Dodaj do ulubionych

Okulary AYURWEDYJSKIE

16.06.04, 21:59
Czy macie jakieś doświadczenia z takimi okularkami? Zamiast szkieł
zamontowane są w oprawkach takie czarne "płytki" z dużą ilością malutkich
dziurek. Podobno codzienne parogodzinne noszenie takich okularków poprawia
wzrok (krótkowzroczność, ale chyba nie tylko).
Dostałam takie jakiś czas temu, ale trudno w nich funkcjonować. Jedyne co da
się w nich robić to oglądanie obrazków w mało ambitnych kobiecych pismach ;)
Swobodnie czytać trudno, a o zajęciach domowych czy pracy nawet nie wspomnę.

Czy ktoś się z tym cudem spotkał?
Szczerze mówiąc szukam motywacji by je jednak nosić... moje oczka chciałyby
lepiej widzieć, ale muszę wiedziec, czy to działa!

Pozdr.
MM
Obserwuj wątek
    • paulina46 Re: Okulary AYURWEDYJSKIE 17.06.04, 07:56
      Hej.Słyszałam o tych okularach od bioenergoterapeuty.Nawet je widziałam i
      przymierzałam.Wzrok mam dobry ,więc jedynie potraktowałam to jako
      ciekawostkę.To były złote okulary z siateczką dziurek.Podobno kilka tygodni
      noszenia/pare godzin dziennie,może pojawic sie ból głowy/i korekta wzroku
      gotowa.Jak nie zaszkodzi a pomóc moze,to czemu nie spróbować?
    • no1teresa Re: Okulary AYURWEDYJSKIE 17.06.04, 08:19
      kiedy bylam w szpitalu na oddziale okulistycznym, uzywalam okularow z czarna,
      nieprzezroczysta plytka i tylko jedna mala dziurka w centrum, na wprost
      zrenicy - mialo to stabilizowac oko i wzrok
      bylo to 15 lat temu, nie wiem, czy jest jakis zwiazek z tymi okularami
      ayurwedyjskimi
    • radiesteta1 Re: Okulary AYURWEDYJSKIE 17.06.04, 10:19
      To bardzo dobry wynalazek. Zmusza oczy do ciężkiej pracy. Ale jest to trening
      wzmacniający.
      Zachęcam mimo, że jest to upierdliwe w życiu codziennym.
      Warto być konsekwentnym.
      Pozdr.
    • no1teresa Re: Okulary AYURWEDYJSKIE 20.06.04, 21:29
      dzisiaj na targach medycyny naturalnej przymierzalam te okulary
      nie nabylam, ale juz intensywnie o nich mysle, bo "od razu" mialam wrazenie, ze
      lepiej widze, choc dziwacznie, to jednak wyrazniej, co u mnie zakrawa na cud
    • muscovado Re: Okulary AYURWEDYJSKIE 22.06.04, 15:04
      Dzięki za odzew!

Niestety nadal nie wiem, czy te okulary nosić. Mam wadę –6. Po ich założeniu
      widzę ostro, ale przez te dziurki wszystko mi się troi, czworzy itd. Pole
      widzenia jest ograniczenie. No i jak się widzi 4 noże zamiast jednego, to chyba
      nietrudno obciąć sobie palec, zamiast kromki chleba ;-).

Ale...
      Od kiedy zaczęłam intensywnie (codziennie po 8 i więcej godzin) korzystać z
      komputera, ustabilizowana wada powiększyła mi się z –5 do –6. Przestraszyłam
      się. To było jakieś 2 lata temu. Wtedy właśnie dostałam te okulary
      ayurwedyjskie. Ale nie mogłam ich nosić. Byłam zniecierpliwiona, ze nie mogę
      normalnie funkcjonować. I wtedy zaczęłam pracować innymi metodami. Korzystałam
      z książki „Widzieć bez okularów”. Stosowałam kilka wybranych ćwiczeń - niestety
      niezbyt regularnie. Poza tym medytacja – metoda Silvy – ale też
      niesystematycznie. Mimo wszystko chyba są efekty! Byłam parę dni temu u
      okulisty i wada się przez te 2 lata już nie powiększyła!!! A nadal dużo siedzę
      przed komputerem, dużo czytam!

Zastanawiam się czy to nie przypadek. Bo może tak miało być, a ja przypisuję to
      moim staraniom? Nie wiem. W każdym razie na nowo napaliłam się na stosowanie
      tych metod (zresztą niektóre ćwiczenia robię już jakby odruchowo).

A co do okularków ayurwedyjskich to może je jednak ponoszę? Może wystarczy
      godzina wieczorem? Tyle bym chyba wytrzymała...
      I co Wy na to?

Pozdr.
      • tee2000 Re: Okulary AYURWEDYJSKIE 27.06.04, 19:15
        Kiedys takie okulary widzialem ale jak to czasami bywa machnolem na to reką a
        teraz chetnie bym sprawdzil jak to dziala.Zadzwonilem do tego sklepu ale nie
        mieli juz dostawcy tego czegoś.

Gdzie mozna te okularki zamowic ??

Wydaje mi sie ze widzenie polepsza sie tak samo jak w ten czas kiedy mrużymy
        oczy.To tak jak w aparatach fotograficznych kiedy przyslone przymykamy czyli
        dziurka przyslony jest mniejsza wtedy glębia ostrości tez sie powiększa.

Kiedys nosilem testowy plastki na szklo przed zakupem tego ktory bedzie mi
        najbardziej odpowiadac to chodzilo o dopasowanie do mojego wzroku szkla
        pryzmatycznego i okulistka powiedziala mi ze wazne jest ciagle noszenie tego
        powiedzmy szkielka mimo ze pierwsze dni czulem sie zmeczony to po 3 tyg. przy
        badaniu kontrolnym moja wada poprawila sie.

Chcialbym teraz wyprubowac te okulary ayurwedyjskie

Jak ktos zna bardzo ciekawa stronke na ten temat to prosze podac

Pozdrawiam
        • muscovado Re: Okulary AYURWEDYJSKIE 29.06.04, 18:46
          To dziwne, że wszyscy, którzy się tu dopisali wiedzą co to za okulary, widzieli
          je, przymierzali nawet, słyszeli o ich skuteczności, natomiast nikt jeszcze ich
          nie wypróbował!

Tee2000 – może uda Ci się je kupić na jakichś targach medycyny naturalnej.
          Teresa powyżej napisała, że przymierzała takowe właśnie tam! Poza tym
          zastanawiam się nad sklepem „Nieznanego Świata” w Warszawie na Kredytowej (w
          budynku Muzeum Etnograficznego). Może tam je kupisz? Mają tam tyle różnych
          dziwnych rzeczy... choć to głównie księgarnia. Ja swoje dostałam, ale wiem,
          gdzie były kupione. Tyle tylko, że sklep ten już nie istnieje...

W każdym razie życzę owocnych tak poszukiwań jak i efektów noszenia! No i
          chętnie przeczytam o Twoich wrażeniach!
          Pozdr.
          • tee2000 Re: Okulary AYURWEDYJSKIE 29.06.04, 20:53
            Koledzy jezdza na targi tak wiec mysle ze mi kiedys przywiozą

Pozdrawiam
            • no1teresa Re: Okulary AYURWEDYJSKIE 29.06.04, 21:16
              jest model z zaslonietymi bokami, lepszy, cena na targach 70 zl
              ten drugi model, moze bardziej twarzowy, ale swiatlo z bokow przeszkadza-60 zl
          • zyrafa46 Re: Okulary AYURWEDYJSKIE 27.01.05, 00:53
            Tez mnie interesuje, gdzie je mozna kupić i jaki jest koszt?
      • rlyczkowski Re: Okulary AYURWEDYJSKIE 03.08.04, 15:48
        Uwierzyłem , kupiłem i od 2-ch lat nie muszę używać okularów,powinienem +2,5 i
        +1,5 do dali. Terapię podoarłem ćwiczeniami gimnastyką oczu.
        Chcę dodać , że intensywna i żywiołowa praca przd monitorem komputerowym
        słabe oświetlenie nie przyniosą zadawolających wyników.Niestety czasy mamy
        coraz mniej sprzyjające dla naszego zdrowia. Pozdrawiam Roman
      • elle666 Re: Okulary AYURWEDYJSKIE 14.03.05, 00:43
        Tez sie interesuje naturalnymi metodami leczenia krótkowzrocznosci - znalazłam
        jeszcze jedną . Nazywa sie metoda BSM i polega na okładaniu dłoni głowy. To
        niesamowite, ale mam wrazenie ze dziala! Jesli Cie to interesuje, to mogę
        napisac cos więcej.
    • mella Re: Okulary AYURWEDYJSKIE 07.12.04, 18:37
      Kupiłam takie okulary przez internet w... Klubie dla Ciebie. (ale teraz ich nie
      mają - może w krótce)Musze powiedzieć że przy mojej wadzie wzroku (nosze +2,5)
      ostrośc widzenia się polepszyła. W tych okularkach mogę oglądać TV i czytać
      napisy podczas oglądania DVD. Syn mi je podkrada do komputera i zauważyłam że
      nie mruży teraz oczu jak coś czyta.
    • mella Re: Okulary AYURWEDYJSKIE 07.12.04, 19:41
      jeszcze znalazlam to: www.okularykorekcyjne.com/index.htm
      • kubalan Re: Okulary AYURWEDYJSKIE 12.12.04, 21:41
        A ja mam pytanie: jesli mam wade -5.5 to zakladam te okulary na moje okulary -
        ee chyba bez sensu.. - czy na "gole" oczy? Jak na gole, to ja nic qrde nie bede
        widziala. Czyli do snu beda ok. Cos mi nie pasuje..
        • no1teresa Re: Okulary AYURWEDYJSKIE 13.12.04, 21:55
          zdecydowanie na gole oczy
          bedziesz widziala, gorzej, ale sie da, proponuje je "cwiczyc" w domu i na spacerze
          • jaszczuria czy pomagają gdy się dużo siedzi przy komputerze 14.01.05, 11:21
            siedze sporo przy komputerze i przez to coraz gorzej widze, może macie jakieś
            spostrzeżenia - czy w takiej sytuacji też się przydadzą ?? No i jaka jest ich
            cena (orientacyjnie)
            • pawel9999999 Re: czy pomagają gdy się dużo siedzi przy komput 19.04.05, 19:59
              Do wszystkich zainteresowanych okularami AYURWEDYJSKIMI!!!!
              Ciesze sie , ze moge pomoc. Moj wujek prowadzi firme, ktora jest glownym
              dystrybutorem tychze okularow na Polske. Z tego co wiem wysylaja takze za
              granice. Ja sam uzywam tych okularow i jestem bardzo zadowolony. Wszystko , a
              moze prawie wszystko przeczytacie na ten temat na stronie inter.
              www.okowid.com.pl POZDRAWIAM!!!!!
    • pia.ed Skad te okulary DOSTALAS??? 23.06.05, 23:19
      • muscovado Re: Skad te okulary DOSTALAS??? 07.07.05, 21:28
        Dziwne pytanie... podchwytliwe, czuję podstęp.
        Skąd je dostałam jest raczej bez znaczenia, ale odpowiem: od bardzo bliskiej
        osoby, która troszczy się o moje zdrowie :)

A tak przy okazji: dałam sobie spokój z tymi okularami, jakoś nie moge się do
        nich przekonać. Natomiast w nawyk mi weszły codzienne ćwiczenia oczu i bardzo
        dbam o higienę pracy przy komputerze. No i są efekty. Oczy mnie już tak czesto
        nie bolą, nie pieką, nie zezuję, wada wzroku się nie pogarsza, a wręcz
        przeciwnie, coraz częściej mam dni, kiedy widzę dużo lepiej.

Z przykrością oznajmiam, że okularki się kurzą, niestety. No i odpowiedzi w tym
        wątku też wiele nie wnoszą... Nie dopisał się nikt, komu by wada wzroku trwale
        się pomniejszyła, a to właśnie miały dawać te okulary.
        :(
        • justa_79 Re: Skad te okulary DOSTALAS??? 08.07.05, 10:14
          może użytkownikom brak cierpliwości i systematyczności? a to podstawa przy
          wszystkich metodach naturalnych.
          a możesz napisać, jakie ćwiczenia oczu wykonujesz i jak dbasz o higienę pracy
          przy komputerze? :)
          a w tych okularach da się w ogóle pracować przy komputerze? ja bym spróbowała,
          że obawiam się reakcji domowników ;)
          • muscovado Re: Skad te okulary DOSTALAS??? 13.07.05, 12:40

> a możesz napisać, jakie ćwiczenia oczu wykonujesz i jak dbasz o higienę pracy
            > przy komputerze? :)

Wykonuję ćwiczenia zaczerpnięte z książki Niny Greli i Siergieja
            Litwinowa "Widzę bez okularów" (mogłam odrobinę pokręcić tytuł, ale nie mam
            tego teraz przed sobą).
            Do moich ulubionych nalezy obrysowywanie konturu spirali lub "nieskończoności"
            z zamkniętymi oczami. W plenerze robię też ćwiczenia oddechowe i tzw.
            solaryzację. Bardzo miłe. Naprawdę polecam tę książkę.

A co do higieny to co najmniej raz na godzine wstaje, jeśli nikogo nie ma, to
            robię kilka ćwiczeń rozciągających, podchodzę do okna patrzę w dal, najdalej
            jak się da i staram się obrysować wzrokiem kontury budynków i drzew które
            widze. Poza tym przenoszę klka razy wzrok z bliższych przedmiotów na dalsze.
            Np. patrzę na stół, potem na ramę okna, potem na bilboard za oknem, potem na
            sąsieni budynek, a potem na budynki na dalszym planie. I bardzo ważne: dużo
            mrugam! To sprawia, że oczy tak nie wysychają.

A nawet jak mam dużo pracy i nie moge wstać od komputera to przynajmniej raz na
            jakiś czas odrywam wzrok od monitora by rozejrzeć się po pokoju, wyjrzeć przez
            okno, skupić wzrok na czymś dalszym niż monitor. I to tak skupić, by naprawdę
            widzieć to, na co się patrzy. Obwieść wzrokiem kontury, nawet kontury liter
            napisu na bilboardach. POLECAM.
            Ale to tylko mała cząstka tego, co jest w tej książce. Gdybym robiła wszystko,
            co tam jest, to sama nie wiem, co by było... ;)

> a w tych okularach da się w ogóle pracować przy komputerze? ja bym
            spróbowała,
            > że obawiam się reakcji domowników ;)

Wygląda się śmiesznie, ale domownicy się przyzwyczają.
            Da się pracować, ale mi przychodzi to z wielkim trudem. Bardzo męcza mi się
            oczy, wszystko widze owszem wyraźnie, ale zwielokrotnione!!! muszę się bardzo
            skupiać, by widzieć przedmiot solo, a nie w towarzystwie kilku jego kopii. Mi
            pracę bardzo to utrudnia, ale spróbuj. W końcu każdy jest inny.
            I koniecznie napisz, jakie wrazenia i efekty
            Pozdrawiam
            M.
            • justa_79 Re: Skad te okulary DOSTALAS??? 14.07.05, 09:42
              dzięki za rady.
      • nnike Re: Skad te okulary DOSTALAS??? 11.07.06, 07:22
        Tu kupiłam: www.prezenty.polecam.org/okularykorekcyjne.html
        Te z osłonkami i ćwiczę. Coś w tym jest, bo nosząc te okulary czuję wysiłek oka,
        by widzieć ostro, a więc jest to jakiś rodzaj gimnastyki dla soczewki.
        Spróbować warto :)
    • c00l Pytanie 09.07.06, 13:13
      Jesli mam wade -1,75 i -1,25 i po noszeniu tych okularow ajuwerdyjskich np. 3 h to od razu moge zalozyc te zwykle korekcyjne? Czy przez to nie psuje sie wzrok? To co sie polepszy od ajuwerdyjskich pogorsze zwyklymi?
    • bajmil Re: Okulary AYURWEDYJSKIE 18.11.06, 19:10
      Czy to takie okulary?
      www.kdc.pl/?page=content&content_id=3616&main_category_id=50&category_id=10611
      • muscovado Re: Okulary AYURWEDYJSKIE 25.11.06, 12:34
        tak, to takie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka