Dodaj do ulubionych

Certyfikaty

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.03, 14:35
Czy ktoś ma bliższe informacje n/t powrotu do zwolnień z matury z języka
obcego na podstawie certyfikatów?
Obserwuj wątek
    • Gość: xxx Re: Certyfikaty IP: *.aster.pl / *.acn.pl 04.12.03, 19:03
      Jak to powrotu??? Nigdy nie było mowy,że certyfikaty nie zwalniają tegorocznych
      maturzystów. Nie martw się więc w tym roku na pewno cie jeszcze certyfikat
      zwolni!!!
      • Gość: t-chair Re: Certyfikaty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.03, 13:25
        Nie sądzę, że mnie zwolni, bo maturę zdałem w 1991 roku. Ja tylko mam nadzieję,
        że w dalszym ciągu (tj. w 2005 roku i później) będzie zwalniał moich uczniów.
    • Gość: kasik_999 Re: Certyfikaty IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.03, 18:21
      Jak na razie nic nie zapowiada niestety zwolnień z matury na podstawie
      certyfikatu.
      Wczorajszy artykuł Gazety na ten temat:
      www2.gazeta.pl/edukacja/1,27095,1810478.html
    • Gość: iiiiiiiiii ze strony MENiS IP: *.icpnet.pl 05.12.03, 19:51
      Certyfikaty językowe
      W związku z licznymi pytaniami i wątpliwościami dotyczącymi § 25a
      Załącznika Nr 1 do rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 21 marca
      2001 roku w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania
      uczniów i słuchaczy oraz przeprowadzania egzaminów i sprawdzianów w szkołach
      publicznych (Dz. U. Nr 29 poz. 323 z późn. zmian.), Ministerstwo Edukacji
      Narodowej i Sportu przedstawia następującą interpretację odnośnego przepisu:

Certyfikat, zaświadczenie lub dokument o innej nazwie, potwierdzający
      zdanie egzaminu z danego języka obcego w wymaganym przepisami zakresie
      (Komunikat Ministra Edukacji Narodowej z dnia 14 kwietnia 2001 roku - Dz. Urz.
      Nr 1 poz. 6), jeżeli jest wydany przez instytucję - o której mowa w § 25a
      cytowanego rozporządzenia - uprawnioną do przeprowadzenia tego egzaminu, jest
      certyfikatem w rozumieniu wyżej wymienionego przepisu, a zatem zwalnia z
      egzaminu dojrzałości z tego języka.

Jednocześnie uprzejmie informujemy, że Centralna Komisja Egzaminacyjna, na
      podstawie § 43 ust. 4-6 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 21
      marca 2001 roku, rozszerzyła listę certyfikatów językowych uprawniających do
      zwolnienia z egzaminu maturalnego z języka obcego o certyfikat "Attestation de
      réussite - Test d’accčs direct au D.E.L.F 2nd degré", który poświadcza
      realizację D.E.L.F. 1er degré i stanowi tym samym podstawę do zwolnienia z
      egzaminu dojrzałości z języka francuskiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka