Gość: Agusia IP: *.stacje.agora.pl 13.01.04, 18:43 Dziewczyny, na ile wiarygodny jest test ciążowy? W jakim terminie powinnam fakt ciąży potwierdzic u lekarza? Prosze o pilna odpowiedz - dzieki Agusia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arrte Re: Test ciążowy - pilne 13.01.04, 18:51 Wszystko jest dokładnie opisane na ulotce testu ciążowego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N.C. Re: Test ciążowy - pilne IP: *.satkabel.com.pl / *.walbrzych.dialog.net.pl 13.01.04, 19:01 Jeżeli wyjdzie na płytce testu, to na 99,9 procent jesteś w ciąży. Jeżeli wyjdzie, żenie jesteś, powtórz test po ok. tygodniu. Większość nowych testów wykazuje ciążę od ok. 7 do 21 dni po zapłodnieniu. Ginekolog w badaniu wykrywa ciążę ok. 6-8 tygodnia. Wcześniej potwierdzić ją (lub zaprzeczyć) można pprzez badanie USG. Pierwszą ciążę potwierdziłam testem równo w tydzień po zapłodnieniu. Drugą - 15 dni, pierwszy test po 7 dniach wykazał, że nie ma ciąży, powtórzyłam po 8 dniach i była. Za każdym razem ginekolog mnie odsyłał "za miesiąc". Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renia Re: Test ciążowy - pilne IP: *.ath.spark.net.gr 13.01.04, 22:21 > Większość nowych testów > wykazuje ciążę od ok. 7 do 21 dni po zapłodnieniu. czyli powyzej 21 dni po zaplodnieniu test nie wykaze juz ciazy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: delli Re: Test ciążowy - pilne IP: *.lanet.wroc.pl 13.01.04, 22:38 po 21 dniach zaczynasz zygac :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N.C. Re: Test ciążowy - pilne IP: *.satkabel.com.pl / *.walbrzych.dialog.net.pl 15.01.04, 16:50 Nie, to oznacza że większość testów wykazuje ciążę najwcześniej od 7 -21 dnia, czyli ok. tydzień do 3 tygdni. Czyli im czulszy test tym szybciej wykaże ciążę. Mniej cuy test może wykazać ciążę dopiero ze trzy tygodnie po zapodnieniu. Zależy od rodzaju testu, firmy i sama już nie wiem czego jeszcze. A lekarz, o ile nie zrobi usg, to po1-3 tygodniach od zapłodnienia nie jest w stanie potwierdzić ciąży. (Przy okazji, tydzień po zapłodnieniu - to trzeci tydzień ciąży, tak się fajnie liczy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Medicus82 Re: Test ciążowy - pilne IP: *.gdynia.pl / 213.199.221.* 15.01.04, 15:25 Wiarygodnosc testow dochodzi 100% w wypadku wyniku pozytywnego i kolo 98-95% przy wynikach negatywnych. Tzn. ze jak pokazal ciaze to na pewno ona jest, jak pokazal, ze nie ma, mozesz nie byc pewna. A potwierdzic u lekarza polecalbym od razu po wyniku pozytywnym, a pomylka negatywnego wyjdzie przy jakiejs wizycie kontrolnej, lub, jak przez pare miesiecy nie bedziesz miec okresu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renia Re: Test ciążowy - pilne IP: *.ath.spark.net.gr 15.01.04, 17:04 Gość portalu: Medicus82 napisał(a): > a pomylka negatywnego wyjdzie przy jakiejs wizycie > kontrolnej, lub, jak przez pare miesiecy nie bedziesz miec okresu Albo jak dziecko zacznie plakac :) Odpowiedz Link Zgłoś
lenka26 Re: Test ciążowy - pilne 15.01.04, 17:15 Na pewno, to umrzemy. Mi w zeszlym roku we wrzesniu test wykazal ciaze - robilam go z rana 20 dnia, wiec natychmiast zdenerwowana zamiast do pracy polecialam do lekarza - zadnej ciazy nie bylo... takze po ponownym sprawdzeniu testem (juz innej firmy). test byl nieprzerterminowany, nazwa: Clearview czy jakos tak... niebieski. Nie polecam:-)). Odpowiedz Link Zgłoś
atropos Re: Test ciążowy - pilne 15.01.04, 18:27 Potwierdzam, że niektóre testy moga spłatac taki figiel. Nie doswiadzcyłam tego na własnej skórze, ale położna kiedys mi powiedział, że zdarzaja się takie przypadki. Odpowiedz Link Zgłoś
nglka Re: Test ciążowy - pilne 15.01.04, 18:56 Nie ma mozliwości, by prawidłowo wykonany test wykazał ciążę, gdy jej faktycznie nie ma (pomijam fakt brania leków, które mogą zafałszować wynik, co wytłuyszczonym drukiem zawsze znajduje się w ulotcew op. leku, który zazywamy) a to dlatego, że czerwona kreska wykazująca ciążę to reakcja chemiczna substancji na hormon ciążowy (hCG). Nie ma więc takiej mozliwości, by hormon ciążowy znajdował się w ciele kobiety, która "zaciążona" nie jest. Druga sprawa, ponad 80% wczesnych ciąż ulega samoistnemu poronieniu w pierwszych tygodniach ciąży. Istnieje (mała ale jednak) możliwość, że wykonany został test po poronieniu, które mogło wystąpić kilka godzin wcześniej (w tak wczesnej fazie nie ma praktycznie objawów ani ciąży ani poronienia) a hormon ciążowy znajdował się jeszcze we krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolka Re: Test ciążowy - pilne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.04, 14:33 więc uważacie że test negatywny wykonany w 35 dniu cyklu i powtórzony w 44 d.c. z takim samym wynikiem (negatywny i testy różnych firm) wykluczają ciążę? Odpowiedz Link Zgłoś