Dodaj do ulubionych

Swieto zmarłych

01.11.09, 17:11
kolejna szkopka tj Boże Narodzenie i Wielkanoc ,którą trzeba przeżyć.Czy
naprawdę trzeba wyznaczać dzień ,w którym idzie się na cmentarz ? Mam ochotę
/potrzebę to po prostu idę ,po co wyznaczać dzień w którym TRZEBA iść???A co
najśmieszniejsze w tym wszystkim ludzie nie ryją się na cmentarz wszystkimi
możliwymi drogami ,tworząc gigantyczne korki i niebezpieczeństwo na drodze ,
które powoduje co roku śmierć co najmniej kilkunastu osób po to ,żeby się
pomodlić bo ta czynność jest tylko " przy okazji " ale po to ,żeby pokazać się
w nowym płaszczyku ,nowych najmodniejszych i najdroższych butach...z nowym
chłopakiem /dziewczyną

Ktoś może napisać nie chcesz to nie chodź ale jak ktoś ci truje 24 na dobę że
tak trzeba to pójdziesz dla świętego spokoju :/

MOJE zdanie moja refleksja .
Obserwuj wątek
    • ultraviolet6 Re: Swieto zmarłych 01.11.09, 17:19
      demotywatory.pl/325393/1-listopada
    • mal-sia Re: Swieto zmarłych 01.11.09, 17:19
      masz rację,ja chodze i modle się za bliskich zmarłych wtedy jak ma ochote ,a
      wszelike swieta mnie dobijaja i sa dla mnie straszna meczarnia.nie cierpie
      swiatecznego przymusowego siedzenia pr stole tego całego sprzatania jakby cały
      rob ludzie zyli w brudzie....
      • izabella9.0 Re: Swieto zmarłych 01.11.09, 19:07
        własne dobijające są te szopki które trzeba " przed ludźmi odstawić " i
        faktycznie to siedzenie przy stole i tłumaczenie się ze swoich wyborów życiowych
    • laracroft82 Re: Swieto zmarłych 01.11.09, 17:20
      izabella9.0 napisała:
      A co
      > najśmieszniejsze w tym wszystkim ludzie nie ryją się na cmentarz wszystkimi
      > możliwymi drogami ,tworząc gigantyczne korki i niebezpieczeństwo na drodze ,

widocznie maja taka potrzebe, chyba nic z tym nie zrobisz

Ktoś może napisać nie chcesz to nie chodź ale jak ktoś ci truje 24 na dobę że
      > tak trzeba to pójdziesz dla świętego spokoju :/

jak nie masz ochoty to nie chodz, nawet dla swietego spokoju..nie mozesz sie
      postawic? jestes dorosła chyba
      • minor_swing Re: Swieto zmarłych 01.11.09, 17:25
        to po prostu tradycja,która (jak z resztą każda inna) nie ma żadnego
        praktycznego uzasadnienia.
        równie dobrze można by przestać świętować urodziny (przecież są co roku),ubierać
        choinkę ?(dodatkowa praca, a zawieszone cukierki tylko zachęcają do
        zjedzenia-efekt-dodatkowe cm w obwodach,same minusy),rocznice (też są co rku)
        itd itd.
        poza tym nie rozumiem twojego argumentu że każdy tylko chce się "pokazać"
        naprawdę zwracasz uwagę kto w czym i z kim przychodzi na cmentarz?
        • izabella9.0 Re: Swieto zmarłych 01.11.09, 19:06
          A co ma moje zwracanie uwagi do stwierdzenia faktu ( pokaz co masz lub co sobie
          kupiłaś/kupiłeś na ŚZ)?????
          Wystarczy posłuchać o czym się mówi na cmentarzu ( kto jak wygląda , w co
          ubrany i z kim przyszedł )
          wystarczy też posłuchać tekstów znajomych przed świętem zmarłych: " muszę sobie
          kupić płaszczyk , buty żeby jakoś wyglądać bo ludzie będą patrzyć, muszę sobie
          kogoś załatwić żeby nie iśc samej na groby bo tak głupio"

"...ubierać choinkę ?(dodatkowa praca, a zawieszone cukierki tylko zachęcają do
          zjedzenia-efekt-dodatkowe cm w obwodach,same minusy),rocznice "

Dlatego napisałm kolejna szopka

• erillzw Re: Swieto zmarłych 02.11.09, 02:40
            izabella9.0 napisała:

> A co ma moje zwracanie uwagi do stwierdzenia faktu ( pokaz co masz
            lub co sobie
            > kupiłaś/kupiłeś na ŚZ)?????

Ty a co gdy ubierasz to co masz w szafie kupione po prostu do
            noszenia? tez specialnie na ŚZ bo wlasnie wtedy to ubrałam?

> Wystarczy posłuchać o czym się mówi na cmentarzu ( kto jak
            wygląda , w co
            > ubrany i z kim przyszedł )

Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie zawsze w dni świąteczne ubierano
            sise elegancko i ładnie. Zeby odróznic, ze mamy dzień świąteczny a
            nie dzien z gatunku dzinsy i bluza. Szacunek do święta to się
            nazywa.
            I tak sie składa, ze ja sie ubieram elegenacko i niecodziennie na
            ŚŻ, na Boze Narodzenie, na Wielkanoc czy inne swięta. Nawet na
            niedziele.

> wystarczy też posłuchać tekstów znajomych przed świętem zmarłych:
            " muszę sobie
            > kupić płaszczyk , buty żeby jakoś wyglądać bo ludzie będą patrzyć,
            muszę sobie
            > kogoś załatwić żeby nie iśc samej na groby bo tak głupio"

Stara to Ty masz takich znajomych. Ja ze swoimi wspominam osoby
            które odeszły, historie z nimi związane i czesto rozmawiamy o tym
            jak bardzo człowiek który odszedł zmienił nasze życie.
            Nie win nas za pustakow znajomych jakich sobie dobrałas.

> Dlatego napisałm kolejna szopka

Dla Ciebie szopka, dla mnie tradycja.
            • ritsuko Re: Swieto zmarłych 02.11.09, 07:48
              erillzw napisała:

> > wystarczy też posłuchać tekstów znajomych przed świętem zmarłych:
              > " muszę sobie
              > > kupić płaszczyk , buty żeby jakoś wyglądać bo ludzie będą patrzyć,
              > muszę sobie
              > > kogoś załatwić żeby nie iśc samej na groby bo tak głupio"
              >
              > Stara to Ty masz takich znajomych. Ja ze swoimi wspominam osoby
              > które odeszły, historie z nimi związane i czesto rozmawiamy o tym
              > jak bardzo człowiek który odszedł zmienił nasze życie.
              > Nie win nas za pustakow znajomych jakich sobie dobrałas.
              >
              To samo miałam napisać. Swoją drogą pójście na grób byłoby dla mnie ostatnią
              okazją do szukania chłopa/baby...

• izabella9.0 Re: Swieto zmarłych 02.11.09, 09:13
                upsss nie umiemu czytac ze zrozumieniem ?

Napisałam ,że przed owym swiętem co niektórzy szukaja kogoś kto postoi z nimi
                pzred grobem bo głupio tak samemu.
                • ritsuko Re: Swieto zmarłych 02.11.09, 09:24
                  Umiemy czytać ze zrozumieniem i radzimy Pani poćwiczyć.
                  Napisałaś: "wystarczy też posłuchać tekstów znajomych przed
                  świętem zmarłych: " muszę sobie
                  kupić płaszczyk , buty żeby jakoś wyglądać bo ludzie będą patrzyć, muszę sobie
                  kogoś załatwić żeby nie iśc samej na groby bo tak głupio" "

Ja nie mam takich znajomych, a osobiście na cmentarz wolę iść sama niż z
                  narzeczonym, bo jest to dla mnie bardzo intymna chwila
                  • izabella9.0 Re: Swieto zmarłych 02.11.09, 10:19
                    Swoją drogą pójście na grób byłoby dla mnie ostatnią
                    okazją do szukania chłopa/baby...

A czy Ty to wszyscy ludzie stworzeni i na twój obraz i podobieństwo ?

Znajomi to dla mnie ludzie których znam z widzenia , których spotykam a nie
                    przyjaciele hmmm.......:/
                    • ritsuko Re: Swieto zmarłych 02.11.09, 11:41
                      izabella9.0 napisała:

> Swoją drogą pójście na grób byłoby dla mnie ostatnią
                      > okazją do szukania chłopa/baby...
                      >
                      > A czy Ty to wszyscy ludzie stworzeni i na twój obraz i podobieństwo ?

A szkoda, bo świat byłby stworzony z pięknych i niegłupich ludzi ;).
                      A poważnie- osobiście uważam (podkreślam, że to moje zdanie, bo w słowniku
                      specjalnie dla Ciebie tego nie znajdę :)), że wizyta na grobie zmarłego to nie
                      okazja do randek. To, że zabieram kogoś bliskiego na grób mojej rodziny, to
                      znaczy, że mu ufam. Tak samo nie przyprowadzając na czyjś grób pierwszego
                      lepszego gacha, okazujemy szacunek zmarłemu.
                      >

> Znajomi to dla mnie ludzie których znam z widzenia , których spotykam a nie
                      > przyjaciele hmmm.......:/
                      Ja, słownik języka polskiego i podejrzewam, że spora większość ludzi uznaje
                      znajomego za "osobę nam znana, z którą utrzymujemy kontakt", a nie ludzi,
                      których mijamy na ulicy czy "znamy z widzenia" (to są dla mnie osoby obce, znane
                      z widzenia właśnie). A utrzymuję kontakt raczej z osobami, które reprezentują
                      nieco inne podejście. Przyjaciele to zupełnie inna sprawa niż kolega czy znajomy.

• izabella9.0 Re: Swieto zmarłych 02.11.09, 09:10
              Co innego ubrać coś co mam kupione nawet niedawno bo było potrzebne a co innego
              kupować po to by ludzie na cmentarzu patrzyli podziwiali i zazdrościli .

A co ma do rzeczy eleganacja ? Czy ja pisze cos ,że na cmentarz trzeba być
              ubranym w dżinsy ? ? zejdź na ziemie i nie zmyślaj.Poza trym czy ja pisze coś o
              tobie ?

Dla mnie to jest głupi argument " jakich masz znajomych ?" znajomych się nie
              wybiera oni po prostu są ( w odróżnieniu od pzryjazciół ) ludzie są różni.Jadąc
              w autobusie równeiz słucham podobnych tekstów mimo ,że dane osoby są mi obce.

" dla ciebie szopka dla mnie tradycja "NAPISAŁAM W POSCIE GŁÓWNYM ZE TO MOJE
              ZDANIE I MOJA REFLEKSJA nie widać?
              • erillzw Re: Swieto zmarłych 02.11.09, 12:53
                izabella9.0 napisała:

> Co innego ubrać coś co mam kupione nawet niedawno bo było
                potrzebne a co innego
                > kupować po to by ludzie na cmentarzu patrzyli podziwiali i
                zazdrościli .

Współczuje kręgów w jakiś sisę obracać serio.
                Współczuje na poziom Twojej reflekcji i obserwacji. Strasznie to
                płytkie.
                I jakże jednoczesnie pewne, ze tak własnie jest bo twój krąg
                znajomych tak ma.

> A co ma do rzeczy eleganacja ? Czy ja pisze cos ,że na cmentarz
                trzeba być
                > ubranym w dżinsy ? ? zejdź na ziemie i nie zmyślaj.Poza trym czy
                ja pisze coś o
                > tobie ?

O Boze.. to juz nawet sie dygresyjnie nie wolno wypowiedziec?! Co Ty
                robisz na forum trollu, ze plujesz na kazdego kto nie pieje z
                zachwytu nad głebokimi "analizami" rzeczywistosci?
                I na dodatek zero przyjmowania, ze moze ludzie sie tak ubierają bo
                po prostu ubierają sie bardziej elegancko w swieta. Napisałam to po
                to zeby Ci pokazac, ze mozna patrzec szerzej niz przez dziurke o
                srednicy centymetra.

> Dla mnie to jest głupi argument " jakich masz znajomych ?"
                znajomych się nie
                > wybiera oni po prostu są ( w odróżnieniu od pzryjazciół ) ludzie
                są różni

Dla mnie głupie to jest wyrabianie sobie opinii o swiecie na
                podstawie pustych znajomych wiesz..
                A tak poza tym to dla Ciebie głupi argument kjest każdy który
                udowania jak ubezwłasnowolniona myslowo jesteś i zależna od innych..
                wiec negujesz go w najbardziej dziecinny sposob pt. "glupi argument"
                tak juz jest..
                Bzura. Tak jest bo tak pozwalasz żeby było.
                Ja nie otaczam sie glupimi znajomymi i na pewno na podstawie ich
                wypowuiedzi nie kształtuje sobie zdania na temat zachowan ludzi.
                Raczej anomalii.

>.Jadąc
                > w autobusie równeiz słucham podobnych tekstów mimo ,że dane osoby
                są mi obce.

Ale musisz mieć ubogie zycie.
                Ja w autobusie czytalam ksiazki zamiast podsłuchiwac innych.

> " dla ciebie szopka dla mnie tradycja "NAPISAŁAM W POSCIE GŁÓWNYM
                ZE TO MOJE
                > ZDANIE I MOJA REFLEKSJA nie widać?

A JA NAPISAŁAM, ŻE DLA MNIE TO TRADYCJA. TO MOJE ZDANIE KTÓRYM
                SKOMENTOWAŁAM TWOJA REFLEKCJE. JAK SIE JEST I PISZE I NA FORUM TO
                NALEŻY SIE SPODZIEWAĆ ODPOWIEDZI I ODNOSZENIA SIĘ DO TREŚCI. NAUCZ
                SIĘ TEGO W KOŃCU
                • izabella9.0 Re: Swieto zmarłych 02.11.09, 13:19
                  U obcych ludzi słyszę podobne teksty i co tez mi współczujesz ,a po co ?????
                  Jaki ja mam wpływ na to jacy są obcy czy znajomi mi ludzie ?Mam ich zmieniać
                  tylko dlatego ,ze im mowie cześć lub dzień dobry??????

I nie rozpływaj się tak nad tym jakimi ja się ludźmi otaczam bo tacy ludzie są
                  wszędzie i koło ciebie tez ,ale może jesteś tak ślepa ,że tego nie widzisz (
                  okulista help meeeee)lub nie chcesz widzieć.

"O Boze.. to juz nawet sie dygresyjnie nie wolno wypowiedzieć?!"

No co ty nie napiszesz, rzucasz się ,ze ci czegoś bronie a sama bronisz mi się
                  na forum wypowiadać w swoim imieniu ? :/

pieje to co najwyżej kogut na twoim płocie

A co tu do przyjmowania jest ?

Jakbyś nie zauważyła (w swej bezkresnej ślepocie)ludzie tworzą świat wiec jak
                  można inaczej wyrobić sobie zdanie na dany temat ? ?
                  To ludzie wymyślili Święto zmarłych ( pisze ogólnie )a nie psy czy koty ,wiec
                  wg czego mam sobie wyrobić o nim (przykładowo) zdanie jak nie po ludzkich
                  zachowaniach , słowach ? po spadających liściach ?

No popatrz ty się gdzie nie pójdziesz sami mądrzy ludzie nie ? Jak w pracy masz
                  głupia koleżankę to co zmieniasz pracę , czy ją zabijasz ,żeby nie mieć w
                  otoczeniu głupiego człowieka ?wybrać to sobie można przyjaciół a nie znajomych.

BUHAha ubogie mam życie bo jadać 15 minut autobusem nie czytam książki ??? o wow
                  cóż za szał..wezmę sobie 10 książek ale będę mieć barwne życie buahaha książkę
                  sobie wole w domu przeczytać nie muszę wszystkim na okolo pokazywać jaka
                  intelektualistka z "bydlem " jedzie

Podsłuchiwać to można za drzwiami kogoś a nie siedząc koło niego ..radio tez
                  podsłuchujesz ? a skad wiesz ,że gra dla ciebie ? buhaha

Napisałaś ,że to tradycja no i ok .
                  Nie chodzi mi o to mądralo ,że komentujesz ( komentuj aż cię trafi ) chodzi mi o
                  to ,że ignorujesz fakt ,że to moje zdanie na podsatwie moich obserwacji i
                  wmawiasz mi ,że pisze jakbym pisała od tak z szklanej kuli ( dałabym cytata a ze
                  nie apmietam gdzie ejst twoj post nie dam bo nei chce mi sie szukac )
                  • erillzw Re: Swieto zmarłych 02.11.09, 13:37
                    izabella9.0 napisała:

> U obcych ludzi słyszę podobne teksty i co tez mi współczujesz ,a
                    po co ?????

Współczuje Ci dziecko tego, ze przyjmujesz sobie takie smieci do
                    głowy zamiast zająć się czymś wartościowszym.
                    Ale ok... słuchaj sobie trolli i trolluj dalej.

> Jaki ja mam wpływ na to jacy są obcy czy znajomi mi ludzie ?Mam
                    ich zmieniać
                    > tylko dlatego ,ze im mowie cześć lub dzień dobry??????

Głupia jestes. Mówisz ludziom dzien dobry ale wiesz jaki maja
                    stosunek do swiat, znasz ich podjescie do zwiazkow i jeszcze na tej
                    podstawie wnioskujesz o motywacjach kazdego innego. I nadal nie
                    kumasz ze nie chodzi o fakt istnienia takich znajomych tylko o
                    przyjmowanie ich slow jako prawdy objawione na temat spolecznych
                    zachowan..

> I nie rozpływaj się tak nad tym jakimi ja się ludźmi otaczam bo
                    tacy ludzie są
                    > wszędzie i koło ciebie tez ,ale może jesteś tak ślepa ,że tego nie
                    widzisz (
                    > okulista help meeeee)lub nie chcesz widzieć.

Nie osmieszaj się. Takimi tekstami tylko wykazujesz niski poziom
                    własnej kultury.

> No co ty nie napiszesz, rzucasz się ,ze ci czegoś bronie a sama
                    bronisz mi się
                    > na forum wypowiadać w swoim imieniu ? :/

Ja Ci bronie? Nie przypisuj mi swoich zachowan z łaski swojej. To
                    nie ja Ciebie atakuje. Sama rzucasz sie na kazdego kto mysli inaczej
                    od Ciebie i jeszcze sie pieklisz o to, ze sie ludzi do Twoich słów
                    odnosza. Jak Ci z tym zle zaloz sobie bloga, zablokuj komentarze to
                    bedziesz miala pewnosc, ze mozna Cie tylko czytac i nie dotrze do
                    Ciebie, ze ktos Ci nie potakuje.

> pieje to co najwyżej kogut na twoim płocie

Zdaje sie, ze to nie ja mieszkam w malym miescie, bo trzy wypowiedzi
                    wyzej sama napisalas, zes z malego miasteczka. Kogut to moze u
                    sasiada twojego pieje..

> Jakbyś nie zauważyła (w swej bezkresnej ślepocie)ludzie tworzą
                    świat wiec jak
                    > można inaczej wyrobić sobie zdanie na dany temat ? ?

jakbys nie zauwazyła ( w swojej bezkresnej ignorancji i chamstwie)
                    swiat tworza nie tylko pustaki i hipokryci ktorzy z nimi rozmwiaja i
                    na ich podstawie wyrabiaja sobie poglad na temat zycia i swiata.

> To ludzie wymyślili Święto zmarłych ( pisze ogólnie )a nie psy
                    czy koty ,wiec
                    > wg czego mam sobie wyrobić o nim (przykładowo) zdanie jak nie po
                    ludzkich
                    > zachowaniach , słowach ? po spadających liściach ?

jak juz chcesz sobie wyrabiac opinie to moze naucz sie najpierw
                    przyjmowac inne od swojej? To taka podstawa. A potem sproboj pogadac
                    z ludzmi na poziomie, aczkolwiek przy Twoim poziomie chamstwa,
                    prostactwa i agresji moze byc trudno pozac opinie kogos kto szerzej
                    patrzy bo tacy ludzi unikaja chamów.

> No popatrz ty się gdzie nie pójdziesz sami mądrzy ludzie nie ?

Tak sie składa, ze nie. Ale ja po prostu od madrych się ucze i
                    czerpie a nie od idiotów i pustaków. Ale jakie ambicje takie
                    autorytey widac.

Jak w pracy mas
                    > z
                    > głupia koleżankę to co zmieniasz pracę , czy ją zabijasz ,żeby nie
                    mieć w
                    > otoczeniu głupiego człowieka ?

Jak w pracy mam głupia koleżanke to ograniczam z nią rozmowy, i do
                    tego nie rzadko mówię jej co myśle na temat jej wypowiedzi.
                    Ograniczam dopływ głupich ludzi do siebie w środkowiskach w których
                    spędzam sporo czasu. Da się.

>wybrać to sobie można przyjaciół a nie znajomych.

Świat masz taki jaki sobie kreujesz.

> BUHAha ubogie mam życie bo jadać 15 minut autobusem nie czytam
                    książki ???

Boże nie dośc, że troll to kolejny analfabeta ktory czytac nie
                    potrafi i łączy kilka akapitów w jeden.. ehhh.. ta edukacja..

>wezmę sobie 10 książek ale będę mieć barwne życie buahaha książkę
                    > sobie wole w domu przeczytać nie muszę wszystkim na okolo
                    pokazywać jaka
                    > intelektualistka z "bydlem " jedzie

Pustaku, ja czytam ksiazki bo lubie a nie po to zeby ludziom pokazac
                    jaka jestem ą, ę że czytam.
                    Nie kazdy tak jak Ty robi wszystko na pokaz żeby się powywyżać nad
                    ludzmi., Wyobras sobie w tym swoim maleńskim mózdzku, że można robic
                    coś dla siebie a nie pod publiczkę.

> Podsłuchiwać to można za drzwiami kogoś a nie siedząc koło niego

Nieprawda.
                    Podłuchujesz tego kto nie mówi do Ciebie tylko do kogoś innego i kto
                    nie zapraszał Ciebie do słuchania.

..radio tez
                    > podsłuchujesz ? a skad wiesz ,że gra dla ciebie ? buhaha

Radio jest nastawione do zaproszenia słuchacza to słuchania baranie.

>
                    > Napisałaś ,że to tradycja no i ok .
                    > Nie chodzi mi o to mądralo ,że komentujesz ( komentuj aż cię trafi
                    ) chodzi mi
                    > o
                    > to ,że ignorujesz fakt ,że to moje zdanie na podsatwie moich
                    obserwacji i
                    > wmawiasz mi ,że pisze jakbym pisała od tak z szklanej kuli (
                    dałabym cytata a z
                    > e
                    > nie apmietam gdzie ejst twoj post nie dam bo nei chce mi sie
                    szukac )

Jedyne co moge Ci "wmawiać" to to, że patrzysz wąsko i nie umiesz
                    przyjąć szerszej perspektywy niż ta od tych pustaków znajomych
                    jakich masz.
                    • izabella9.0 Re: Swieto zmarłych 02.11.09, 16:36
                      * " dziecko" a co to ma być za tekst ???? daje ci jakaś wyższość ? dla mnie jest
                      żałosny co podkreślam zawsze ilekroć go słyszę , widzę.

*rzeczy wartościowe są względne ,coś co dla jednego jest wartościowe dla
                      drugiego jest bzdetą nie wyczytałaś tego w książkach czytanych w autobusie ? ojej

* głupia jestem bo sąsiadowi powiem dzień dobry ???? co od matki tez mam się
                      odciąć bo ma taki a nie inny pogląd na święta ? mam udawać ,że jej nie znam ?
                      taki masz sposób no to gratuluje.

* nigdzie nie napisałm ,że wszyscy ludzi zachowują sie tak a nie inaczej ( to
                      chyba jest logiczne skoro pisze ,że moje zdanie jest oparte na obserwacjach
                      ...nie mogę obserwować wszystkich ludzi w całej Polsce nie ????? )

* Moja kultura osobista a raczej jej brak został juz skomentowany, lubisz się
                      powtarzać ?

* Nie rzucam się na każdego kto myśli inaczej tylko na osoby które zamiast
                      wypowiedzieć się na temat gledzzą o nazewnictwie np ( ślepa jesteś ?) Mądra
                      wypowiedz mijająca się z moim zdaniem jest dla mnie nie do ruszenia ! ( jak
                      napiszesz coś mądrego to się dowiesz nawet jeśli moje poglądy będą przy tym
                      daleko w du..e )

* nie mam płotu ani kogutów ale w szkole mnie nauczyli że pieją.

* czyli jednak odzywasz sie do glupiej kolezanki niewiele ale jednak wiec z
                      godnie z twoim tokiem myślenia "Głupia jesteś. Mówisz ludziom dzien dobry ale
                      wiesz jaki maja stosunek do swiat, " --
      • izabella9.0 Re: Swieto zmarłych 01.11.09, 17:43
        Taaa.. potrzebę maja w dzień ,w którym trzeba iść zapalic znicz ,idą i zapalają
        a przez cały rok grób stoi i" ani widu ani słychu" żywej duszy do zapalenia
        znicza czy modlitwy.

Pisałam ,że ten argument dla mnie nie istnieje! Postawić to się może dziecko
        strzelające focha a nie dorosły człowiek. ( jak do urzędu jakiegoś nie będę
        chciała iść tez mam się postawić bo idiotyczną sprawę muszę załatwić )Religijne
        święta mimo ,że są dobrowolne są powszechnie kultywowane u nas w Polsce , więc
        jak masz liczna katolicka rodzinę i się postawisz to gadaniu i najeżdżaniu końca
        nie będzie ( np dorosła a jak dziecko się zachowuje..bla bla ) - lubisz słuchać
        ględzenia to gratuluje - ja nie.
        • laracroft82 Re: Swieto zmarłych 01.11.09, 18:08
          izabella9.0 napisała:

> Taaa.. potrzebę maja w dzień ,w którym trzeba iść zapalic znicz ,idą i zapalają
          > a przez cały rok grób stoi i" ani widu ani słychu" żywej duszy do zapalenia
          > znicza czy modlitwy.
          >

a chodzisz w ciagu roku??? czemu nie powiesz tego swojemu mezowi? ze pamietasz
          i dzisiaj nie jest to dla ciebie przymus bo akurat jest 1 listopada? co z
          idiotami masz do czynienia?
          • izabella9.0 Re: Swieto zmarłych 01.11.09, 19:12
            Tak chodzę raz na miesiąc od 2 lat od śmierci bliskiej osoby .Wcześniej
            chodziłam 2 razy w roku od tak... lubie cmentarze: spokój, cisza , tajemnica ,
            ludzkie historie..itd

Mężowi..a to ja mam męża ? o wow :D
            chodziło mi raczej o całą rodzinę.

" co z idiotami masz do czynienia? "

straszne to co powiem ale na to wychodzi.Dla nich liczy się to co powiedzą inni
            .Sami od siebie szopek nie odstawiają raczej dla obcych.
            • laracroft82 Re: Swieto zmarłych 01.11.09, 19:29
              izabella9.0 napisała:

> " co z idiotami masz do czynienia? "
              >
              > straszne to co powiem ale na to wychodzi.Dla nich liczy się to co powiedzą inni
              > .Sami od siebie szopek nie odstawiają raczej dla obcych.

to ja bym sie powaznie odizolowała i robiła cos dla siebie, skoro odwiedzasz
              cmentarz regularnie, ja bym to właśnie postawiła jako argument dla rodzinki, ze
              pamietasz zawsze bez wzgledu na to jaka data i bedziesz chodzic kiedy masz
              ochote a nie bo trzeba...niech truja, ale moze w koncu uszanuja twoja wole i
              zdanie..
              • izabella9.0 Re: Swieto zmarłych 01.11.09, 19:37
                ale ja i tak sie izoluje od nich jak mogę..ale rodzina to jak nieuleczalna
                choroba...:DDd

Żeby nie było stawiać tez się stawiam , kłócę sie z poglądem panującym w mojej
                rodzinie ,że po szkole Trzeba wyjść za maż i rodzic dzieci , nie chodzę na
                wesela bo do szalu mnie doprowadzają szczególnie rodzinne...ale od pewnych
                rzeczy sie nie dam rady wykręcić
        • erillzw Re: Swieto zmarłych 02.11.09, 02:35
          izabella9.0 napisała:

> Taaa.. potrzebę maja w dzień ,w którym trzeba iść zapalic znicz
          ,idą i zapalają
          > a przez cały rok grób stoi i" ani widu ani słychu" żywej duszy do
          zapalenia
          > znicza czy modlitwy.

No prosze.. nie dosc, ze prorok to jeszcze jasnowidz. Nie dosc, ze
          wie, ze ludzie chodza na cmentarz sie pokazac to jeszcze wie, ze za
          zmarłych nie nie modlą.. uau.
          Gdzie tego ucza poza Hogwardem?

> Pisałam ,że ten argument dla mnie nie istnieje! Postawić to się
          może dziecko
          > strzelające focha a nie dorosły człowiek.
          > ( jak do urzędu jakiegoś nie będę
          > chciała iść tez mam się postawić bo idiotyczną sprawę muszę
          załatwić )Religijne
          > święta mimo ,że są dobrowolne są powszechnie kultywowane u nas w
          Polsce , więc
          > jak masz liczna katolicka rodzinę i się postawisz to gadaniu i
          najeżdżaniu końc
          > a
          > nie będzie ( np dorosła a jak dziecko się zachowuje..bla bla ) -
          lubisz słuchać
          > ględzenia to gratuluje - ja nie.

Aha.. zatem dorosły człowiek wedle Ciebie potulnie robi wszystko
          byle nikt mu nad uchem nie ględził??
          heheheh... dobre :D
          • izabella9.0 Re: Swieto zmarłych 02.11.09, 09:41
            Mam cmentarz koło domu z czego bardzo się ciesze bo lubię cmentarze i takiego
            tłoku jak w owe dwa dni nigdy nie widziałam no chyba ,że pogrzeb
            jest..jasnowidza tu nie trzeba

Masz jakiś odlot ? zaczynasz bajki pisać po raz kolejny ? gdzie ja pisze ,że
            ;ludzie z a zmarłych się nie modlą ?

"Gdzie tego ucza poza Hogwardem?"
            * W macicy

WEŹ juz nie mysl a juz na pewno nei logicznie bo ci nie wychodzi i sie
            błaźnisz...wspołczuje
            • princess_yoyo Re: Swieto zmarłych 02.11.09, 11:39
              nie bardzo rozumiem o co ci chodzi. na cmentarz mozesz isc rano i
              zapalic znicze, nie ma wtedy takiego tloku. nie rozumiem idei ze
              trzeba miec pare do wizyty na cmentarzu ale ja juz starej daty
              jestem :)
              osobiscie nie uczestnicze w zadnych obrzedach koscielnych poza
              slubami i pogrzebami i jakos zyje, moja katolicka rodzina tez jakos
              zyje wyobraz sobie...
              ty nie masz problemu ze swietem zmarlych tylko z 'co ludzie
              powiedza' a probujesz nam wmowic ze jestes ponad to
            • erillzw Re: Swieto zmarłych 02.11.09, 12:56
              izabella9.0 napisała:
              > Masz jakiś odlot ? zaczynasz bajki pisać po raz kolejny ? gdzie ja
              pisze ,że
              > ;ludzie z a zmarłych się nie modlą ?

:D
              A tutaj:
              izabella9.0 napisała:

> Taaa.. potrzebę maja w dzień ,w którym trzeba iść zapalic znicz
              ,idą i zapalają
              > a przez cały rok grób stoi i" ani widu ani słychu" żywej
              duszy do zapalenia
              > znicza czy modlitwy.

Sama masz odlot i nawet nie pamiętasz co piszesz.
              Nie pal juz tego stuffu więcej. Szkodzi Ci.

> "Gdzie tego ucza poza Hogwardem?"
              > * W macicy

:/

> WEŹ juz nie mysl a juz na pewno nei logicznie bo ci nie wychodzi
              i sie
              > błaźnisz...wspołczuje

Sama się błażnisz trollu.
              Piszesz coś, na chwile nie pamiętasz. Obrażasz innych, rzucasz się
              niemal z pięściami. Idz sobie zaaplikuj relanium bo nerwy szkodzą
              zdrowiu.
              • izabella9.0 Re: Swieto zmarłych 02.11.09, 13:36
                Wiedziałam ,że to napiszesz haha specjalnie wiec powstrzymałam się z tym co
                teraz napisze

A kto powiedział ,że za zmarłymi należny modlić się na cmentarzu ? można się
                modlić za nich w kościele w domu .To ,ze napisałam ,że na cmentarzu nie ma
                tłumów w dni które nie są oznaczone w kalendarzu data 1 i 2 listopada oznacza
                ,że po prostu ,że nie ma tłumów i chętnych do odwiedzenia grobów , zapalenia
                znicza i modlitwy ale nad grobem itd a nie że ludzie się za zmarłych nie modlą
                , takie to logiczne.

Nie załapałaś , przykre..w macicy powinni ci się rozwinąć w mózgu szare komórki
                , które potem powinny ci pomagac ...

To ,że ci sie popieprzyło nie znaczy ,że ja mam kiepską pamięc bo ja dobrze
                pamiętam , za to ty uwielbiasz pisac rzeczy których ja nie pisałam nigdy i
                wmawiać mi ,że tak a nie inaczej mysle...bo tak sobie zinterpretowałaś jakby to
                moja była wina ,że masz tak zjechane myślenie .

a inni wcale mnie nie obrażają ( jednak slepa jesteś )

To pisząc posta można się rzucić z pieścami na kogoś hahah a jak ?

Nie powtazraj sie
                • erillzw Re: Swieto zmarłych 02.11.09, 13:39
                  izabella9.0 napisała:

> Wiedziałam ,że to napiszesz haha specjalnie wiec powstrzymałam się
                  z tym co
                  > teraz napisze

O jasnowidz.. :D

> A kto powiedział ,że za zmarłymi należny modlić się na cmentarzu ?
                  można się
                  > modlić za nich w kościele w domu .To ,ze napisałam ,że na
                  cmentarzu nie ma
                  > tłumów w dni które nie są oznaczone w kalendarzu data 1 i 2
                  listopada oznacza
                  > ,że po prostu ,że nie ma tłumów i chętnych do odwiedzenia grobów ,
                  zapalenia
                  > znicza i modlitwy ale nad grobem itd a nie że ludzie się za
                  zmarłych nie modl
                  > ą
                  > , takie to logiczne.
                  >
                  > Nie załapałaś , przykre..w macicy powinni ci się rozwinąć w mózgu
                  szare komórki
                  > , które potem powinny ci pomagac ...
                  >
                  > To ,że ci sie popieprzyło nie znaczy ,że ja mam kiepską pamięc bo
                  ja dobrze
                  > pamiętam , za to ty uwielbiasz pisac rzeczy których ja nie pisałam
                  nigdy i
                  > wmawiać mi ,że tak a nie inaczej mysle...bo tak sobie
                  zinterpretowałaś jakby t
                  > o
                  > moja była wina ,że masz tak zjechane myślenie .
                  >
                  >
                  > a inni wcale mnie nie obrażają ( jednak slepa jesteś )
                  >
                  > To pisząc posta można się rzucić z pieścami na kogoś hahah a jak ?
                  >
                  > Nie powtazraj sie

reszta twojej wypowiedzi jest na tak żenuująco niskim poziomie
                  kultury i intelektu, że oszczędze mój kręgosłup i nie będę pełzac by
                  się do tego zniżać.
                  • izabella9.0 Re: Swieto zmarłych 02.11.09, 16:42
                    Może jasnowidz a może jesteś przewidywalna.

Błagam nie cytuj już mnie bo ja wiem co napisałam nie możesz po prostu napisać
                    tego co myślisz ????

No i masz racje daj sobie spokój ..ufff
    • alpepe Re: Swieto zmarłych 01.11.09, 17:21
      ty jesteś upośledzona, czy tylko taką udajesz? Jutro jest święto zmarłych, dziś
      jest Wszystkich Świętych, jest odprawiana msza na cmentarzu, bo dziś jest święto
      nie tylko tych, których imiona są wspominane w litanii i w kalendarzu, ale i
      święto wszystkich, którzy dobrze przeżyli swoje życie. Na cmentarz możesz iść
      KAŻDEGO dnia, NIKT, ale to NIKT ci nie każe się tam pchać dziś. Równie dobrze
      możesz być "na grobach" jutro lub pojutrze.
      • cloclo80 Re: Swieto zmarłych 01.11.09, 20:11
        Skoro to jest Wszystkich Świętych nabożeństwa nie powinny mieć miejsca na
        cmentarzach, ale w ośrodkach kultu świętych. Gdzie ty sens, gdzie tu logika.
        • izabella9.0 Re: Swieto zmarłych 01.11.09, 20:21
          no dokładnie, wszystkich świętych a każdy stoi nad grobem swojego bliskiego,
          czyli co każdy ma świętego w rodzinie ?
          • real_mayer Re: Swieto zmarłych 01.11.09, 23:02
            A jednak alpele ma rację albo jesteś głupia albo niezwykle wychodzi Ci udawanie
            • izabella9.0 Re: Swieto zmarłych 02.11.09, 09:43
              o wybacz p bo ktoś powiedział a ty potwierdzasz to już prawda bezwzględna musi być.
    • ziemia.ognista Re: Swieto zmarłych 01.11.09, 17:36
      > Ktoś może napisać nie chcesz to nie chodź ale jak ktoś ci truje 24 na dobę że
      > tak trzeba to pójdziesz dla świętego spokoju :/

Jak człowiek nie ma problemów to wymyśli sobie nowe. Olej to. Nie chodzę od lat na cmentarz praktycznie wcale, a już na pewno nie 1 listopada. Rodzina na szczęście szanuje moje wybory, a komentarze innych mam gdzieś, tobie radzę to samo.
      • izabella9.0 Re: Swieto zmarłych 01.11.09, 19:19
        starciłam kogos bliskiego niedawno wcześniej chodziła od tak bo lubie ale nie 1
        i 2 listopada.i teraz kiedy chce postępować tak jak dawniej rodzina jeździ po
        moim sumieniu i wymusza poczucie winy ,ze przy grobie bliskiej osoby nikt nie
        będzie stał i takie tam bzdety i sie łamie i dla świętego spokoju idę.
        • silic Re: Swieto zmarłych 02.11.09, 15:21
          Więc jak masz miękkie serce to musisz mieć twardy tyłek. Zamiast tracić energię
          na pisanie bezsensownych postów o tym jak ci się to nie podoba ale potulnie to
          robisz może porozmawiaj z rodziną. Albo dorośnij.
    • malopolll Re: Swieto zmarłych 01.11.09, 17:49
      To tylko katolicka tradycja. Śmieszy mnie to chodzenie na groby raz do
      roku, podczas gdy przez cały rok ma się swoich zmarłych bliskich
      gdzieś. Ale zawsze są jakieś plusy: chociaż raz w roku przeciętny
      obywatel zaduma się nad zmarłymi, i groby są utrzymywane w czystości.
      • sabriel Re: Swieto zmarłych 01.11.09, 18:24
        Mnie też to śmieszy.Chodzę co roku, nie mówię,ale wkurza mnie ten coroczny cyrk
        jaki się tam odbywa- pieczołowite sprzątanie grobu, zmiatanie wokół liści,
        pucowanie nagrobka, itd. podczas gdy za życia kontakty ze zmarłym nie układały
        się dobrze.
        • rumak.hrabiny Re: Swieto zmarłych 02.11.09, 14:02
          sabriel napisała:

> Mnie też to śmieszy.Chodzę co roku, nie mówię,ale wkurza mnie ten coroczny cyrk
          > jaki się tam odbywa- pieczołowite sprzątanie grobu, zmiatanie wokół liści,
          > pucowanie nagrobka, itd. podczas gdy za życia kontakty ze zmarłym nie układały
          > się dobrze.

nie układały ci się kontakty ze zmarłym za jego życia? współczuję. czy sądzisz
          jednak, że "wszyscy tak mieli"?
      • rumak.hrabiny Re: Swieto zmarłych 02.11.09, 13:59
        malopolll napisał:

> To tylko katolicka tradycja. Śmieszy mnie to chodzenie na groby raz do
        > roku, podczas gdy przez cały rok ma się swoich zmarłych bliskich
        > gdzieś. Ale zawsze są jakieś plusy: chociaż raz w roku przeciętny
        > obywatel zaduma się nad zmarłymi, i groby są utrzymywane w czystości.

ta tradycja jest dużo starsza, niż kościół katolicki. na jakiej podstawie
        twierdzisz, że "przez cały rok ma się swoich zmarłych bliskich gdzieś"? jestem
        tego ciekaw. autopsja? czy wiesz, jak wyglądałyby cmentarze, gdyby groby
        porządkowano tylko raz w roku? przejdź się na wielkanoc na cmentarz, to ze
        zdumieniem odkryjesz, że większość grobów jest uporządkowana. przyjdź się w
        dowolną niedzielę i zobaczysz, że na wielu grobach też palą się znicze.
    • mahadeva Re: Swieto zmarłych 01.11.09, 18:27
      ja na zaden cmentarz nie ide i nikt mi nie kaze - kwestia indywidulanego
      ułożenia sobie zycia, odpoczywam sobie w domu
    • posh_emka !!!!!!!!!!!!!! 01.11.09, 19:24
      Przede wszystkim to nie żadne święto zmarłych tylko dzień Wszystkich Świętych- a
      to zasadnicza różnica. Dokształć się trochę no i poczytaj sobie od razu o dniu
      zadusznym który jest jutro.
      • izabella9.0 Re: !!!!!!!!!!!!!! 01.11.09, 19:30
        Zwał jak zwał chyba każdy wie o co chodzi chyba ze jesteś taka tępa ze ci
        wszystko ze trzeba tłumaczyć jak dziecku w przedszkolu?

skoro pisze ,że chodzę tam z musu to znaczy że mam gdzieś to święto a skoro mam
        je gdzieś to mało mnie obchodzi ich nazewnictwo.

Napisałam święto zmarłych PO SWOJEMU mało się zastanawiając czy tak sie określa
        pierwszy czy drugi dzień !

PS: co ma nazewnictwo do treści ? odnieś sie do tesci , jak nie masz nic do
        powiedzenia to sie nie odzywaj a nie biadol ja potłuczona
        • vandikia Re: !!!!!!!!!!!!!! 01.11.09, 21:32
          sor ale to ty jesteś tępa, skoro chodzisz gdzieś z musu.. pod ścianą
          na rozstrzelanie cie ktos stawia??
          dorosla kobieta, a pisze jak dziecko
          idzie, po "wypada" i pozniej miauczy na forum internetowym. żal.
          • izabella9.0 Re: !!!!!!!!!!!!!! 02.11.09, 09:47
            do pracy tez wielu ludzi chodzi z musu i co wszyscy są tępi ?

Tepa jestem bo nie chce słuchac gledzenia ? bo łamie się pod argumentem
            ruszającym moje sumienie ?Tepa jestem bo nie mieszkam w swoim własnym domu i
            samowolka odpada ? To gratuluje poglądów .
        • posh_emka Re: !!!!!!!!!!!!!! 02.11.09, 14:06
          Zmień sobie nicka na "głupia pi..."- zwał jak zwał wszyscy będą wiedzieć o kogo
          chodzi.
          Odnosząc się do treści najpierw musisz ją mieć-sensowną.
          • izabella9.0 Re: !!!!!!!!!!!!!! 02.11.09, 16:43
            nie umiesz sie odnieść to się czepiasz jakie to typowe blee

Ty sobie zmień na bezmózg będę wiedzieć żeby nie czytać bo szkoda czasu
            • posh_emka Re: !!!!!!!!!!!!!! 03.11.09, 10:58
              Co logiczne argumenty ci się dziecko skończyły i zaczęło się papugowanie i
              walenie w klawiaturę bez sensu?
              Jak lektura twojego wątku pokazała jednak większość uważa,że jednak na miano
              bezmózga sama zasługujesz.
              Do nauki- do książek dziecino ........
      • cloclo80 Re: !!!!!!!!!!!!!! 01.11.09, 20:07
        Gdyby 1.11 było rzeczywiście dniem Wszystkich Świętych nikt nie chodziłby na
        cmentarze (bo i po co), tylko odbywałyby się modlitwy do świętych oraz
        nabożeństwa w świątyniach im poświęconych oraz przy ich relikwiach.
        Gdybyśmy cofnęli powiedzmy o 25 lat do roku 1984 to 1.11 byłoby Świętem Zmarłych
        - ludzie masowo nawiedzaliby cmentarze, tak jak to ma miejsce dzisiaj, a 2.11
        byłby dniem poświęconym tym zmarłym którzy "znikąd pomocy nie mają". Byłby to
        dzień w którym nawiedza się cmentarze wojenne, obozy koncentracyjne i wszystkie
        te groby którymi nikt się już nie opiekuje.
        KK zawłaszczył to święto, przenosząc go z Poniedziałku Wielkanocnego, gdzie
        miałoby o wiele większy sens. Tak jak Boże Narodzenie łączy się ze Św. Szepanem
        (narodziny dla Ziemi i narodziny dla Nieba) tak Wszystkich Świętych powinno być
        związane ze Zmartwychwstaniem, bez którego nie byłoby Świętych. Przeniesienie
        Wszystkich Świętych na 1.11 rażąco kłóci się z pojęciem Święta Zmarłych gdyż
        tylko dzieci wierzą, że każdy zmarły jest Święty. Dorośli wiedzą, że jest
        zupełnie inaczej - nie każdy zmarły jest święty. Czyli dostajemy zmarłych
        lepszych i gorszych. Tych z 1.11 i tych z 2.11. Trudno o większy bezsens.
        • ritsuko Re: !!!!!!!!!!!!!! 02.11.09, 07:54
          Te dwa święta się przeplatają. Wszystkich Świętych (tych znanych, oficjalnych i
          tych nieznanych; swoją drogą jeszcze parę ładnych lat temu Wszystkich Zmaryłych-
          co podkreśla, że chodzi tu bardziej o wszystkich zmarłych ludzi- tych, którzy
          dobrze przeżyli życie, nie raz słyszałam od księży, że np. świętą można nazwać
          matkę, która dobrze wychowa dziecko i tu jest ten sens). Poza tym WŚ jest dniem
          ustawowo wolnym od pracy- Zaduszki już nie, więc zwyczajowo groby odwiedza się
          właśnie wtedy
        • posh_emka Re: !!!!!!!!!!!!!! 02.11.09, 14:10
          Idź i zapytaj pierwszego lepszego księdza to zobaczysz co ci odpowie.
          Dzięki takim co sobie własne nazewnictwo wprowadzają tłumy walą na cmentarze
          właśnie pierwszego listopada- bo święto zmarłych- nie ma czegoś takiego jak
          święto zmarłych- a nie dzień później. Święci wyniesieni na ołtarze oficjalnie-
          ok, ale to nie znaczy,że jedyni. Ludzie idą na groby bliskich w ten dzień
          właśnie z tą nadzieją,że ich bliscy też dołączyli do grona świętych mimo,że na
          ołtarze w Watykanie oficjalnie nie zostali wyniesieni.
          Kumasz- czy nadal za trudne?
    • jane-bond007 Re: Swieto zmarłych 01.11.09, 19:47
      ale o czym ty piszesz? czyje swieto?

w twoim przypadku to TRZEBA sie doksztalcic i dodatkowo zmienic
      towarzystwo skoro ci nie pasuja rozmowa o nowych plaszczykach ale
      moja rada hehe nie zmieniaj bo idealnie do niego pasujesz

A co
      > najśmieszniejsze w tym wszystkim ludzie nie ryją się na cmentarz
      wszystkimi
      > możliwymi drogami ,tworząc gigantyczne korki i niebezpieczeństwo
      na drodze

i mozna to czytac 100x i wraz nie wiadomo o co biega i gdzie ta
      smiesznosc ... naucz sie pisac a nie radzisz innym czytac ze
      zrozumieniem

poza tym korki nie sa niebezpieczne
      • izabella9.0 Re: Swieto zmarłych 01.11.09, 20:06
        Następna "intieligentna "'poczytaj sobie co napisałam , tam takim niedorozwojom
        ( inaczej ludziom specjalnej troski ) wytłumaczyłam co i jak jak dzieciom z
        podstawówki ..zal

o wow już paniusia błędów nie wypomina ( dałam ci jeden żebyś miała się do
        czegoś doczepić )jak już załapiesz ,że napsikam ogólnie po swojemu a nie tak jak
        TRZEBA...ale jak nie ma się nic do powiedzenia , to się pisowni lub błędów ort
        czepia..(załosne dziewuszysko )

Na jakie towarzystwo mam zamienić ludzi twojego pokroju nie dziękuje.

hłe hłe jakaś ty zabawna

Hłe hłe jakoś nikt oprócz ciebie i i ze 2 zgorzkniałych , czepialskim idiotek z
        forum nie narzeka ,że nie odczytała no popatrz się ty..może jednak to ty masz
        problem..a wystarczy ruszyć mózgiem po to go masz.

Po to napisałam tworząc korki I niebezpieczeństwo na drodze żebyś tego nie
        łączyła sieroto.

O wybacz o pani ,ze zamiast prostych zdań użyłam jednego jakże zdania złożonego
        z którym miałaś problem..powinnam pamietac o bezmózgach .
        • nanai11 Re: Swieto zmarłych 01.11.09, 20:09
          Dzień Wszystkich Świętych to zupełnie inny dzień niż świeto Zmarłych, które jest
          jutro. Naprawde to wiocha pisać że tylko nazwa jest inna.
          • cloclo80 Re: Swieto zmarłych 01.11.09, 20:13
            W takim razie dlaczego stroi się groby dziś a nie jutro? Przecież nie każdy
            zmarły jest święty. Jedyne wytłumaczenie jest takie, że Kościołowi nie udało się
            zawłaszczyć Święta Zmarłych.
        • 10iwonka10 Re: Swieto zmarłych 01.11.09, 20:12
          Dlaczego jestes taka agresywna? Nie chcesz to nie chodz pozwol innym
          jesli chca. Moze wlasnie to jest jeden dzien w roku w ktorym warto
          sie wyciszyc pomyslec o przemijaniu ....

jesli ktos stracil niedawno bliska osobe to chodzi na pewno czesciej
          a jesli nie to wlasnie taki jeden dzien w roku to nic zlego.
          • izabella9.0 Re: Swieto zmarłych 01.11.09, 20:30
            Agresywna jestem w stosunku do czepialskich bezmózgów, postu z agresją nie
            zakładałam.

Do szału mnie doprowadza taka postawa..nic nie napisze na temat ale dowalę się
            do błędu ortograficznego albo nazwy i tym podobnych bzdetów.

Wystarczy ?

Połowa tych ludzi nie chce tam iść ale musi wiec idzie !

to tobie trzeba wyznaczonego dnia i to tylko jednego aby się wyciszyć ,odwiedzić
            zmarłych ?

ja nie pisze ,że jeden taki dzień w roku jest zły..zastanawiam się dlaczego
            trzeba nam takiego dnia, dlaczego chodzimy na pokaz bo tak trzeba...itd
            • 10iwonka10 Re: Swieto zmarłych 01.11.09, 20:50
              >>>Połowa tych ludzi nie chce tam iść ale musi wiec idzie !>>>

Ja wiem czy musi?

>>>ja nie pisze ,że jeden taki dzień w roku jest zły..zastanawiam
              się dlaczego trzeba nam takiego dnia, dlaczego chodzimy na pokaz bo
              tak trzeba...itd>>>

Mnie sie wydaje ze w porownaniu z innymi krajami europy w Polsce
              groby sa zadbane a wiec ludzie chodza na groby czesciej.Ale z reguly
              rodzina ktora mieszka blisko.
              A jeden dzien w roku? moze aby zmobilizowac kogos kto mieszka
              daleko aby jednak przyjechal i odwiedzil grob.

• izabella9.0 Re: Swieto zmarłych 01.11.09, 20:58
                Rozmawiam z ludźmi i wiem ,że pad połowa idzie tam bo trzeba w innym wypadku
                cmentarze nie były by pustostanami w ciągu roku.(to jest moje zdanie wynikające
                z moich obserwacji nie twierdze że jedyne i słuszne )

Groby w Polsce są bardziej zadbane bo jesteśmy bardziej katolickim krajem.babie
                emerytki nie mają co robić chodzą nawet codziennie
                • plastelinka.czerwona emerytki 02.11.09, 00:59
                  Chodzą na groby tych, których kochały, mężów, rodziców czasem dzieci. Czemu o
                  czyjejś miłości i wierze piszesz z taką pogardą?
                  • izabella9.0 Re: emerytki 02.11.09, 09:56
                    " może " jest długie i szerokie, jedne przyjdą bo :
                    *kochały,
                    * wierzą
                    inne z:
                    * z nudów
                    * z chęci poplotkowania "z koleżanką z sąsiedztwa "

pogarda a stwierdzenie faktów wynikających z MOJEJ obserwacji to róznica
                    • plastelinka.czerwona Re: emerytki 02.11.09, 12:45
                      Ciekawa jestem na podstawie czego wnioskujesz o motywach odwiedzin starszej pani
                      na cmentarzu.

> * z nudów
                      > * z chęci poplotkowania "z koleżanką z sąsiedztwa "
                      Może to po prostu samotność?
        • jane-bond007 Re: Swieto zmarłych 01.11.09, 20:19
          tak tak wszyscy sa glupi tylko ty jedna madra hehe no naprawde
          szkoda ze ta reszta nie ma takich problemow jak ty ... hehe juz to
          widze jak mi ktos mowi co mam robic :) no ale rozumiem ze sobie z
          tym nie radzisz to raczej tylko wspolczuc pozostaje, powiedz mamie i
          tacie zeby mozgow urzywali i sama zacznij no i kup se melise i sie w
          niej wykap przychlascie
          • izabella9.0 Re: Swieto zmarłych 01.11.09, 20:33
            hłe hłe

mój tata nie żyje , pomożesz mi nawiązać kontakt pozagrobowy ?

Nie powtarzaj sie .

Idz wyznawaj głupie święto " wszystkich świętych " tak jakby każdy zmarły miałby
            być święty ani tu logiki ani mądrości ale wyznawać trzeba buhahaha
            • jane-bond007 Re: Swieto zmarłych 01.11.09, 20:47
              pffffff to powiedz swoim "bliskim" z ktorymi masz tak swietny
              kontakt :)
              uzyj slow mezmozg, szmata, inteligent i
              wystarczy?
              czyli tych ktore najlatwiej ci przychodza

milego, cieplego wieczoru! z pewnoscia swoja dobrocia i otwartoscia
              zjednasz ich sobie ...
              • izabella9.0 Re: Swieto zmarłych 01.11.09, 20:59
                hłe hłe może być ?
                • jane-bond007 Re: Swieto zmarłych 01.11.09, 21:19
                  o... spokojnie
                  i tak sie wszyscy poplacza, z radosci ofkors
                  • izabella9.0 Re: Swieto zmarłych 02.11.09, 10:23
                    no nie hłe hłe
            • plastelinka.czerwona święci 02.11.09, 01:18
              Kościół wspomina nie tylko znanych z imienia świętych, ale także wszystkich
              wiernych zmarłych, którzy już osiągnęli zbawienie i przebywają w niebie. Każdy
              człowiek jest powołany do świętości, nie każdy święty jest oficjalnie uznany za
              takiego, gdyż prawdę zna tylko bóg.
              Jeżeli jesteś katoliczką, to poczytaj katechizm dla dorosłych, jeżeli nie, to
              broń swych przekonań i nie odprawiaj rytuałów, które dla ciebie nic nie znaczą.
    • justysialek Re: Swieto zmarłych 01.11.09, 20:14
      > MOJE zdanie moja refleksja .

Raczej twój problem.
      Większość dorosłych ludzi decyduje za siebie, potrafi bronić swojego
      zdania i ponosi konsekwencje tych decyzji. Ja też mam katolicką
      rodzinę a dziś nie byłam ani na cmentarzu ani w kościele. Robię co
      chcę i - o dziwo! - ględzenia też nie słucham.
      Jeśli nie lubisz obchodzenia świąt a robisz to, bo uginasz się pod
      presją, to możesz mieć pretensje tylko do siebie, a na pewno nie do
      innych ludzi, którzy może naprawdę lubią te święta i wynoszą z nich
      coś więcej niż się tobie wydaje.

Rozumiem, że jesteś jeszcze młoda i mieszkasz z rodzicami, skoro ci
      ględzą 24/dobę?
      Wyprowadź się i będziesz miała spokój.
      • 10iwonka10 Re: Swieto zmarłych 01.11.09, 20:17
        madry post. Ale niektorzy frustracje zamieniaja w agresje:(
      • izabella9.0 Re: Swieto zmarłych 01.11.09, 20:46
        W życiu bardzo często zdarzają się sytuacje w których nie decydujesz sama za
        siebie , decyduje za ciebie ktoś bliski ( maż , dziecko ) a ty się godzisz ,bo
        nie chcesz konfliktów , życie , los tez decyduje czasem wbrew twojej woli.Trzeba
        byc naiwnym i to bardzo ,żeby uważać ze się decyduje zawsze samemu - co najwyżej
        twoje decyzje pokrywają się z tym co ci jest pisane bądź z tym co inni
        uważają.Kompromis to tez jest sytuacja wymuszona, nie decydujesz ale
        współdecydujesz.

Nie można ciągle iść pod prąd i przeciwstawiać się światu bo po co sobie życie
        utrudniać skoro korona mi z głowy nie spadnie jak pójdę na cmentarz niechętnie
        bo niechętnie ale jednak.Ale czy to powód żeby udawać ze to nie szopka , że mnie
        to cieszy ?

"a też mam katolicką rodzinę a dziś nie byłam ani na cmentarzu ani w kościele.
        Robię cochcę i - o dziwo! - ględzenia też nie słucham."

noto masz szczęście i tolerancyjną rodzinę ale nie każdy jest tobą i twoją
        cudowna rodziną.

Mam mieć pretensje do siebie ,że jak mi ktos jedzie po sumieniu to ja się łamie
        ? to zbrodnia ,że nie jestem w stanie słuchać tego ,że mam ojca daleko w dupie
        bo nie chce iść na cmentarz akurat kiedy tam sa tłumy /.

Jak będziesz mieć kiedyś kogoś kto ci będzie takie rzeczy mówił i ględził pzry
        całej rodzinie non stop to inaczej będziesz śpiewać wiec nie mów hop zanim nie
        przeskoczysz

Nie neguje tego ,że są tacy a nie inni ludzi ale to nie wszyscy.

Tak wyprowadzę się pod most , za studia będę płacić trawą itd mądre..a za
        dojazdy ziemią.
        • 10iwonka10 Re: Swieto zmarłych 01.11.09, 21:15
          Cale zycie to male kompromisy.w szkole, na studiach,w pracy w
          rodzinie. Ale sa pewne granice jesli cos jest zdecydowanie niezgodne
          z twoimi przekonaniami to trzeba powiedzic nie!

>>>Nie można ciągle iść pod prąd i przeciwstawiać się światu >>>
          W drobnych sprawach to prawda ale w istotnych czasem nie.

>>>>korona mi z głowy nie spadnie jak pójdę na cmentarz niechętnie
          > bo niechętnie ale jednak.Ale czy to powód żeby udawać ze to nie
          szopka , że mnie to cieszy ?>>>

A co cie pobchodza inni, szopka czy nie nie mzoesz sobie powiedziec
          ze idziesz na cmentarz aby odwiedzic groby bliskich ci ludzi???

• jane-bond007 Re: Swieto zmarłych 01.11.09, 21:54
          >izabella9.0 napisała: Tak wyprowadzę się pod most , za studia
          będę płacić trawą itd mądre..a za
          > dojazdy ziemią.

hipokrytko i ty masz czelnosc nasmiewac sie z ludzi
          ktorzy "pokazuja" sie na cmentarzu podczas gdy sama odgrywasz rólke
          po to zeby miec pieniadze
          skoro jestes taka madra w osadach popatrz na siebie i zyj zgodnie z
          tym czego tak zjadliwie tu bronisz a nie oburzasz sie na caly swiat
          bo masz tak a nie inaczej
          wiadomo ze najlatwiej kogos wyzwac, wysmiac (choc to twoje hle czy
          chle jest raczej zalosne) i obarczyc wina za swoj los ale niestety
          nikt tu nie jest odpowiedzialny za to kim jestes
          • izabella9.0 Re: Swieto zmarłych 02.11.09, 10:29
            hłe hłe (to jest parodia twojego he he )

co ma moje mieszkanie z mamą do odgrywania szopki ??????
            • jane-bond007 Re: Swieto zmarłych 02.11.09, 17:58
              mysl mysl hehe
        • justysialek Re: Swieto zmarłych 01.11.09, 23:57
          Nie napisałam nigdzie, że moi bliscy nigdy nie ględzą - po prostu ja
          tego nie słucham. Jest różnica.

izabella9.0 napisała:

> W życiu bardzo często zdarzają się sytuacje w których nie
          decydujesz sama za
          > siebie , decyduje za ciebie ktoś bliski ( maż , dziecko ) a ty się
          godzisz ,bo
          > nie chcesz konfliktów , życie , los tez decyduje czasem wbrew
          twojej woli.

Twoja frustracja wynika pośrednio z twoich poglądów. Ja w większości
          sytuacji decyduję o sobie sama! Nie boję się konfliktów i ich nie
          unikam na siłę.
          Nigdy nie pozwoliłabym w sprawach ważnych zadecydować za siebie!
          Jeśli idę na kompromis, to jest to również mój wybór, moja własna
          decyzja i to ja decyduję, jak ten kompromis będzie wyglądał, ile
          ustąpię, z czego jestem w stanie zrezygnować. A jak już podejmę tą
          decyzję, to się jej trzymam i biorę za nią odpowiedzialność! W
          każdej sytuacji jest kilka wyjść, więc sama decydujesz, które
          wybrać.
          Tak naprawdę brak decyzji to też jakaś decyzja. Twój brak sprzeciwu,
          robienie tego, na co nie masz ochoty - to twój wybór, bo zapewniam
          cię, że istnieje wiele dróg, tylko ty nie chcesz ich widzieć, tak ci
          wygodnie, boisz się ryzyka, wolisz płynąć z prądem... nie wiem, sama
          sobie odpowiedz.

>Trzeba
          > byc naiwnym i to bardzo ,żeby uważać ze się decyduje zawsze samemu

Pewnie... lepiej siedzieć, jak mysz pod miotłą, robić, co ci każą, a
          frustrację i jad wylewać na forum...

> Nie można ciągle iść pod prąd i przeciwstawiać się światu bo po co
          sobie życie
          > utrudniać skoro korona mi z głowy nie spadnie jak pójdę na
          cmentarz niechętnie
          > bo niechętnie ale jednak.Ale czy to powód żeby udawać ze to nie
          szopka , że mnie
          > to cieszy ?
          Godzisz się na coś, to potem nie marudź. Nie pasuje ci, to tego nie
          rób. Proste jak drut.

Poza tym nie pisz, że idziesz na kompromis, bo kompromis jest wtedy,
          gdy ustępują obie strony po negocjacjach i obie w zamian otrzymują
          coś, z czego są usatysfakcjonowane. Nie mają potem do siebie żalu!
          Ty natomiast robisz, co ci każą, pomstując w duchu na wszystkich
          dookoła za to, że nie umiesz powiedzieć NIE!

> Tak wyprowadzę się pod most , za studia będę płacić trawą itd
          mądre..a za
          > dojazdy ziemią.

Nie ty pierwsza studiujesz i nie ostatnia. Wielu ludzi studiowało,
          ja też. Masz wybór (jak zawsze): albo wyprowadzasz się, idziesz do
          pracy i żywisz zupkami chińskimi ale robisz co chcesz albo robisz,
          co rodzice powiedzą i denerwujesz się dalej ale nie obwiniasz za to
          połowy świata, tylko samą siebie.
          • izabella9.0 Re: Swieto zmarłych 02.11.09, 10:37
            "Nie napisałam nigdzie, że moi bliscy nigdy nie ględzą - po prostu ja
            tego nie słucham. Jest różnica."

Nie każdy potrafi udawać ,że tego nie słyszy , ja udaje ,że wielu rzeczy nie
            słyszę a ile można , są chyba jakieś granice ?

Czy jakby ci ktoś powiedział,że ojca nie szanujesz bo nie chcesz isc dzić i tak
            pare razy tez byc udawał że nei słyszysz ?Dla mnie to cios poniżej pasa który
            powoduje ,że wstaje i idę , dopóki żył potrafiła nie pójść i dac na to milion
            argumentów.

to gratuluje waleczności , choc i tak w zyciu nie uwierzę ,że ktos sam o somie
            zawsze i do konca decyduje, ale to juz moj pogląd i pewno moj problem

Pracuje ale studiuje ciężki kieruneki wydaje mnóstwo na pomoce naukowe i same
            studia tez nie kosztują zbyt mało.jakbym miała jeszcze płacić za mieszkanie nie
            dałabym rady , tym bardziej ,że mam kika dodatkowych wydatków (nie małych )
            związanych ze zdrowiem ( ni tutaj los podjął za mnie decyzję )

• jane-bond007 Re: Swieto zmarłych 02.11.09, 17:57
              Pracuje ale studiuje ciężki kieruneki wydaje mnóstwo na pomoce
              naukowe i same
              > studia tez nie kosztują zbyt mało.

ojej to polowe forum zagielas - co to moze byc??? i jaka uczelnia
              sie tego podjela???

jakbym miała jeszcze płacić za mieszkanie nie
              > dałabym rady , tym bardziej ,że mam kika dodatkowych wydatków (nie
              małych )
              > związanych ze zdrowiem ( ni tutaj los podjął za mnie decyzję )

to moze mniej zolci wylewaj a ci sie stan zdrowia polepszy
              >
              • izabella9.0 Re: Swieto zmarłych 02.11.09, 18:33
                taka o której możesz pomarzyć buhahaha

moj stan zdrowia nie ma podłoża nerwicowego

hłe hłe

• jane-bond007 Re: Swieto zmarłych 02.11.09, 18:47
                  kiedys marzylam i sie spelnilo ...
                  a skad te oplaty wzielas? hehe
                  www.rekrutacja.uj.edu.pl/static/oplata
                  > moj stan zdrowia nie ma podłoża nerwicowego

<hahaha> widac :)
                  • izabella9.0 Re: Swieto zmarłych 02.11.09, 20:26
                    taaa oczywiście hhaha
    • wacikowa Re: Swieto zmarłych 01.11.09, 20:46
      Szopkę z tych dni robią takie osoby jak Ty. Może wśród Twoich bliskich są tacy
      których nie warto pamiętać,odwiedzać i wspominać.
      Odwiedzam tatę,babcie i dziadka raz w tygodniu czasem rzadziej. Jestem zabiegana
      i zapracowana. Mają zawsze świeże kwiaty i posprzątane groby.
      Dla mnie taki dzień jak dziś czy jutro to dzień tylko dla nich. Nigdzie się nie
      spieszę idę ich odwiedzić i wtedy przypominają mi się cudne chwile z nimi.Takie
      wspomnienia trzeba pielęgnować i takie dni jak te nam o tym przypominają.
      To też dni kiedy odwiedzamy inne groby. Takie jak grób Nieznanego Żołnierza czy
      inne. Ciebie to nie dotyczy co? Przecież ich nie znałaś? Byli i nie ma. Tak
      ciężko iść i pochylić głowę nad ich grobem?O Tobie też nikt nie będzie pamiętał.
      Bo i po co?
      Pewnie wystarczy Ci tylko wirtualna świeczka wklejona od niechcenia [*]. :)
      Widziałaś kiedyś cmentarz w nocy w te dni?
      Co się z Wami ludzie porobiło?!
      • izabella9.0 Re: Swieto zmarłych 01.11.09, 21:01
        Ty to nie wszyscy..nie jesteś pępkiem świata a ludzie nie są stworzeni na
        twój obraz i podobieństwo.

Robię szopkę bo ? za trudno uzasadnić ?

Przeczytaj sobie co napisałam a potem się wypowiadaj
        • wacikowa Re: Swieto zmarłych 01.11.09, 21:07
          Bo " Prosee pani oni mnie zmuszają do latania po grobach"
          Taka gorycz i taki straszny ból. Jak oni mogą? Jakim prawem ludzie odwiedzają
          groby w te dni! Absolutnie zakazać w te dni wyjścia z domów.
          Oczywiście "Puste drogi dla panienki izabell" Czyż nie śmieszne?
          • izabella9.0 Re: Swieto zmarłych 02.11.09, 10:42
            Nie pisze o zakazywaniu , nie błaznuj..ale o tym ,że nie rozumiem tego ,że żeby
            pójść na cmentarz i sie pomodlić trzeba ustalać jakiś dzień i robić szopkę.

Nie zrozumiałaś w swej mądrości zapewne bezwarunkowej to sienie produkuj .
            • wacikowa Re: Swieto zmarłych 02.11.09, 13:48
              Może gdybyś przestała się rzucać jak rozhisteryzowana gó...ara to załapałabyś w
              mig. A tak próbujesz przekrzyczeć własną bezradność wypisując bzdury. Zrozum nie
              masz nic do powiedzenia własnej rodzinie,pewnie nawet gdybyś miała to nikt Cię
              nie będzie słuchał. Tak jest i tak będzie dopóki nie nauczysz się rozmawiać i
              dawać argumenty. Z krzykiem i wulgaryzmami możesz co najwyżej na targ się
              przejść.Boli Cię to,że Twoja własna rodzina robi z tego święta szopkę a Ty z
              nimi przy okazji. Tego co wypisujesz i w takiej formie nie odważysz się
              powiedzieć rodzinie. Tylko co nas to obchodzi,że gdzieś po drugiej stronie
              siedzi sobie sierota i myśli,że krzykiem zwróci na siebie uwagę. Liczysz,że ktoś
              przyniesie Ci karnego jeżyka? Dorośnij. Najpierw przestań być zależna a później
              wchodź w dyskusję z rodziną i po kolej ich obrażaj. Nawrzucaj im tak jak tu
              zrobiłaś. I wyrzuć wszystkie żale życiowe które masz przez nich.
              Później poproś kogoś,żeby nauczył Cię rozmawiać.
              Chciał nie chciał zrozum mała to TY zrobiłaś SZOPKĘ. I może daj Sobie spokój bo
              im dalej brniesz tym bardziej śmieszno,żeby nie napisać ŻAŁOŚNIE.
              • izabella9.0 Re: Swieto zmarłych 03.11.09, 17:20
                oj ty najmądrzejsza o pani cóz za mądrości... wzruszyłam się... wyżej srasz niż
                Du..e masz wiec zachowają sobie te swoje przemadrości dla siebie bo jak ktoś tu
                jest mądry to na pewno nie Ty ...:/
                • wacikowa Re: Swieto zmarłych 04.11.09, 07:20
                  Boli prawda?:) Czasem musi.
                  • izabella9.0 Re: Swieto zmarłych 04.11.09, 09:28
                    ile mam ci razy powtarzać ze jak czegoś nie wiesz to nie mędrkuj i nie
                    fantazjuj tylko się spytaj..masz z tym problem ?

tak boli mnie...głowa dzisiaj .
                    • wacikowa Re: Swieto zmarłych 04.11.09, 15:50
                      Nic na to nie poradzisz:] Taka Twoja Karma-Popychadło :]
                      • izabella9.0 Re: Swieto zmarłych 04.11.09, 16:05
                        pisz jeszcze o najmądrzejsza , szkoda że tylko wg siebie i sobie podobnych buhaha

na starość powinno się mądrzeć a nie wmawiać sobie ,że się mądrzeje
                        • wacikowa Re: Swieto zmarłych 04.11.09, 17:09
                          Aż tak boli?
                          Dorośniesz-zmądrzejesz:]
                          • izabella9.0 Re: Swieto zmarłych 04.11.09, 17:54
                            wzięłam apap , przestało bolec..no mam nadzieje ze kiedyś zmądrzeje ale oby nie
                            tak jak ty ..
        • erillzw Re: Swieto zmarłych 02.11.09, 02:49
          izabella9.0 napisała:

> Ty to nie wszyscy..nie jesteś pępkiem świata a ludzie nie są
          stworzeni na
          > twój obraz i podobieństwo.

Taki bystry wniosek.. i dlaczego tak trudne jest odniesienie go do
          siebie samej koleżanko??
          • izabella9.0 Re: Swieto zmarłych 02.11.09, 10:45
            A co ja mam odnosić do siebie pisze po raz dziesiąty cZy któryś i dalej nie
            dotarło ? może mam ci to narysować?????

Moje przemyślenia wynikają z tego co widziałam i słyszałam a nie z tego jaki ja
            mam do tego stosunek choć to również napisałam ale jest to mało istotne !! TRUDNE?
            • jane-bond007 Re: Swieto zmarłych 02.11.09, 18:48
              tak narysuj
              • posh_emka Re: Swieto zmarłych 03.11.09, 10:59
                Chyba jednak nie potrafi- a taka chętna była, a szkoda....
              • izabella9.0 Re: Swieto zmarłych 03.11.09, 17:16
                pokaz czoło to ci na nim narysuje , łatwiej zapamiętasz .
    • kadfael Re: Swieto zmarłych 01.11.09, 21:27
      Matko... Dlaczego Ty jesteś agresywna i wulgarna w momencie jak ktoś
      ma inne zdanie niż Ty? To objaw jakiegoś niedostosowania i braku
      dojrzałości. Albo masz żal do ludzi, bo Ci ktoś jakąś straszną
      krzywdę zrobił. Ale tu nie można uogólniać i rzucać się na
      wszystkich. Ktoś, kto ma inne zdanie, to przecież niekoniecznie Twój
      wróg.
      A w ogóle to zauważyłam, że ostatnio na forum pojawiło sie kilka
      nowych nicków - młode strasznie agresywne i chamskie młode
      dziewczyny. Smutne to:(((
      A teraz proszę bardzo wyżyj się na mnie-pokaż jakim dzieciuchem
      jesteś :P ale zanim to zrobisz zastanów się nad tym, co napisałam,
      bo nie robię tego ze złóśliwości.
      • puma_z_gminy_biala Re: Swieto zmarłych 01.11.09, 23:23
        > A w ogóle to zauważyłam, że ostatnio na forum pojawiło sie kilka
        > nowych nicków

Eee tam, kilka? Jeden i ten sam troll (trollica). Widać po stylu.

- młode strasznie agresywne i chamskie młode
        > dziewczyny. Smutne to:(((

Niekoniecznie młode.

• izabella9.0 Re: Swieto zmarłych 02.11.09, 10:49
        * tak to wina niedostosowania i co tam jeszcze ci do głowy przyszło..

* nie denerwuje mnie to ,że ktoś ma inne poglądy czy inne zdsanie tylko
        bezmózgie wytykanie błędu ort, nazwenistwa i tym podobnych bzdetów zamiast
        wypowiedzenie sie na temat.

* to nie ja zaczęłam wyzywać od upośledzonych i tępych 9 tylko starsze i takież
        mądre panie bllleee nie widzisz juz tego ???

* tak strasznie to smutne , przykre , tragiczne jak tam wolisz

* "A teraz proszę bardzo wyżyj się na mnie-pokaż jakim dzieciuchem
        jesteś "{ - nie mam czasu na głupoty.
        • jane-bond007 Re: Swieto zmarłych 02.11.09, 18:02
          taaa... jakas ty grzeczna i niewinna - wiadomo ze siebie ocenic
          najtrudniej

nie tylko ten wpis ale i inne (wyszukiwarka nie gryzie) swiadcza o
          twoim chamstwie i prostactwie

no ale dosc tego - nie odpisuj tylko biegnij sie uczyc
          • izabella9.0 Re: Swieto zmarłych 02.11.09, 18:32
            hłe hłe co ty znowu bredzisz?

hłe hłe ile mam ci razy powtarzać ze ja nigdzie nie napisałam ,ze jestem miła ,
            dobrze wychowana itd ? narysować mam ci to żebyś pojęła ?i co w związku z tym ?
            Amerykę odkryłaś ?

hłe hłe wyszukiwałaś mnie ?
            hłe hłe czuje się zaszczycona..chcesz autograf?

hłe hłe lekcje odrobione
            • jane-bond007 [...] 02.11.09, 18:53
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • zeberdee24 Re: Swieto zmarłych 01.11.09, 22:16
      Funkcjonujesz w społeczeństwie więc siłą rzeczy musisz akceptować setki rzeczy
      które nie do końca ci pasują. Każde odstępstwo od normy w danym społeczeństwie
      ma swoje konsekwencje, np. w korporacjach obowiązuje jakiś dress code, przecież
      jest kompletnie głupie to że trzeba nosić niewygodny strój i pilnować reguł
      dotyczących tego ubrania. Przecież to że garnitur jest elegancki to wyłącznie
      kwestia umowna, krawat to przecież kawałek szmaty zawiązanej na szyi bez żadnej
      potrzeby. Codziennie robimy masę rzeczy tylko dlatego że tak wypada, dlaczego
      ich też nie zanegujesz ?
      • izabella9.0 Re: Swieto zmarłych 02.11.09, 10:58
        Ale jak to ? pzred chwila pewna bardzio mądra osoba wmawiała mi ,że w zyciu
        mozna robic co sie chche bo decydujemy zawsze i wszędzie o sobie i o tym co
        chemu robic a co nie :D czuje sie oszukana.

Nie neguje bo jakbym miała wszystko wymienić co mi się nie podoba to bym musiała
        epopeje napisać.
    • six_a Re: Swieto zmarłych 02.11.09, 00:01
      pomyślmy praktycznie: jak wyglądałyby cmentarze, gdyby raz do roku nie było
      specjalnego święta, które wywala ludzi w wiadomym kierunku i celu?

ale nie wiem, czy to jest dobry kierunek, bo przedawkowałam dziś obwarzanki i
      pańską skórkę.
    • rrosemary Re: Swieto zmarłych 02.11.09, 01:17
      1.11 do Wszystkich Świętych a 2.11 to Dzień Zmarłych czyli Zaduszki.
      Kiedyś było to pogańskie święto (znane w wielu kulturach -Słowian też,
      pozostałości to np. Dziady - tak te co opisywał Mickiewicz), najważniejsze w
      roku. Był to czas kontaktu z przodkami. Było to tak silne, że w trakcie
      chrystianizacji ustanowiono w tym samym terminie właśnie "Wszystkich Świętych),
      bo nie dało się tego święta pogańskiego znieść.
      Dla mnie piękne, mistyczne święto, czas zadumy. Jeżdżę na grób babci 1 lub 2.11
      (zależy jak wypada w kalendarzu), jeżdżę też w rocznicę śmierci, urodziny, w
      okolicy świąt. Nie jestem katoliczką, ale robię to ze względu na pamięć o niej i
      na to, że ona tego by chciała. Jak mijam ludzi na cmentarzu to nigdy nie słyszę
      komentarzy kto z kim i jak się ubrał (a jestem w stanie zrozumieć, że ludzie się
      stroją, bo z okazji święta należy się ubrać odświętnie po prostu). Może to
      wynika z faktu,że w dużym mieście na dużych cmentarzach po prostu wszyscy są
      anonimowi?
      • izabella9.0 Re: Swieto zmarłych 02.11.09, 11:00
        Może to wynika z faktu,że w dużym mieście na dużych cmentarzach po prostu
        wszyscy są anonimowi?

moze
    • cioccolato_bianco Re: Swieto zmarłych 02.11.09, 07:56
      a zyczenia urodzinowe lubisz dostawac w dzien swoich urodzin czy
      jakis inny, jak akurat ktos ma ochote ci je zlozyc?
    • ritsuko Re: Swieto zmarłych 02.11.09, 08:09
      A czy znasz motywacje tych wszystkich ludzi? Bo widzisz, np. moja mama na ŚZ
      zrobiła specjalnie dobraną kolorystycznie kompozycję na grób (i później tylko
      się zastanawiała czy jej ktoś nie popsuje ;)). Ktoś by pomyślał, że pokazówka
      itd. a po prostu od śmierci Taty mama przeniosła swoje wszelkoświąteczne
      zwyczaje także na cmentarz. Na BN pewnie zrobi kolejną kompozycję i jak znam
      życie dostosowaną do kolorów choinki w domu. A ja po cichu się śmieję do Taty,
      że i dał mamie kolejne "hobby".
      Chodzę na cmentarz często- od śmierci Taty- to zrozumiałe, bo to pierwsza
      śmierć, która aż tak mnie dotknęła. Ale rozumiem też tych, dla których ŚZ jest
      okazją do odwiedzenia grobów, których nie mogą odwiedzać częściej, bo np.
      mieszkają daleko, jest to dalsza rodzina itd.
      Podam może dziwną analogię, ale zdaje się trafną. Sylwester jest raz w roku. Są
      ludzie, którzy imprezują co tydzień i tacy, którzy ten raz w roku wypiją
      szampana i spotkają się z ludzmi. Mają w końcu wybór :)
    • megi1973 Re: Swieto zmarłych 02.11.09, 10:24
      ja co roku kłócę się o liczbę zniczy-bo jest taka tradycja że im
      więcej grób zawalony zniczami tym rodzina bardziej pamięta.Aha i
      kwiatki mają być jasne skoro osoba umarła mając 52 czy 54 lata(czyli
      młodo w mniemaniu reszty rodziny)
      • megi1973 Re: Swieto zmarłych 02.11.09, 10:26
        aha, no i jestem obgadywana bo nie mam nowej garsonki i płaszczyka
        co roku jak reszta hahahaha
        • gringo68 "rewia mody" 02.11.09, 13:05
          po pierwsze w dzień świąteczny ludzie z reguły ubierają się
          swiątecznie...

po drugie 1 listopad to akurat taka pora roku, ze ubiera się
          pierwszy raz nowe rzeczy kupione na sezon zimowy...

co komu przeszkadza, ze ktoś się ubral ladnie i elegancko??? trzeba
          chodzić w rozciągniętych bluzach i wystrzepionych dżinsach???

i na czym ta "rewia" w ogole ma polegać??? jakoś nie widuję w ten
          dzień zmasowanego ataku wdzianek od Versace i Lagerfelda...

ja ktoś z domu czy innej kindersztuby nie wyniósł nawyku starannego
          i odpowiedniego do okoliczności ubierania się, to wszystko dla niego
          bedzie "rewią mody"...
          • izabella9.0 Re: "rewia mody" 02.11.09, 13:20
            nie zrozumiałaś jak zrozumiesz daj znać może odpisze
            • gringo68 Re: "rewia mody" 02.11.09, 13:53
              widze, że powszechne w tym wątku niezrozumienie twoich "problemów"
              dotknęło i mnie cioteczko...

zastanów się dobrze, dlaczego 99% ludzi pisze "a", a ty wciaz
              miauczysz "b"...

ja się zastanowisz, to napisz...
              • izabella9.0 Re: "rewia mody" 02.11.09, 16:58
                wyznajesz zasade wiekszośc zawsze ma racje..przeciez to załosne ?
                • wacikowa Re: "rewia mody" 02.11.09, 17:25
                  I kto to mówi? "Rodzina ma zawsze rację- Jak nie ma racji to i tak muszę ich
                  słuchać bo jestem zależna od nich".
                  Czyż to nie żałosne?:)
                  • izabella9.0 Re: "rewia mody" 02.11.09, 17:36
                    nie bardziej niz Ty
      • rumak.hrabiny Re: Swieto zmarłych 02.11.09, 14:25
        megi1973 napisała:

> ja co roku kłócę się o liczbę zniczy-bo jest taka tradycja że im
        > więcej grób zawalony zniczami tym rodzina bardziej pamięta.Aha i
        > kwiatki mają być jasne skoro osoba umarła mając 52 czy 54 lata(czyli
        > młodo w mniemaniu reszty rodziny)

nie słyszałem o takiej tradycji, że im więcej grób zawalony zniczami tym rodzina
        bardziej pamięta, ale cóż - każda rodzina ma inne tradycje.
    • paulinaa Re: Swieto zmarłych 02.11.09, 13:04
      współczuję takiego podejścia do sprawy
      • izabella9.0 Re: Swieto zmarłych 02.11.09, 13:23
        Tylko tyle masz do napisania ? To dopiero jest godne pożałowania ..szkoda fatygi
        dziewczyno buhahah
        • emma_ja Re: Swieto zmarłych 02.11.09, 13:56
          jestes pewnie b mloda i czujesz potrzebe buntu przciwko wszystkiemu

ja zadnej rewii mody nie widzialam, tylko ludzi ktorzy sie ciesza ze moga
          odwiedzic spokojnie zmarlych, spotkac rodzine

poza tym nikt nikomu nic nie kaze- a daje mozliwosc, spedzenia dnia wolnego
          spokojnie na wspominaniu i odwiedzaniu
          to zle?

dla mnie to piekne,eleganckie i humanitarne swieto- i nic w tym zlego ze panstwo
          wyznacza dzien wspominania zmarlych, zacheca ludzi do zadumy i przypomnienia
          ludzi, ktorzy odeszli

a ty masz pewnie z 18lat;)i strasznie walczysz ze swiatem
          • emma_ja Re: Swieto zmarłych 02.11.09, 13:59
            wiele ludzi nie ma czasu, pedzi zmeczona co dnia i dobrze, ze jest takie
            specjalny dzien ktory ich wyrwie z tego pedu i kaze badz zacheci aby odwiedzic
            bliskich, ktorzy odeszli

ile razy sobie czlowiek obiecuje zajrzec na cmentarz a potem codziennoscia
            przytloczony odklada i odklada?
            dla mnie to wzruszajacy widok , ze tyle ludzi pamieta i takie swieto ma do tego
            zachecac, przypominac

a poza tym uwazam, ze tym co byli nalezy sie ich swieto
            • izabella9.0 ta wypowiedz 02.11.09, 16:54
              tez mnie sie podoba.

Dziekuje ( wow znam to słowo 0
    • rlena Re: Swieto zmarłych 02.11.09, 14:58
      Osobiscie bardzo doceniam (i lubie!) to swieto. Jest ludzkie,
      pozwala trzymac w zycie odpowiednia perspektywe, i jest terapeutyczne
      (!). Dla mnie to takie piekne memento morum. Mieszkalam w innych i
      zawsze ubolewalam nad tym,ze tamtejsi mieszkancy tego nie maja.
      Wychodzilam zwykle tego dnia na groby weteranow, odwiedzlam groby
      opuszczone. Potrzebuje tego doswiadczenia, pozwala mi byc bardziej
      czlowiekiem.. W Polsce i Meksyku to swieto jest obchodzone wyjatkowo
      pieknie.
      • izabella9.0 PIEKNA wypowiedz 02.11.09, 16:53
        PRZYWRACASZ MI WIARE W LUDZI I OWE SWIĘTO
    • six_a Re: sto i kto da więcej? 02.11.09, 15:04
      podbijam wątek, bo chcę mieć co czytać w przyszłym listopadzie.
      tak trudno w tych czasach o wartościowe lektury
      :)
      • wacikowa Re: sto i kto da więcej? 02.11.09, 15:10
        Dodaj Sobie do ulubionych.:)
        • izabella9.0 Re: sto i kto da więcej? 02.11.09, 16:45
          nie mam miejsca buhaha
          • wacikowa Re: sto i kto da więcej? 02.11.09, 16:53
            Za to dwa nicki masz. Jak dziecko...Gratulujemy.
            • izabella9.0 Re: sto i kto da więcej? 02.11.09, 16:57
              rozwiń swoją myśl bo jak na przystało na głupszych od ciebie nie zrozumiałam
              buahaha - chociaż nie podejrzewam ale napisz to prosto z mostu )
              • wacikowa Re: sto i kto da więcej? 02.11.09, 17:22
                "Groch o ścianę"
                • izabella9.0 Re: sto i kto da więcej? 02.11.09, 17:36
                  weź se kapustę będziesz mieć do kompletu..na taką mądra sie zgrywasz ze az sie
                  śmiać chce..wyżej niż stoisz nie podskoczysz .przykre
                  • wacikowa Re: sto i kto da więcej? 02.11.09, 17:55
                    I nadal "Grochem o ścianę":)
                    • izabella9.0 Re: sto i kto da więcej? 02.11.09, 18:14
                      lepiej kangurem odbije sie a wtedy można dostać w łeb i zmądrzeć

Juz wiem dlaczego cie to tak rusza bo ci bliżej niz dalej buhaha
                    • wacikowa Re: sto i kto da więcej? 02.11.09, 18:19
                      -upsss nie umiemu czytac ze zrozumieniem ?
                      -A czy Ty to wszyscy ludzie stworzeni i na twój obraz i podobieństwo ?
                      -Zwał jak zwał chyba każdy wie o co chodzi chyba ze jesteś taka tępa ze ci
                      wszystko ze trzeba tłumaczyć jak dziecku w przedszkolu?
                      -Następna "intieligentna "'poczytaj sobie co napisałam , tam takim niedorozwojom
                      ( inaczej ludziom specjalnej troski ) wytłumaczyłam co i jak jak dzieciom z
                      podstawówki ..zal
                      -hłe hłe
                      -mój tata nie żyje , pomożesz mi nawiązać kontakt pozagrobowy ?
                      -Nie powtarzaj sie .
                      -Idz wyznawaj głupie święto " wszystkich świętych " tak jakby każdy zmarły miałby
                      być święty ani tu logiki ani mądrości ale wyznawać trzeba buhahaha
                      -hłe hłe może być ?
                      -no nie hłe hłe
                      -Ty to nie wszyscy..nie jesteś pępkiem świata a ludzie nie są stworzeni na
                      twój obraz i podobieństwo.
                      -nie zrozumiałaś jak zrozumiesz daj znać może odpisze
                      -Tylko tyle masz do napisania ? To dopiero jest godne pożałowania ..szkoda fatygi
                      dziewczyno buhahah
                      Wybierz Sobie jedną:]
                      Jak to niewiele potrzeba do śmieszności:]
                      • izabella9.0 Re: sto i kto da więcej? 02.11.09, 18:37
                        aleś się napracowała łojej i co to ma być ? za stara jesteś na tak ciężką parce

Ja wiem co napisałam mogę ci jeszcze raz napisać jak chcesz w dowolnej wersji
                        tylko po co ?
                        • wacikowa Re: sto i kto da więcej? 02.11.09, 18:43
                          cyt:
                          "taka o której możesz pomarzyć buhahaha

moj stan zdrowia nie ma podłoża nerwicowego

hłe hłe "
                          :] Czyżby?
                          • izabella9.0 Re: sto i kto da więcej? 02.11.09, 18:47
                            o zapomniałam jesteś mądrzejsza od lekarza..błagam zdiagnozuj mnie..pośmieje
                            • wacikowa Re: sto i kto da więcej? 02.11.09, 18:53
                              "nie zrozumiałaś jak zrozumiesz daj znać może odpisze "
                              -hłe hłe może być ?
                              -no nie hłe hłe
                              -..szkoda fatygi
                              dziewczyno buhahah
                              :]
                              • izabella9.0 Re: sto i kto da więcej? 02.11.09, 20:08
                                co staruszko ?

na starośc powinnas zmądrzeć..powtarzam ci nie wiesz o co chodzi zapytaj bo w
                                tym wieku nie wypada strzelać takich gaffff
                              • wacikowa Re: sto i kto da więcej? 02.11.09, 20:13
                                -hłe hłe może być ?
                                -no nie hłe hłe
                                -..szkoda fatygi
                                dziewczyno buhahah
                                • izabella9.0 Re: sto i kto da więcej? 02.11.09, 20:23
                                  co staruszko ?
                                • wacikowa Re: sto i kto da więcej? 02.11.09, 20:28
                                  -hłe hłe może być ?
                                  -no nie hłe hłe
                                  -..szkoda fatygi
                                  dziewczyno buhahah
            • six_a Re: sto i kto da więcej? 02.11.09, 17:39
              nocoty. ja to ja. nikt inny :)
              • izabella9.0 wacikowa 02.11.09, 18:17
                z porównywać SIX_a ze mną ..byś się ogarnęła,stara a głupia jak but adres IP se
                sprawdz
                • wacikowa Re: wacikowa 02.11.09, 18:23
                  z porównywać ? :D
                  • izabella9.0 Re: wacikowa 02.11.09, 18:38
                    ło jej z mi się wcisnęło i szopkę robisz? za stara jesteś żeby się takimi
                    rzeczami podniecać nie ?
                    • wacikowa Re: wacikowa 02.11.09, 18:46
                      ło jej? :D
                      • izabella9.0 Re: wacikowa 02.11.09, 20:10
                        jest jeszcze ło srej
                        • wacikowa Re: wacikowa 02.11.09, 20:16
                          > jest jeszcze ło srej
                          -hłe hłe może być ?
      • izabella9.0 w przyszłymlistopadzie tez bede 02.11.09, 16:51
        o ile nie zejdę z tego świata i wymyśle coś równie mądrego i inteligentnego....

buhahA

"trudno w tych czasach o wartościowe lektury" WEZ BO JESZCZE KLSIAZKE NAPISZE I
        ZROBIE KARIERE NA GŁUPOCIE
        • agaoki Re: w przyszłymlistopadzie tez bede 03.11.09, 11:57
          nie iść na cmentarz 01.11., NIE MUSISZ. czy ktoś Cię zmusza?
          ja uwielbiam jesień w ogóle i święto zmarłych również, ale przymusu nie czuje. w
          tym roku nie mogłam pojechać na groby bliskich, trudno. trochę mi żal, że
          ominęła mnie ta atmosfera...
          tak samo uwielbiam boże narodzenie i wielkanoc. już teraz się przygotowuję,
          myślę o prezentach, robię świąteczne kartki. na tydzień przed świętami będę
          piekła makowce i ciastka. bardzo lubię ubierać choinkę. lubię świąteczne
          piosenki i kolędy.
          ludzie, otwórzcie swoje serca, wyluzujcie się i nauczcie sie cieszyć
          drobiazgami, nauczcie się dostrzegać piękno!!!
          współczuję tym, którzy nie lubią świąt wszelakich, bo pewnie mają straszne
          rodziny albo się u nich tych świąt nie celebruje, nikt nie pokazał im, jak
          stworzyć atmosferę i sie nią cieszyć.
          tyle.
          żyjcie pięknie!
          • izabella9.0 Re: w przyszłymlistopadzie tez bede 03.11.09, 17:15
            o litości jak wół pisze żeby nie bredzić " czy ktoś Cię zmusza?" umotywowałam to
            ale nie trzeba postawić na swoim .

tak samo uwielbiam boże narodzenie i wielkanoc. już teraz się przygotowuję,
            > myślę o prezentach, robię świąteczne kartki. na tydzień przed świętami będę
            > piekła makowce i ciastka. bardzo lubię ubierać choinkę. lubię świąteczne
            > piosenki i kolędy.

Dla ciebie święta to ubieranie choiinki i tym podobne bzdety ? myslałam że to ma
            jakis głębszy sens ? oj ja głupia :/
            • agaoki Re: w przyszłymlistopadzie tez bede 04.11.09, 11:42
              izabello, dziecko, żal mi ciebie...
              • izabella9.0 Re: w przyszłymlistopadzie tez bede 04.11.09, 15:34
                no i następna jadąca tym żałosnym tekstem ( słowem konkretnie )"dziecko"

Ja sie pytam co to w ogole jest ????? Co to słowo ma w sobie takiego ,że używają
                go co najdziwniejsze najbardziej przemądrzałe i nieomylne dziewoje z tego forum
                ????Ja się pytam co to słowo wnosi ? Jaki ma cel jego uzycie ?Ma pokazać
                twoją/wasza wyższość ? TO DOPIERO JEST Żałosne..najprościej i najłatwiej napisać
                dziecko zal mi ciebie..i ten owy zwrot ma potwierdzać twoja wyższość nade mną ?
                Twoja mądrość przewyższająca moją ????

a teraz kolejna sprawa..zal ci mnie bo uważam ,że to bardzo płytkie uważać i
                lubiec święta bo :
                * można piec ciasta
                *ubierać choinkę i ty podobne bzdety ?????

A gdzie istota tych świat ???? BOŻE Narodzenie , gdzie refleksja nad życiem ,
                która ma nam uświadomić czy w dobrą stronę w życiu zmierzamy i ewentualnie która
                pozwoli nam się zmienić ???? A no w dalekim Tybecie ..najwalniejsze jest w końcu
                ,że jest wolne ,że można ubrać sobie choinkę , upiec ciasto...
    • skarpetka_szara Re: Swieto zmarłych 03.11.09, 19:23
      ja tam uwielbialam swieto zmarlych, ale ja w ogole uwielbiam "bujac
      sie" po cmentarzach.

A to, co lubie w ten dzien zmarlych to te tysiace i tysiace zniczy
      zapalonych w nocy. Wyglada to fenomenalnie.

Kiedys napalilysmy sie trawy, i to jak sie czulam w tej atmosferze
      bylo czyms fenomenalnym. Ale i bez trawy jest po prostu czyms
      pieknym.

Zgadzam sie z tym, ze niepotrzebnie robi sie korek, w kazdym
      miescie jest cmentarz i mozna tam sie pomodlic, a na groby bliskich
      jechac "przy okazji" albo gdy ma sie ochote.
      Rodzine z radoscia pod kazdym pretekstem zobacze
      • six_a Re: do dwustu już niedaleko :) 04.11.09, 09:50
        ten wątek autentycznie ma potencjał, a ja go tak nie doceniałam z początku. co
        my tu mamy: porady i nagany, reedukacja zwyczajów i tradycji polskich,
        intelektualną wymianę zwaną potocznie pyskówką, a nawet opisy ekstazy religijnej
        po spaleniu trawy.

muszę pójść na smętarz, jak liście będą palić, bo chyba za mało korzystam z
        życia, eee znaczy ze śmierci :D
        • agaoki Re: do dwustu już niedaleko :) 04.11.09, 12:24
          czy dlatego, że są to święta religijne, mam leżeć krzyżem w kościele? oczywiście
          religijna strona świąt ma znaczenie. czytam w wigilię fragment biblii, śpiewam
          kolędy, idę do kościoła. ale najważniejsza jest dla mnie tradycja, rytuał i
          atmosfera. zresztą choinka, ozdoby, świece, opłatek również są symbolami
          religijnymi. podobnie jak na wielkanoc baranek i jajka.
          wesołych świąt wszystkim!
          • izabella9.0 Re: do dwustu już niedaleko :) 04.11.09, 15:39
            o wow czytasz fragment biblii cóż za wyczyn..i ten kościół ,który odwiedzasz <szał >

tradycja ubierania choinki i pieczenia ciast..yhum < wspaniale >

choinka jest zapożyczonym a wręcz przywłaszczonym elementem pogańskim..tak wiec
            to ludzie sobie wymyślili pewne rzeczy i wmawiaja sobie i innym ,że to symbole
            religijne.
        • izabella9.0 Re: do dwustu już niedaleko :) 04.11.09, 15:18
          ej no wszystkie moje wątki mają potencjał przecież ja taka "inteligentna"
          jestem..:DDDD

zdolna jestem postaram się żeby było 300.haahhaa
        • skarpetka_szara Re: do dwustu już niedaleko :) 04.11.09, 15:43
          musze wyjasnic ze lubie ducha tego swieta/ estetyczny wyglad, a nie
          religijna otoczke.
          • izabella9.0 i bardzo mądrze 04.11.09, 16:06
            • lesialesia a 04.11.09, 18:22
              ja tego święta nie obchodzę. w ogóle nie odwiedzam grobów. pewnie odwiedzałabym
              gdybym była jedyną osobą która mogłaby o nie zadbać, ale tak nie jest.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka