Dodaj do ulubionych

Przyprawy i ziola a Piec Przemian

01.07.06, 20:24
Jak wyglada 'klasyfikacja' przypraw i ziol wg Pieciu Przemian?
Sol to element wody, cynamon - ziemi, a jak z imbirem i innymi? Zastanawia
mnie, do jakiego elementu mozna by przypisac curry - jako mieszanka wielu,
moze laczyc w sobie kilka, czy tak? W Indiach curry zawsze wrzuca sie na
rozgrzany tluszcz, na poczatki smazenia - dopiero potem reszta;)
Ziola, czesto u nas stosowanych, mieta, pokrzywa, skrzyp (tak zalecane w
naszym rejonie)- jak to z nimi jest? Ciekawa jestem, jak to wyglada z punktu
widzenia TCM. Napiszcie:)
Obserwuj wątek
    • emml Re: Przyprawy i ziola a Piec Przemian 02.07.06, 09:59
      Cynamon jest połaczeniem ziemi i metalau. imbir suszony to metal zaś śieży to
      ogień, Prawie wszystkie świeże zioła to ogień- bazylia, tymianek, majeranek...
      a suszon to metal, curry jest też mieszanką ognia i metalu można tu stosowac i
      tu, skrzyp jest w samku goszki więc ogień, pokrzywa podobnie, a jak zioła mają
      samk ostry to metal. Czasem trzeba się kierować swoimi zmysłami:), miętę bym
      zaliczyła do metalu....
      • jamila Re: Przyprawy i ziola a Piec Przemian 02.07.06, 13:19
        A czy to prawda, ze mieta wychladza organizm? Jest u nas najpopoluarniejszym
        remedium na bole brzucha...(uwielbiam kawe z mieta;)
        • emml Re: Przyprawy i ziola a Piec Przemian 02.07.06, 14:19
          tak to prawda że mięta wychładza!!Dobra jest na ból brzucha ponieważ jeśli coś
          zaszkodzi powstaję gorąco w żoładku (Tak jak przy stanie zapalnym)a mięta to
          ochłodzi a że i należy do metalu powodje lepsze trawienie. "porusza energię w
          dól"
          • didolec2000 Re: Przyprawy i ziola a Piec Przemian 02.07.06, 14:56
            Posiadane przeze mnie infprmacje są następujące;
            Imbir świerzy czy suszony to i tak metal
            bazylia-kwaśna
            tymianek-gorzki
            majeranek-ostry
            mięta-ostry, a smak ostry kieruje energię do gory i na zewnętrz,dzięki temu że
            porusza energie do gory i na zewnątrz jej chlodna energie pomaga np na takie
            dolegliwości jak;przekrwienie oczu , zapalenie spojowek, uczucie gorąca w
            gornej części ciała, likwiduje "wiatr wątroby", bole glowy pochodzące od
            gorącej wątroby itp, używana jest też do leczenia przeziebień w fazie
            gorąco/wiatr-bol gardla)
            • jamila ach, ta mieta... 02.07.06, 16:01
              No tak. teraz to mi pieknie pomieszaliscie;))))
              Mam tylko nadzieje, ze wypijana kawa z mieta (i skondensowanym mlekiem,
              niestety, choc w malej ilosci) jest ok o tej porze roku? To taki 'wloski
              przysmak';)))
              • elpasz Re: ach, ta mieta... 03.07.06, 12:37
                zajrzysz do poczty?
                • jamila Re: ach, ta mieta... 03.07.06, 12:43
                  odpisalam, troche trwalo, bo chcialam rzetelnie Ci sprawie opisac - zajrzyj Ty:)
            • emml Re: Przyprawy i ziola a Piec Przemian 02.07.06, 20:38
              I tym co zostało napisane się zgadzam!!!!!!!! Niestety zioła jak i produkty
              spożywcze często nie należą tylko do jednego elementu. zawierają najczęściej
              dwa elementy, trzeba starać się i wybrać ten który ma przewagę. Możemy to
              stwierdzić nawet po dostępnych tebelach które się między sobą różnią.:)
              Np. miętę się rzeczywiście stosuję z w przyziębieniach z gorącem i wiatrem,
              ale z moich wiadomości dobra jest mieszanka gdzie głównie jest mięta ale i w
              połaczeniu z kardamonem ( wzmacnia smak ostry ) ale i do tego jeszcze zaleca
              się kurkumę która znów wydawać by się mogło może namieszać bo należy do smaku
              gorzkiego.
              • didolec2000 Re: Przyprawy i ziola a Piec Przemian 04.07.06, 20:09
                Cześć Emml.Zaras cię przyprawię...hihi
                Z tym zaliczaniem danego pokarmu do danej przemiany to sie zgadzamy , jasna
                sprawa.Zazwyczaj jest to kilka przemian , a dobrze jest wybierac ta dominujacą.
                Hm...ale napisalaś, że świerzy imbir to ogień...ja sie buntuję.Jezaeli juz to
                ma , ale troche ziemi...
                Druga sprawa to mięta...to przecież metal który kieróje energie do gory i na
                zewnatrz, a u ciebie czytam, ze w dół...bunt nr2
                Co do spreparowania mieszanki na sprawę gardlową to sam smak ostry bylby tu
                oczywiście zbyt agresywny, jest tu pewne pole do popisu z komponowaniem
                mieszanki leczniczej z kilku smakow dla rownowagi.Zgoda nr 2

Didolec-Emml......do przerwy
                2-2
                -kto zostanie mistrzem...przepraszam to przez ten mundial.

Pozdrówko
                • emml Re: Przyprawy i ziola a Piec Przemian 06.07.06, 11:25
                  no coż dobrze i czasem wymienić zdania a szczególnie w temactach
                  problematycznych, nikt nie mówi że dietetyka według 5 przemian jest łatwa:)
                  Ja jakoś jestem daleko od toczących się rozgrywek piłkarskich :)
                  Ale ok 2-2 a te mistrzostwa mogą trwać latami żeby rzeczywiście zostać Mistrzem
                  Pozdrawiam :)
                  • didolec2000 Re: Przyprawy i ziola a Piec Przemian 06.07.06, 20:38
                    Haha, no oczywiscie wyglupiam sie z tymi mistrzostwami, ale ja sie lubie
                    wyglupiać...wybacz proszę, choć troszę.
                    -ale widzisz pewien problem chyba jednak istnieje i to zdaje sie nie tylko dla
                    mnie.Ja pisze że mięta do gory, a ty ze do dolu i co na to np Jamila?...Że
                    glupieje...no wlaściwie to ja też.Jezeli pojawi sie ktoś trzci i stwierdzi, że
                    mieta kieruje energię np w bok ,to ... O ile wiem(może nie wiem?) takie kwestie
                    jak np;kierunek energii smaku to fundament tchm i jest tak albo tak koniec
                    kropka, zresztą ta wymiana zdań...to bynajmniej nie moje zdania...no takie mam
                    książki , ty pewnie masz inne...ale jakie?! i ten gorzki imbir...wydaje mi sie
                    ze jednak gdzies zaszly pomylki...Jeżeli z mojaj strony bylbym wdzięczny aby
                    mnie w nich utwierdzić.

Pozdrowko
                    • re-flex niech rozsądzi nas kapusta:) 06.07.06, 23:20
                      Emml,Didi, na moją, bardzo skromną, wiedzę o smakach i przemianach - opieram
                      się głównie na książkach: B. Temelie "odżywianie wg. 5 przemian" i na wykładach
                      Diolosy, spisanych przez M, Kalmusa "Chiny, kuchnia i tajemnice medycyny"

Imbir - w obydwu : METAL czyli ostry, natura: surowy ciepła, suszony - re-
                      gorąca; ruch otwierajacy,w górę i na zewnatrz, oswabadza zastój.

mięta: u Temeilie : "herbata z mięty" , u Diolosy/Kalmusa - mięta pieprzowa -
                      METAL, smak ostry-natura: Temeile - chłodne, Diolosa: liang - ochładzająca.

To ja, czyli żuczek - tyle. Idę się pakować na mundial:) Wygraliśmy bilety na
                      finał rok temu a teraz sen się spełni..masz na Berlin...przepraszam, musiałam
                      się pochwalić:)

dobrej nocy.
                      M
                      • jamila curry 08.07.06, 15:34
                        A wiec zmienie nieco temat: curry, fakt, ze wielka mieszanka, ale jako
                        milosniczka tego specjalu chcialabym sie dowiedziec, jak dziala wg TCM (bo
                        Ayurveda zupelnie inaczej widzi to wszystko). Mam nadzieje, ze napiszecie cos
                        na ten temat:)
                        pozdr
                        • didolec2000 Re: curry 08.07.06, 19:19
                          Jak dla mnie to gra na przewagi.Ostro/gorzki,gorzko/ostry.Zdaje sie że jest
                          wersja łagodna i pikantna taka.Z pierwsza bym celowal w ogień, a z drugą w
                          metal.Ale nie stawiałbym tej sprawy na ostrzu noża.Tak czy inaczej curry łączy
                          w sobie silnie obie te przemiany.

Smacznego
                      • didolec2000 Re: niech rozsądzi nas kapusta:) 08.07.06, 19:14
                        ...cuda są czymś naturalnym...finał...teraz rozumiem...
                        NIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
                        ...to znaczy...nie dla kazdego...buuuuuuuu...

co do smaków/przysmaków.To co napisalaś, ja sie zgadzam.

Ech...

• emml Re: niech rozsądzi nas kapusta:) 10.07.06, 11:59
                        Zgadzam się z tymi stwierdzeneiami w tych książkach są rzeczywiście takie:)
                        mistrzostwa rozegrane:)
                        Ps. mam nadzieję że pomyślnie także u twoich faworytów, gdy byłaś tam na
                        miejscu.
                        • re-flex kapusta wróciła 11.07.06, 10:15
                          Didi, było rewelacyjnie.
                          Mój mąż jeszcze szlocha, bo pochodzi z kraju, który przegrał a i mnie zakręciła
                          się łza w oku.
                          Polecam:) wszystkim - nawet tym na co dzień nie kibicującym...atmosfera
                          rewelacyjna..nigdy nie sądziłam, że to napiszę, ale to jeden z najbardziej
                          niesamowitych dni w moim życiu...są oczywiście różne kategorie tych dni...ale w
                          tej - 9 lipca 2006.

Pozdrawiam,
                          M
                          • didolec2000 Re: kapusta wróciła 11.07.06, 15:46
                            Kapusto!...więc co jak bylo z tą "dynią"?...co on powiedzial, co on powiedzial!
                            No bylas bliżej ode mnie...więc???
                            ...hihi no fajnie że bylo fajnie...powiem ci tak; cuda są czymś naturalunym,
                            jeżeli sie nie zdarzają to znaczy że coś jest nie wpożądku...

Pozdrawiam także,jakże jakże

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka