Dodaj do ulubionych

Jaką rasę psa polecilibyście...

25.03.04, 11:57
...osobie takiej, jak ja, tzn. mającej mało czasu wolnego, ale za to: dom z
ogrodem, domek letniskowy, duże auto. Cena nie gra roli. Chciałabym, aby był
to pies duży, odważny i agresywny - może pokąsa w zacietrzewieniu co
poniektóre osóbki z *brudu* lub *ujotu*...może nawet nie-wirtualnie-a-
realnie? Któż to wiedzieć może...Każdy kij ma dwa końce, kto mieczem wojuje
itd., itp., prawda, ten tego owego...
:-)

Negra
Obserwuj wątek
    • Gość: Triss Merigold Re: Jaką rasę psa polecilibyście... IP: *.acn.waw.pl 25.03.04, 12:02
      Owczarek niemiecki. Wg. wzorca jest to pies zrównoważony, odważny, umiarkowanie
      agresywny, podatny na szkolenie, z instynktem opiekuńczym, reprezentacyjny. Mój
      ON jest idealny.:)
      • negra28 Re: Jaką rasę psa polecilibyście... 25.03.04, 12:03
        Dzięki, Triss.
        Znasz jakieś godne polecenia hodowle?
      • Gość: honeytea Re: Jaką rasę psa polecilibyście... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.04, 13:35
        dodalabym jeszcze, ze sa bardzo przyjazne i sklonne do zabawy, chociaz kiedy
        trzeba potrafia byc grozne.
    • undyna Mój typ 25.03.04, 12:02
      Owczarek kaukazki.
      • negra28 Re: Mój typ 25.03.04, 12:04
        Uzasadnij, proszę, swoją wypowiedź - szczególnie interesują mnie cechy
        charakteru, mniejsza o eksterier, choć też jest ważny...

Negra
        • undyna Re: Mój typ 25.03.04, 12:20
          Zwierzę duże i piękne, groźne z wyglądu i nie tylko, choć zdarzają się
          egzemplarze bardzo łagodne (zależy od wychowania), normalnie to byle komu się
          nie da pogłaskać, budy nie potrzebuje, nawet najgorsze mrozy naszego klimatu
          nie dadzą mu rady, doskonały stróż, je wszystko, nie choruje, nie potrzebuje
          dużo pieszczot, pamiętliwy, można go nauczyć, żeby nie lubił niektórych osób w
          sposób szczególny.
          Wady: jak jesteś miękka, to odradzam, trzeba być konsekwentnym i chować od
          małego silną ręką, bo jak nie, może być groźny dla właściciela, robi olbrzymie
          stolce, ale można go nauczyć(od małego) wydalania w ściśle określonym miejscu,
          żre też bardzo dużo, ale za to wszystko, np. wiadro rybich łbów surowych, albo
          skrzynkę zamarzniętej na kość słoniny, potrafi wrąbać kość udową wołu,
          niesamowite bydle.
          Hodowli nie polecę Ci, Starszy dostał tego bydlaka od znajomych, ale w pismach
          dla hodowców bez problemu znajdziesz.
      • Gość: Hans Castorp Re: Mój typ IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.03.04, 12:06
        Mało czasu? to dwa psy. Albo jednego i kogoś do towarzystwa.
        Każdy będzie fajny, pod warunkiem, że nie jamnik (czy to w ogóle jest pies???).

Mój typ.
        Border collie albo jego mieszanka. Inteligentny diabeł, super wrażliwość.
        • negra28 Re: Mój typ 25.03.04, 12:08
          A jak miewa się twój piesek?
          • Gość: Hans Castorp Re: Mój typ IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.03.04, 12:10
            Czy to było pytanie do mnie?
            Mój piesek (taki jak w opisie) miewa się bardzo dobrze.
            • negra28 Re: Mój typ 25.03.04, 12:12
              Tak.
              Dobrze, czy - bardzo dobrze? Ucałuj go w nosek ode mnie.
              • Gość: Hans Castorp Re: Mój typ IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.03.04, 12:14
                Ucałuję później. Teraz śpi.
                Wybierz się z nami kiedyś na spacer i zobacz, jak cudne są bordery.
                • negra28 Re: Mój typ 25.03.04, 12:15
                  Ale Ty nie mieszkasz przecież tam, gdzie ja.
                  • Gość: Hans Castorp Re: Mój typ IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.03.04, 12:20
                    No tak, mieszkamy (jeszcze?) osobno, ale na spacer możemy wybrać miejsce
                    publiczne.
                    Pole Mokotowskie na przykład.
                    • Gość: Hans Castorp Re: PS IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.03.04, 12:25
                      Undyno! "wiadro rybich łbów surowych"???
                      W godzinach lunchu takie teksty? proszę Cię...
                      Wracam do pracy.
                      Do zobaczenia na spacerze.
                  • parsenta Re: Mój typ 27.03.04, 02:02
                    poco
      • amadea_22 Re: Mój typ 26.03.04, 09:09
        z tym kaukazem to bym uważała. pies bardzo groźny, wpisany na listę tych
        najniebezpieczniejszych. jest potężny. na pewno wzbudzi respekt , ale jesli nie
        będzie dobrze "poprowadzony", może być zagrożeniem nawet dla domowników. wymaga
        dużo dyscypliny . i trzeba się liczyć z tym że bardzo dużo je :-)

odradzam boksera , żaden z niego stróż. dla każdego przyjazny , biega , cieszy
        się , zarzuca tyłkiem z radości.

polecam owczarka niemieckiego, to chyba najlepsza rasa :-)
    • aguszak Re: Jaką rasę psa polecilibyście... 25.03.04, 12:06
      Pluszowego ;-P
      • negra28 Re: Jaką rasę psa polecilibyście... 25.03.04, 12:08
        Pojmuję, że pluszowego, ale pytanie brzmiało - jaka rasa?
    • agick Re: Jaką rasę psa polecilibyście... 25.03.04, 12:07

• agick fak.. 25.03.04, 12:10
      poszło na pusto..?

no to jeszcze raz..

Coś mnie ominęło..?
      Przecież miałaś psa. Co ja mówię, super psa – charta albo wyżła, nie pamiętam..
      I był idealny, ten pies. No to co się z nim stało..? Całkiem niedawno go
      miałaś...
      • negra28 Agick... 25.03.04, 12:14
        Wiesz, są granice zartów...
        • agick Murzynku... 25.03.04, 12:39
          ło matko - a co znowu się stało..?
          co, pies uciekł, czy jak..
      • capa_negra Re: fak.. 25.03.04, 12:20
        eee to był chyba doberman....
        A pamietasz negrusiu jak ci mojego doga oferowałam???
        Trzeba było brac - bo pies potęzny, z mordą jak wiadro, luXusowy - żre za
        trzech, swojego miejsca na kanapie broni zacięcie, w samochodzie zajmuje całe
        tylne siedzenie, kocha przestrzeń . Chodzacy wdzięk i prezencja, a jego ogrom
        wzbudza nalezyty respekt.
        Ale cóż - oferta nieaktualna
      • negra29 Re: fak.. 25.03.04, 12:22
        agick napisała:

>> Przecież miałaś psa. Co ja mówię, super psa – charta albo wyżła, nie pami
        > ętam..
        > I był idealny, ten pies. No to co się z nim stało..? Całkiem niedawno go
        > miałaś...

Tomasz go zabrał ze sobą. Przegrałam proces o przyznanie opieki... trudno mi o
        tym mówić.
        Jesteś okrutna.
        Brakuje mi ich obu :(

--
        Sieniawka, Kobierzyn, Tworki... droga była długa
        • Gość: Buzia Re: fak.. IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 25.03.04, 12:35
          według mnie też najlepsze byłyby owczarki niemieckie- tylko,że one ( z tego co
          czytalam) potrzebują towarzystwa.Dlatego do domu z ogrodem- szczególnie, gdy
          właściciel ma mniej czasu- należałoby wziąć dwa psy. Jeden podobno fiksuje.
          Poczytaj zresztą sobie w necie na stronkach psich.:))))
      • aguszak Re: fak.. 25.03.04, 12:59
        agick napisała:

> poszło na pusto..?
        >
        > no to jeszcze raz..
        >
        > Coś mnie ominęło..?
        > Przecież miałaś psa. Co ja mówię, super psa – charta albo wyżła, nie pami
        > ętam..
        > I był idealny, ten pies. No to co się z nim stało..? Całkiem niedawno go
        > miałaś...

Z tego, co pamiętam, Droga moja dawno_nie_widziana Agick, to chyba był czarny
        doberman...
    • bird-dogging Re: Jaką rasę psa polecilibyście... 25.03.04, 12:41
      pies oprocz spaceru potrzebuje towarzystwa. jesli ma pilnowac Twoich
      posiadlosci, to raczej proponuje wynajecie ochrony
      mialam owczarka niemieckiego w malym mieszkaniu. male mieszkanie nie bylo
      problemem, kwestia odpowiedniej ilosci i jakosci spacerow, natomiast brak
      towarzystwa byl dla niej duzym "problemem". psy to zwierzeta stadne, wiec jesli
      nie mozesz mu posiwiecic czasu - zostaja pluszaki
    • blanchet boston terrier 25.03.04, 12:43
      po prostu uwielbiam- przepiękny co tam przepiekny-najpiekniejszy zwierzaczek :)
      • nat.ka Re: boston terrier 25.03.04, 13:05
        tak, jamnik to pies!!! w całej rozciągłości:)

jeżeli masz duże połacie to polecam labradora. Piękny, towarzyski, przyjazny i
        jak dobrze go wychowasz (???) to będzie Ci pilnował włości.
    • szmaja Re: Jaką rasę psa polecilibyście... 25.03.04, 13:32
      a lubisz moze molosy? bo to tak naprawde zalezy od tego, jakie rasy podobaja ci
      sie ogolnie, bo podejrzewam, ze nawet gdyby jakis mial idealny charakter, to i
      tak nie chcialabys akurat takiego - z czystych wzgledow estetycznych...

jakbys jednak lubila molosy, to szczegolowe opisy beda tu:
      www.molosy.pl/strona_glowna/rasy/rasy.htm
    • Gość: Lilka Re: Jaką rasę psa polecilibyście... IP: *.71.107.41.213.rev.coltfrance.com 25.03.04, 13:46
      Mastiff Tybetański, suczkę.
      Barzdo agresywna dla obcych, nie mam mowy żeby wpusciła obcego do domu, pilnuje
      nawet klatki i rozpoznaje kto obcy a kto sąsiad. Ba, nawet wśród sąsiadów ma
      swoich ulubieńców i takich, którzy musza się trzymać od niej z daleka. Dla nas
      i nabliższej rodziny to jest najukochańszy pies pod słońcem. Bardzo cierpliwy i
      silnie przywiązany. Ale trzeba ją od małego dobrze ustawić. Jak była małą kulą
      próbowała pokazać kto rządzi i nie chciała zejśc z łóżka , dostała kalps w pupę
      i od tamtej nie ma takicj problemów. Myśle że na stróza nadaje się lepiej niż
      owczarek kaukazki, bo jest bardziej zrównowazona. Mastiff tybetański to przodek
      wszystkich ras molosowatych, czyli dogów, bokserów, rotweilerów. Nie choruje.A
      wygląd? moja jest czarna podpalana, kudłata, miękka, cudowna sierśc. Nie ma z
      sierścią problemów, trzeba tylko na wiosnę i jesień wyczesywać, nie gubi i nie
      zostawia sierści. Ma bardzo szeroką klatkę, łeb i szyja jest podobna do lwa.A
      ogon jak pióropusz i cały czas postawiony do góry.

• aguszak Re: Jaką rasę psa polecilibyście... 25.03.04, 14:31
        www.molosy.pl/mastiftybet/historia_mastiftybet.htm
        A gdzie można kupić tak cudnego psa? Zainteresowałam się. Nie widziałam do tej
        pory piękniejszego psa :)
        • Gość: Lilka Re: Jaką rasę psa polecilibyście... IP: *.71.107.41.213.rev.coltfrance.com 25.03.04, 14:45
          My jechaliśmy po naszą Yeti aż do Poznania, miestety nie pamiętam namiarów,
          jest też hodowla koło Warszawyi we Wrocławiu, z tym że tu podobno są większe
          psiaki. Wpisz w wyszukiwarce hasło mastiff tybetański hodowla, powinnnaś
          znaleźć dane hodowli.
          • aguszak Re: Jaką rasę psa polecilibyście... 25.03.04, 14:52
            A dużo taki psiak kosztuje? Co to znaczy, że szczeniaki są większe? Sprzedają
            dopiero jak szczeniaki osiągną jakąś wielkość?
            • Gość: Lilka Re: Jaką rasę psa polecilibyście... IP: *.71.107.41.213.rev.coltfrance.com 25.03.04, 15:03
              Ja zapłaciłam 2000 trzy lata temu. Podobno szczeniaki są większe i wyrastają na
              większe psiury. Moja należy do mniejszych i mierzy 60 cm w kłebie i waży ok. 60-
              tki.Fakt , trochę za dużo, ale takie są te psiaki. Psy są jeszce większe, mogą
              ważyć nawet 80 kg.
    • Gość: znawca blondynek łyżew, dobryman, czart afganski, bulgot IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.04, 14:22
      sweter też mogłyby być od biedy
      • Gość: onionka Re: łyżew, dobryman, czart afganski, bulgot IP: 217.137.90.* 25.03.04, 14:42
        lyzlice mam i jest to najwspanialszy pies na swiecie. Jednak ma swoje
        wymagania, zwlaszcza za mlodu. Kocha ludzi i przyjazni sie z wiekszoscia
        osobnikow. Tylko wyjatkowe wredoty sa potraktowane warczeniem. Uwielbia
        towarzystwo, moja z zalu i samotnosci przyniosla kiedys na kanape wszystkie
        dostepne buty, rowniez lyzwy, i wsrod tego smutna i obrazona czekala na powrot
        domownikow. Nie powinna zbyt dlugo przebywac na podworzu w czasie chlodu,
        zwyczajnie marznie, no i przede wszystkim to jest pies nastawiony na wspolprace
        z czlowiekiem, bez tego jest nieszczesliwy. Spacerek, chetnie za rowerem, tak
        srednio 10 km kilka razy w tygodniu. Bardzo to lubi i dobrze jej sluzy. Teraz
        ma 9 lat, nigdy nie chorowala. Cudowne stworzenie, wierne do grobowej deski.
    • pieskuba jaką rasę? 25.03.04, 15:03
      Negruniu, dla Ciebie wyłącznie pit-bullterrier. Pasowałbyście do siebie
      charakterami - jak ulał. W kwestii gryzienia niezawodny.

pieskuba
      • Gość: znawca blondynek no a dupel Negra? co sadzisz,tfu, co sądzisz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.04, 15:08
    • reniatoja Re: Jaką rasę psa polecilibyście... 25.03.04, 15:33
      Sweter, albo bulgot, albo jajnik, albo taki maly bialy dupelek. Ewnetualnie
      rasa nordycka, psiakrew. Ja mam griffonke.
      • undyna Re: Jaką rasę psa polecilibyście... 25.03.04, 21:45
        Broń Boże jajnik, może być łyżew:)
    • p.a.d.a.l.c.o.w.a polecam rasę: Aguirre_gniew_boży (n/t) 25.03.04, 17:11
      negra28 napisała:

> ...osobie takiej, jak ja, tzn. mającej mało czasu wolnego, ale za to: dom z
      > ogrodem, domek letniskowy, duże auto. Cena nie gra roli. Chciałabym, aby był
      > to pies duży, odważny i agresywny - może pokąsa w zacietrzewieniu co
      > poniektóre osóbki z *brudu* lub *ujotu*...może nawet nie-wirtualnie-a-
      > realnie? Któż to wiedzieć może...Każdy kij ma dwa końce, kto mieczem wojuje
      > itd., itp., prawda, ten tego owego...
      > :-)
      >
      > Negra
      • pieskuba Re: polecam rasę: Aguirre_gniew_boży 25.03.04, 19:05
        Padalcu, przecież AGB to właśnie pitbull terrier! Chociaż może za dużo szczeka,
        a pitbule zabijają od razu...

pieskuba
        • moniorek1 Piesek dla negry. 25.03.04, 19:31
          Kochana Negro jak dla ciebie to chyba tylko doberman. Dla takiej zgrabnej i
          dystyngowanej kobiety jak ty zaden inny pies nie bedzie pasowal :)
        • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: polecam rasę: Aguirre_gniew_boży 25.03.04, 21:19
          pieskuba napisała:

> Padalcu, przecież AGB to właśnie pitbull terrier! Chociaż może za dużo
          szczeka,
          >
          > a pitbule zabijają od razu...
          >
          > pieskuba
          ty, psieK, mnie w lot rozumiesz. :)))
        • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: polecam rasę: Aguirre_gniew_boży 25.03.04, 21:21
          pieskuba napisała:

> Padalcu, przecież AGB to właśnie pitbull terrier! Chociaż może za dużo
          szczeka,
          >
          > a pitbule zabijają od razu...
          >
          > pieskuba
    • losiu4 Re: Jaką rasę psa polecilibyście... 26.03.04, 08:42
      z tego co pamiętam, "od zawsze" preferowała(eś) dobermany. Czyżbyś się zawió(o)
      dł(a)?

Pozdrawiam

Losiu
    • orvokki Re: Jaką rasę psa polecilibyście... 26.03.04, 09:51
      Żadną. Nie kupuj psa.
      Pies oprócz ogródka (choćby był ogromny) potrzebuje spacerów, towarzystwa i
      sensownego zajęcia. Nie wygląda, żebyś mu to mogła zapewnić.
      Rasy, które charakteryzują się wrodzoną tendencją do agresji, wymagają
      umiejętnego i konsekwentnego szkolenia, po to, by nie atakowały na ślepo i bez
      sensu. Również nie wygląda na to byś miała na to czas.
    • muszek0 Re: Jaką rasę psa polecilibyście... 26.03.04, 10:21
      wydaje mi się, że tobie pasowałby taki mały biały pudelek. wiesz...z czuprynką,
      z podgoloną dupcią i kończynami. z różową kokardką. i żeby nie był karmiony
      byle czym, żadnymi łiskasami i pedri palami (czy jakoś tam), tylko chudziutką
      polędwiczką, doskonałej świerzości, wysokiego gatunku. acha, i koniecznie to
      musi być suczka, którą trzeba chronić przed napalonymi, wiejskimi łapserdakami
      z podkulonymi nogami.
      tak mi się kojarzy, tak mi się zdaje. i nie słuchaj, negra, tych wszystkich
      doradców, oni się nie znają. żaden owczarek, żaden pitbull. o swój wizerunek
      musisz dbać.
      • Gość: .................. Re: Jaką rasę psa polecilibyście... IP: *.dialup.sprint-canada.net 26.03.04, 23:03
        Tobie negrunia dobermany pasuja. Ty je zreszta lubisz.
    • gibki Re: Jaką rasę psa polecilibyście... 26.03.04, 23:37
      psa wirtualnego - bo nie potrzebujesz mu poswiecac czasu
      w innym wypadku nie rob zwierzeciu krzywdy i nie kupuj go
      bo zwierze tez potrzebuje aby sie nim zajmowac
      • Gość: .................. Re: Jaką rasę psa polecilibyście... IP: *.dialup.sprint-canada.net 27.03.04, 01:49
        Przeciez negra wlasnie potrzebuje psa zeby sie nim zajmowac. Nie bez
        przyczyny szuka porad, ktory jest najlepszy.
        • Gość: .................. Re: Jaką rasę psa polecilibyście... IP: *.dialup.sprint-canada.net 28.03.04, 04:27
          Mysle jednak ze negrze zaden pies nie jest wskazany. Ja np. nie
          polecam! Szkoda zwierzaczka. Ona go wykonczy.
          • negra28 Re: Jaką rasę psa polecilibyście... 28.03.04, 17:49
            :-)))))
            w jakim sensie - wykończy?
            poza tym sądzę, że jesteś opóźniony - taka parafraza...

hihihi

Negra
            • Gość: .................. Re: Jaką rasę psa polecilibyście... IP: *.dialup.sprint-canada.net 29.03.04, 06:28
              W tym sensie ze zakochasz go na smierc. Przeciez z milosci
              pragniesz tego pieska, czyz nie? Pozdrawiam
    • Gość: . polecam suczke..... IP: *.dialsprint.net 28.03.04, 06:42
      rasy blondyna polska buahahahahaha

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka