90% to na jakiej podstawie na
      politechnikę będą przyjmować?
    • Gość: Kamikal Re: Jak po matematyce? Co było? IP: 193.33.175.* 14.05.08, 15:58
      Matematyka dzisiaj była naprawde prosta.Wszystkie zadania mam tak jak w
      rozwiazaniach oprócz zadania z prawdopdobienstwa,które było naprawde
      banalne.Żałuje tego błędu bo tak by było z 90%.
      • Gość: mała Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 16:03
        Nom mi zabrakło z 5 minut na dokońcenie tego z ostrosłupem...hhh a tak reszta
        się zgadza z kluczem :)
    • Gość: matma90 Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 16:02
      Myślicie że jak przy zadaniu z jednokładności miałem dobrze obliczoną tylko
      skale i zrobiony rysunek to wpadnie mi chociaż 1pkt? Reszta banalna... licze na
      jakieś 80% małe błędy:/ ale trudno. I tak dobrze
      • kein_engel Re: Jak po matematyce? Co było? 14.05.08, 16:24
        tak bo skala jest w dalszym obliczeniu potrzebna
      • ktos333 Re: POMOCY!!! Do rozszerzonych 14.05.08, 16:25
        Ludzie! Mam problem. chodzi o zadanie z jednokładnością.
        początkowo myślałam ze zrobiłam je dobrze, bo było całkiem łatwe, ale okazało
        sie ze jestem takim kretynem ze przez przypadek źle odczytałam współrzędne
        środka pierwszego okręgu: zamiast (16,0) napisałam (0,16). dalej sposób myślenia
        i rozwiązanie mam dobrze:)
        i tu pojawia się pytanie. jak myślicie dostanę chociaż trochę punktów? co prawda
        moja matematyczka odejmowała za takie błędy tylko pojedyncze punkty i sprawdzała
        czy dalej jest merytorycznie dobrze, ale nie wiem czy na maturze tez tak robią.
        liczę na odpowiedź.
        Tak poza tym , według mnie, matura nie była trudna ale zrobiłam kilka głupich
        (za głupich) błędów. 70% będzie, chociaż liczyłam na więcej :(
    • Gość: Martusia* Re: Jak po matematyce? Co było? IP: 193.189.116.* 14.05.08, 16:15
      dla mnie matura rozszerzona była na poziomie średnim, w porównaniu
      do zeszłorocznej raczej prostsza ale licze na jakieś 70% bo robiłam
      głupie błędy i troche też nie starczyło mi czasu
      • Gość: magda rozsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 16:34
        Rozszerzona maturka
        Sprawdziłam odpowiedzi, myślę że będę miała 96%-100% w zależności jaki jest klucz...
        Ogólnie uważam ze zeszłoroczna matura była o wiele trudniejsza, po przeczytaniu
        4 pierwszych zadań , zastanawiałam się czy nie pomylili arkuszy :/ większość
        zadań była schematyczna.. jeśli zrobiło się wystarczająco dużo próbnych arkuszy,
        można było natrafić na podobne zadania :]
        Myślę, że przez to podwyższą się progi na studia. I współczuję tym którzy
        zdawali maturę podstawową, bo jeśli rozszerzenie tak dobrze poszło, a często na
        uczelniach jest tak że liczą 0,5xMatura podstawowa lub 1xmatura rozszerzona, Ci
        co zdawali podstawę raczej nie mają szans się dostać na techniczne studia. Z
        tego co mi wiadomo po próbnej maturze wiele osób zmieniło deklarację, by zdawać
        podstawę, bo nie przekroczyli w rozszerzeniu progu 30% ( u mnie w klasie były 3
        takie osoby)
        • Gość: ja Re: rozsz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 18:39
          gó.. prawda
    • Gość: Archdevil Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 16:41
      Błąd w odpowiedzi do ostatniego zadania - egzaminatorzy układający przykładowe odpowiedzi zapomnieli o przypadku, gdy pt D jest położony na pcie B (w końcu należącego do prostej AB), a wtedy AD=15!.
      • Gość: marta Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.kalisz.mm.pl 14.05.08, 16:57
        matura rozszerzona BANALNA... ale dałam duuuuuuuuuupyyyy. Boże, jak
        ja sie nauczycielce w szkole pokaże :(
        60% maks..
        • ktos333 Re: Jak po matematyce? Co było? 14.05.08, 17:51
          kufa, ja mam tak samo. matura była prosta, ale chyba mnie coś zamroziło i
          zamroczyło. nie wiem. takie błędy że sama się sobie teraz dziwię. mam nadzieję
          na 70%, jeśli egzaminator będzie przychylny, a powinnam mieć ponad 85%
          źle
    • super_zuzia Zadanie nr. 1 z rozszerzenia jest błędne !!!! 14.05.08, 17:12
      Przeczytajcie tu

www.zadania.info/main.php?news=7551149
    • Gość: matematyk Błąd w zadaniu 1 (rozszerzona) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 17:15
      Nieścisłość. Można znaleźć nieskończenie wiele wielomianów f mających wykres
      taki jak na rysunku i spełniających f(0)=90. Wielomiany takie są wyznaczone z
      dokładnością do czynnika będącego iloczynem trójmianów nierozkładalnych nad
      ciałem liczb rzeczywistych.

Reasumując, powinni byli napisać, że f jest stopnia 3. Oczywiście można było się
      domyślić, że o to chodzi. Lecz matematyk nie może sobie pozwalać na taką
      nieścisłość.

• Gość: matematyk Re: Błąd w zadaniu 1 (rozszerzona) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 17:19
        No i jak ktoś zauważył, zera tego wielomianu wcale nie muszą być jednokrotne.
        • Gość: matematyk Re: Błąd w zadaniu 1 (rozszerzona) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 17:24
          Ponieważ współczynnik a wielomianu x^2+a może być dowolną liczbą rzeczywistą
          większą od 0, twierdzę, że możliwych rozwiązań jest co najmniej continuum! :P
          • ktos333 Re: Błąd w zadaniu 1 (rozszerzona) 14.05.08, 18:09
            no właśnie. dlatego kiedy rozwiązywałam to zadanie nie byłam pewna jak do tego
            podejść. czy napisać że jest wiele możliwych wzorów funkcji f(x) czy od razu
            założyć że jest ona 3 stopnia. w końcu zrobiłam tak jak oczekiwała tego cke, ale
            taki błąd nie powinien się zdarzyć.
          • Gość: bokser Andrzejewska musi odejść IP: *.aster.pl 14.05.08, 22:00
            Czyli osoba odpowiedzialna za maturę z matmy w CKE. Niekompetencja
            tej kobiety jest znana nie od dziś. W ubiegłym roku były na
            podstawowym dwa zadanie niezgodne z wymaganiami egzaminacyjnymi, ale
            jej nie wywalili. Może teraz w końcu to zrobią.
            • Gość: bolo Re: Andrzejewska musi odejść IP: *.aster.pl 14.05.08, 23:51
              Dobrze, że nie tylko maruezyści zauważyli błąd
              wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1342&wid=9955229
              • Gość: bokser Re: Andrzejewska musi odejść IP: *.aster.pl 17.05.08, 20:06
                Legutko już odchodzi.
      • Gość: zuababa a zadanie 12? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 18:21
        Dlaczego odrzucano wynik x = 15 ? przecież nie napisano że punkt D nie pokrywa
        się z punktem B ?
        Maturę skończyłam pisać po 1,5 h. Ale kolejne 1,5 siedziałam i myślałam czy w 12
        będzie 1 czy 2 wyniki. w końcu napisałam tak jak w kluczu. i liczę na 100% -
        braki w zapisie. No ale ileż braków można mieć ;]
        Ogólnie po ćwiczeniu matematyki korzystając ze zbiorów pana A. Kiełbasy czuję
        się zawiedziona. Tzn matura rozszerzona nie była wyzwaniem.
        Cieszy mnie jednak że nie było zadań za 6-8 punktów :) wszystkie za 3,4 lub 5.
        To pozwala na łatwiejsze zdanie matury :) A 100 dla najlepszych. Pozdrawiam!
        • Gość: BBB Re: a zadanie 12? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 22:47
          chciałabym żeby wszystkie osoby mówiące że liczą na 100% napisały
          później ile rzeczywiście miały :D:D
      • Gość: N/A Re: Błąd w zadaniu 1 (rozszerzona) IP: *.inter.tuniv.szczecin.pl 15.05.08, 14:44
        Masz rację. Zadanie jest typowym przykładem NIE ROZUMIENIA CZYM JEST
        MATEMATYKA. Należało podać, że f(x) to wielomian trzeciego stopnia i
        ma miejsca zerowe w -6, -5, -3 oraz przyjmuje wartość 90 w zerze.
        Byłoby niemal precyzyjnie sformułowane zadanie.

Jednak komuś pomylił się wykres przedstawiający funkcję z samą
        funkcją jako taką. Stąd nietrudno już o "udowadnianie" przez celowe
        manipulowanie osiami czy też stosowanie "odpowiednio grubych
        prostych" celem przepuszczenia ich przez dowolne trzy punkty
        niewspółliniowe.

Zadanie to jaskrawie pokazuje o co chodzi na maturze: bierny, mierny
        ale spolegliwy absolwent jest potrzebny. Taki co nie wymyśli nic
        nowego ale będzie dobrym hydraulikiem i/lub pielęgniarką. Wszak czy
        Polacy mają eksportować węgiel i twierdzenia matematyczne?!
    • Gość: uczeń mat-inf Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 17:55
      Zadanie 8 miałem identyczne(oczywiście inne dane) na poprawie semestru w 2
      klasie. Ogólnie to nie wiem jak można nie zdać tej matury z matmy. Sam jestem
      uczniem dwójkowym, a miał bym z 60%.
      • Gość: marko666 Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.chello.pl 14.05.08, 18:12
        Żal mi was... po co wam ta matma teraz jak dostaniecie sie na studia PW, SGH,
        UW i zadnego zadania nie rozwiazecie... zdawalem rok temu i uwazam ze troche nie
        fer ze bedziemy teraz tak samo traktowani jak wy..
    • Gość: mith A może błąd w zadaniu? IP: 83.2.175.* 14.05.08, 18:11
      Mam pytanie co do zadania 1, dowód z wielomianami. W modelu odpowiedzi, ktoś od
      razu załozył, że f(x) jest wielomianem 3 stopnia, a tego nie wiemy! Więc nie
      wiem, czy mozna sobie to ot tak zalozyc, bo w zadaniu nie było okreslone który
      to stopień jest. Oczywiście wszytskie znaki na ziemi i niebie wskazują że 3, ale
      co szkodzi żeby teoretycznie wielomian f(x) wyglądał tak
      f(x)=(x+6)(x+5)(x+3)(x^2-x+1) ?
      Co sadzicie?

• Gość: nitfu Re: A może błąd w zadaniu? IP: *.daminet.pl 14.05.08, 18:37
        Tak, jest błąd, słyszałam o tym dzisiaj w radiu:) - jakiś profesor się wypowiadał, i powiedział, że jeśli jakiś maturzysta uzasadni dlaczego to zadanie było teorytycznie nierozwiazywalne, to otrzyma maksymalną ilość punktów.
        • Gość: zuababa Re: A może błąd w zadaniu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 18:46
          maks za zadanie czy maturę :P ?

co w końcu jest prawda? ze mieliśmy sie domyśleć czy jak ?
      • Gość: N/A Re: A może błąd w zadaniu? IP: *.inter.tuniv.szczecin.pl 15.05.08, 14:56
        W sformułowaniu zadania jest błąd. Bezdyskusyjnie. Ktoś z CKE
        powinien ponieść konsekwencje. etc.

Ale zadanie /należało/ rozwiązać w ten sposób, że: sformułować iż
        wielomian *musi* być stopnia trzeciego i że przy takim *dodatkowym*
        założeniu teza jest prawdziwa - natomiast bez takiego założenia
        udowodnić fałszywość tezy. No, ale na to "margines był za mały" - co
        za debilzm, aby ograniczać ilość papieru na odpowiedź?!?
    • Gość: annnnna Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.08, 18:53
      to pierwsze zadanie to chyba jakas totalna pomyłka ;/ maturzysci mądrzejsi od wielebnego CKE?!

w ostatnim zadaniu tez kutfa nie wiadomo czy brac pod uwage |AD|=15 czy nie. zreszta wkurza mnie to ze ja sie tyle uczylam do matury, a tu taki banał ;/ po co ta cała nauka była? równie dobrze wystarczyło sie pouczyc 2 dni przed, a ja robiłam zadania od studniówki.

za to pewnie jutro fizykę dadzą kosmiczną dla odmiany
      • Gość: AAAaaa Re: Jak po matematyce? Co było? IP: 217.153.81.* 14.05.08, 19:29
        Z pewnością było to po to, abyś później miała chociaż ciut łatwiej z poradzeniem
        sobie na studiach, gdzie będzie wyższa matematyka. Życie nie na maturze się kończy.
    • Gość: krzysz_da Bład w rozwiazaniu!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 19:13
      Rozwiązanie ostatniego zadania jest błędne, punkt D może sie bowiem znajdować na
      punkcie B, wtedy dochodzi nam drugie rozwiązazenie |AD|=15. Wychodzi to ładnie
      jak sie odpowiednio skorzysta z twierdzenia sinusów a później kosinusów.
      Mianowicie najpierw obliczamy kąt leżący na przeciw boku |BC| no itd.
      • Gość: matematyk Re: Bład w rozwiazaniu!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 19:28
        Ale co? Skorzystać z tw. sinusów żeby policzyć miarę kąta CAB ?
        • Gość: krzysz_da Re: Bład w rozwiazaniu!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 19:36
          Tak. a=kąt CAB. sina=3/5 z tego obliczamy cosa=4/5, i dalej liczymy;
          |CD|^2=|CA|^2+|AD|^2 -2*|CA||AD|cosa; no i wychodzi nam AD= 4,2 lub AD= 15.
          • Gość: matematyk Re: Bład w rozwiazaniu!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 22:34
            Aha. Jak dla mnie to bardziej intuicyjne byloby obliczenie tangensa i
            skorzystanie z jedynki trygonometrycznej zeby obliczyc cosinus. Ale jak ktos
            pamieta tw sinusow to moze i tak. Jak komu wygodniej.
    • Gość: maturzystka Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 19:21
      Uważam ze to skandal z ta pr:/ to zadanie 1 jest nie do
      rozwiązania,straciłam na to mnóstwo czasu i dostane za nie 0 pkt.
      Znając życie CKE nie przyzna sie do błędu:/A Zadanie powinno być
      anulowane!!!! słyszałam plotki że będą zaliczać osobom które
      napisały ze zadanie jest niewykonalne, a ja pytam kto przy zdrowych
      zmysłach pisze w zadaniu za 4 pkt jedno-zdaniową odpowiedź "zadanie
      ma błąd"? WSTYD WSTYD WSTYD CKE!!!!!!!!!! ŻEBY MATURZYŚCI DOSTRZEGLI
      BŁĄD, KTÓREGO NIE ZAUWAŻYŁ CAŁY ZESPÓŁ UKŁADAJĄCY. W S T Y
      D !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: tomek Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 19:25
        doskonale Cię rozumiem, bo sam straciłem 1.5 godziny przez ich idiotyczny błąd.
        Tylko, że ja trochę porozpisywałem,poopowiadałem bajki, więc pewnie 3 pkt będą,
        choć za ich głupotę domagałbym się 4 pkt.
        • Gość: maturzystka Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 20:07
          cieszyłabym sie chociaż z tych 3 pkt. Niektórzy moga sobie myślec co
          tam jedno zadanie to nic, ale tak nie jest bo jak zaczynasz od
          zadania którego nie umiesz rozwiązać to od razu skacze Ci adrenalina
          i gorzej się myśli przez cała mature:/ ja sie np. bardzo
          zestresowałam:/ zmarnowałam co najmniej pół godziny na to i nie
          sprawdziłam sobie innych zadań:/ Cke ssie:P Zreszta taki jaki poziom
          został zaprezentowany przez cke w tym roku to żal:/ Uważam ze połowa
          tej komisji powinna byc zwolniona. Polski? co to w ogole było:/
          ponoć błąd rzeczowy - na stronie cke mozemy znaleźć sprostowanie,
          jak dla mnie zupełnie nie na temat. WOS błędy w 2 zadaniach:/ matury
          próbne do dupy:/ przecieki w całej polsce, kupa kasy wylana w błoto,
          a my nie mogliśmy sie sprawdzic:/ Jeszcze raz jeden wstyd.
    • Gość: Gosc Błąd w odpowiedziach? IP: 88.156.66.* 14.05.08, 19:23
      Zadanie 7 z podstwowej. Tg 30 stopni nie wynosi pierwiastek z 3 tylko
      pierwiastek z 3 przez 3 ;>
      • Gość: matematyk Re: Błąd w odpowiedziach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 19:54
        Wszystko gra. CF/FB = tg 30 => FB = CF * (1/tg(30))

tg 30 = sqrt(3) / 3 = 1/sqrt(3)

Stąd FB = sqrt(3)*CF
        • Gość: Rybka Re: Błąd w odpowiedziach? IP: *.uznam.net.pl 14.05.08, 20:01
          Jak czytam Wasze opinie o matmie i jaka była łatwa to szlag mnie
          trafia jak pomyślę o poziomie trudności historii - tyle wkuwania i
          pracy a wyniki nieadekwatne do pracy
          • Gość: Maja ... IP: *.telsten.com 14.05.08, 20:13
            co do bledu na rozszerzeniu^^ żal...
            a moze mi ktos wytulamczyc dlaczego w zadaniu 11 na podstawie
            jest wzieta pod uwage dlugos |OD| jest brana pod uwage jako 2/3h a
            nie jako 1/3 h (Wysokości trojkata rownobocznego) ... nie moge tego
            sobie wytłumaczyć...
            • Gość: Maja Re: ... IP: *.telsten.com 14.05.08, 20:22
              co do bledu na rozszerzeniu^^ żal...
              a moze mi ktos wytulamczyc dlaczego w zadaniu 11 na podstawie
              jest wzieta pod uwage dlugos |OD| jako 2/3h a
              nie jako 1/3 h (Wysokości trojkata rownobocznego) ... nie moge tego
              sobie wytłumaczyć...

tak mialo byc;):D
              • Gość: Maja Re: ... IP: *.telsten.com 14.05.08, 20:46
                www.eioba.pl/a121/trojkaty_jako_figury_geometryczne_plaskie_i_ich_najwazniejsze_elementy
                cyt:

Promień okręgu opisanego jest: R = 2/3h.
                Promień okręgu wpisanego jest: r = 1/3h.

oszalejeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee........... wez mi ktos to wytlumacz
                bo ja juz nie wiem czy ja mam dalna czy jak;/
                • Gość: soonik Re: ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 21:11
                  ale gdzie ty widzisz w rozwiazniach ze jest wziete 2/3h? w rozwiazaniu jest
                  1/2h.. jest dobrze przypatrz sie.. wysokość w trójkącie równobocznym to apierw z
                  3 przez 2 jak to pomnożysz przez 1/3 to wyjdzie tak jak w rozwiazaniu pisz: a
                  pierw z 3 przez 6 .....
                  ja nie widze tutaj żeby bylo 2/3... teraz juz jasne?? moze zle spojrzałaś;)
                  pozdrówki;)
    • Gość: mataezakmi Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 20:27
      Mam pytanie odnośnie zadania 5 na poziomie rozszerzonym.
      Czy tu przypadkiem również nie ma błędu? Biorąc pod uwagę pierwszy wzór tej
      funkcji czyli |2/x + 3| według mnie powinno się wyznaczyć dziedzinę, że "x"
      należy do zbioru licz rzeczywistych z wyjątkiem zera. Wtedy do ostatecznego
      wyniku 0 nie miałoby rozwiązania. A co wy o tym sądzicie?
      • Gość: aga Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 20:30
        ja o ile pamietam zaznaczylam dziedzine ale tak sobie mysle ze nie
        napisalam ze 0 nie nalezy
        kurde chyba masz racje a ja mam dziedzine ale mimo wszystko
        napisalam ze dla 0 ma jedno rozwiazanie
        • Gość: aga Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 20:40
          aha
          dodam tylko ze juz mnie mocne zniechecenie ogarnia jak mam pisac w
          piatek chemie i znowu takich kokosow sie spodziewac
          bo tak sobie mysle ze to niesprawiedliwe bo jak pozniej oceniac
          takie prace w ktorych byly bledy-niewiadomo co komu zaliczac zeby
          nikt nie byl poszkodowany
          to zreszta skandal zeby sztab ludzi nie potrafil przygotowac 12
          zadan skoro ma rok czasu
          zanada!
        • Gość: matematyk Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 20:40
          dla p = 0!! jest jedno rozwiązanie
          • Gość: maturzystka Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 20:54
            mam nadziejęże w końcu ktoś się tym zajmie bo jak narazie my sie
            udzielamy na forum, ą żadne portale nie poczuwają się do tego by
            stanąc w naszej obronie i zjechać porządnie cke:/ o tej sprawie
            powinno być głośno, bo jak przejdzie to bez odzewu to tylko my na
            tym ucierpimy:/ Fajnie, od takich gamoni zależy moja przyszłość,
            głupie zadanie głupie 4 pkt, a jednak 8 % może nam zamknąć droge to
            wymarzonych studiów SKANDAL!!!!!!!!!!!!!
          • Gość: aga Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 21:25
            proszę o wytłumaczenie dlaczego skoro 0 nie nalezy do dziedziny?
            tzn ucieszyłoby mnie jakby to było dobrze bo wiadomo jeden punkt
            wiecej ale jak tak mysle to chyba dla 0 nie ma rozwiazania
            • Gość: aga Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 21:32
              z tym zerem to chodzi o to zadanie z wykresem funkcji z wartosciza
              bezwzgledna gdzie trzeba bylo okreslic liczbe rozwiazan w zaleznosci
              od parametru p
              • Gość: matematyk Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 22:41
                Ale w czym problem? x oznacza niewiadomą lub rozwiązanie równania. Kogo obchodzi
                jaką wartość przyjmuje x? Czy w zadaniu jest napisane "rozwiąż równanie"? NIE.
                Więc to czy x jest różny od 0 czy nie, nie ma znaczenia.

Pytanie jest ile jest rozwiązań dla różnych wartości parametru p.

Wiec sprawdźmy, niech p = 0. Mamy równanie: |2/x + 3| = 0. Moduł jest równy 0
                tylko dla 0, zatem 2/x + 3 = 0. Po przekształceniach mamy 1/x = -3/2. Zatem x =
                -2/3.

Więc dla p = 0 mamy jedno rozwiązanie x = -2/3
                • Gość: aga Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 22:48
                  bo do dziedziny funkcji nie nalezy x=0
                • Gość: aga Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 22:50
                  aha juz rozumiem
                  ja juz sama mieszam po tych wszystkich dyskusjach na tym forum
                  cofam to co napisalam przed chwila
                  i podali do tego zadania dobre rozw
                  dziekuje za odpowiedz
    • Gość: marcelina Re: nie bylo az tak zle IP: *.nsm.pl 14.05.08, 20:53
      moim zdaniem bylo za duzo zadan, nie bylo czasu zeby sprawdzic
      rozwiazania. jak dla mnie trudna byla geometria...:)
    • Gość: user1354 Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.aster.pl 14.05.08, 21:23
      rozszerzona, będzie 100%, śmieszna matura
      • Gość: studentkaPK Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 21:40
        matura 2008 podstawowa była banalna!! przy rozszerzonej trzeba było tylko ruszyć
        głową
        Ale niestety ta matura nie ułatwi rekrutację na uczelnie, będą niewielkie
        róznice punktowe, wiec jak sie juz dostaniecie to nie zakładajcie ze zaliczycie
        pierwszy semestr(jak nie to wypad ze studiów), u mnie na starcie wykładowcy
        założyli że umiemy różniczkować i całkować(całki nieoznaczone) biegle!!!
        studentka 3-go roku politechniki krakowskiej
    • Gość: Benedictvs Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.aster.pl 14.05.08, 22:17
      Maturę pisałem 9 lat temu. Rozszerzona - w zasadzie w pamięci.
      Dałbym sobie godzinę + drugą na opis.
      Swoją pisałem 5 godzin, zapisałem 25 stron A4.
      Zazdroszczę tegorocznym maturzystom.
    • yrael_88 Re: Jak po matematyce? Co było? 14.05.08, 22:24
      podstawowa matematyka- kpiny.. zadania tak banalne ze bez problemu mozna dostać 75% minimum idąc nie przygotowanym ;] za to rozszerzona..prosta, tylko 2-3 zadania wymagaja wiekszego zastanowienia. Rok temu zdawalam mature z matmy rozszerzona i byla trudniejsza. Ogolnie to jestem baardzo rozczarowana poziomem.

Szkoda tylko ze na studiach technicznych moga byc przez to potem duze probemy z matematyka.. Teraz moze jeszcze nie az tak ogromne bo jednak liczyliście na coś trudniejszego i się przygotowywaliście, ale z kazdym rokiem wykladowcy beda sobie rwać więcej włosów z głowy ;]
      • Gość: ryba Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.171.103.226.crowley.pl 14.05.08, 23:19
        MAtura rozszerzona bardzo prosta (poza jednokladnoscia ktorej pewnie
        malo kto sie spodziewal) ,zrobilem trzy glupie bledy rachunkowe
        wiec bede mial ok 80% pkt . Jesli chodzio o pierwsze zadanie mialem
        wyrzuty sumienia, poniewaz napisalem w komentarzu"...a ze wielomian
        ten jest trzeciego stopnia ..." wiedzac,ze pisze bzdure. Polecenie
        do zadania bylo niekompletne i jakos sobie nie wyobrazam,zeby cke
        odejmowalo punkty tym,ktorzy zrobili je zgodnie z kluczem.
        (szczegolnie ze szanowna komisja chyba rozumie,co musi czuc
        maturzysta piszacy w zadaniu za 4 pkt " blad w tresci")
        • Gość: mith Re: Jak po matematyce? Co było? IP: 83.2.175.* 15.05.08, 08:11
          ja zrobiłem mniej więcej tak, że napisałem f(x)=(x+5)(x+6)(x+3)P(x) vbo
          zauważyłem że to dowolny wielomian a później próbowałem dowieść że to musi być 3
          stopnia, a że sie tego dowieść nie da, więc napisałem, że z tego, że P(0)=1
          wynika fakt, ze to 3 stopnia jest. Bzdura, ale chciałem pójść dalej z dowodem:]
          ale zastanawiam się jak to będą oceniać, i czy w ogóle będą, bo moga mi np.
          obciąć za to, że nie obliczyłem 'a', a w ogole nie pomyślą o tym, że to mój
          zapis wielomianu jest poprawny f(x)=(x+5)(x+6)(x+3)P(x), a nie ich:
          f(x)=a(x+5)(x+6)(x+3)
          • Gość: mith Pytanie do kompetentnych IP: 83.2.175.* 15.05.08, 08:21
            Zadanie 7. Trzeba udowodnić że odległości sa równe. W modelu ktoś doprowadził do
            rowności odcinków |PPx|=|PF| bo 1/4x^2+1=1/4x^2+1.
            Ja w swoim rozwiązaniu zostawiłem wartości bezwzględnej, długości rzeczonych
            odcinków zapisałem jako |1/4x^2+1| i tak zostawiłem. Nie pozbywałem się juz
            wartości bezwzględnej.
            I według mnie, moje jest dobre, bo prosze pokazać 2 odcinki!(długość nie może
            byc ujemna), których wartość bezwzględna z długości jest równa, a długość nie:]
            Co sądzicie?
            • Gość: mat roz: >88%:) Re: Pytanie do kompetentnych IP: 78.31.149.* 15.05.08, 09:27
              Twoje rozumowanie jest jak najbardziej logiczne i prawidlowe. niestety wszystko
              zalezy od egzaminatora. niestety w kluczu zwykle sa podane konkretne zapisy,
              ktore sa punktowane. jesli juz to ci wytna 1 punkt ale nie wiecej.
              • Gość: mith Re: Pytanie do kompetentnych IP: 83.2.175.* 15.05.08, 10:10
                i właśnie dlatego nie lubie kluczow do matury. Ale i tak największy problem
                będzie z tym 1 zadaniem. A jeden punkt mniej, to juz maleja szanse na 100%:] No
                ale chociaż, mam świadomość, że matematycznie rzecz biorąc, mam racje:]
            • Gość: egzaminator Re: Pytanie do kompetentnych IP: *.aster.pl 15.05.08, 11:03
              Pozbywanie się tu modułów było zbędne. Otrzymasz maksymalną liczbę
              punktów za to zadanie.
              • Gość: AnaR Re: Pytanie do kompetentnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 14:48
                gó.. prawda ;)
                • Gość: BanaR Re: Pytanie do kompetentnych IP: *.aster.pl 15.05.08, 15:45
                  gó.. to ty jesteś wieśniaku
      • Gość: pff Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 00:44
        kpiny ?? Co to Ty tu jeszcze robisz ?? Od razu zaczynaj studia na
        Harwardzie !!
        • Gość: pat Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.05.08, 17:00
          www.cke.edu.pl/index.php?option=content&task=view&id=589&Itemid=2

dobre, co nie?
    • Gość: daria Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.08, 08:35
      zdawałam rozszeżoną, zdać, zdamm ale zadowolona nie jestem, tym
      bardziej że w tablicach ze wzorami brakowalo mi wzooru na
      jednokladnosc wzdględem punktu (a,b) ...poproostu żałosne, tym
      bardziej że wzory na granice i pochodne (które nas nie obowiązywały
      na egzaminie) byłyy... pffff ://///
      • Gość: palunia3 Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.centertel.pl 15.05.08, 08:48
        pisałam podstawe,rzeczywiscie była łatwa,ale nie róbcie z tego
        takiego halo! nie wszyscy ktorzy pisali mature z matemtyki bede miec
        po 80% ! Ci ktorzy sie tutaj wypowiadaja raczej chwala sie swoimi
        wynikami! a ja wam mowie ze CKE bedzie bardzo małostkowa i za brak
        głupiego niby komentarza bedzie ciac punkty wiec nie liczcie na
        100%. Znam takie osoby ktore nie wiedzialy jak ruszyc podstawe a co
        mowa rozszerzenie! to co tu piszecie jest zbyt kolorowe i nie
        koniecznie tak bedzie...
    • Gość: PanWietCong Jedno Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 09:48
      Czemu nie zrobić z CKE tego co z Giertychem ???
      Jak ten Frankensitein rządził polska szkołą to ludzie się zbierali by go wywalić...
      ... a dziś, kiedy w co drugim arkusza jest błąd lub oni sami nie wiedza jak je rozwiązać należałoby zrobić protest przed CKE. Niech ta edu-sitwa odpowie za swoje wybryki...
      • Gość: bokser Re: Jedno Pytanie IP: *.aster.pl 15.05.08, 11:06
        Popieram. Powinni rozgonić to towarzystwo nieuków, a zwłaszczą
        Andrzejewską tą od matmy.
    • Gość: Drake Re: Jak po matematyce? Co było? IP: 81.210.21.* 15.05.08, 12:49
      Kurde trudna była podstawa :|
      • Gość: Seba Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 15:58
        trudna była podstawa ?? co było w niej trudnego ?? obliczyć prawdopodobieństwo z
        zad 12 ?? xD nie rozśmieszajcie mnie ;p
        • Gość: pat Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.05.08, 17:13
          www.cke.edu.pl/index.php?option=content&task=view&id=589&Itemid=2
          • Gość: maturzystkaa Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 10:19
            Matura rozszerzona powinna sprawdzać rzeczywisty poziom wiedzy maturzystów a nie być tak banalna, że osoby, które, jak same przyznają, nic nie robiły przez te trzy lata, będą miały powyżej 80%.
            To smutne, bo pracując przez całe liceum nie można było się na tej maturze wykazać. Paktycznie wszystkie błędy popełniane przez moich znajomych to banalne błędy rachunkowe, które popełnia się w stresujacych sytuacjach lub przez zwykłą nieuwagę. i teraz nasze 90%, na które ciężko pracowaliśmy przez cały okres liceum, będzie liczyć się tak samo jak osób, którym się zwyczajnie udało. i znów nasz system podsumowania całej (podkreślam całej, a nie tylko ostatnich dwóch miesięcy czy nawet tygodni) nie zdał egzaminu. I nie sadzę, że należy się cieszyć, że matura była łatwa (chyba, że chodziło tylko o to by ją zdać i na tym zakończyć swoją edukację) bo podniosą się progi punktowe i nic wam po tym, ze napisaliście ją na 80% jak np. 3/4 społeczeństwa napisze ją na 85%...
            Ja mimo wysokiego wyniku podchodzę raczej sceptycznie do tego całego zamieszania. I nie chcę nikogo urazić, ale nie chciałabym znaleźć się na roku z osobami, które z matematyki potrafią niewiele, do matury zaczęli przygotowania na dwa tygodnie przed nią, a teraz dodatkowo się z tym obnoszą, twierdząc, że są wybitni. Naprawdę moi drodzy nie ma się czym chwalić, bo matura, jak sami widzimy, nie podsumowuje naszych rzeczywistych umiejetności. A cke potwierdza, że to co od lat powtarzane jest przez nasze spoleczeństwo (że matura rzeczywiście nic nie znaczy) jest prawdą. A szkoda, bo to obecnie jedyna przepustka na studia.
            • Gość: mala Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.aster.pl 16.05.08, 12:11
              Całkowicie się z Tobą zgadzam.
            • Gość: krzysiu9 Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 13:07
              jakoś rok temu matura też byla banalna, a progi były takie jak były więc nie przesadzajmy z tym że 3/4 społeczenstwa będzie mieć powyżej 85% bo to jest smieszne, dalej: ja szczerze nie chciałbym być z taką osobą jak Ty na studiach ponieważ przemawia przez Ciebie pycha, i twierdzenie ze jesteś lepsza od innych co kiedyś życie może boleśnie zweryfikować,Pozdrawiam
      • jaguska_poland Jak po matematyce? Co było? 17.05.08, 20:23
        trudna???
    • Gość: Ditan Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 17:24
      Zrobiłem całą rozsz. mature w ciągu 25 min. Podstawowa była
      kretyńsko-banalna poziom matur leci na pysk.
      Zadanie z paliwem mnie rozpiepszyło lałem ze śmiechu poziom (3 kl
      gim. Dawno tak łatwej matury z matmy nie widziałem. Zadanko z
      trapezem to juz chyba tradycja ;]

Porada dla maturzysty (NIE PODDAWAJ SIĘ NIE WAŻNE CO SIĘ DZIEJE!!!)

AWE Every One
      • Gość: pppoiu Re: Jak po matematyce? Co było? IP: *.jkns.pl 16.05.08, 20:02
        jestem ciekaw czy wszyscy ci co pisza ze maturka rozszrz byla taka banalna i maja 100% i wszystkie zadania cacy to czy w zadaniu 12 podali dwa wyniki czy jeden?? bo jak jeden to juz zle rozwiazali hahahaha
        • Gość: zibo uulo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.08, 20:22
          Rany mam chyba ze 3 błędy z podstawowej, ale nie opisywałam toku
          rozumowania tych szatańskich zadań. Czy w tym wypadku będą normalnie
          anliczane punkty?? Wydaje mi się zbędny ten opis tu dodaje tam
          odejmuje,ale w tym kluczu rozwiązań jest to rozpisane jak dla
          kretynów
    • swiatowiec1 Re: Jak po matematyce? Co było? 19.05.08, 21:05
      tnij.org/a770
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka