irrrysek 18.04.06, 16:31 dopadło mnie. Lekarz przepisał mi oczywiście antybiotyk. Można się z tego wyleczyć bez antybiotyku? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
liina Re: zapalenie gardła i ucha 19.04.06, 14:36 Zalezy na jakim tetpie choroby jestes. Jezli gardlo mocno boli, masz powiekszone migdaly i rope na nich, a dodatkowo bol ucha juz systematyczny,to antybiotyk jest wskazany, bo niewleczone zapalenie ucha srodkowaego moze grozic gluchota, wiec lepiej ten antybiotyk bierz, choc mnie sie kilka razy udalo przezyc jakos bez antybiotyku, ale chorowalam lata na gardlo i uszy, wiec mam dobre wyczucie kiedy nie nalezy juz przeginac i antybiotyk trzeba jednak wziac. Do ucha mozesz wlozyc wacik nasaczony mlekiem, w ktorym gotowalo sie kilka rozdrobnionych zabkow czosnku lub na wacik wlozyc troszke olejku tymiankowego lub Amolu i ptrzymac w uchu wacik zeby sie rozgrzal. Na grdalo plukac szlwia i tymiankiem, duza ilosc szlwi na mala ilosc wody, zeby roztwor byl mocny. Kupic Alitol i lykac po kapsulce dziennie- czosnek w kapsulkach, nie smierdzi. Jaki antybiotyk dostales? Odpowiedz Link
liina Re: zapalenie gardła i ucha 19.04.06, 14:36 ACHA, a do ucha krople Dikortinef- tylko na recepte. Sa skuteczne. Odpowiedz Link
irrrysek Re: zapalenie gardła i ucha 20.04.06, 09:35 Dziękuję bardzo za odzew. Lekarka przepisała mi Ramoclaw ( 21 tabletek). Powiedzieła, że gdyby nie ten ból ucha to może nie przepisywałaby mi antybiotyku ( średnio raz-2 rzy na rok choruję na anginę). Pierwszy raz nie wzięłam antybiotyku. Nie mam już gorączki ( we wtorek miałam 38), ale boli miie nadal gardło i uszy. Piję zioła napotne(wygrzewam się i pocę) stosuję propolis i okłady z ciepłej soli. Odpowiedz Link
liina Re: zapalenie gardła i ucha 20.04.06, 13:01 21 tabletek, czyli na ponad 10 dni? Troche dlugawo. Od ilu dni bierzesz antybiotyk? ktory to juz dzien? Jesli bierzesz antybiotyk np. 4 dzien i nadal boli cie gardlo i uszy,to antybiotyk nie jest dobrze trafiony i stan moze przejsc w przewlekly. U mnie tak bylo walsnie. Odpowiedz Link
irrrysek Re: zapalenie gardła i ucha 20.04.06, 13:52 Choruję od wtorku, a antybiotyku nie biorę wcale. Odpowiedz Link
karivrt Re: zapalenie gardła i ucha 20.04.06, 22:30 irrrysek napisała: > Choruję od wtorku, a antybiotyku nie biorę wcale. Jak rozumiem, nie jest to w tym wypadku klasyczna angina i prawdopodobnie nie masz ropy na migdałach. Spokojnie mozesz powalczyc jeszcze kilka dni bez antybiotyku. Co do gorączki to jej spadek moze byc zarowno pozytywny (infekcja lagodnieje) jak i negatywny (organizm juz spasowal i sie nie broni - czesto tak sie zdarza przy skłonności do angin ale oczywiscie nie nalezy sie tym sugerowac i poddawac bez walki). Jesli chodzi o ten pomysl z czosnkiem to nalezy go brac zdecydowanie więcej niz kapsulkę. Propolis jest niewątpliwie jak najbardziej wskazany. Jesli chcesz sprobowac czegos jeszcze, to mozesz kupic sobie olejek pichtowy i pic 3 razy dziennie po 20 kropli (rozcienczony w wodzie) oraz nacierac okolice gardła i ucha. Mozna tez robic oklady do wewnątrz ucha ale trzeba miec wyczucie jak go rozcienczyc... Najpierw jednak powinienes sprawdzic czy nie jestes na ten olejek uczulony! pozdr. krv Odpowiedz Link
agagolab zapalenie zeba 01.05.06, 01:19 Czy ktos moze mi poradzic, co zrobic z bolem. Mam martwego zeba. Bardzo boli mnie gdy przycisne. Odpowiedz Link
irrrysek kapitulacja 21.04.06, 21:53 Wziełam antybiotyk, migdałki zaczeły nieciekawie wyglądać( że o uszach nie wspomnę). Odpowiedz Link