Dodaj do ulubionych

jutro jest plan

11.09.10, 15:26
wyjazd z samego rana na grzyby :)

jedynie konieczność wstania o piątej nieco mnie przeraża :/
bo ja ogólnie śpioch jestem :)
Obserwuj wątek
    • bijatyka Re: jutro jest plan 11.09.10, 15:30
      Jedź, Jan, jedź. A podrzuć kilka. Ja choruję w domu. Zero grzybów.
      • swintuch_jeden Re: jutro jest plan 11.09.10, 15:37
        Cześć bijatyko...zdrowia życzę,maleńka;)
        • bijatyka Re: jutro jest plan 11.09.10, 16:03
          Staram się, staram. Może doczołgam się jakoś do poniedziałku. A na grzyby chętnie bym poszła, choć grzybiarz ze mnie mocno początkujący. Tylko raz byłam :D
    • devilyn Re: jutro jest plan 11.09.10, 15:57
      Jedź grzybów jest sporo, przynajmniej w moim rejonie zachodniopomorskiego, mój sąsiad 3 wiadra przywiózł.

;-)
    • wiarusik Re: jutro jest plan 11.09.10, 16:03
      jak myślisz, trafisz na trujaka?;)
    • soulshunter Re: jutro jest plan 11.09.10, 16:59
      niech mi ktos odpowie, po jakiego ch... wstawac o 5 aby pojechac na grzyby? Czyzby wyrastaly w czasie nocnej zmiany i po 7-mej szly do domu?
      • wiarusik Re: jutro jest plan 11.09.10, 17:04
        bo grzybiarze zabiorą i najważniejsze-robactwo zeżre:P
        • soulshunter Re: jutro jest plan 11.09.10, 17:10
          grzyby oprocz soli mineralnych nie maja zadnych wartosci odzywczych. Natomiast robaczywy grzyb oprocz soli mineralnych zawiera dodatkowo proteiny i latwo przyswajalne bialko. Nie rozumiem dlaczego ludzie wyrzucaj robaczywe grzyby.
          • wiarusik Re: jutro jest plan 11.09.10, 17:14
            w sumie racja.aczkolwiek słyszałem o takich,którzy suszyli bez specjalnego obierania;)
            • soulshunter Re: jutro jest plan 11.09.10, 17:16
              to sie nazywa hardcore
              • wiarusik Re: jutro jest plan 11.09.10, 17:19
                chyba wychodzili z dwóch założeń:
                -robaki przy suszeniu same wyjdą
                -paproch dupy nie rozerwie :P
      • vandikia Re: jutro jest plan 12.09.10, 00:04
        tak, przez noc grzyby rosną, są nowe kilku cm, albo te które były zbyt małe, żeby je zauważyć wyrastają na mega grzyby

sprawdzone empirycznie w zesżły weekend
    • lolcia-olcia Re: jutro jest plan 11.09.10, 17:09
      Jak ja nie cierpię zbierania grzybów, nie mam do tego cierpliwości...ale plan masz dobry :)
      • soulshunter Re: jutro jest plan 11.09.10, 17:11
        lolcia, to juz nawet nie chodzi o to zeby jakiegos grzyba znalesc tylko zeby sobie polazic po lesie. To jest prawdziwa przyjemnosc.
        • lolcia-olcia Re: jutro jest plan 11.09.10, 17:16
          Ostatnio jak byłam z koleżanką to łajza gdzieś się zgubiła, bo orientacji w terenie nie ma... nie no fajnie jest połazić, ale czy nie może być trochę cieplej?
          • soulshunter Re: jutro jest plan 11.09.10, 17:21
            w takim wypadku sie cieplej ubiera i napelnia piersiowke whiskaczem.
            • lolcia-olcia Re: jutro jest plan 11.09.10, 17:23
              o drugi punkt mi do gustu przypadł:D a właśnie gdzie jest szkło ??? ;p
    • dr.verte Re: jutro jest plan 11.09.10, 17:11
      zbieracze grzybow mnie przerazaja prawie tak jak kobiety w ciazy
    • suomi6 Re: jutro jest plan 11.09.10, 17:28
      a ja jutro będę się "rowerować", chociaż z chęcią wybrałabym się na grzyby i nawet 5 godzina nie straszna wtedy ;)
    • sid.leniwiec Re: jutro jest plan 11.09.10, 17:31
      Ja wstaję o 6.00, dzisiaj byłam. Cały kosz zapełniony, chociaż w lesie tłumy.
      • soulshunter Re: jutro jest plan 11.09.10, 17:34
        tam gdzie ja chodze nigdy nie ma nikogo, grzybow z reszta tez nie (ostatnio) :/
        • sid.leniwiec Re: jutro jest plan 11.09.10, 17:39
          Może pierwsze wynika z drugiego?:)
    • thelma.3 Re: jutro jest plan 11.09.10, 23:57
      sprawdź lepiej o której słońce jutro wstaje;
      my kiedyś tak się staraliśmy, żeby być o świcie, że z latarkami grzybów szukaliśmy ;-)
    • vandikia Re: jutro jest plan 12.09.10, 00:03
      nastał czas wariacji grzybów!
      w zeszłym tygodniu spałam w lesie i wstałam 5.45, nie pękaj :)

dzisiaj cały dzień w lesie, właśnie wyszłam z kuchni, godzinę obrabiałam prawdziwki i podgrzybki, a później 1,5 godziny obierałam maślaki..

najlepsze jest to, ze nie żadne Mazury, a lasy na przedmieściach, przechodzone sto tysięcy razy, a grzyby zebraliśmy w godz. 14-16 w przerwie działkowego imprezowania

jeśli faktycznie się tak wcześnie zbierzesz, to bierz duże kosze na grzyby, gdzie się wybierasz?
      • swintuch_jeden Re: jutro jest plan 12.09.10, 00:06
        Kiedyś zbierałem grzyby w parku narodowym w Holandii.W życiu sie tak nie bałem.Ten ciemny narów z grzybów zajada się tylko pieczarkami.
        • vandikia Re: jutro jest plan 12.09.10, 00:10
          A czego się bałeś?
          Ja niejestem fanką blaszkowych, dzisiaj zebrano kanie, które wcześniej zostawiłam ale później fanatyków zaprowadziłam i gołąbki zielone, wzięli je odrazu usmazyli i zjedli.
          • swintuch_jeden Re: jutro jest plan 12.09.10, 00:12
            Mandatu sie bałem.Tam nawet listeczka nie można było zerwać,a co dopiero grzyba.Mały kraj,mało zieleni,dbaja o przyrodę z zbieranie grzybów jest prawnie zakazane.
    • bijatyka Jan chyba już poszedł 12.09.10, 00:10
      bo chciał być pierwszy !
      • vandikia Re: Jan chyba już poszedł 12.09.10, 00:13
        :D
        a ja się dzisiaj przekonałam, że najlepsza jest ta niepewność czy są, a nie stada.. jak póxnym popołudniem wyszłam ze szwagierką przejśc się, żeby jedzenie z nas zeszło i zobaczyłyśmy na łące lekko licząc setkę maślaków, to osłabłam.. w kucki, cięcie.. ee to ja już wolę się naszukać i cieszyć jednym :)
        • bijatyka Re: Jan chyba już poszedł 12.09.10, 00:19
          No to teraz trzeba na grzyby z kosą chodzić ! Miejmy nadzieję, że Jan zabrał ! ;)
    • jan_hus_na_stosie Re: jutro jest plan 12.09.10, 05:41
      wyjeżdżamy na grzyby :)
      • wacikowa Re: jutro jest plan 12.09.10, 09:17
        Foty dawaj jak wrócisz. Inaczej nikt Ci nie uwierzy ,że byłeś:)
        • jan_hus_na_stosie efekty grzybobrania ;) 12.09.10, 13:33
          Duże tego nie ma, ale na obiad i kolację dla Janka wystarczy :)

https://img715.imageshack.us/img715/3678/zdjcia0016z.jpg

https://img714.imageshack.us/img714/702/zdjcia0017l.jpg
          • sonia_n Re: efekty grzybobrania ;) 12.09.10, 17:20
            O mniam, mniam, można konsumować. Pyszny sosik, bez grzybków od teściowej będzie:)
            www.fotoplatforma.pl/foto_galeria/1721__DSCN6509.jpg
          • vandikia Re: efekty grzybobrania ;) 12.09.10, 17:26
            my pojechaliśmy dziś ok 12 znowu do Grodziska na spacer po lesie, profilaktycznie wzielam koszyk, w ciągu godziny zebraliśmy ok 25 prawdziwków dużych, 30 podgrzybków małych i ok 300 średnich maślaków
            ja nie wiem, ludzie się niemal ocierają w lesie od siebie, a tego rośnie i rośnie, że wyzbierać nie można,. no normalnie mam w tym roku grzybowy orgazm :)
            gratuluję zbioru, piękne prawdziwki :)
          • ind-ja Re: efekty grzybobrania ;) 12.09.10, 17:35
            Jan sie postaral,otrzymujesz zatem pochwale wzrokowa
          • soulshunter Re: efekty grzybobrania ;) 12.09.10, 19:31
            barbarzynco, grzybki sie ucina nozykiem przy ziemi a nie wyrywa i niszczy grzybnie.
            • jan_hus_na_stosie Re: efekty grzybobrania ;) 12.09.10, 19:35
              grzybki się delikatnie wykręca u dołu a grzybnia przy samym grzybku to zwykle zaledwie kilka procent całej grzybni, która jest pod ziemią więc nie panikuj :)
              • soulshunter Re: efekty grzybobrania ;) 12.09.10, 19:40
                nie dyskutuj gowniarzu :) grzybki trzeba ucinac bo od razu widac czy jest robaczywy czy nie. A w ogole kiepsko sie postaraliscie miszczu :)
              • lacido Re: efekty grzybobrania ;) 12.09.10, 20:27
                tylko że my mówimy nie o truflach które rosną pod ziemią tylko normalnych grzybkach :)
          • wacikowa Re: efekty grzybobrania ;) 12.09.10, 20:01
            O jaaa:) Aż ślinotoku dostałam:)
            • soulshunter Re: efekty grzybobrania ;) 12.09.10, 20:17
              tu nie trzeba dostawac slinotoku tylko ruszyc w puszcze niepolomicka np.
              • wacikowa Re: efekty grzybobrania ;) 12.09.10, 21:30
                Byłam dziś na górze Grodzisko ale dupa. Nie ma grzybów.
      • paniodmatematyki Re: jutro jest plan 12.09.10, 13:19
        jest zdjecie janka z grzybobrania! wrzucil na swoj profil na myspace!!!

tinyurl.com/36jeeh5
        • nutka07 Re: jutro jest plan 12.09.10, 13:59
          Przeciez odrazu widac, ze to nie Jan.
          • paniodmatematyki Re: jutro jest plan 12.09.10, 15:22
            oj racja, ten na zdjeciu jest o wiele przystojniejszy hehe

@ Jan - to twoja kuchnia? boze swiety, jaki chlew, od brudu na scianach i przy podlodze az ciemno na moim monitorze. wez i to posprzataj zamiast kisic na forum. ble obrzydlistwo
            • nutka07 Re: jutro jest plan 12.09.10, 17:16
              Chodzilo mi o grzyby.
    • six_a Re: jutro jest plan 12.09.10, 14:13
      wstać o piątej, nałazić się po lesie bez sensu, a na koniec rozstrój żołądka w standardzie albo przeszczep wątroby jako opcja.
      • vandikia Re: jutro jest plan 12.09.10, 17:28
        od prawdziwków i maslaków nic takiego się nie stanie :)
        • six_a Re: jutro jest plan 12.09.10, 17:36
          oooo, na maślakach się tak przejechałam, że dwa tygodnie pierwszej klasy ogólniaka mnie nie było. poszłam tylko na rozpoczęcie, a potem ekspresem do rygi.

po lesie się też nalaziłam za stu ludzi, bo moi rodzice nawiedzeni są pod tym względem. nazbierają tego, nasuszą, a potem łażą po wszystkich i rozdają, bo nie ma komu zjeść.

z grzybów to tylko kurki się do czegoś nadają i to też tylko do jajek.

zresztą taki grzyb nic nie wart, odżywczo, równie dobrze można by jeść plechę ze ścian;)
          • soulshunter Re: jutro jest plan 12.09.10, 19:43
            jak to sie mowi pospolicie "gowno chlopu nie zegarek". Dla takich jak ty ktorzy nie czuja bluesa sa takie grzyby

https://static.promoceny.pl/foto/vyrobky/016000/15989.jpg
            • six_a Re: jutro jest plan 12.09.10, 20:07
              eeee, a dla takich co czują, co jest? grzyby z wkładką białkową?
              • soulshunter Re: jutro jest plan 12.09.10, 20:14
                dla takich ktorzy czuja wszystkie inne jadalne.
                • six_a Re: jutro jest plan 12.09.10, 20:20
                  taaa, zatrucia grzybami to coś jak zatonięcia latem. każdy pływać umi i na grzyby też wszyscy chadzają, tylko nie każdy to przeżyje.
                  co kto lubi. smacznego grzybka życzę.
                  • soulshunter Re: jutro jest plan 12.09.10, 20:23
                    glupoli wszedzie znajdziesz, nad rzzeka, w lesie, na drodze. Taka ich przypadlosc - sa wszedzie.
                    • six_a Re: jutro jest plan 12.09.10, 20:39
                      nie sądzę, by zatruwali się tylko głupole. grzyb nawet nie musi być trujący, żeby poważnie zaszkodził wystarczy skażenie salmonellą czy innymi bakteriami, niewłaściwa obróbka lub niewłaściwe przechowywanie.
                      • vandikia Re: jutro jest plan 12.09.10, 21:31
                        a tam, wczoraj prócz grzybobrania była leśna imprezka, no i byli też tacy, co zbierają blaszkowe- kanie i gołąbki zielone
                        uzbierali tak maleńkie grzyby, kurde ludzie po 40stce, nie jakieś małolatry czy sklerotycy.. no i idą je odrazu smażyć.. pytam czy to na pewno dobry pomysł, że taki mały grzybek, to można się przejechać .. i jaki słyszę argument? " tyle lat jadłam i żyję"
                        a i tak lepsze było to, ze część gości zarzekała się, że blaszkowych nie je, że się boi ale presja tłumu robi swoje, jak przyniesiono kanie w panierce, to zjedli wszyscy prócz mnie
                      • vandikia Re: jutro jest plan 12.09.10, 21:35
                        poza tym sixa, sporo rzeczy może zaszkodzić jeśli jest niewłaściwie przygotowane lub przechowywane :) każde mięso, niektóre warzywa, dużo tego.
                        • six_a Re: jutro jest plan 12.09.10, 21:45
                          noracja ofkrs, ale grzyby mają przewagę w postaci gatunków trujących. na trującą marchewkę raczej się nie natkniesz w warzywniaku;)
          • vandikia Re: jutro jest plan 12.09.10, 21:27
            grzybami jadalnymi możesz się zatruć tylko jak zbierzesz jakiegoś zapleśniałego, albo nie zrobisz ich tego samego dnia, bo co innego? ewentualnie jak masz osłabiony organizm, żołądek.. ale w normalnych warunkach, no nie ma bata, żeby coś nie tak...
            maślaka świeżo zebranego bierzesz na masełko, dusisz z cebulką ok pół godziny, dodajesz kapkę śmietany.. wartość smakowa bezcenna :P

poza tym my grzyby przejadamy, bo bardzo lubimy, suszone do bigosu lub zupy, mrożone do polędwiczek, a dużo ze zbiorów przejadamy na bieżąco pod postacią zup, sosów
            • six_a Re: jutro jest plan 12.09.10, 21:33
              eeee, pono nawet na suszonych może być salmonella czy tam coli, do końca nie masz pewności, co w nich tam siedzi.
              nie mam zaufania do grzybków niestety i nic go chyba nie odbuduje. skończyło się, jak się dowiedziałam o toksynach w olszówkach, zresztą blaszkowate w ogóle podejrzańsze som. a kres przygodom grzybowym położyło zatrucie duszonymi maślaczkami.
              tera to tylko pieczarki albo kurki (z rzadka).
              • vandikia Re: jutro jest plan 12.09.10, 21:38
                Osobiście bardziej boję się zatrucia rybą niż grzybem. Mam zasadę, ze jem grzyby tylko własne, lub zebrane przez mojego tatę. Zero blaszkowych.
                Wielu rzeczy się boję ale grzybów gąbczastych nie, chociaż dziecku bym nie dała :)
          • easz Re: jutro jest plan 12.09.10, 21:59

Mnie kiedyś dziadkowie podtruli olszówkami;) ale Ty to normalnie bluźnisz, Sixa!
            A choćby do bigosu grzyby, a w mące, a w occie? A smażone sójki??
            Matko.
    • ind-ja Re: jutro jest plan 12.09.10, 17:33
      ja tez mam plan,pobudka o 7 wypad w gory,tak zeby jeszcze pielgrzymek nie bylo,potem skrecic w prawo i nad jezioro a wieczorem,piwo i muzyka w domowym zaciszu.Juz zacieram syrkami.
    • ind-ja Re: jutro jest plan 12.09.10, 17:34
      a tych grzybow i tak zazdroszcze na tej wsi nie ma lasow jedynie lyse wzgorza
    • rzeka.chaosu Re: jutro jest plan 12.09.10, 19:09
      Ja wczoraj byłam: w ciągu czterech godzin i w cztery osoby nazbieraliśmy tyle grzybonków, że nie wiadomo co z nimi robić. ;)
      Całą dłuuugą drogę do domu pachniały nam w autku. ;)
    • jane-bond007 Re: jutro jest plan 12.09.10, 20:14
      po co Wy to zbieracie? frajda taka?
      • soulshunter Re: jutro jest plan 12.09.10, 20:19
        tak z nudow tylko. Jedni sie plataja po centrach handlowych inni po lesie.
        • jane-bond007 Re: jutro jest plan 12.09.10, 20:30
          to ja wolę platać gdzie indziej :)
      • rzeka.chaosu Re: jutro jest plan 12.09.10, 20:41
        Lubię zbierać duże zdrowe prawdziwki = frajda. Lubię ze znajomymi odseparować się do cywilizacji = frajda. Lubię gotować potrawy z grzybów = frajda.

Nie lubię czyścić grzybów = brak frajdy.
        Nie za bardo lubię jeść = brak frajdy ;)
        • jane-bond007 Re: jutro jest plan 12.09.10, 21:20
          ;) na 2 się zgadzam ale nie o 5 rano w niedzielę :P
          • rzeka.chaosu Re: jutro jest plan 12.09.10, 21:30
            O 5.00 w weekend mam akurat środek nocy, więc ta pora także nie dla mnie. ;)
    • posh_emka A ja myśłałam....... 12.09.10, 21:41
      ....że jakaś akcja na Krakowskim Przedmieściu się szykuje........
    • gr.een dziś 15.09.10, 19:38
      Ile ja dziś grzybów nazbierałam, cały koszyk
      prawie :)))

• jan_hus_na_stosie Re: dziś 15.09.10, 19:40
        poka fote z grzybkami
        • gr.een Re: dziś 15.09.10, 19:53
          już je zjadłam :)))
          pyszna była zupa i jajecznica :)))
          jutro też idę!
          • jan_hus_na_stosie Re: dziś 15.09.10, 19:56
            to mało ich nazbierałaś skoro już wszystkie zjadłaś ;)
            • gr.een Re: dziś 15.09.10, 19:59
              no , sama ich nie jadłam .... i dużo ich było, tych grzybów :))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka