stokrotka.35 27.11.09, 13:51 Osobiście odmawiam zakupu tychże leków... Wiele razy w aptece prosiłam o inne najlepiej polskie zamienniki Nigdy nie zakupiłam i nie zakupię żadnego medykamentu pochodzącego z tegoż koncernu farmakologicznego Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
twoja_przelozona Re: bojkot dla leków "bayer"-u 27.11.09, 13:51 a dzieje sie tak poniewaz...? Odpowiedz Link Zgłoś
jack20 Re: bojkot dla leków "bayer"-u 27.11.09, 14:01 dosyc to prymitywne cos pierd..... bezmyslnie i bez uzasadnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: bojkot dla leków "bayer"-u 27.11.09, 14:05 pewnie ona to pisze, bo odkryła, że bayer profitował w czasie drugiej wojny światowej. Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: bojkot dla leków "bayer"-u 27.11.09, 14:06 albo co gorsza nie chce sie dolozyc do skladek przeciwko globalnemu ociepleniu Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: bojkot dla leków "bayer"-u 27.11.09, 14:08 o :) nie wiedziałem, Czyli mam poważny powód żeby kupować ich produkty. Bo nie powielają bezmyslnie medialnej bajki. Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: bojkot dla leków "bayer"-u 27.11.09, 14:11 Zawsze musisz wygrywac? Odpowiedz Link Zgłoś
twojabogini Re: bojkot dla leków "bayer"-u 27.11.09, 14:12 alpepe napisała: > pewnie ona to pisze, bo odkryła, że bayer profitował w czasie drugiej wojny > światowej. Nie pozostaje nic innego jak podać jej nazwy pozostałych firm które zbiły kapitał podobnie jak bayer. Wyrzuci pralkę z domu i inne sprzęty AGD? Bo calkiem sporo producentów AGD łapie się w kategorię... Ale bayer może byc tez bojkotowany za grypę hiszpankę, bo ludzie umierali ponoć głownie od aspiryny a nie od wirusa. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: bojkot dla leków "bayer"-u 27.11.09, 14:16 AEG i siemens, o dziwo, chyba też Philips, choć to nie niemiecka firma. Sporo tego. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: bojkot dla leków "bayer"-u 27.11.09, 14:38 Z Philipsem, z tego co wygooglałam na szybko, to sprawa nie jest taka oczywista, ale ciężko orzec czy to kwestia dobrego PR'u w sieci :-) Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: bojkot dla leków "bayer"-u 27.11.09, 14:42 Ano właśnie. Na szybko ciężko coś znaleźć poza tym, że robią szajskie czajniki. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: bojkot dla leków "bayer"-u 27.11.09, 14:45 > Ano właśnie. Na szybko ciężko coś znaleźć poza tym, że robią szajskie czajniki. ... i wierze stereo. Żeby to wiedzieć nie potrzebuję googla- doświadczenie uczy najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 wieże 27.11.09, 14:46 wieże... Idę się pochlastać. Ostatnio napisałam w pracy, że pewne zagadnienie należy "rozpatrzeć pod kontem"... Odpowiedz Link Zgłoś
jack20 Re: bojkot dla leków "bayer"-u 27.11.09, 14:42 "...Ale bayer może byc tez bojkotowany za grypę hiszpankę, bo ludzie umierali ponoć głownie od aspiryny a nie od wirusa..." ? to, ze toksycznosc aspiryny w wypadku jej bardzo silnego przedawkowania zostala pare lat temu ogloszona i stad przypuszczenia o jej taki wplyw na leczenie przy "hiszpance" jak i to, ze aspiryna byla najbardziej cenionym i ulubionym srodkiem leczniczym w tych czasach trudno koncern bayera winic. Odpowiedz Link Zgłoś
jack20 Re: bojkot dla leków "bayer"-u 27.11.09, 14:16 aha, moze i faktycznie patriotyzm we lbie je zdrowo namieszal. na tej zasadzie powinna tez patrzec i uwazac co zre, co nosi na grzbiecie czym lezdzi (bo i autobusy i samochody czy lokomotywy czesto niemieckie) itp bo to tez moze byc podejrzane bo malo ktory koncern nie mial kontaktow z nazimem a i polskie wyroby bywaja czesto na ichniej licencji lub do nich naleza Odpowiedz Link Zgłoś
karina_90_ina Re: bojkot dla leków "bayer"-u 27.11.09, 15:26 > dosyc to prymitywne cos pierd..... bezmyslnie i bez uzasadnienia. najgorzej jak ktoś jest "20" i nie ma pojęcia o niczym więcej poza TZG i JOŚ i wszystko inne to prymityw bez sensu Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka.35 Re: bojkot dla leków "bayer"-u 27.11.09, 14:09 Myślałam,że ze świadomością Polaków jest trochę lepiej i nie trzeba "wałkować" o przeszłości firmy BAYER. Mały cytat : Więźniów Oświęcimia „sprzedawano” nawet jako króliki doświadczalne firmie Bayer, będącej częścią koncernu I.G. Farben, która wykorzystywała więźniów do testowania nowych leków. W jednym z listów z firmy Bayer do władz obozu czytamy: „Transport 150 kobiet przybył w dobrym stanie. Ponieważ jednak w toku doświadczeń zmarły, nie możemy wyciągnąć wiążących wniosków. Zwracamy się więc do panów z prośbą o przysłanie nam następnej grupy kobiet, w tej liczbie i po tej samej cenie”13. Kobiety, które umarły w czasie testów eksperymentalnego środka znieczulającego, kosztowały firmę Bayer po 170 marek niemieckich. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: bojkot dla leków "bayer"-u 27.11.09, 14:15 no i? straszne rzeczy sie działy w czasie wojny tylko co z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: bojkot dla leków "bayer"-u 27.11.09, 14:18 też unikam produktów bayera. Siemensa i AEG i Philipsa też. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka.35 Re: bojkot dla leków "bayer"-u 27.11.09, 14:21 to z tego panie TRYPEL,że kiedyś ta firma experymentowała swoje pseudo-medykamenty na nas Polakach,a teraz w sposób baaardzo bezszczelny wciska sie na rynek Polski by sprzedawać swoje leki. A my na to dajemy przyzwolenie. Podejrzewam że w odwrotną stronę by to nie działało... Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: bojkot dla leków "bayer"-u 27.11.09, 14:54 ale ja pytam - co z tego że kiedyś eksperymentowała? są różne firmy i organizacje które KIEDYŚ robiły równie paskudne rzeczy tylko co to ma do ich obecnego status quo? firma to ludzie a teraz to jakby inni ludzie niż 60 lat temu Odpowiedz Link Zgłoś
ursz-ulka Re: bojkot dla leków "bayer"-u 27.11.09, 15:01 no właśnie - czy nadal te firmy to robią? czy robiły? Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: bojkot dla leków "bayer"-u 27.11.09, 20:25 no i dzieki temu wiele chorob stalo sie" smiesznymi" a nie "smiertelnymi"... zebys wiedziala co teraz robia np zydzi na zydach w Izraelu... padlabys od tych bojkotow w ciagu tygodnia Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: bojkot dla leków "bayer"-u 27.11.09, 14:18 Rozumiem, że bojkotujesz też wszystkie produkty Siemensa? Jak również: Proszki i płyny do prania: Persil, REX, Genie, Perwoll, Bobas, Silan, Dato, Weiβer Riese Środki do czyszczenia i zmywania: Pur, Clin, Bref, Somat Kosmetyki do pielęgnacji, stylizacji i koloryzacji włosów: Schwarzkopf, Palette, Brillance, Taft, Schauma, Gliss Kur, Preparat Re-Nature Kosmetyki do pielęgnacji ciała i higieny jamy ustnej: Fa, BAC, Vademecum, Denivit, Hattric, Scorpio, Kajtek, Bobas Kleje konsumenckie: Metylan, Ponal, Pattex, Pritt, Ceresit,Tangit. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: bojkot dla leków "bayer"-u 27.11.09, 20:27 dlaczego do cholery w tym calym szale macicy na bojkotowanie nikt nie wymienia amerykanskich firm, ktore sponsorowaly nazistow i ich badania? Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: bojkot dla leków "bayer"-u 27.11.09, 14:19 stokrotka, ile rzeczy masz mede in china? Oni tam maja gorzej jak za niemca. Odpowiedz Link Zgłoś
twojabogini Re: bojkot dla leków "bayer"-u 27.11.09, 14:32 soulshunter napisał: > stokrotka, ile rzeczy masz mede in china? Oni tam maja gorzej jak za niemca. Bojkot ukierunkowany na jedną firmę bo się o tym akurat przeczytało jest zabawny, ale nie do końca. Przynajmniej reakcja jest zdrowa - firma zbudowała kapitał na kurw..kim traktowaniu ludźmi - to ja bojkotuję - więc w smumie nie ma z czego sie nasmiewać. Osobiście bojkotuję konsumpcjonizm i wogóle unikam kupowania czegokolwiek, w szczegónosci zaś tego co pochodzi z koncernów, niezaleznie od tego na czym się dorobiły. Kupując AGD nie wybieram produktów firm które korzystały z pracy więźniów, unikam chińskich produktów (nie jest łatwo, cała ciulowa bawełna i inne materiały z których szyje się ubrania są z w większości z Chin), nie kupuję syfiastego żarcia. Mimo to w moim otoczeniu jest nadal pełno syfu, tandety a korzystajac z polskich produktów tez nie mam gwarancji, ze nie powstały w wyniku wyzysku. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka.35 Re: bojkot dla leków "bayer"-u 27.11.09, 14:23 Sorry,a gdzie to niby napisałaz że bojkotuję wszystko co pochodzi z niemiec ,chin... Napisałam że mój sprzeciw dotyczy Firmy BAYER Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: bojkot dla leków "bayer"-u 27.11.09, 14:27 Albo bayer, albo wszyscy. Trzeba byc konsekwentnym. Odpowiedz Link Zgłoś
wacikowa Re: bojkot dla leków "bayer"-u 27.11.09, 14:29 Bo odkryłaś AMERYKĘ a do tej pory żyłaś w nieświadomości?:) Kto Cię uswiadomił?:) Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: bojkot dla leków "bayer"-u 27.11.09, 14:36 ... i podałaś za podstawę zaszłości drugowojenne. Jeśli chcesz być konsekwentna, to jeszcze zostały Ci do bojkotowania wszystkie kosmetyki, które wymieniłam powyżej (wszystkie produkuje koncern Henkel, który dobrze się miał w trakcie II wojny i korzystał z pracy robotników przymusowych). Na tej samej półce postaw Siemens, AEG, Volksvagen, MAN (ten autobusów)... Dodaj do tego wszystkie inne firmy w których wyżej wymienione mają akcje bądź udziały (bo w ten sposób pośrednio czerpią korzyści z ich produkcji)... Odpowiedz Link Zgłoś
10iwonka10 Re: bojkot dla leków "bayer"-u 27.11.09, 14:39 Problem w tm ze lekarstwa Bayera sa bardzo dobre. Ja jak przyjezdzam do Polski to zawsze kupuje zapas aspiryn. Sa duze lepsze niz nasze polskie czy angielskie ( Tesco, Boots....) Odpowiedz Link Zgłoś
twojabogini Re: bojkot dla leków "bayer"-u 27.11.09, 14:48 10iwonka10 napisała: > Problem w tm ze lekarstwa Bayera sa bardzo dobre. Ja jak przyjezdzam > do Polski to zawsze kupuje zapas aspiryn. Sa duze lepsze niz nasze > polskie czy angielskie ( Tesco, Boots....) Czar marketingu, w podobny sposób jestesmy przekonywaniu o wyzszosci zupek ze słoików dla niemowlat nad domowymi produkcjami, ariela nad cypisem itp. Odpowiedz Link Zgłoś
10iwonka10 Re: bojkot dla leków "bayer"-u 27.11.09, 20:46 Mylisz sie nie czar marketingu ale czar skutecznosci. Odpowiedz Link Zgłoś
jack20 Re: bojkot dla leków "bayer"-u 27.11.09, 14:49 i masz racje, bo ten przeszlo stuletni lek bayera aspirin jest najlepszy ze wszystkich tego typu leku innych firm Odpowiedz Link Zgłoś
erillzw Re: bojkot dla leków "bayer"-u 27.11.09, 16:43 jack20 napisał: > i masz racje, bo ten przeszlo stuletni lek bayera aspirin jest > najlepszy ze wszystkich tego typu leku innych firm I na dodatek nie zawiera szajskiego paracetamolu luib ibuprofenu ktore tak szkodzą organizmowi. Mnie sie wydaje ze nie ma czegos takiego jak produkt, ktory nie powstał w wyniku wyzysku w firmie. Wyzysk wielu sie kojarzy z dzieckiem z chin ktore za miske ryzu raz dziennie robi klawiature.. bo takie tak dramtycznie brzmi. Ale jakos jak ludzie pracuja za 5 i maja pensje glodowa na dobra sprawe to sie az taki raban nie podnosci bo ten dzieciak z chin ma przeciez gorzej.. Wojna rządzi się innymi prawami. Nie mozna oceniac jej wedle naszych dzisiejszych kategorii bo nie mamy bladego pojecia jakie wtedy byly realia. Teraz to sie łatwo mówi.. Odpowiedz Link Zgłoś
jack20 Re: bojkot dla leków "bayer"-u 27.11.09, 16:57 wszystko co kupujemy jest czy bylo w przeszlosci obarczone bledami, wyzyskiem czy przestepstwem w swietle prawa obowiazujago u nas na dzis. i tak samo dzisiejsze NASZE prawo akceptuje bo musi akceptowac istnienie znajdujacych sie na rynku produktow stworzonych sprzecznie z obowiazujacym tu prawem. ktos pytal tu czy polska jest krajem zacofanym? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: bojkot dla leków "bayer"-u 28.11.09, 21:10 Akurat paracetamol jest najlepszy ze wszytskich srodkow przeciwbolowych i przecowzapalnych. Aspiryna moze uszkodzic plod i rozrzedza krew. A najlepiej to w ogole nic nie brac. Odpowiedz Link Zgłoś
erillzw Re: bojkot dla leków "bayer"-u 28.11.09, 22:15 A ile skutków ubocznych ma paracetamol? Nie neguje jego skutecznosci ale robi naprawde niezle spustoszenie w organizmie. Warto wiedziec jakie kuku sobie robisz kiedy uzywasz ten srodek. Odpowiedz Link Zgłoś
agatazieba Re: bojkot dla leków "bayer"-u 29.11.09, 00:24 paracetamol jest przeciwzapalny? tak się pytam. bo należy do iinej grupy niż większość przeciwbólowych. Odpowiedz Link Zgłoś
masher Re: A wyroby firmy Durex ? Kupować ? (n/t) 27.11.09, 15:22 bzykaj bez, znacznie przyjemniej :P Odpowiedz Link Zgłoś
wicehrabia.julian a jaki masz piecyk w łazience? 27.11.09, 15:10 bo chyba nie Junkers? Jeździsz Volkswagenem? A może Porsche? Odpowiedz Link Zgłoś
brms Re: bojkot dla leków "bayer"-u 27.11.09, 15:24 Historia a la wagary z gimnazjum. Chciałam przypomnieć, że zarówno Niemcy jak i Francuzi oraz Brytyjczycy i Rosjanie nieładnie się w stosunku do Polaków zachowali. Dodam, że miało to miejsce 70 lat temu i winni przegrali lub pochylili głowę. Ale niektórzy nawet dziś unikają uczenia się języków obcych. Na znak protestu można sobie krzywdę zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
tow.ortalion Re: bojkot dla leków "bayer"-u 27.11.09, 15:33 Ja na przykład na znak protestu tylko polską wódę chlam i zagryzam polską świnią. Odpowiedz Link Zgłoś
brms Re: bojkot dla leków "bayer"-u 27.11.09, 15:34 Przyłączam się do protestu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
klymenystra Re: bojkot dla leków "bayer"-u 27.11.09, 16:25 A po co bojkot? Cos Ci zrobili? Zamiennika dla Diane-35 i tak nie ma :) Odpowiedz Link Zgłoś
puma_z_gminy_biala Re: bojkot dla leków "bayer"-u 27.11.09, 16:34 W pierwszej chwili myślałam że chodzi o to: prawda2.info/viewtopic.php?t=5298 Poza tym: > osobiście odmawiam - a zmusza cie ktoś? i czy można coś robić samemu a nieosobiście? > bezszczelnie - faktycznie idź się pochlastaj Odpowiedz Link Zgłoś
sweet_pink Re: bojkot dla leków "bayer"-u 27.11.09, 16:37 Ja ta firmę bojkotuję od kilku lat, choć nie z tych powodów co autorka (bojkotuje też firmę Schering). U mnie powód był taki: "Dzień dobry, aspirynę poproszę" "Proszę bardzo" I na ladzie ląduje Bayer, który jest najdroższy w kategorii. O inną opcję trzeba się dopraszać w każdej aptece...ciekawe ile Bayer płaci za taki przywilej bycie pierwszym polecanym lekiem. Powiem, że bojkot jest dość popularny, bo już nie raz słyszałam "aspirynę niebayerowską poproszę". Co do powodu autorki, to ja niestety jestem bardzo nieświadomym konsumentem i bije się z tego powodu w pierś. Mało oglądam reklam interesuję się produktami i producentami, używam stałych marek. W najbliższym czasie planuje zakup "Inteligencji ekologicznej" Goleman'a. Może choć w temacie ekologii świadomiej będę wydawać pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: bojkot dla leków "bayer"-u 27.11.09, 16:47 > I na ladzie ląduje Bayer, który jest najdroższy w kategorii. O inną opcję trzeb > a > się dopraszać w każdej aptece...ciekawe ile Bayer płaci za taki przywilej bycie > pierwszym polecanym lekiem. Pewnie nic nie placi, najdrozszy lek = najwiecej prowizji... Odpowiedz Link Zgłoś
erillzw Re: bojkot dla leków "bayer"-u 27.11.09, 16:49 sweet_pink napisała: > Ja ta firmę bojkotuję od kilku lat, choć nie z tych powodów co autorka > (bojkotuje też firmę Schering). > U mnie powód był taki: > "Dzień dobry, aspirynę poproszę" > "Proszę bardzo" > I na ladzie ląduje Bayer, który jest najdroższy w kategorii. No tym bardziej dziwnie, ze ni mniej nie wiecej aspiryna jest TYLKO Bayera i jest nazwa zastrzezona podobnie jak adidas. Tylko, ze jakos teraz na aspiryne mowi sie na kazdy lek zawierajacy kwas acetylosalicylowy mimo, ze nazwa wzieła się własnie od Bayera. jak idziesz kupic adisasy idziesz kupic nie tylko marke adisas ale mozesz tez reebok czy nike. Mimo, ze powinno sie ja stosowac tylko do tych pierwszych. O inną opcję trzeb > a > się dopraszać w każdej aptece...ciekawe ile Bayer płaci za taki przywilej bycie > pierwszym polecanym lekiem. Mysle, ze zapłacił całkiem sporo kiedy patentował nazwe i sklad. Proponuje chodzic do apteki i prosic o lek zawierający kwas acetylosalicylowy innej firmy niz Bayer a nie doszukiwac sie teroii spiskowej dziejów i "przekupywania" aptek by podawali wlasnie ten lek. Odpowiedz Link Zgłoś
trust2no1 Re: bojkot dla leków "bayer"-u 27.11.09, 16:50 No, to ci dopiero jest rzeczowy powód... Zupełnie jakbyś dała w gazecie ogłoszenie "kupię Golfa" i potem była wściekła, że wszyscy oferują ci Volkswagena... Zrób kiedyś eksperyment: poproś o polopirynę. Odpowiedz Link Zgłoś
sweet_pink Re: bojkot dla leków "bayer"-u 27.11.09, 17:13 Kwas acetylosalicylowy nazwy handlowe i potoczne: aspiryna, polopiryna. Jak proszę aspirynę/polopirynę to farmaceuta powinien zaproponować lek zawierający kwas acetylosalicylowy. Może polecić "Aspirin", lub inny lek tą samą substancję. Wybór jest spory. www.twenga.pl/dir-Zdrowie-i-Uroda,Leki,Aspiryna Nazwa aspiryna jest nazwą potoczną związku chemicznego, a nie polską nazwą handlową leku Bayera która brzmi "Aspirin", a nie "Aspiryna". To tak jakbym chciała kupić mp3 i proponowano mi tylko iPoda lub Rio, bo były pierwsze lub najpopularniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
erillzw Re: bojkot dla leków "bayer"-u 27.11.09, 17:19 Tak, tak.. jasne. Chociaż nazwa Aspiryna jest zastrzeżona dla kwasu acetylosalicylowego produkcji firmy Bayer, potocznie aspiryną określa się wszystkie farmaceutyki zawierające kwas acetylosalicylowy jako substancję czynną. Kwas acetylosalicylowy zsyntetyzował w roku 1897 Felix Hoffmann, niemiecki chemik, pracujący wówczas dla firmy chemicznej Friedrich Bayer & Co. Sprzedawany pod nazwą handlową Aspiryna (Aspirin) był pierwszym lekiem uzyskanym w sposób syntetyczny, a nie wyizolowanym z surowców występujących w przyrodzie. Syntezę aspiryny uważa się za początek przemysłu farmaceutycznego. I przy okazji - www.nsik.com.pl/archiwum/85/a19.html Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: bojkot dla leków "bayer"-u 27.11.09, 17:26 sweet_pink napisała: > > To tak jakbym chciała kupić mp3 i proponowano mi tylko iPoda lub Rio, bo były > pierwsze lub najpopularniejsze. > Nietrafiony przykład. To tak jakbys prosiła o iPoda i miała pretensje do sprzedawcy że proponowałby oryginał a nie podróbkę. Odpowiedz Link Zgłoś
agatazieba Re: bojkot dla leków "bayer"-u 29.11.09, 00:27 bo mówisz aspirynę,a to ich nazwa zastrzeżona. mówi się proszę aspirynę z (tu nazwa firmy) albo niebayerowską. tyle. i nie wiem czy płacą. to drogi lek, marża pewnie niezła. Odpowiedz Link Zgłoś
mason_i_cyklista Re: bojkot dla leków "bayer"-u 27.11.09, 17:10 a komputera IBM nie masz? korzystasz z bankomatów IBM? a jak kasa\terminal kart płatniczych jest IBM to odmawiasz zapłaty? poczytaj jak IBM się przyczynił do zagłady Żydów. i zacznij żyć tu i teraz, a nie 70 lat temu rojąc sobie w głowie jakieś teorie naprawy świata Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: bojkot dla leków "bayer"-u 27.11.09, 19:26 Nie odczuwam jakiegoś szczególnego uwielbienia czy niechęci w stosunku do produktów firmy Bayer. Lek ma być skuteczny i tyle. A to co się działo kiedyś? Równie dobrze mogłabyś w obecnej chwili nie korzystać z wielu zdobyczy cywilizacji, bo czy się to komuś podoba czy nie największy postęp i to nie tylko techniczny towarzyszył w historii konfliktom zbrojnym (nie mam na myśli misji "pokojowych" w Afganistanie). Wojny napędzały rozwój dzięki nawet nie współzawodniczeniu (bo to się dość pozytywnie kojarzy), ile agresywnej rywalizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
mamba8 Re: bojkot dla leków "bayer"-u 27.11.09, 21:20 To było kiedyś. Bezsensu. Tamci ludzie, którzy to robili juz dawno tam nie pracują. Robisz z igły widły. Co było to było, wojna rządzi się innymi prawami. I to właśnie po niej powstał kodeks norymberski, a następnie taka deklaracja helsińska. W każdym razie ten tragiczny sposób zadawnai ludziom cierpień nie ma prawa się powtórzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
green-chmurka Re: bojkot dla leków "bayer"-u 28.11.09, 21:00 Jak ci choroba do dupy zajrzy, to nie bedziesz sie zastanawiala z jakiej firmy masz leki. Odpowiedz Link Zgłoś
pianazludzen Re: bojkot dla leków "bayer"-u 28.11.09, 23:19 z ciekawostek, o Hugo Boss AG: "W czasie II wojny światowej zatrudniała więźniów[1][2] szyjących mundury dla SS. Ich projektantami byli Prof. Dr. Karl Diebitsch i Walter Heck." itd, itd. przyklady mozna mnozyc i rozumiem ze te fakty sa szokujace. jednak taki bojkot niczego nie zmieni, bo juz za pozno. Odpowiedz Link Zgłoś
oliwkagold Re: bojkot dla leków "bayer"-u 29.11.09, 00:34 NIGDY NIE KUPUJĘ NIC BAYERA, PONIEWAŻ TA FIRMA W CZASIE II WOJNY ŚWIATOWEJ WYKONYWAŁA BADANIA W OBOZIE W AUSCHWIZ NA ZDROWYCH KOBIETACH I MĘŻCZYZNACH. OPOWIEDZIAŁ NAM TO PAN KTÓRY PROWADZIŁ NASZĄ WYCIECZKĘ JESZCZE W CZASACH LICEUM. OD TAMTEJ PORY NIE KUPUJĘ NIC TEJ FIRMY! Odpowiedz Link Zgłoś