grazia30 23.08.06, 08:11 Może ktoś wie co medycyna chińska mówi na temat chorób psychicznych. Dokładnie chodzi mi o schizofrenię. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miroslaw.mazur Re: TCM/choroby psychiczne 23.08.06, 10:24 Droga Graziu, choroby psychiczne czyli tzw pomieszanie umysłu wg TMC wynikają z bardzo głębokich i długotrwałych lub wrodzonych ciężkich zaburzeń w narządach wewnętrznych. Pomieszanie umysłu jest następstwem głębokich niedoborów wikłanych niedoborowym Gorącem i Wilgocią lub najczęściej Śluzem. Niedobory leżące u podstaw pomieszania umysłu mogą dotyczyć wszystkich narządów z każdej przemiany ale głównie są to niedobory w przemianie Ziemi, Drewna, Wody i Ognia. Konfiguracja zaburzeń może być bardzo różna i o różnym nasileniu. W przypadku schizofrenii problem dotyczy w dużej mierze Serca - głęboki niedobór Yin i Gorąco ze Śluzem, które łatwo przekształca się w Ogień. Towarzyszy mu różnie zaawansowany niedobór Yin Nerek, któy podsyca Ogień w Sercu i Gorąco w Wątrobie wynikające również niedoboru Yin. Rodzaj i dynamika objawów schizofrenicznych zależy od ilościowego udziału tych trzech czynników oraz indywidualnych uwarunkowań chorego, takich jak konstytucja, w szczególności jego Hun, przebyte doświadczenia życiowe i obecny staus życiowy. Objawy wytwórcze związane są częściowo z pozytywnym myślotokiem, zaś katatoniczne z negatywnym, lękowym. Leczenie jest trudne i złożone - serce nieustannie parcuje fizycznie i niełatwo jest odbudować jego Yin oraz skutecznie drenować Śluz i usuwać Gorąco. Ale jest to możliwe, lecz długotrwałe. Pozdrawiam, Mirosław Mazur "Zwierciadło Medycyny" miroslaw.mazur@chinmed.com Odpowiedz Link
grazia30 Re: TCM/choroby psychiczne 24.08.06, 13:41 Bardzo dziękuję za interesującą odpowiedź. Interesuje mnie czy pan zajmuje się leczeniem takich przypadków, a jeżeli tak to jakie są efekty? Odpowiedz Link
didi_max Re: TCM/choroby psychiczne 24.08.06, 18:28 tcm.health-info.org/Common%20Diseases/Bipolar.htm chinesemedicalpsychiatry.com/articles/article_dermatitis_medica.html www.acupuncture.com/conditions/schizo.htm Moje kochane gugle.Cmok. Sorki Graziu to nie pan Mirosław. Odpowiedz Link