Dodaj do ulubionych

błędy rzeczowe i błędy kardynalne

• Gość: maturzysta Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.13, 14:10
      Czy jest to błąd kardynalny, jeżeli napisałem, że Szymon Gajowiec miał demokratyczne poglądy albo coś w tym stylu?
      • Gość: problem Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.interpc.pl 07.05.13, 14:16
        Lektura przedwiosnie, napisalem w wstepie, ze "Cezary chcialbyc autorytetem dla swojego syna" Tylko raz taki tekst wiecej nie powtorzylem tego bledu, czy to skresla moja prace?
        • luthien2123 Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne 07.05.13, 21:45
          Gość portalu: problem napisał(a):

> Lektura przedwiosnie, napisalem w wstepie, ze "Cezary chcialbyc autorytetem dla
          > swojego syna" Tylko raz taki tekst wiecej nie powtorzylem tego bledu, czy to s
          > kresla moja prace?

Nie ma się co martwić, za takie przejęzyczenie nawet raczej nic nie odejmą.
          • Gość: Karolina Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.raciborz.vectranet.pl 11.05.13, 13:58
            Witam. Mam pytanie. Na tegorocznej maturze wybrałam temat 2.(o przedwiośniu). Napisałam dobrą nazwę epoki...dwudziestolecie międzywojenne, ale później opisywałam, że Polacy szykują się do odzyskania niepodległości, walki, a te dwa programy Szymona Gajowca i Antoniego Lulka, które db opisałam to napisałam tam, że są to programy dzięki którym Polska może odzyskać niepodległość. A Polska już wtedy niepodległość odzyskałą!;( Czy to podlicza sie pod błąd kardynalny? nazwa epoki db ale opisywałam jakby epoke wcześniej:( pomóżcie, bo ja już nwm czy szykować się emocjonalnie na poprawkę;/
            • Gość: Karolina Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.raciborz.vectranet.pl 11.05.13, 14:20
              Niech ktoś odpisze!;/
      • Gość: maturzystaaa Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.kielce.vectranet.pl 07.05.13, 14:27
        podepnę się:
        zamiast napisać, że Szymon Gajowiec ciężką pracą doszedł do stanowiska wysokiego urzędnika Ministerstwa Skarbu to ja napisałem zupełnie coś innego, nie związanego z polityką. Czy to zostanie uznane jako błąd kardynalny?
        • luthien2123 Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne 07.05.13, 21:44
          To nie jest kardynalny, chyba że całą prace opisałas na tym założeniu.
        • luthien2123 Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne 07.05.13, 21:52
          Gość portalu: maturzystaaa napisał(a):

> podepnę się:
          > zamiast napisać, że Szymon Gajowiec ciężką pracą doszedł do stanowiska wysokieg
          > o urzędnika Ministerstwa Skarbu to ja napisałem zupełnie coś innego, nie związa
          > nego z polityką. Czy to zostanie uznane jako błąd kardynalny?

Zależy co pisałeś i z jaka intensywnością, znaczy ile razy to napisałeś.
      • Gość: Bedzie dobrze! Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.customer.ggaweb.ch 06.05.14, 17:54
        Sluchajcie,
        w tamtym roku popelnilam duuuzy blad rzeczowy-pomylilam postacie i zamienilam ich role w wypracowaniu. Mysle, ze skreslono mi na bank jakies pol wypracowania a zdobylam i tak 60%. Wiec glowa do gory! Zawsze mozecie podejsc i poprawic wynik w przyszlym roku. Swiat sie nie wali. Powodzenia :)!
    • Gość: Maturzystka Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.13, 07:40
      Czy jeśli dodałam po przecinku, że Gajowiec był rewolucjonistą a nie ewolucjonistą to jest to błąd kardynalny? Nie opisywałam tego. Martwię się też, bo napisałam, że ojciec był autorytetem dla Baryki dlatego, że był gotów zginąć za ojczyznę, ale kiedy opowieść o szklanych domach okazała się mitem to przestał być autorytetem. Czy moja praca będzie na 0? A jeśli na szczęście nie, to czy całe akapity zostaną nieocenione? Bardzo proszę o odpowiedź.
      • luthien2123 Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne 08.05.13, 19:59
        Gość portalu: Maturzystka napisał(a):

> Czy jeśli dodałam po przecinku, że Gajowiec był rewolucjonistą a nie ewolucjoni
        > stą to jest to błąd kardynalny? Nie opisywałam tego. Martwię się też, bo napisa
        > łam, że ojciec był autorytetem dla Baryki dlatego, że był gotów zginąć za ojczy
        > znę, ale kiedy opowieść o szklanych domach okazała się mitem to przestał być au
        > torytetem. Czy moja praca będzie na 0? A jeśli na szczęście nie, to czy całe ak
        > apity zostaną nieocenione? Bardzo proszę o odpowiedź.

Ta jedna literka w rewolucjoniście nie jest błędem, to tylko drobny błąd który nie powinien mieć znaczenia przy wyniku. Jeśli chodzi o ten autorytet, to masz również rację, ojciec był dla Cezarego autorytetem, ale Cezary był rozgoryczony gdy okazało się, że szklane domy to fikcja. Moim zdaniem takie drobnostki nie spowodują nawet zerowania akapitu, jeśli chodzi o umieranie za ojczyznę, to także nie jest to wielki błąd, bo ojciec prezentował postawe patriotyczną. Głowa do góry, nie ma powodu do obaw.
        • charliee4 Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne 11.05.13, 15:19
          a czy jeżeli w swojej pracy nie napisałam ani słowem o niepodległości/walkach zbrojnych/rewolucji, wszystko pisałam pod kątem ideologii, tego że dzięki autorytetom powstawały stowarzyszenia itd. i napisałam jedno zdanie, że autorytety dawały nadzieję na lepsze jutro i wiarę w walkę o Polskę to czy będzie to błąd kardynalny? bo ogólnie nie miałam na myśli walki o Polskę jako walki zbrojnej tylko ideologie o których pisałam wcześniej...
          • charliee4 Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne 11.05.13, 19:56
            proszę o odpowiedź :(
            • bordowa_kropka Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne 12.05.13, 01:10
              Zrobiłam straszny błąd, napisałam, że ludzie na portretach u Gajowca byli komunistami, a sam Gajowiec miał właśnie podobne pogłady. Poza tym wszystko w porządku, wykazałam się znajomościa utwory też. Bardzo się martwie, nie wiem co ja sobie myśłałam, jakiegoś zaćmienia dostałam na tej maturze. pomylil mi sie z lulkiem, ale nie napisalam ze on to byl on. Dużo wyciągnełam z tekstu. Czekam na cud, matura z matematyki rozszerzonej i fizyki na 80 % a ja nie ide na studia bo nie zdalam z polskiego. Jeśli zdam maturę, to wy wszyscy zdacie:( Moja praca będzie hitem wśród komisji.
              • luthien2123 Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne 12.05.13, 22:54
                bordowa_kropka napisała:

> Zrobiłam straszny błąd, napisałam, że ludzie na portretach u Gajowca byli komun
                > istami, a sam Gajowiec miał właśnie podobne pogłady.

Gratuluję znajomości ideologii, Gajowiec także miał niektóre zapatrywania komunistyczne, w ogóle komunizm był wówczas modny, przypomnij sobie co dokładnie pisałaś. Przecież tematem pracy nie był światopogląd Gajowca, tylko autorytety dla Baryki, a więc jak napisałas zdanie o Gajowcu to to żaden błąd, chyba że pisałaś o tym całą pracę, wówczas mógłby to być poważny błąd rzeczowy, ale na pewno nie kardynalny. Ja fizykę na 96% zdałam a jednak potrafię do dzisiaj zorientować się w ideologiach i lekturach, pozdrowienia.
                • bordowa_kropka Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne 12.05.13, 23:08
                  Czyli zdaje? To nie było tylko jedno zdanie, o autorytetach jak najbardziej z tekstu dużo ogarnełam i o Baryce też. Wiem, że poważny, ale w stresie to się głupoty pisze, a nie przeczytałam przedwiośnia. Mogłam wziąć gloria victis i baczyńskiego. Przeczytałam gloria victis i pamiętałam, że to było o powstaniu styczniowym a nie listopadowym. Strasznie dużo osób tak pisało. Mogłabyś mi podać jakiś przykład błędu kardynalnego, ale nie taki, że cała praca o kubusiu tylko taki, który możnaby popełnić, przecież takie sytuacje się zdarzają.
            • luthien2123 Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne 12.05.13, 22:51
              Nie chce mi się odpowiadać na głupie pytania, to na pewno nie błąd kardynalny w ogóle żadnego błędu nie widzę, chyba że całą pracę pisałaś o Kubusiu Puchatku.
              • Gość: załamana Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.aerostrada.com.pl 14.05.13, 16:55
                A czy jeśli napisałam, ale tylko w jednym akapicie i już się później do tego nie odnosiłam, że baczyński pisał o walce pokolenia 68 to dadzą mi 0 za całą pracę? :( strasznie się tym stresuję!! sama nie wiem jak na to wpadłam :( proszę o szybką odpowiedź!!!
          • charliee4 Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne 12.05.13, 23:14
            a co z moim błędem?
          • charliee4 Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne 17.05.13, 16:33
            ???????
    • patiika Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne 12.05.13, 17:56
      jesli napisałam że baczynski napisal pamietnik z powstania warszawskiego (nialoszewski) to jaki to błąd ? dodam ze napisalam to w jednym akapicie
      • luthien2123 Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne 12.05.13, 22:55
        patiika napisał(a):

> jesli napisałam że baczynski napisal pamietnik z powstania warszawskiego (nialo
        > szewski) to jaki to błąd ? dodam ze napisalam to w jednym akapicie

To bardzo poważny błąd świadczący o tym, że jesteś niezbyt inteligentna, bo przecież miałas przed soba fragment, a wiesz zapewne kiedy było powstanie i kto napisał z niego pamiętnik. Na szczęście obecnie maturzyści wcale nie muszą myśleć, więc się nie przejmuj, to błąd rzeczowy.
        • Gość: patiika Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: 81.219.59.* 13.05.13, 00:01
          i to odejma mi jakies punkty czy jak ?
          mysle ze dobrze zanalizowalam tekst bo siegalam do zagadnien z rozszerzenie po prostu stres mnie zjadl i mi sie zrylo ze on napisal ten pamietnik jak myslisz ?
          • luthien2123 Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne 14.05.13, 22:36
            Na pewno kilka, bo to poważny błąd, ale na pewno nie wiele, więc się nie martw.
            • Gość: xyz Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.ip.netia.com.pl 11.12.13, 23:23
              bardzo nurtuje mnie jedna sprawa... otóż jestem tegoroczną maturzystką i na maturze próbnej operonu trzeba było scharakteryzować studentów w "Lalce" i ich relacje ze społeczeństwem oraz zwrócić uwagę na postawę narratora. Pierwszą część tematu wykonałam bardzo ładnie opisując tych niesfornych mieszkańców kamienicy (studentów), natomiast miałam problem z narratorem.... nie byłam pewna kto nim jest, więc wprost niczego nie napisałam (np.: narratorem tego utworu jest ta, czy tamta osoba), tylko po prostu opisałam Wokulskiego i jego poglądy pozytywistyczne... wiem, że tam powinien zostać opisany Rzecki, lecz nie zawarłam tego w swej pracy - wcale nie użyłam w niej słowa "narrator". Moja polonistka chyba stwierdziła, że opisując Wokulskiego uznałam go za narratora i za moje wypracowanie dostałam 0 pkt (błąd kardynalny, czy jak to tam się zwie)... No i dlatego piszę z zapytaniem.... czy słusznie? nigdzie nie napisałam mylnego stwierdzenia: Wokulski był narratorem w "Lalce", a jednak moja praca nie została w ogóle wzięta pod uwagę przy sprawdzaniu... zależy mi na odpowiedzi, ponieważ jeżeli błąd rzeczywiście tkwi po mojej stronie to takie doświadczenie będzie dla mnie przestrogą na przyszłość :)
    • zwodowy matura 2014 polski 05.05.14, 13:05
      czy napisanie ze soroka zostal pojmany przez boguslawa podczas ucieczki boguslawa jest bledem kardynalnym ?
    • 8karino Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne 05.05.14, 13:24
      Mam pytanie, czy to blad kardynalny na maturze z polskiego pisemnej, gdy napisalam ze Potop to powiesc historiozoficzna, i wprowadzilam cytat,,bad wierny idz'' lecz napisalam jego zlego autora, podalam Norwida :( ??? Prosze o odpowiedz
      • Gość: Marta błędy na maturze... IP: 79.162.196.* 05.05.14, 13:46
        Witam, wybrałam Potop i zamiast książe Bogusław napisałam ksiąze Grzegorz oraz napisałam że mimo danego słowa księcia Sorokę zabito, czy te błędy przesądza o tym że moja matura nie będzie sprawdzana?Proszę o odpowiedz...
    • Gość: ooola Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.91-235-16.citysat.com.pl 05.05.14, 13:51
      Czy to,że napisałam że Poeta był synem Gospodarza w "Weselu" to błąd kardynalny?
      I że zgadzają się co do poglądów na temat poezji narodowej?
      HELP!
      • Gość: maturzystka Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.play-internet.pl 05.05.14, 14:16
        Napisałam że potop jest częścią trylogii i składa się z trzech tomów (a jest z dwóch) Czy jest błędem kardynalnym?
        • Gość: ooola Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.91-235-16.citysat.com.pl 05.05.14, 16:26
          to będzie podciągnięte pod rzeczowy, nie martw się :) nie ma to istotnego wpływu na całość wypracowania, z tematem też ma mało wspólnego
    • Gość: kasia Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.dynamic.chello.pl 05.05.14, 14:16
      na maturze bylo polecenie z lektury wesele. Napisalam ze gospodarz byl chlopem. jest to bledem kardynalnym czy rzeczowym?
      • Gość: przerażona Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.14, 14:29
        bardzo podbijam.... strasznie się martwię
        • Gość: ooola Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.91-235-16.citysat.com.pl 05.05.14, 16:27
          rzeczowy, nie zmieniliście sensu lektury
          • Gość: Marta Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.cdma.centertel.pl 05.05.14, 16:41
            wszyscy wyżej wymienieni tegoroczni maturzysci maja rzeczowy?
            • Gość: ooola Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.91-235-16.citysat.com.pl 05.05.14, 16:49
              egzaminatorzy mają w swoim kluczu takie zdanie "oceniać na korzyść zdającego", więc żeby uznać jakikolwiek błąd za kardynalny musiałoby być tego zdania duużo egzaminatorów, a tak na pewno nie będzie. Uznają te drobne błędy za rzeczowe, których możesz mieć w pracy max.3
    • Gość: Katarzyna Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: 195.246.224.* 05.05.14, 15:37
      WItam, chciałabym zapytac czy uznanie Głowbicza (bohatera lektury "Potop) za kata Soroki jest błedem? Czy uzycie słowa "kat" to błąd kardynalny?
      • Gość: Rafał Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.231.27.164.koba.pl 05.05.14, 17:55
        Jeżeli napisałem, że Potop zaliczamy do epopei narodowej zamiast trylogii, dużo pktów poleci? ;< Jak mogło mi się to pomylić, to sam nie wiem..
    • emilia.edu Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne 06.05.14, 08:58
      Tutaj są wszystkie odpowiedzi: www.edulandia.pl/edulandia/1,118533,15869791,MATURA_2014__TERMINY__ARKUSZE_CKE__ODPOWIEDZI_DO_MATURY.html
    • 4kokosik Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne 08.05.14, 13:13
      a co jesli ktos pomyli powiesc z wierszem 0pkt mówie o rozszerzonym polskim
      • pampam95 Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne 08.05.14, 13:20
        podczepiam się. napisałam na rozszerzeniu, że dzieło jest podzielone na strofy i pisane wierszem, chociaż tylko wybrany fragment był, a całość jest powieścią. co wtedy?
    • kinnisidee Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne 08.05.14, 13:36
      Czy napisanie, że "Don Kichot" był napisany w oświeceniu, a "Romeo i Julia" w romantyzmie to błąd kardynalny?
      Czy pisanie o don kichocie jako o podmiocie lirycznym to błąd kardynalny?
    • kindzia2349 Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne 08.05.14, 14:11
      Czy jeżeli napisalam ze William Szekspir jest przedstawicielem epoki Romantyzmu to błąd kardynalny bardzo prosze o odpowiedź
      • Gość: ona Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.telico.pl 08.05.14, 14:51
        ja dołączam się do poprzedniczek/poprzedników z pytaniem o Don Kichota. 1. napisałam, że to średniowiecze. 2. napisałam, że to liryka i jest bohater liryczny. reszta poszła rewelacyjnie, interpretacja- świetnie! będzie zero?
    • agav_96 Błąd kardynalny czy rzeczowy? 11.05.15, 22:15
      Czy pomylenie Eteoklesa z Polinejkesem jest błędem kardynalnym ? Napisałam chyba, ze Antygona pochowała Eteoklesa (zamiast Polinejkesa). Czy jest to błąd kardynalny czy rzeczowy?
    • Gość: pomocy Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.ennet.pl 04.05.16, 14:01
      Witam :) Pomyliłam sie w "romeo i julia" piszac ze list nie dotarl do julii i z kolejnością ich samobójstw. Czy to blad kardynalny? Oprócz tego mam wszystko ok
    • Gość: Przemek Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.komputersat.pl 04.05.16, 15:13
      Mam pytanie bo zamiast Zbyszko z Bogdanca napisałem Maciek jaki to jest błąd?
    • Gość: Verr_311 Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.05.21, 09:52
      Dzień dobry. Mam pytanie dotyczące popełnionego przeze mnie błędu na rozprawce na maturze podstawowej z polskiego 2021. W tekście opisana była scena, gdy Wokulski wydostawał się z piwnicy i Rzecki skomentował to zdanie podobnym do: „wystawały jego czerwone dłonie”, a ja zinterpretowałam to bezmyślnie, ze Wokulski był już po zsyłce na Syberii gdzie odmroził sobie te ręce. Zapisałam to wszystko mniej więcej takim zdaniem: „Ignacy Rzecki w „Pamiętnikach Starego Subiekta” opisał odejście Wokulskiego ze sklepu Hopfera, po zsyłce na Syberii, spowodowanej udziałem w Powstaniu” styczniowym.”Później już nie kontynuowałam tego stwierdzenia i opisywałam jak Wokulski nie był wspieramy przez ojca, jak dorobił się na wojnie turecko-rosyjskiej itd.. Resztę również informacji zawarłam poprawnie, napisałam o ambicjach Wokulskiego, Ochockiego, Geista i doktora Bernarda Rioux, ale obawiam się czy ten błąd nie zepsuł mi bardzo pracy i czy zostanie potraktowany jako rzeczowy czy kardynalny?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka