nolus 08.11.09, 21:58 są sądzicie o tej nacji, bo mi się jakoś w żaden sposób nie kojarzą. jakie mają cechy wspólne jako naród,zalety, wady? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
milemi27 Re: jacy są Czesi? 08.11.09, 22:03 Nie mam pojęcia jacy są Czesi ale wiem jakie są Czeszki. Mam szczęscie znać kilka pięknych Czeszek .... są piękne,wysokie i nieziemsko zgrabne... Odpowiedz Link Zgłoś
cafem Re: jacy są Czesi? 08.11.09, 22:07 Milemi27??? To Ty sie nie seksisz??? Leeee, a taki dlugi seks mial byc:/ Odpowiedz Link Zgłoś
qw994 Re: jacy są Czesi? 08.11.09, 22:09 Nie bądź złośliwa, może to tylko przerwa na złapanie oddechu, no! Odpowiedz Link Zgłoś
real.becwal Re: jacy są Czesi? 09.11.09, 11:27 milemi27 napisała: > Nie mam pojęcia jacy są Czesi ale wiem jakie są Czeszki. > Mam szczęscie znać kilka pięknych Czeszek .... są piękne,wysokie i nieziemsko > zgrabne... zgadza sie. i lubią latać nago. Odpowiedz Link Zgłoś
nesetr Re: jacy są Czesi? 08.11.09, 22:05 Bylam tylko pare dni w Czechach, ale Czesi pozostawili mile wrazenie: uprzejmi, usmiechnieci, gotowi do pomocy. Czeska policja nie wlepila mezowi mandatu - zagadalam po polsku, na upomnieniu sie skonczylo... Takie mam wspomnienia z Czech; fajnie bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
real.becwal Re: jacy są Czesi? 09.11.09, 11:29 nesetr napisała: > Bylam tylko pare dni w Czechach, ale Czesi pozostawili mile wrazenie: > uprzejmi, usmiechnieci, gotowi do pomocy. Czeska policja nie wlepila mezowi mandatu - zagadalam po polsku, na upomnieniu sie skonczylo... hehe, na temat czeskiej policji mam całkiem odmienne, poparte wielokrotnymi taczami, zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
funny_game Re: jacy są Czesi? 08.11.09, 22:05 Kino i literaturę mają boskie. Kuchnię niezbyt bogatą, ale kilka dań pysznych. Na wiochach rewelacyjna atmosfera. W Pradze też z niczym niefajnym się nie spotkałam (wręcz przeciwnie), aczkolwiek Czesi Prażan nie lubią. Tanio można zjeść, pyszne piwo za grosze. Wspaniały dystans do siebie, wspaniała normalność, zero zadęcia. Niezłe tradycje piłkarskie. Piękny, zabawny czasem dla nas, język. A moja Mama była w Pradze w '68, jak nasze czołgi tam wjechały :( Odpowiedz Link Zgłoś
real.becwal Re: jacy są Czesi? 09.11.09, 11:30 funny_game napisała: A moja Mama była w Pradze w '68, jak nasze czołgi tam wjechały :( > broniła czechów własną piersią? i pewnie wdzięczności nie doczekała?? Odpowiedz Link Zgłoś
funny_game Re: jacy są Czesi? 09.11.09, 11:38 Była strasznie młodziutka. Nastąpił przedwczesny powrót do Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: jacy są Czesi? 08.11.09, 22:07 majac karlove vary musza nieziemsko calowac Odpowiedz Link Zgłoś
flocke Re: jacy są Czesi? 08.11.09, 22:10 a ja pracuje z jedną Czeszką i jest beznadziejna - leń i pasożyt, psuje nam strasznie atmosferę w pracy. Ale to chyba nie kwestia nacji, tylko człowieka... oby szefowie wreszcie oczy otwarli...jak nie, to sie zwolnie, bo mam dośc! Odpowiedz Link Zgłoś
qw994 Re: jacy są Czesi? 08.11.09, 22:10 Większość ateistów i normalny stosunek do seksu :) Odpowiedz Link Zgłoś
liisa.valo Re: jacy są Czesi? 09.11.09, 11:31 Czesi - bardzo mili ludzie, otwarci, weseli. Przeważnie ateiści. Mają buty w strasznym stanie - mam wrażenie, że noszą je tak długo, aż rozpadną się na nodze. Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: jacy są Czesi? 09.11.09, 11:35 wydalui najciensza ksiazke na swiecie: historia oreza w czechach. Poza tym sa wredni i zakompleksieni Odpowiedz Link Zgłoś
laracroft82 Re: jacy są Czesi? 09.11.09, 12:29 negatywnych cech nie zauwazyłam, sa bardzo uprzejmi za to co czesto moge obserwowac na ich stokach górskich, nie traktuja polaków jako zło konieczne, a wrecz przeciwnie chetni do pomocy itd ;] Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: jacy są Czesi? 09.11.09, 13:13 hmmmm- mam z nimi doswiadczenia od konca lat 70. Celnicy wredni do szalenstwa. Oni sami raczej niegoscinni, doskonale pamietajacy sprawe Zaolzia i Praskiej Wiosny Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: jacy są Czesi? 09.11.09, 13:03 Prywatnie OK. Fajne poczucie humoru, podobna mentalność. Służbowo koszmar - lenie i bumelanci, nieakceptowalne podejscie do pracy. Tumiwisizm i olewaizm. Zero zaangażowania. Odpowiedz Link Zgłoś
marguyu Re: jacy są Czesi? 09.11.09, 15:21 Mieszkam w Czechach juz 18 miesiecy i bardzo mi sie tu podoba. Przedtem mieszkalam 20 miesiecy w Polsce. Pod wzgledem sprawnosci administracji niebo a ziemia na korzysc Czechow. W zyciu codziennym sympatyczni ale nie wylewni. No chyba, ze w hospodce. ;) Uwielbiaja turystyke i bardzo czynnie ja uprawiaja. Wiekszosc, w przeciwienstwie do polnocnych sasiadow, ma gdzies zle pojmowany prestiz. Nie ma takze idiotycznego podzialu na wioche i mniastowych. Tu kazdy jest z malego miasta lub wsi i nikomu to nie przeszkadza. Od przyjazdu zrobilam po Czechach okolo 1500 km pieszo i nie natknelam sie na cos nieprzyjemnego, na balagan na szlaku czy dewastacje. Ktos napisal, ze najciensza ksiazka to historia oreza czeskiego. Nic bardziej mylnego. Lepiej sie powstrzymac niz wypisywac zlosliwosci plynace z niewiedzy. Czego wspolczesni Polacy moga pozazdroscic Czechom? Tego, ze bezdurnie nie zlikwidowali komunistycznych struktur tylko je przeksztalcili i w ten sposob maja dobrze dzialajaca sluzbe zdrowia i system socjalny. Jak kazdy inny kraj maja wlasno doze dupkow i drani, afer i glupoty. Reasumujac, zyje mi sie tu tak dobrze, ze przedluzymy nasz pobyt o nastepne dwa lata. Potem zobaczymy. Przyjechac tu naprawde warto :) Odpowiedz Link Zgłoś
cus27 Re: jacy są Czesi? 09.11.09, 15:52 Marguyu,rozumiem teraz !!!Twoj..."socjalny lepszy ..."-mowi za siebie,i za Ciebie,dlatego ucieklas z Francji! 1500 km.pieszo i tylko czerwone dywaniki...,ale szczesciara! Odpowiedz Link Zgłoś
marguyu Re: jacy są Czesi? 09.11.09, 22:44 cus, moj "socjalny" jest tak dobry, ze moge sobie pozwolic na luksus placenia podatkow we Francji tylko po to, zeby mieli tobie z czego placic zasilki, zlosliwa ofermo zyciowa. Pisze 'oferma', bo tylko oferma nie jest w stanie zrozumiec tego, ze za wlasne pieniadze mozna podrozowac po swiecie. Trzeba bylo sie uczyc, pracowac a nie tracic energie na plucie jadem. Zawisc i zal sciska tobie juz nie tylko tylek ale i szare komorki. Tfuj! te jedna jaka dysponujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
cus27 Re: jacy są Czesi? 10.11.09, 09:21 marguyu napisała: > cus, > moj "socjalny" jest tak dobry, ze moge sobie pozwolic na luksus > placenia podatkow we Francji tylko po to, zeby mieli tobie z czego > placic zasilki, zlosliwa ofermo zyciowa. > Pisze 'oferma', bo tylko oferma nie jest w stanie zrozumiec tego, ze > za wlasne pieniadze mozna podrozowac po swiecie. Trzeba bylo sie > uczyc, pracowac a nie tracic energie na plucie jadem. > Zawisc i zal sciska tobie juz nie tylko tylek ale i szare komorki. > Tfuj! te jedna jaka dysponujesz. > Czytasz czasami SWOJE bzdury??? Nie bez przyczyny wywalaja Ciebie z Twoja anty-polskoscia(i madroscia oczywiscie)... z kazdego forum,takze nie pieprz i ...radze warowac przy swoich czterech kolkach,zamiast...wciskac klawisze(nieudolnie zreszta),bo nastepny kraj znajdzie sie na Twojej...czarnej liscie!Ty naprawde Jestes ZALOSNA! Odpowiedz Link Zgłoś
marguyu Re: jacy są Czesi? 10.11.09, 11:50 Co sie tak wsciekasz? Zalosne, wrecz smieszne, jest twoje lazenie za mna i poszczekiwanie. Naprawde myslisz, ze tobie to ulzy? Nie, bo znajda sie na twojej drodze inni ludzie, ktorym udalo sie zwyczajne zycie, i ktorzy tylko dlatego beda w tobie wzbudzac wsciekla nienawisc. Odpowiedz Link Zgłoś
cus27 Re: jacy są Czesi? 10.11.09, 12:22 marguyu napisała: > Co sie tak wsciekasz? > > Zalosne, wrecz smieszne, jest twoje lazenie za mna i poszczekiwanie. > Naprawde myslisz, ze tobie to ulzy? Nie, bo znajda sie na twojej > drodze inni ludzie, ktorym udalo sie zwyczajne zycie, i ktorzy tylko > dlatego beda w tobie wzbudzac wsciekla nienawisc. > Lazenie za Toba?????Osmieszasz sie ,kobitko!Te same "banialuki" w kazdym poscie,na kazdym forum...ile mozna czytac?????Przeplyn 5 km na basenie i przejdz 10km(pisalas,ze to Twoja codzienna "dniowka"),a pozniej...wciskaj klawisze.Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
pijawka_lekarska Re: jacy są Czesi? 09.11.09, 15:42 miałam kolegę Czecha, fajny gość, trochę nieśmiały i pracoholik Odpowiedz Link Zgłoś
venettina Re: jacy są Czesi? 09.11.09, 20:59 Swietnie znam Czechow i czeska kulture. Lubie ich. Jako narod sa bardzo pragmatyczni, wielkie awantury, rwanie szat, itp. to nie ich dzialka, raczej konsekwentna praca by dotrzec do celu. Jak juz ktos napisal bardzo czesto ateisci, co sie chyba pokrywa z pragmatyzmem. W przeciwienstwie do Polakow pozytywnie nastawieni do zycia i wydarzen, raczej widza te pelna czesc szklanki: nie marudza i nie narzekaja :) Odpowiedz Link Zgłoś
miedzianousta Re: jacy są Czesi? 09.11.09, 21:28 Zgadzam się z opinią, że prywatnie Czesi są super - przyjazni, otwarci, ale zawodowo trochę mało mają samodyscypliny i parcia na wyniki. Piwo maja super, drogi OK, jedzenie smaczne; tylko pamiętaj, by, będac w sklepie, nie palnąć, że "niczego nie szukasz", bo "szukać" po czesku to popularne okeślenie na to, co literacko nazywa się uprawianiem miłości ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: jacy są Czesi? 09.11.09, 21:37 miedzianousta napisała: > ale zawodowo trochę mało mają samodyscypliny i parcia na > wyniki. pieknie napisane :) my mówimy że jak są ciezkie czasy to wszyscy pracownicy podwijają rękawy i zabierają sie do roboty. Czesi podwijają rękawy i szukają (nomen omen) innej roboty :) Odpowiedz Link Zgłoś
p.s.j Re: jacy są Czesi? 10.11.09, 11:14 mali, z wielkimi nosami, i zrobieni z bramboraków (kartofli). Może być? Odpowiedz Link Zgłoś
007lenka Re: jacy są Czesi? 10.11.09, 17:10 Tegoroczne wrażenia z Czech, jeśli chodzi o ludzi: okropni, złośliwi i upierdliwi policjanci (wiele osób potwierdza, czyli chyba nie mieliśmy pecha), niezbyt sympatyczni kelnerzy, wyjątkowo agresywni i brutalni ochroniarze na koncercie stadionowym (że Polacy tradycyjnie zachwoywali się jak bydło, to inna sprawa). Nie zmienia to faktu, że lubię ten kraj, a Pragę, język czeski i Milana Kunderę wręcz ubóstwiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś