Dodaj do ulubionych

Zapachy naszych domow

16.02.07, 21:00
Kazdy dom, mieszkanie ma swoj specyficzny zapach, zazwyczaj bedac u kogos po
raz pierwszy wacham go intensywnie ;)
Gdybyscie mialy przyrownac zapach swojego domu do perfum- jakie to perfumy? :)
Obserwuj wątek
    • izolden Re: Zapachy naszych domow 16.02.07, 22:00
      Nie wiem czym pachnie mój dom, musiałabym kogoś zapytać, ale dom sąsiadki
      pachnie Caleche eau delicate, ale prawdę mówiąc to nie wiem czy to komplement:(.
      Znawcy tego zapachu wiedzą co mam na mysli.
      • fridaa Re: Zapachy naszych domow 16.02.07, 22:33
        izolden napisała:

> Nie wiem czym pachnie mój dom, musiałabym kogoś zapytać, ale dom sąsiadki
        > pachnie Caleche eau delicate, ale prawdę mówiąc to nie wiem czy to komplement:
        (
        > .
        > Znawcy tego zapachu wiedzą co mam na mysli.

niestety albo stety nie znam tego zapachu ;)
        mieszkanie mojej przyjaciolki z lat szkolnych pachnialo bardzo podobnie do
        Cerruti eau d'ete
        kuchnia mojej sp babci chyba najbardziej zblizona byla do Theoremy, natomiast
        sypialnia do Un Lys SL

• rawita7 Re: Zapachy naszych domow 17.02.07, 00:02
          Co do mojego to ciężko mi ocenić, ale dom moich rodziców pachnie Amor Amor. Jak
          moja młodsza siostra zamierza gdzieś wyjść to pachnie tak, że nie da się
          oddychać :)
      • elve Re: Zapachy naszych domow 17.02.07, 00:53
        izolden, mnie się akurat caleche eau delicate bardzo podoba. natomiast klasyka
        nawet nie chce pozdać, boję się.
        u mnie pachnie lekko słodko, lekko drewnianie i lekko kurzowo. kojarzy mi się to
        z Dune.
        no, chyba że akurat palę jakieś kadzidła/kominek z olejkami.
        • izolden Re: Zapachy naszych domow-do elve 17.02.07, 10:16
          Elve, ja również bardzo lubię caleche eau delicate, ale przyznasz, że mają w
          sobie taką nutkę jakby, lekko stęchłą. A mój dom, właśnie dowiedziałam się,
          pachnie drzewem. Zarówno tym świeżym(opał do kominka) jak i palonym.
    • a.g.n.i Re: Zapachy naszych domow 17.02.07, 01:12
      Hmmm, może Tea for two, albo coś w podobnym klimacie:-) Parzenie herbaty to u
      nas cała ceremonia:-)
      Często też pachnie kadzidłem, ale tego akurat kadzidła jeszcze w perfumach nie
      znalazłam (tybetańskie, to najbardziej dymne i suche, a najmniej "perfumowe").
    • plomyczek_ Re: Zapachy naszych domow 17.02.07, 01:55
      u mnie pachnie cytrusami bo ciagle zajadamy pomarancze i madarynki:)
    • mangos Re: Zapachy naszych domow 17.02.07, 08:38
      Ciastem drożdżowym z rodzynkami i orzechami- mama często piecze a cały aromat unosi się z dołu do naszego mieszkania.
      Czasem niestety "pachnie" kiszona kapustą. Lubimy dania kapuściane, wczoraj np. jedliśmy TO:
      www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/3c0f1a73120d94a1.html
      Farszcz oczywiście kapuściany;)
      • a.g.n.i Kuchennie:-P 17.02.07, 18:40
        hehe, przypomina mi się nasza rokroczna kłótnia przed świętami, kiedy to
        obwieszczam radośnie i uroczyście, że biorę się za gotowanie kapusty z
        grzybami, która jest moją specjalnością i wszyscy ją uwielbiają, mój mąż nie
        należał do wyjątków, częstowany nią wsuwał z trzepotem uszu... do czasu, kiedy
        zamieszkaliśmy razem i spędziliśmy swoje pierwsze święta w domu (a przez ten
        czas ciągle udoskonalam recepturę). nagle zaczęłam słyszeć, że "śmierdzi"
        podczas gotowania (no fakt, ja ją gotuję po odrobinie przez równy tydzień i
        przemrażam na balkonie...)i "a nie mogłabyś w tym roku sobie darować?"
        Obwieszczam, że nie mogę i radośnie biorę się do gotowania. Ciekawe, że gdy już
        jest, to smakuje (ale fakt, na ten tydzien lepiej się z domu wyprowadzić;-P)

A w tej chwili u mnie w domu pachnie kuchnią śródziemnomorską. Pierwszy raz w
        życiu robię canneloni i trochę niepewnie zerkam do piekarnika, co też z tego
        wyjdzie... na razie nic nie wybuchło:-)
        • coralin Re: Kuchennie:-P 17.02.07, 18:52
          Mnie nigdy nie przeszkadzał zapach kapusty. Sama rzadko gotuje bigos(w sumie
          wcale:) i inne rzeczy kapuściane(tylko młodą kapustkę), ale nie przeszkadza mi
          ten zapach wcale. Na łazanki chodzę do Mamy i ona w ogóle takie kapusciane
          rzeczy lubi, a zapach jej mieszkania tez lubię. Lubie czasem brukselkę i tez nie
          rozumiem dlaczego na różnych forach doradzaja to i owo dodac do gotowania, by
          nie było zapachu. Jakiego? Normalny zapach gotowania jak dla mnie. Pewnie
          dlatego lubię ten zapach, bo mam oswojony. W domu mojej Babci tez często robiło
          się pierogi z kapustą, bigos, łazanki.
    • dragon_fruit Re: Zapachy naszych domow 17.02.07, 09:01
      sosem ostrygowym, pastą krewetkową i to nie jest fajny aromat (jak to w kuchni azjatyckiej):), ale
      smak...mmmmm
      ale czesto tez praniem
      • fridaa Re: Zapachy naszych domow 17.02.07, 16:01
        moj dom, (a czuje szczegolnie wowczas, gdy np wyjade na kilka dni-) po
        powrocie- pachnie czyms pomiedzy Kingdom a Inside
        • hafsa Re: Zapachy naszych domow 17.02.07, 16:11
          u mnie podobnoz pachni...ladnie. A to za sprawa specjalnego rodzajuperfum-
          kadzidla czy jak to nazwac, ktorym "okadzam" dom.
    • coralin Re: Zapachy naszych domow 17.02.07, 16:49
      Zimą mój dom pachnie wschodnimi przyprawami, bo zimową porą dużo gotuję takich
      wschodnich , rozgrzewajacych potraw. Pasty Patak's mają to do siebie, że aromat
      zostaje na kilka dni.
      Latem ziołami głównie takimi z kuchni środziemnomorskiej i polskiej, ale czasem
      zostaje aromat z kominka czy przepiękny zapach do pomieszczeń
      bergamotowo-ylangowy Pollena aroma.
      • sylwia.g21 do coralin 17.02.07, 17:32
        • sylwia.g21 Re: do coralin 17.02.07, 17:33
          za szybko...a co to jest i gdzie kupujesz? ten zapach
          • coralin Re: do coralin 17.02.07, 17:34
            Ale który?
            • sylwia.g21 Re: do coralin 17.02.07, 17:36
              Pollena aroma?
              • coralin Re: do coralin 17.02.07, 17:47
                W sklepie internetowym pollenaaroma, ale nie mogę znalezc tego produktu. Był w
                takim opatkowaniu jak lawendowy spray do szafy. W zamierzeniu do spryskiwania
                suszonych kwiatów, pot pourri ma w nazwie. Zapach zniewalajacy: słodycz ylang
                złamana swieżoscią bergamoty. Pewnie wycofali, ale ostało się jeszcze sporo w
                butelce.
                • sylwia.g21 Re: do coralin 17.02.07, 17:51
                  dzięki, szkoda że już wycofali...szukałam czegoś takiego
                  no cóż, nadal musi wystarczyć kominek z olejkiem..
                  a może polecisz jakieś szczególnie dobre olejki do kominków
                  • coralin Re: do coralin 17.02.07, 18:28
                    Nie wiem, może nie wycofali, a ja nie umiem znalezc. W każdym razie to był taki
                    spray pot pourri z olejkiem bergamotowym i ylangowym Dr Beta. Teraz widzę ,że
                    oni poszli w kierunku woreczków z lawendą i innymi ziołami jeśli chodzi o
                    nawannanie mieszkań.
                    • coralin Re: do coralin 17.02.07, 18:34
                      Co do olejków do kominka trzeba wybrać taki, który Ci odpowiada. Długo lubiłam
                      geraniowy, zimą lubię czasem ylang, gozdzikowy, ale chyba najlepsze są cytrusowe
                      -szczególnie pomarańczowy. Też naturalne, bo to podstawa, Avicenna lub Pollena
                      aroma . Nie przepadam za sandałowym, paczulowym. Nie lubie też kadzideł.
                      • eau_de Re: Zapachy naszych domów 17.02.07, 19:05
                        Podejrzewam, że u nas będzie to Mechant Loup :D No cóż, pies w dom ;) I Tumulte
                        - mąż uwielbia pączki z różą :) I zioła, zioła, zioła! Z doniczek, względnie z
                        torebek ;) Czyli Woda Królowej Węgier? ;)
      • kasiulek Re: Zapachy naszych domow 19.02.07, 09:37
        coralin napisała:

> Zimą mój dom pachnie wschodnimi przyprawami, bo zimową porą dużo gotuję takich
        > wschodnich , rozgrzewajacych potraw. Pasty Patak's mają to do siebie, że
        aromat
        > zostaje na kilka dni.

No wlasnie... od wczoraj u nas pachnie curry, pomimo pozostawienia uchylonego
        okna na jakies 4 godziny... Niby ladnie, obiad byl pyszny, ale juz jestem tym
        zapachem zmeczona.
        • coralin Re: Zapachy naszych domow 19.02.07, 12:48
          kasiulek napisała:

> coralin napisała:
          >
          > > Zimą mój dom pachnie wschodnimi przyprawami, bo zimową porą dużo gotuję t
          > akich
          > > wschodnich , rozgrzewajacych potraw. Pasty Patak's mają to do siebie, że
          > aromat
          > > zostaje na kilka dni.
          >
          >
          > No wlasnie... od wczoraj u nas pachnie curry, pomimo pozostawienia uchylonego
          > okna na jakies 4 godziny... Niby ladnie, obiad byl pyszny, ale juz jestem tym
          > zapachem zmeczona.

Ja też jak używałam sproszkowanego curry też to miałam,chyba gorycz kurkumy
          sprawia, że zapach jest miły, ale nie aż tak.
          Pasty Patak's to naprawde obłędne zapachy. Taka garam masala ma cynamon i imbir.
          Uwielbiam też inną, która łączy kolendrę z kuminem- to jest moja ulubiona.
          Gościom podoba się i zapach i smak.
    • olesiam Re: Zapachy naszych domow 17.02.07, 21:26
      Najbardziej lubie jak pachnie praniem wyplukanym w Silanie Lavender&Vanilla-
      prawie jak baza X for Man C.Christian:)
      • rawita7 Re: Zapachy naszych domow 17.02.07, 22:41
        Też uwielbiam lawendowo-waniliowy Silan :). Ostatnio jednak bardziej pachnie mi
        różanym. Też fajny, trochę podobny do Shiny Creation. W temacie jedzeniowym,
        ostatnio pachnie fenkułami. Dzisiaj zapiekanym w sosie rokpolowym. Wyszedł
        obrzydliwy.
        • a.g.n.i Re: Zapachy naszych domow 19.02.07, 09:47
          ooo, zapomniałabym o praniu... niestety nigdzie już nie widzę mojego ukochanego
          płynu Global Mleczny Koktajl:-( , testuję inne, ale na razie żaden mi "nie
          wchodzi" Znalazłam nawet fiołkowy, ale koło fiołka chyba nie lezał...
          • zefirelka Re: Zapachy naszych domow 02.03.07, 12:29
            a.g.n.i., Mleczny Koktajl najwyraźniej występuje teraz pod inną nazwą - Summer
            Flower. Jestem na 100% pewna, że to ten sam zapach.
    • kenzoania Re: Zapachy naszych domow 19.02.07, 10:06
      w zimie najczęściej grejfrutowym olejkiem do kominka
      a jeśli chodzi o gotowanie to ostatnio robiąć makaron z brokułami
      zdałam sobie sprawę, że uwielbiam zapach czosnku i dużo go dodaję
      ale na szczęście potrawy spożywam razem z mężem;)
    • ptasia Re: Zapachy naszych domow 19.02.07, 10:47
      hmmm, u mnie chyba często pachnie kawą :), bo jestem coffee fiend i ekspres to
      mój najlepszy przyjaciel. w drugiej kolejności - jedzeniem, często w klimatach
      śródziemnomorskich i z czosnkiem, bo b. lubimy. od parapetu kuchennego zawiewa
      ziołami - M kupił rozmaryn-mutanta, oprócz tego bazylia i mięta. w trzeciej
      kolejności - olejkami do kominka aroma, najczęściej cytrusowymi, lub melisą,
      lawendą itd.
      A Pollena Aroma ostatnio sprawiła mi niemiłą niespodziankę - olejek cynamonowy,
      z datą ok, pachniał spalenizną i jesczcze czymś okropnym. jak to ujęła
      koleżanka, jakby coś im nie wyszło podczas produkcji. pewnie powinnam reklamować
      (używałam cześniej tego samego, kupionego w tym samym miejscu - Forte Farma w
      W-wie i było ok), tymczasem się zraziłam.
    • jop Re: Zapachy naszych domow 19.02.07, 11:08
      Zieloną herbatą, płynem do płukania prania (lubię lawendowe albo waniliowe),
      woskiem zapachowym Yankee Candle, czasem trociczkami, często dobrym żarełkiem.

Ostatnio Violettą Penhaligon's, ktora mi się rozbiła (wyśliznęło mi się z ręki
      to idiotyczne pudełko z częścią górną nasuwaną na dolną). Zapach utrzymuje się
      od tygodni mimo wietrzenia.

(A, co tam, łatwo przyszło, łatwo poszło, już mam następną flaszkę.)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka