berta-live 02.02.11, 23:32 czyli poradnika dobrej żony c.d. ;) Tym razem jest to autentyczne. Zalinkowane na głównej stronie, jakby ktoś przeoczył. Zastanawia mnie czy oni naprawdę tak myśleli, czy gadali pod publiczkę, żeby zdobyć przychylność ówczesnego ludu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
reniatoja Re: Święci o kobietach 02.02.11, 23:42 Ale czemu piszesz, ze tym razem jest to autentyczne. tamto też bylo, Mamy szczęście żyć w Europie i w tej kulturze, to trochę do przodu poszła mentalnosć. W dzisiejszych czasach nadal sa kraje i społeczenstwa, w których te poglądy są w pełni aktualne. I wyznają je zarówno meżczyźni, jak i same kobiety w to siecie wierzą. I nei trzeba naprawdę, naprawdę szukać daleko, wystarczy turcja, o Afganistanie czy Pakistanie nei wspominając :( Odpowiedz Link Zgłoś
berta-live Re: Święci o kobietach 02.02.11, 23:43 Tamto nie było. Pochodzi prawdopodobnie z pat 80 i było rozsyłane dla jaj najpierw faksem a potem mailem. en.wikipedia.org/wiki/Good_Wife%27s_Guide Odpowiedz Link Zgłoś
reniatoja Re: Święci o kobietach 03.02.11, 00:13 a to nie wiedzialam, myslałam, ze autentyk. A to polskie z lat 60-tych to też nieautentyk? tak z ciekawości, bo nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
berta-live Re: Święci o kobietach 03.02.11, 00:18 > A to polskie z lat 60-tych to też nieautentyk? tak z ciekawości, bo nie wiem. Też nie wiem. Brzmi tak absurdalnie, że nie zdziwiłabym się jakby też ktos sobie jaja zrobił. Odpowiedz Link Zgłoś
salwa_tore Re: Święci o kobietach 03.02.11, 13:50 mezczyzna podarowal kobiecie elektrycznosc, i stala sie ona rowna niemu :) w zamierzchlych czasach, gdy nie znano elektrycznosci, lub w latach '60 gdy jeszcze nie kazda kobiecina miala pralke elektryczna i suszarke do wlosow po prostu obowiazywaly prawa w warunkach 'bez elektrycznosci'. W czasach, gdy nawet zlew w kuchni ma elektryczny mlynek do wlosow i odpadkow, kobiety dopuszcza sie do wiekszej liczby zadan. bez pradu byloby to niemozliwe i nie do ogarniecia, takz przez same kobiety. berta-live napisała: > > A to polskie z lat 60-tych to też nieautentyk? tak z ciekawości, bo nie w > iem. > > Też nie wiem. Brzmi tak absurdalnie, że nie zdziwiłabym się jakby też ktos sobi > e jaja zrobił. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: Święci o kobietach 02.02.11, 23:47 "Niech źródło twe świętym zostanie, znajduj radość w żonie młodości. Przemiła to łania i wdzięczna kozica, jej piersią upajaj się zawsze, w miłości jej stale czuj rozkosz! Po cóż, mój synu, upajać się obcą i obejmować piersi nieznanej?", Księga Przypowieści Salomona 5, 18-19 Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: Święci o kobietach 02.02.11, 23:52 "Niewiastę dzielną któż znajdzie? Jej wartość przewyższa perły. Serce małżonka jej ufa, na zyskach mu nie zbywa." Księga Przypowieści Salomona 31: 10, 11 Odpowiedz Link Zgłoś
reniatoja Re: Święci o kobietach 02.02.11, 23:59 To teoria Janie. W praktyce, przez wieki kobieta była niczym w społeczenstwie, a w niektórych społeczeństwach nadal jest niczym lub prawie niczym. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: Święci o kobietach 03.02.11, 00:03 reniatoja napisała: > To teoria Janie. W praktyce, przez wieki kobieta była niczym w społeczenstwie przez wieki chłopi pańszczyźniani byli niczym w społeczeństwie, w tym samym czasie szlachcianki spędzały całe dnie na zabawach i rozrywkach Odpowiedz Link Zgłoś
reniatoja Re: Święci o kobietach 03.02.11, 00:12 i o czym to swiadczy? Chłop pańszczyźniany był niczym, a chłopka jeszcze bardziej. Szlachcianki spędzaly, jeśli im meżowie szlachcice pozwolili i dali środki. Mieszasz kwestię klas spolecznych z kwestia płci. Co dziś sprzątacze są nisko w społeczeństwie, ale sprzątaczki jeszcze nizej i do dziś nawet w wysoko rozwinietych spełeczenstwach walczy sie o równe dochody dla kobiet, a parytety. Ale to wszystko walką się odbywa, nie wypływa naturalnie. a neiktóre spełeczenstwa muzułmańskie to potrzebują jeszcze kolejnych wieków, zeby cokolwiek się tam zmieniło, zeby w ogóle samym kobietom przyszło do głowy, ze moze byc inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: Święci o kobietach 03.02.11, 00:16 i dlatego dzisiaj współczesne kobiety powinny wziąć odwet na współczesnych mężczyznach, których przodkowie odmawiali podstawowych praw kobietom i traktowali je jak przedmioty Odpowiedz Link Zgłoś
berta-live Re: Święci o kobietach 03.02.11, 00:23 Kto o jakimś odwecie mówi? Zwykły wymóg ekonomii, żeby zmienić nieco styl życia a nie żaden odwet. Wyobrażasz sobie w dzisiejszych czasach model rodziny taki jaki obowiązywał przed wiekami? Czyli kilkoro dzieci, rodzina żyje z tego co własnymi rękami zarobi w przydomowym gospodarstwie albo warsztacie, wszystko ręcznie robione, ekologiczne. Jak podwarszawscy amisze. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: Święci o kobietach 03.02.11, 00:29 przekoloryzowałaś trochę ale sobie wyobrażam :) ja jestem staroświecki, utrzymanie rodziny biorę na własne barki, wolę aby moja ukochana robiła to co lubi nawet jeśli nie będzie z tego dużej kasy a dzieci, chciałbym mieć, ale jeśli moja luba nie zdecyduje się na nie to nie to moje uczucia do niej nie osłabną z tego powodu wiem, straszny jestem :) Odpowiedz Link Zgłoś
berta-live Re: Święci o kobietach 03.02.11, 00:36 Zdajesz sobie sprawę, że przy obecnym poziomie cywilizacji to niepracująca żona wiedzie żywot Peggy Bundy. Dawniej kobiety pracowały równo z mężczyznami, tylko, że ta praca była w domu a nie poza nim. Dzisiaj w domu, praktycznie nie ma żadnych zajęć. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: Święci o kobietach 03.02.11, 00:42 a kto mówi o niepracującej żonie? Chodzi o to, że jeśli dajmy na to moja luba kocha przyrodę i mogłaby pracować jako ornitolog w Puszczy Białowieskiej za 1500 zł mając jako alternatywę nudną pracę biurową w jakiejś korporacji za 3000 zł to wolałbym aby pracowała jako ten ornitolog i robiła to co jest jej pasją zamiast sporządzania bzdurnych raportów w Excelu Odpowiedz Link Zgłoś
berta-live Re: Święci o kobietach 03.02.11, 00:16 To co zacytowałeś to nadal są szowinistyczne pochwały dla stereotypowych cnót niewieścich, czyli młodości, piękności i wierności. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: Święci o kobietach 03.02.11, 00:19 no przykro mi, faceci tacy są, jeśli myślisz, że jakiś facet będzie się uganiał za jakąś kobietą bo ta ma doktorat z matematyki lub jest głównym designerem aplikacji Apple to się bardzo zawiedziesz :) Odpowiedz Link Zgłoś
berta-live Re: Święci o kobietach 03.02.11, 00:27 Kobieta niefeministka też nie będzie się uganiać za facetem, tylko dlatego, że ma doktorat z matematyki albo jest głównym designerem aplikacji Apple. Chyba, że te osiągnięcia będą się łączyć z odpowiednią gratyfikacją finansową. Odpowiedz Link Zgłoś
erillzw Re: Święci o kobietach 03.02.11, 06:04 Ja to mam wrazenie, ze od dzisiaj ze wiekszosc filozofow to sobie wybiera co jest prawda a co nie, a reszte do tego dopasowuje. Dziwia mnie troche cytaty augustyna bo to on mowil o rownosci kobiety i mezczyzny, o ich polaczeniu i symbolicznym znaczeniu tego polaczenia, gdzie jedno bez drugiego nie moze sie obyc. Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Święci o kobietach 03.02.11, 10:33 to jest o kobietach czy o trzodzie przydomowej? omatko. wiecie, ten sam poziom absurdu co ci święci reprezentują dzisiaj przedstawiciele narodu. ja myślę, że to kwestia niedorozwiniętego systemu opieki nad psychiką dawniej i teraz. pozamykaliby ich gdzie trzeba, to by się nie produkowali z tymi absurdami. a taki tomasz to byłby dziś jak znalazł na promotora praw reprodukcyjnych z teoriami o początku życia. zresztą większość poglądów jest dziś realizowana live w chinach;) Odpowiedz Link Zgłoś
kochanic.a.francuza Re: Święci o kobietach 03.02.11, 14:10 "ten sam poziom absurdu co ci święci reprezentują dzisiaj przedstawiciele narodu." Wybrani demokratycznie i jeszcze im pensje za to placimy. dlaczego ja sie w tym wieku urodzilam, a nie np w roku 3000 piatym... Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Święci o kobietach 03.02.11, 08:21 Naprawdę tak myśleli i jeszcze tego dowodzili. A potem zostawali świętymi. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanic.a.francuza Re: Święci o kobietach 03.02.11, 14:13 Nie sadze by byli az tacy walnieci. Dawniej zasobow bylo o niebo mniej. Walka o zarcie, dach nad glowa przybierala takze formy dyskursu filozoficznego. Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Święci o kobietach 03.02.11, 14:54 Zasobów mniej, wiedza na poziomie takim była na jakim była i dyskutowano i udowadniano z powodzeniem wyższość mężczyzny nad kobietą. Baba jako gorszy gatunek, ulegający siłom nieczystym, niezdolnym do nauki, winnym wszelkim nieszczęściom... i wio na stos. Oni w to gorąco wierzyli. I nie byli walnięci. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanic.a.francuza Re: Święci o kobietach 03.02.11, 15:07 Skoro w to wierzyli to musieli byc walnieci:D Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Re: Święci o kobietach 03.02.11, 08:54 To byli później "święci", oni raczej nie przemawiali do ludu niczym pasterze tylko pracy filozoficznej się poświęcali. I takie kwiatki im wychodziły, bo kobiety przy kościele mieszkać i spać nie mogły... :D Zresztą jak się zastanowić to ich spojrzenie znalazłoby jeszcze sporo zrozumienia u tych przy których też kobieta nigdy nie spała, patrząc choćby po forum :D Odpowiedz Link Zgłoś
zygfrytt Re: Święci o kobietach 03.02.11, 11:54 Zdrowe podejście do kobiecin. Święci nie na darmo zostali świętymi. Kobieta może jedynie udawać człowieka a nie nim być. Kieruje to najprymitywniejsze żądze jak seks, dobra materialne. Jest tylko niedoskonałym dodatkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
masher Re: Święci o kobietach 03.02.11, 12:44 wiedzialem, baba to diabel! :D ale jakby nie patrzec, to w bibli jest jasno- chlopa z prochu w czasie stworzenia swiata ulepili i sobie zyl. swiat zrobino, powiedziano ze dobry, czyli chlop tez dobry. stworca poczywal, chlop spal... minelo kilka dni bo juz sie zaczal nudzic tak popylajac po lasach samemu, nagle chlopa w bok cos dziablo i wyrwano mu zebro z ktorego pozniej babe udziergano i juz nie powiedziano ze dobra. nie ma co sie dziwic ze pozniej przez babe nas eksmitowano, wszystko przez tego pierwszego klona :P Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Święci o kobietach 03.02.11, 13:24 Mnie to nie dotyczy, ja niewierząca. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanic.a.francuza Re: Święci o kobietach 03.02.11, 14:06 Mysle, ze to z premedytacja ukartowane manipulowanie sredniowiecznymi masami. Tak wprowadzili celibat w celu zabezpieczenia majatku koscielnego, tak zrobili z kobiety konia pociagowego, by miec tania (raczej darmowa) sile robocza. Podobny sposob argumentacji wystepuje wszedzie tam, gdzie trzeba zagluszyc sumienie dla korzysci ekonomicznych: niewolnictwo, maltretowanie zwierzat, imperializm, rasizm itd. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanic.a.francuza Re: Święci o kobietach 03.02.11, 14:26 A jeszcze ciekawi mnie, dlaczego Kosciol wybiorczo cytuje tych panow na mszach swietych. Powinni czasem powiedziec kobietom, co o nich mysla autorytety katolickie. Odpowiedz Link Zgłoś
berta-live Re: Święci o kobietach 03.02.11, 14:48 Księża zapewne nie do końca znają tło historyczne tego typu gadek. W końcu u schyłku starożytności i na początku średniowiecza istniał zwyczaj kształcenia dobrze urodzonych dziewcząt. Jak się chłopiec urodził to od samego początku był przysposabiany do miecza i walk a jak dziewczyna to do ksiąg. I potem jak chłopiec zostawał królem to zajmował się głównie rzemiosłem wojennym a dyplomacja pozostawała w rękach królowej. A tym samym miały bardzo duży wpływ na swoich mężów i często to one tak naprawdę rządziły. A to się kościołowi nie podobało bo w jego interesie było posadzenie na tronie głupawego osiłka i otoczenie go gronem kościelnych doradców. I w tym celu trzeba było prowadzić politykę odsuwającą kobiety od ksiąg i rządzenia, bo mężczyźni niezwiązani bezpośrednio z kościołem to de facto sami się od tego już dawno odsunęli. Podobno ta cała historyjka o skuszeniu Adama przez Ewę przy pomocy jabłka miała ten sam cel. Odpowiedz Link Zgłoś
zygfrytt Re: Święci o kobietach 03.02.11, 15:05 Jak byście się trochę rozejrzały, to byście wiedziały ze kobieciny to osobna rasa. Dlatego ze jej interesy są sprzeczne z interesami facetów w przeciwieństwie do innych gatunków, Samice rasy ludzkiej doprowadziły by do zagłady cywilizacji i całego gatunku. Ponieważ ich rozwój duchowy w zasadzie nie istnieje, a działają głownie na zasadzie manipulacji, same nie tworząc nic. Są wiec jak wirus. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanic.a.francuza Re: Święci o kobietach 03.02.11, 15:13 Berta, jak nyslisz, dlaczegi tylko ja i menka ustosunkowala sie do Twojego ostatniego pytania: czy oni tak naprawde czy nie? Tyle wpisow i wiekszosc nie na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
berta-live Re: Święci o kobietach 03.02.11, 15:33 Bo większość odpowiadających to mężczyźni, którzy wbrew deklaracjom z wątku o rozumieniu pisanego słowa, najwyraźniej z wklejonym tekstem sobie nie poradzili. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zygfrytt Re: Święci o kobietach 03.02.11, 15:48 Żadnych argumentów, typowe, tylko manipulacja i lawiracja wokół tematu. Po to by uzyskać coś dla siebie. Chcesz udowodnić sobie tezy które są fałszywe i przekonać do nich maksymalną liczbę nieszczęśników. Może tego nie widzisz ale sama swoim zachowaniem wyprowadzasz autentyczne kontrargumenty. Poza tym zachowujesz się tak jak byś była manipulowana przez matkę w dzieciństwie. Przykre, ale stworzyła twór który do niczego nie jest potrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanic.a.francuza Re: Święci o kobietach 03.02.11, 16:15 Oj ja chyba tez juz pisanego nie moge zrozumiec, bo nic nie kumam co ten zygfryt pisze:) Odpowiedz Link Zgłoś
zygfrytt Re: Święci o kobietach 03.02.11, 15:13 Kobieciny to tylko mobilny inkubator, rozumieją to dobrze kraje arabskie. Może jeszcze wykonywać proste czynności odtwórcze ale i tak powinna pozostawać pod kontrolą bo zaczęła by się puszczać w robocie. Bardzo niedoskonały inkubator. Odpowiedz Link Zgłoś
maly_zlosliwiec Re: Święci o kobietach 03.02.11, 16:32 Uświadom mnie, wybitna jednostko, jakim cudem marnujesz swój czas na tak parszywe towarzystwo. Czy coś mi umkneło ? Po co wogóle tacy genialni jak Ty zadają się z gorszą połową ludzkości ? Czy Ty jesteś masochistą ? Dla takiego jak Ty, powinno się wymyślić specjalne sklepy, gdzie obsługłują tylko mężczyźni. Broń Boże, jakaś baba w pobliżu. Może religię zmień, bo Żydzi już dawno wymyślili koszerne rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
zygfrytt Re: Święci o kobietach 03.02.11, 16:39 Masz racje kobiecino, przezywam katusze w tym syfie. Ale tak jak weterynarz musi czasem babrać się w gó...e tak ja czasem muszę wejść miedzy bydło. Odpowiedz Link Zgłoś
maly_zlosliwiec Re: Święci o kobietach 03.02.11, 16:51 Ciekawe, ciekawe. Nie wiem czy wiesz, ale weterynarzom sie za to placi. A Ty jestes wolontariuszem ? Nie spotkalam jeszcze nikogo, kto katowalby sie za darmo w szambie. Przyznalbys sie lepiej, ze koledzy sa od Ciebie lepsi we wszystkim. Szukasz teoretycznie kogos slabszego, na ktorego tle poczulbys sie lepiej. A tu k..u..p...a. Popisz sie chociaz jakimis osiagnieciami, zeby bylo czego Ci zazdroscic. Odpowiedz Link Zgłoś
zygfrytt Re: Święci o kobietach 03.02.11, 17:01 > Ciekawe, ciekawe. Nie wiem czy wiesz, ale weterynarzom sie za to placi. A Ty je > stes wolontariuszem ? > Nie spotkalam jeszcze nikogo, kto katowalby sie za darmo w szambie. Kobiecinom ciężko jest uwierzyć ze można coś robić nie mając z tego korzyści i pieniędzy. Ale wysil się, i uwierz że facetom przychodzi to bez trudu, bo powołani są do idei walcząc w trudzie. > Przyznalbys sie lepiej, ze koledzy sa od Ciebie lepsi we wszystkim. Szukasz teo > retycznie kogos slabszego, na ktorego tle poczulbys sie lepiej. A tu k..u..p... > a. Popisz sie chociaz jakimis osiagnieciami, zeby bylo czego Ci zazdroscic. Kobiecino zrozum ze faceci działają inaczej, nie są jak kobitki zazdrośni o wszystko wokół. Jesli ktoś jest lepszy zyskuje szacunek. Nie szukam też jak kobietki pustej satysfakcji w tworzeniu jakiś wrażeń. Nie muszę tez popisywać się czymkolwiek bo moje poczucie wartości nie jest zachwiane, w przeciwieństwie do kobiet które tu piszą każda to kobieta sukcesu, bizneswoman albo szczęśliwa mama, z biustem jak melony. Co chwila nowy wątek żeby inne kobieciny mogły ją podziwiać. Syf, Syf. Odpowiedz Link Zgłoś
maly_zlosliwiec Re: Święci o kobietach 03.02.11, 17:08 Chloptasiu ! Wybitne jednostki maja fiola na punkcie straty czasu, nie traca go na oswiecenie glupszych. Walczysz w trudzie ? Z kim i o co? Z banda ograniczonych istot ? Z definicji juz jestes zwyciezca, wiec nadal strata czasu. Mam jeszcze piec minut. Chetnie poczytam o walecznym i dzielnym bohaterze - obroncy ludzkosci. Odpowiedz Link Zgłoś
zygfrytt Re: Święci o kobietach 03.02.11, 17:12 Chcesz mnie pouczać? Twierdzić coś o wybitnych jednostkach? To nie twoja rola. Mam swoje powody, których nie zrozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
maly_zlosliwiec Re: Święci o kobietach 03.02.11, 17:22 To nie wiesz tak oczywistych rzeczy ? To zdradze Ci sekret. Takie rzeczy wie sie z autopsji. W sumie to dziekuje za komplement. Nie spodziewalam sie ze tak daleko zajdzie nasza dyskusja. A teraz musze sie pozegnac. Mam morze interesujacych rzeczy do zrobienia. Odpowiedz Link Zgłoś
mumia_ramzesa Re: Święci o kobietach 03.02.11, 16:48 Ale czemu tu sie dziwic? Na tym forum tez przeczytasz, ze kobieta to dzielo szatana, zrodlo wszelkiego zla a moze byc uswiecona jedynie przez macierzynstwo i jest tyle warta ile dzieci splodzi (a dokladniej ile dzieci plci meskiej, bo one sa wazniejsze). W tym przypadku nie zastanawiasz sie, czy oni napawde tak mysla? Odpowiedz Link Zgłoś
kochanic.a.francuza Re: Święci o kobietach 03.02.11, 16:56 "W tym przypadku nie zastanawiasz sie, czy oni napawde tak mysla?" Ja sie w tym wypadku nie zastanawiam. Ci wspolczesni tak nie mysla, tylko wyladowuja frustracje (gorzej niz filozofowie sredniowiecz, bo ci chociaz mieli jakis plan strategiczny), podbudowuja ego. Pewnie jakos tam wykluczeni i tylko tutaj moga spotkac kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
mumia_ramzesa Re: Święci o kobietach 03.02.11, 17:10 No wiesz? Prawie sie wzruszylam ich losem! :-D Odpowiedz Link Zgłoś
rzeka.chaosu Re: Święci o kobietach 03.02.11, 21:03 Łykali poglądy popularne w ich czasach. ;) Odpowiedz Link Zgłoś