Dodaj do ulubionych

Jaki sposób na nadżerkę?

05.07.07, 23:12
Mam maleńką nadżerkę. Czy są jakieś naturalne sposoby, aby się jej pozbyc.
Nie wiem, może jakieś zioła?
Ola
Obserwuj wątek
    • lachelis Re: Jaki sposób na nadżerkę? 08.07.07, 14:41
      Nadżerkę określa sie jako erozję , czyli ranki na powierzchni macicy lub pochwy.
      Aby pozbyć się nadżerki należy usunąć przyczyny jej powstawania:
      "Nadżerka może być spowodowana urazem przez kontakt (w trakcie używania
      tamponów, penetracji pochwy przez ciała obce), przez infekcje (wirusem herpes,
      wczesna kiła, długo niewymieniane tampony, poważne stany zapalne pochwy) lub
      przez działanie substancji chemicznych (środki plemnikobójcze zawarte w
      niektórych globulkach i piankach)".
      Najczęściej przyczyną nadżerki są grzybice pochwy itp.
      Ginekolog musi ci zrobić cytologię, gdyż nadżerka może być początkiem raka
      szyjka macicy.

Z ziołowych warto spróbować np. do irygacji pochwy "Vagosan", dopochwowo na noc:
      "Calendulin", a także "Azucalen".
      Wykorzystuje się też tampony na nadżerkę specjalne z oleju rokitnika, ale
      niestety gotowych nie ma w Polsce.
      • figa543 Re: Jaki sposób na nadżerkę? 08.07.07, 23:49
        dziękuję za info.
        byłam owszem i zrobiłam sobie cytologie. przy pobieraniu próbki pani
        stwierdziła, że jest mała ranka na szyjce. Po odebraniu wyniku cytologii mam
        wynik Gr.1 - wiem, że najlepsza, a pani stwierdziła, że mogę być spokojna.
        Ja jednak spokojna nie pozostałam bo jednak mówiła wcześniej, że jest tam mała
        ranka. Dodam, że mam białawe upławy i nie wiem czy to oznacza jakiś stan
        zapalny?
        Jeśli jeszcze mogę zapytać. Jak często i przez ile czasu mogę stosować vagosan?
        Ola
        • lachelis Re: Jaki sposób na nadżerkę? 09.07.07, 09:27
          Z tego co wiem, to nie musi to oznaczać stanu zapalnego, upławami trzeba sie
          martwić jak zaczynają nieprzyjemnie pachnąć, powodować dyskomfort (np.
          pieczenie) lub mają zabarwienie. Wiadomo, że pochwa ma swoją florę bakteryjną i
          np. po kuracji antybiotykowej ilość jednych bakterij przeważą nad drugimi
          (zmienia się flora także w pochwie), co może spowodować różne zakłócenia:
          upławy, grzybice itp.

Tu masz więcej info: www.preetigin.pl/doc/stanzapalnypochwy.html

"Vagosan" można stosować codziennie do higieny narządów płciowych (zewnętrznie),
          ale z irygacją nie należy przesadzać, tylko wtedy gdy jest jakiś problem
          (myślę,że raz w tygodniu przez miesiąc wystarczy). Można uzupełnić
          "Calendulinem" tj. z nagietka, który dobrze goi rany różnego rodzaju.

• figa543 Re: Jaki sposób na nadżerkę? 09.07.07, 11:33
            dziekuję bardzo za informację

Ola
    • olka981 Re: Jaki sposób na nadżerkę? 10.07.07, 03:00
      ja tez uzywalam galek z propolisem do nabycia w aptece i rowniez tampon na noc
      nasaczony aloesem
      • alinaw1 Re: Jaki sposób na nadżerkę? 19.07.07, 16:29
        Ja proponuję CIERPLIWOŚĆ i innego lekarza. 10 lat temu pani ginekolog wykryła u
        mnie nadżerkę, zaproponowała natychmiastowy konwencjonalny zabieg (miało to być
        prywatnie choć w publicznym szpitalu- potem zrozumiałam, że to nie fair!).
        Miałam 1 grupę na cytologii. Coś mnie tknęło. Zadzwoniłam pod telefon zaufania
        ginekologiczny (znalazłam w GW). Tam pani doktor poradziła mi to samo, co ja
        dziś Tobie: idź do innego lekarza, bo ta ! grupa coś nie pasuje... Po tygodniu
        poszłam do lekarza publicznego. Okazało się, że nie miałam żadnej nadżerki (a
        pobolewał mnie w dole brzucha z zupełnie innego powodu). Do tej pory
        zastanawiam się, co by się stało gdybym wtedy przyszła do szpitala (to był
        wojskowy na Szaserów). Przechodzą ciarki...Do tej pory mam 1 gr, żadnych
        nadżerek, stanów zapalnych, nic!
        • lachelis Re: Jaki sposób na nadżerkę? 20.07.07, 08:57
          Zadnych tego typu zabiegow (wypalanie czy wymrazania) absolutnie, mi tez
          proponowano, a pozniej sie okazalo,ze gdybym zrobila tez zabieg to bym mogla
          raka dostac w duzym prawdopodobienstwie. Lekarze za malo diagnozuja, a jak oni
          nie sa domysli to trzeba domagac sie tego, zeby zanim na jakis zabieg
          mechaniczny kobiete pochopnie posla to porzadnie zbadali od podszewki.
          • alinaw1 Re: Jaki sposób na nadżerkę? 20.07.07, 13:59
            Właśnie, właśnie. W moim przypadku to albo była jakaś totalna pomyłaka albo
            chęć oszustwa (zostałabym uśpiona, pani by piła kawkę, a ja zapłaciłabym
            szczęśliwa, że już po wszystkim!)....Koszmar!
    • angelisme Re: Jaki sposób na nadżerkę? 26.07.07, 21:10
      polecam "małe zioła szweckie", oraz nasiadówki z mieszanki ziol: macierzanki,
      krwawnika oraz jasnoty białej.
      MZSZ najlepiej zrobic, kupione nie maja az takiego dzialania.
      Dla chetnych podam sklad na emaila...

Emeya
      • embeel MZSZ 27.07.07, 13:46
        poproszę o przepis na maila gazetowego. zawsze może się przydać :)
        Pozdrawiam, mbl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka