Dodaj do ulubionych

będę mieć kota!!!

24.09.10, 12:20
Jadę po niego dziś wieczorem i już się nie mogę doczekać i mam tremę!!!

Fajowa jest, co? :D

https://3.bp.blogspot.com/_1yscoJLsvdk/TJsexUJ0VAI/AAAAAAAAEAE/tD_zp1jjzVg/s400/zuza+01.JPG
Obserwuj wątek
    • mmagi Re: będę mieć kota!!! 24.09.10, 12:22
      cudko:D
      • a1ma Re: będę mieć kota!!! 24.09.10, 12:24
        No :D
        Ja nigdy w życiu nie miałam kota, więc boję się jak cholera.
        No i to dorosły kot - więc czy nas polubi?
        Ale mam nadzieję, że jakoś to będzie ;)
        • mmagi Re: będę mieć kota!!! 24.09.10, 13:00
          byle by sie nie okazało ze jestescie alergikami,ja np nie moge miec ani kota ani psa,ciezka alergia:(
          • a1ma Re: będę mieć kota!!! 24.09.10, 13:51
            Nigdy nie reagowaliśmy alergicznie na żadne zwierzaki, psy miałam zawsze... ale teraz to mnie trochę przestraszyłaś :/
            • mmagi Re: będę mieć kota!!! 24.09.10, 15:19
              to 3mama kciuki bo kotio piękne:)
    • bijatyka Re: będę mieć kota!!! 24.09.10, 12:24
      Jak nie jestem kociarą, tak muszę przyznać : ładniutka !
    • salma75 Re: będę mieć kota!!! 24.09.10, 12:24
      Gratuluję, dobra decyzja :).
      Jestem na szkoleniu, fota mi się nie wyświetla, co to za kocinka, skąd ona?
      • a1ma Re: będę mieć kota!!! 24.09.10, 12:26
        Fotkę masz też na moim blogu, może Ci się wyświetli: chezalma.blogspot.com/2010/09/say-hi-to-zuza.html

To dachowiec. Adoptujemy od ludzi, którzy niestety nie mogą dłużej się nią zajmować. Ma 7 lat, od kocięctwa jest u nich, więc charakter i zwyczaje panny już znam. I już się w niej zakochałam ;)
        • salma75 Re: będę mieć kota!!! 24.09.10, 12:29
          a1ma napisała:

> Fotkę masz też na moim blogu, może Ci się wyświetli: chezalma.blogspot.com/2010/09/say-hi-to-zuza.html
          >
          > To dachowiec. Adoptujemy od ludzi, którzy niestety nie mogą dłużej się nią zajm
          > ować. Ma 7 lat, od kocięctwa jest u nich, więc charakter i zwyczaje panny już z
          > nam. I już się w niej zakochałam ;)
          >

Nie wyświetla mi się, obejrzę w domu.
          Za adopcje dorosłego kota to już w ogóle ogromne podziękowania. Jesteś wielka!
          • a1ma Re: będę mieć kota!!! 24.09.10, 12:30
            E tam. Trzymaj kciuki, żeby kot zechciał ze mną zamieszkać!
    • salma75 Re: będę mieć kota!!! 24.09.10, 12:25
      Jakbys potrzebowała rady - pisz, służę swoją wiedzą o kotach :).
      • a1ma Re: będę mieć kota!!! 24.09.10, 12:27
        salma, dzięki wielkie, pewnie skorzystam, bo ja kompletnie zielona w temacie.
        Kot przyjedzie do nas z kompletną wyprawką (musiałam dokupić tylko kuwetę), ale dalej nie wiem nic. Będziemy się oswajać w weekend ;)
        • salma75 Re: będę mieć kota!!! 24.09.10, 12:31
          Nie wiem czy będzie wychodząca w przyszłości... Uważaj na początku żeby Ci nie zwiała - przez drzwi między nogami, przez uchylone okno, na pewno będzie spanikowana. A może nie? ;).
          Pisz w każdym razie jak idzie aklimatyzacja :).
          • a1ma Re: będę mieć kota!!! 24.09.10, 12:33
            Nie będzie. Nigdy nie wychodziła, u mnie też będzie tylko w domu. Ewentualnie balkon i patio, może latem działka, ale na pewno żadnej samowolki. Taki jest warunek aktualnych właścicieli i ja się w sumie z tym zgadzam.
            • salma75 Re: będę mieć kota!!! 24.09.10, 12:41
              a1ma napisała:

> Nie będzie. Nigdy nie wychodziła, u mnie też będzie tylko w domu. Ewentualnie b
              > alkon i patio, może latem działka, ale na pewno żadnej samowolki. Taki jest war
              > unek aktualnych właścicieli i ja się w sumie z tym zgadzam.
              >

I to jest jedyna słuszna decyzja :).
        • malwa200 Re: będę mieć kota!!! 24.09.10, 12:52
          a drzewko do odtrzenia pazurków? coby mebli nie zniszczyła?
          • a1ma Re: będę mieć kota!!! 24.09.10, 12:55
            Dostaje w posagu swój aktualny drapak. Gigantyczny! Taki do sufitu. Jeszcze nie wiem, gdzie wcisnę grata ;)
    • facettt tylko jednego? 24.09.10, 12:35
      to zafunduj sobie takiego w glowie.
      taniej i praktyczniej wychodzi.

i kociat z tego nie bedzie :)

chociaz...
      • a1ma Re: tylko jednego? 24.09.10, 12:41
        Kociąt i tak nie będzie, kotka dawno wysterylizowana.
        A o moje finanse się nie obawiaj, mam nadstan ;)
        • malwa200 Re: tylko jednego? 24.09.10, 12:45
          gratuluje, bardzo ładnie robisz. już Cie lubię
          • malwa200 a czemu 24.09.10, 12:47
            czemu dotychczasowi właściciele nie mogą sie już nią zajmować?
            • salma75 Re: a czemu 24.09.10, 12:51
              malwa200 napisała:

> czemu dotychczasowi właściciele nie mogą sie już nią zajmować?

Może dziecko im się urodziło :/.
    • sundry Re: będę mieć kota!!! 24.09.10, 12:40
      Fajowa, fajnie że dołączasz do miłośników kotów:) Niech się dobrze chowa, pogłaszcz ją ode mnie:) I zapraszam na kocie forum: forum.gazeta.pl/forum/f,10264,Koty_nasz_maly_koci_zakatek_.html
    • lilyrush Re: będę mieć kota!!! 24.09.10, 12:58
      oczywiście wiesz, z eza chwile ona będzie spała na Twoim łóżku?

bo czasami tacy nowo zakoceni zupełnie nie zjada sobie z tego sprawy i głoszą teorie, ze ich kot to u nich na pewno nie ;-)
      • a1ma Re: będę mieć kota!!! 24.09.10, 13:00
        Ja to bym nawet chciała, ale kot podobno z tych bardziej foszastych, w łóżku sypia tylko za dnia, jak już je zwolnimy ;)
        • malwa200 Re: będę mieć kota!!! 24.09.10, 14:00
          moja kicia, która ma na imię Władzia, śpi ze mną w łóżku albo z synem. kiedy leży na poduszce to moja głowa obok bo nie chcę mojej królewnie przeszkadzać. nosimy ją na rękach i nawet codziennie ma spacerki, chodzi prawie przy nodze, tak nauczona od małego, wchodzi na drzewa-uwielbia to
    • horpyna4 Re: będę mieć kota!!! 24.09.10, 13:59

Tiaaa... myślisz, że będziesz mieć kota? Guzik prawda, to kot będzie mieć Ciebie. Zostaniesz poddana przez kota tresurze, ten pysio wygląda na charakterny.
      • a1ma Re: będę mieć kota!!! 24.09.10, 14:02
        Jeszcze nie przyjechał, a już nas nieźle poustawiał! ;)
    • cloclo80 Re: będę mieć kota!!! 24.09.10, 14:53
      Wynocha po ścierki do sklepu. Kot brudzi.
      • a1ma Re: będę mieć kota!!! 24.09.10, 15:09
        Pff. Mam panią do sprzątania, nie boję się ;P
    • akle2 Re: będę mieć kota!!! 24.09.10, 15:16
      Euforia, jakbyś miała pierwsze dziecko rodzić.
      Ale rozumiem - też jestem kociara.
      • a1ma Re: będę mieć kota!!! 24.09.10, 15:18
        Ja nie jestem kociarą (jeszcze), bo to mój pierwszy kot w życiu.
        A co do dziecka - euforii nie rozumiem i nie podzielam ;)
        • akle2 Re: będę mieć kota!!! 24.09.10, 18:06
          Wrzuć fotki, jak już będzie u Ciebie :))
    • mmagi Re: będę mieć kota!!! 24.09.10, 15:21

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2430660,3,16,315,spioch.html
      • a1ma Re: będę mieć kota!!! 24.09.10, 15:23
        Rudy! Cudo! :D
    • miriam_73 Re: będę mieć kota!!! 24.09.10, 16:07
      Śliczna dziewczyna :)
    • dzioucha_z_lasu Re: będę mieć kota!!! 24.09.10, 16:30
      Cudnie! Gratuluję bardzo dobrej decyzji :) Jak by co - pytaj, chętnie też podzielę się swoimi doswiadczeniami. Od razu Ci powiem, że lepiej mieć dwa koty, niż jednego ( a najlepiej szóstkę.. :-D ), dwa koty są łatwiejsze w utrzymaniu i wychowaniu.
      Powodzenia!
    • a1ma Re: będę mieć kota!!! 25.09.10, 09:37
      Mam :)))
      Zuza u nas od wczoraj, pierwsza noc przemiauczana, teraz siedzi pod łóżkiem, czekamy, kiedy wylezie ;)
      • marguyu Re: będę mieć kota!!! 25.09.10, 10:26
        Dobrze robicie. Ona sama musi sie zdecydowac na wyjscie.
        Postaw miche z sucha karma i woda i dajcie jej spokoj. Musi ochlonac.
        Jesli jest z natury towarzyska i ciekawa to dlugo to nie bedzie trwalo.
        I wystrzegajacie sie naglych halasow. W domu ma byc cicho, spokojnie i bezpiecznie.
        Warto tez z nia pogadac na spokojnie. Koty lubia gdy sie do nich mowi byle robic to spokojnym glosem.
        Jednym slowem wy zen, a kicia manerwy uspokajac.
        Zycze wam dlugich lat razem. Moj Puniu przezyl z nami 19 lat.
      • dzioucha_z_lasu Re: będę mieć kota!!! 25.09.10, 10:54
        Pisz, pisz, co kocinka robi. Odważyła się już zwiedzić mieszkanie?
        • a1ma Re: będę mieć kota!!! 25.09.10, 11:45
          Zwiedzała w nocy (miaucząc na potęgę), teraz siedzi pod łóżkiem. W poprzednim domu praktycznie całe dnie przesiadywała pod łóżkiem, więc nie sądzę, żeby to się miało szybko zmienić. Ale u nas cisza i spokój, może się odważy ;)
          • berta-live Re: będę mieć kota!!! 25.09.10, 13:53
            A może jej jakiejś meliski dajcie albo coś. Podejrzewam, że w niezłym stresie jest. Weterynarz powinien coś poradzić.
            • dzioucha_z_lasu Re: będę mieć kota!!! 25.09.10, 18:52
              Jest taki środek dla zwierzaków - Stresnal, można kupić u weta. Ale chyba lepiej na razie zostawić kota w spokoju, niech sama zdecyduje, kiedy wyjść spod łóżka :)
              • a1ma Re: będę mieć kota!!! 25.09.10, 21:24
                Już wyszła :) Łazi po całym domu, łasi się i mruczy głaskana. I je! Więc chyba obejdzie się bez weta i meliski ;)
                • horpyna4 Re: będę mieć kota!!! 26.09.10, 09:01

He, he... manipulatorka. Zrobi z domownikami, co zechce.
                  • a1ma Re: będę mieć kota!!! 26.09.10, 09:28
                    Jesteśmy na to gotowi ;)
    • funny_game Re: będę mieć kota!!! 25.09.10, 22:50
      Aaaaalma!
      I jak?
      Super bardzo trzymamy kciuki i jak coś, to pisz, wspomożemy :)
      • a1ma Re: będę mieć kota!!! 26.09.10, 08:33
        Kotka jest przyzwyczajona do aktywności wieczorno-nocnej, więc tak też funkcjonuje - wczoraj wieczorem przejęła władzę w naszym domu :D
        W dzień siedzi sobie w kącie i podsypia.
        Ale jest ułożona, czysta, już je, korzysta z kuwety - póki co idzie świetnie :)
    • bryg-ida111 Re: będę mieć kota!!! 25.09.10, 22:57
      Fajna kicia:) Ja ma podobną i jeszcze małego 3 miesiące skończył:) koty są słodkie,moje są wychodzące.Twoja się przyzwyczai, potrzebuje czasu do poznania swojego otoczenia:)
    • a1ma Re: będę mieć kota!!! 27.09.10, 17:43
      Oswajanie idzie nieźle ;)

https://img689.imageshack.us/img689/1917/img08451.jpg
      • bryg-ida111 Re: będę mieć kota!!! 27.09.10, 17:46
        Super! A jak patrzy:)
      • olakociak Re: będę mieć kota!!! 27.09.10, 17:58
        super:) ja to chyba jakaś kocia fetyszystka jestem...ahhh te kocie stópki:P
      • dzioucha_z_lasu Re: będę mieć kota!!! 27.09.10, 20:07
        Chyba Was oswoiła :D
        • a1ma Re: będę mieć kota!!! 27.09.10, 20:47
          Okręciła sobie nas dokoła paluszka i robi z nami, co chce ;)
          • tanebo Re: będę mieć kota!!! 27.09.10, 22:43
            Tak myślałem. To kot ma was. Więc grzecznie się z nim bawcie. dawajcie mleko i zmieniajcie kuwetę.
            • a1ma Re: będę mieć kota!!! 27.09.10, 23:05
              Poza mlekiem wszystko się zgadza ;)
              • dzioucha_z_lasu Re: będę mieć kota!!! 28.09.10, 10:13
                Mleka nie dawajcie, to mit, że koty powinny pić mleko.
                • a1ma Re: będę mieć kota!!! 28.09.10, 10:17
                  Przecież napisałam wyżej, że bez mleka ;)
                  Kot na chrupkach i wodzie żyje, ludzkim jedzeniem gardzi. Próbowałam z surowym mięsem, patrzy na mnie jak na głupią. Chrupki zjada, acz nie łapczywie. Taki ma powściągliwy charakter ;)
                  • zetka50 Re: będę mieć kota!!! 28.09.10, 10:26
                    Mój to się wczoraj chipsami cebulowymi zajadał:)
                    • megi1973 Re: będę mieć kota!!! 28.09.10, 10:58
                      daj mu pokrojoną surową wątróbkę lub whiskasy z saszetki/puszki (a najlepszy jest Gourmet)
                      • dzioucha_z_lasu Re: będę mieć kota!!! 28.09.10, 11:01
                        Whiskasy to jedynie reklamę mają dobrą. Ale kotu bym nie dawała. Gourmit jest ok, polecam też Bozitę
                      • a1ma Re: będę mieć kota!!! 28.09.10, 11:20
                        Kot jada karmy Hill'sa - te dostawał u poprzednich ludzi i nie mam zamiaru na razie nic zmieniać, je z apetytem, nie będę dokładać mu dodatkowych stresów, nowy dom wystarczy.

OT - Ty wiesz, jakie to świństwo ten Whiskas?
                    • dzioucha_z_lasu Re: będę mieć kota!!! 28.09.10, 10:59
                      Czipsów cebulowych tż nie powinien - sól i cebula szkodzą. Moje uwielbiają fasolkę szparagową, jedna z dziewczyn odda ogon za gotowany bób, kocur lubi przekąsić szparaga - najlepiej z masełkiem, a ostatnio zostałam przez kota obrabowana z ogórka małosolnego, który został pożarty ze smakiem i bez konsekwencji :D O oliwkach to nawet nie wspominam, bo to przysmak wielu kotów
                      • zetka50 Re: będę mieć kota!!! 28.09.10, 11:06
                        Wiem że nie powinien bo są nie zdrowe nawet dla nas, ale widział że ja sobie chrupie to też chciał.I jak go nie poczęstować jak łapkami prosił:)
                        Koty są cudne:)
                      • a1ma Re: będę mieć kota!!! 28.09.10, 11:22
                        Ale oliwki z zalewy to chyba też mają za dużo soli?
                        Czy dajesz kotu świeże?
                        • dzioucha_z_lasu Re: będę mieć kota!!! 28.09.10, 11:29
                          Wsuwają takie ze słoiczka - tzn. ogryzają i ciamkają, póki trochę soku w nich jest. A najlepsza to jest ta woda z oliwek - prawdziwy rarytas :D
                          Ale nie daję za często - ze względu na sól
                          • a1ma Re: będę mieć kota!!! 28.09.10, 11:35
                            To może spróbuję z odrobiną oliwki. Póki co Zuza ludzkie jedzenie ignoruje kompletnie, a miło byłoby mieć coś, czym można by ją w razie potrzeby przekupić ;)
                            • dzioucha_z_lasu Re: będę mieć kota!!! 28.09.10, 11:47
                              To na przekupstwo dobre jest świeże masło - ale takie prawdziwe, z masła, gotowana rybka ( bez ości, dorsz jest dobry), kawałek wędzonej makrelki, plasterek szynki.. :D Ale tylko dobrej jakości - moja kociarnia działa jak tester żywnosci - jak coś wygląda i pachnie ładnie, ale koty tego nie chcą - to na bank jest to paskudztwo, albo odswieżane, albo pełne konserwantów.
                              • a1ma Re: będę mieć kota!!! 28.09.10, 11:49
                                To mnie się trafił wyjątkowo wybredny egzemplarz. Wczoraj próbowałam z tatarem z polędwicy wołowej - NIC, zero zainteresowania, wyżarła z miski swoje chrupki, a tatara nie tknęła.
                                Popróbuję, może w końcu trafię w jej gust ;)
                                • dzioucha_z_lasu Re: będę mieć kota!!! 28.09.10, 11:52
                                  Spróbuj poczestować kawałkiem surowego kurczaka. Moja kociarni np. nie przepada za wołowiną, za to uwielbia drób i ryby - tyle, ze część woli surowe, a część - gotowane :D A czasami grymaszą i nie chcą nic poza chrupkami, poczym stwierdzają, ze chrupki to już nie, teraz chcą cos innego - no i weź tu człowieku wymyślaj...
                                  • a1ma Re: będę mieć kota!!! 28.09.10, 11:55
                                    Surowe mięso drobiowe też już było (zmielona pierś), bez efektu, nie tknęła.
                                    • dzioucha_z_lasu Re: będę mieć kota!!! 28.09.10, 12:05
                                      A, bo konsystencja też jest ważna :D Być może Twoja kota nie lubi mielonego ;D
                                      • a1ma Re: będę mieć kota!!! 28.09.10, 12:11
                                        O mamo. No dobra, spróbuję następnym razem z piersią kurzą w kawałku ;)
                                        • dzioucha_z_lasu Re: będę mieć kota!!! 28.09.10, 12:16
                                          Hehe, będziesz miała sporo zabawy, mnie moje pasożyty cały czas uczą i tresują :D
                                          • soulshunter Re: będę mieć kota!!! 28.09.10, 12:31
                                            ajtamajtam bo sie obcyndalacie z tymi kotami jak matka z lobuzem. Wrzucic mu zarcie w miche i niech lezy. Jak zglodnieje to zje, a jak nie je to znaczy ze nieglodny.
                                            • dzioucha_z_lasu Re: będę mieć kota!!! 28.09.10, 12:32
                                              Nie znasz się :P
                                            • a1ma Re: będę mieć kota!!! 28.09.10, 12:37
                                              Ty wiesz, po co się ma kota?
                                              Dla przyjemności :D
                                              Jak komuś zwierzak ma ciążyć na tyle, że ma w dupie, co się z nim dzieje, to lepiej nie mieć w ogóle - bo i po co?
      • akle2 Re: będę mieć kota!!! 27.09.10, 23:23
        Śliczna
    • zetka50 Re: będę mieć kota!!! 27.09.10, 18:04
      Moja jest identyczna tylko bez tej białej plamki na pyszczku:)
    • hambak_meri Re: będę mieć kota!!! 27.09.10, 19:22
      Ale super! Piękna tygrysica. Ja mam od wczoraj, trochę mnie zaskoczono, ale zgodziłam się bez większego namysłu, jestem kociarą. Горан już się czuje jak u siebie. Trzymam kciuki;-)
    • akkknes Re: będę mieć kota!!! 27.09.10, 23:52
      jako kociare powinnam z marszu dodac cie do przyjaciol :)
      wymiziaj kocice ode mnie!!!
      • akle2 Re: będę mieć kota!!! 28.09.10, 00:19
        Ja też jej coś tam kiedyś pisałam (autorce), ta kicia mnie rozbraja. Czy to prawda, że kociarstwo jest nieuleczalne?
        • a1ma Re: będę mieć kota!!! 28.09.10, 09:16
          Najgorsze, że tak strasznie zaraźliwe!
          Mam kota od 4 dni i już mi odbiło. Co więcej, mój mąż, który za zwierzętami w domu nie przepada, wczoraj spędził pół wieczoru miziając kota na kolanach, a drogie pół rzucając mu sztuczną mysz ;D
          • dzioucha_z_lasu Re: będę mieć kota!!! 28.09.10, 10:19
            Koty to straszna zaraza. Są cwane, chytre i puchate. I pierwszy kot zazwyczaj prędzej czy później generuje następne :D
            • a1ma Re: będę mieć kota!!! 28.09.10, 10:20
              Co absolutnie nie przeszkadza mu znienawidzić szczerze i serdecznie a) nowego kota, b) człowieka, który odważył się przygarnąć nowego kota ;)
              • dzioucha_z_lasu Re: będę mieć kota!!! 28.09.10, 10:56
                Niekoniecznie - ja się dorobiłam szóstki tych pasożytów - po początkowych drobnych niesnaskach żyją bardzo zgodnie. Tylko czasem mam problem z wywalczeniem kołdry :D
                • a1ma Re: będę mieć kota!!! 28.09.10, 11:24
                  Pewnie, że zgodnie, ale OFICJALNIE to się pewnie nienawidzą, co? ;)
                  Taki urok kota ;)

10 powodów, dla których Twój kot Cię nienawidzi:

1. Karma jest z kurczakiem, a miała być z wołowina.
                  2. Zająłeś JEGO fotel w JEGO mieszkaniu.
                  3. Nie dałeś jeść kiedy ON tego potrzebował. I co z tego, że o 3 w nocy. Kogo to obchodzi, że spałeś.
                  4. Karma jest z wołowiną a akurat w w tym momencie winna być z kurczakiem.
                  5. Trzymasz głowę na JEGO poduszce, śpiąc w JEGO łóżku.
                  6. Sprzątasz sierść z kanapy. Ona tam miała leżeć skoro ON ją tam zostawił.
                  7. JEGO nie obchodzi, że chcesz wstać. ON miał ochotę siedzieć na Twoich kolanach, które nomen omen też są JEGO.
                  8. Co z tego, że pracujesz. Jak Cię nie było ON miał kaprys pozwolić Ci się pogłaskać. Ciebie nie było, zasłużyłeś sobie na dozgonną nienawiść.
                  9. Zdjąłeś GO ze stołu kiedy miał ochotę się tam położyć i wylizać sobie odbyt. Zapomniałeś, że to JEGO stół jest. Skąd Ty się w ogóle urwałeś.
                  10. Ostatni powód: Twój kot Cię nienawidzi bo tak. I ch**.
                  • dzioucha_z_lasu Re: będę mieć kota!!! 28.09.10, 11:30
                    :D
                    Nie - moja kociarnia kocha się całkiem oficjalnie - przytulanki, wylizywanie uszek, wspólne zabawy. Chociaż na początku to trochę futra leciało
                  • zetka50 Re: będę mieć kota!!! 28.09.10, 11:37
                    O dziwo moja kotka na stół nie włazi, siedzi na krześle przy stole razem z nami i patrzy co jej damy do przegryzienia:)
                    • a1ma Re: będę mieć kota!!! 28.09.10, 11:47
                      Naszej w ogóle nie interesuje ludzkie jedzenie.
                      • zetka50 Re: będę mieć kota!!! 28.09.10, 11:58
                        Bo od początku dawano jej suchą karmę.Moja szyneczką nie pogardzi:)
                        Jak ją dostaliśmy miala ok.3 miesięcy, poprzedni właściciele karmili ją jedzeniem z puszki(nie mam pojęcia jakiej firmy) miała bardzo wzdęty brzuszek i często puszczała bąki. :)
                        • a1ma Re: będę mieć kota!!! 28.09.10, 12:24
                          zetka50 napisał:

> Bo od początku dawano jej suchą karmę.

Nie - ona do tej pory rezydowała z dwoma innymi kocurami, które jadały wszystko - głównie mokre, a i ludzkiego sporo. Niczego z ich menu tknąć nie chciała. Ot, po prostu woli chrupki, zdarza się ;)
              • soulshunter Re: będę mieć kota!!! 28.09.10, 11:01
                czyli jak kazda normalna baba na wiesc o konkurencji.
          • horpyna4 Re: będę mieć kota!!! 28.09.10, 11:05
            No widzisz, już męża wytresowała. Koty są naprawdę cwane.
            • a1ma Re: będę mieć kota!!! 28.09.10, 11:21
              Widzę, widzę ;)
    • gr.een ja mam kota 28.09.10, 12:21
      z kotem śpiącym na nogach , mogę przespać cały dzień.
      To lepszy usipiacz niż cokolwiek
      • akle2 Re: ja mam kota 29.09.10, 00:39
        Ja mam kota służbowego. Często cały dzień muszę przesiedzieć na jednym półdupku, bo na moim fotelu obrotowym śpi kot.
    • grassant owca lepsza 28.09.10, 12:37
      • po_primo_balerina Re: ja mam kota 28.09.10, 12:58
        Witam! Postanowiłam nie zakładać osobnego wątku, skoro tu mam pod ręką wszystkich forumowych specjalistow od kotów.

Otóż jestem kocią wielbicielką od momentu, gdy moja siostra weszła w posiadanie uroczej trójki;) Tym bardziej ucieszyłam się, kiedy poprosiła mnie o przygarnięcie całej bandy na 3 miesiące ponieważ wyjeżdża. Mam tylko pewne małe ale... otóż czy mogę się zarazić od kotów jakąć chorobą? np. toksoplazmozą? Dodam, że kociaki są niewychodzące.

Wybaczcie mi wszyscy jeśli opadły wam ręce na to pytanie, po prostu należę do osób panikujących z powodu byle pierdoły, więc i tym razem nie obeszło się bez małej paniki ;)
        • a1ma Re: ja mam kota 28.09.10, 13:01
          Teoretycznie możesz - ale czy koty są chore?
          Zapytaj siostry, powinna to wiedzieć.
          • po_primo_balerina Re: ja mam kota 28.09.10, 13:07
            Wyglądają na okazy zdrowia, ale ostatni raz u weterynarza były przy okazji odrobaczania i kastracji.

Chociaż jak tak sobie to głębiej przemyślę, to małego rudzielca zaczynam podejrzewać o chorobę psychiczną - ostani raz kiedy nocowałam u siostry, obudziłam się a ona siedziała zaraz koło mojej głowy i się we mnie wpatrywała ;P
        • dzioucha_z_lasu Re: ja mam kota 28.09.10, 13:08
          Ręce opadły :) Nie - od kotów ciężko się zarazić toksoplazmozą, zwłaszcza, jeśli koty są niewychodzące, a Ty zachowujesz minimum higieny przy sprzątaniu ich kuwet - czyli sprzatasz najdalej kilka godzin po załatwieniu i myjesz ręce. Toksoplazmozą o wiele łatwiej zarazić się jedząc tatara, niedogotowane mięso lub pracując w ogródku. Poza tym, ok. 70% społeczeństwa przeszło toksoplazmozę - najczęściej zupełnie bezobjawowo, więc bardzo prawdopodobne, że Ty też. Toksoplazmoza tak na prawdę jest groźna, gdy jesteś w ciąży i nie masz przeciwciał przeciw toksoplazmozie - czyli nigdy wcześniej się nie zaraziłaś. W dodatku jest to niebezpieczne - jak pamiętam - w pierwszym trymestrze, potem niebezpieczeństwo wad płodu maleje. I nie potrzeba kota, żeby się zarazić. Co do innych chorób - to możliwe jest zarażenie pasożytami - o ile koty nie są odrobaczane ( bo nawet niewychodzace powinny raz na pół roku) i nie myjesz rąk. Prędzej kot może się zarazić od Ciebie - przeziębienie, grypa... Więc nie panikuj, regularnie sprzątaj kuwetę, myj ręce i nic Ci nie grozi :)
          • a1ma Re: ja mam kota 28.09.10, 13:14
            > o możliwe jest zarażenie pasożytami - o ile koty nie są odrobaczane ( bo nawet
            > niewychodzace powinny raz na pół roku)

Serio aż tak często?
            Myślałam, że co rok.
            • salma75 Re: ja mam kota 28.09.10, 13:15
              a1ma napisała:

> > o możliwe jest zarażenie pasożytami - o ile koty nie są odrobaczane ( bo
              > nawet
              > > niewychodzace powinny raz na pół roku)
              >
              > Serio aż tak często?
              > Myślałam, że co rok.
              >
              Wg. moich informacji co pół roku. Możesz coś na butach przynieść przecież. Zawsze można kupala do zbadania zanieść...
            • dzioucha_z_lasu Re: ja mam kota 28.09.10, 13:27
              Raz na pół roku najbezpieczniej, zawsze coś możesz przynieść na ubraniu, albo trafi się w mięsie. Ja mam lekką schizę na tym punkcie i truję robale średnio co 4 miesiące, ale to dlatego, że po przygarnieciu osttnich bezdomniaków miałam w domu inwazję robali - nikomu nie życzę czegoś takiego. Maluchy przyszły do mnie bardzo chore i nie mogłam ich tak od razu odrobaczyć. Na długo nabrałam awersji do makaronu...
        • salma75 Re: ja mam kota 28.09.10, 13:10
          po_primo_balerina napisała:

> Witam! Postanowiłam nie zakładać osobnego wątku, skoro tu mam pod ręką wszystki
          > ch forumowych specjalistow od kotów.
          >
          > Otóż jestem kocią wielbicielką od momentu, gdy moja siostra weszła w posiadanie
          > uroczej trójki;) Tym bardziej ucieszyłam się, kiedy poprosiła mnie o przygarni
          > ęcie całej bandy na 3 miesiące ponieważ wyjeżdża. Mam tylko pewne małe ale... o
          > tóż czy mogę się zarazić od kotów jakąć chorobą? np. toksoplazmozą? Dodam, że k
          > ociaki są niewychodzące.
          >
          > Wybaczcie mi wszyscy jeśli opadły wam ręce na to pytanie, po prostu należę do
          > osób panikujących z powodu byle pierdoły, więc i tym razem nie obeszło się bez
          > małej paniki ;)

Planujesz dziecko w tej chwili?
          • po_primo_balerina Re: ja mam kota 28.09.10, 13:16
            tej chwili nie, ale za 2, 3 lata tak.

Bardzo dziekuję wszystkim za odpowiedzi
            • salma75 Re: ja mam kota 28.09.10, 13:18
              po_primo_balerina napisała:

> tej chwili nie, ale za 2, 3 lata tak.
              >
              > Bardzo dziekuję wszystkim za odpowiedzi

To przed zajściem w ciążę przebadaj się po prostu i po sprawie :).
              • po_primo_balerina Re: ja mam kota 28.09.10, 13:21
                Kurczę, już się tych głupoli nie mogę doczekać! Każdy jest inny i to jest w tym wszystkim najlepsze :)
    • puertomadryn Re: będę mieć kota!!! 28.09.10, 19:56
      Polecam filmiki Simon's Cat na Youtube.
    • hotally kotki do oddania!!! 29.09.10, 19:27
      tr1c1a.fotolog.pl/koty,2125479,link.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka