Dodaj do ulubionych

bierność

06.04.11, 18:25
treść artykułu nie zdziwiła mnie ani trochę wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,9385780,Znany_aktor_bronil_pasazera_przed_bandyta__Tlum_obojetnie.html

coś z Polakami jest jednak nie tak, żaden nie ruszy własnej dupy aby pomóc drugiemu (z małymi wyjątkami), naród samolubów i egoistów

słowa Martina Niemöllera idealnie pasują do Polaków:

"Kiedy przyszli po Żydów, nie protestowałem. Nie byłem przecież Żydem.
Kiedy przyszli po komunistów, nie protestowałem. Nie byłem przecież komunistą.
Kiedy przyszli po socjaldemokratów, nie protestowałem. Nie byłem przecież socjaldemokratą.
Kiedy przyszli po związkowców, nie protestowałem. Nie byłem przecież związkowcem.
Kiedy przyszli po mnie, nikt nie protestował. Nikogo już nie było."

Gdy kolejne rządy pozwalały aby sieci hipermarketów i dyskontów rozpleniały się po kraju niczym szarańcza nikt nawet się nie przejął, że dzięki takiej polityce upadło w ciągu ostatnich 10 lat 70 tysięcy małych, lokalnych sklepików. wyborcza.biz/Firma/1,101618,9217625,Rocznie_upada_6_tys__sklepow.html

ludzie mieli to w dup.ie, bo przecież dzięki hipermarketom mogli kupić grahamkę 5 groszy taniej... poza tym co kogo obchodzi czyjeś bankructwo? na pewno to zdziercy ci sklepikarze byli i dlatego upadli... typowe myślenie Polaka

to, że biją kogoś na ulicy? a co to kogo obchodzi, lepiej odwrócić głowę w drugą stronę i udawać, że się niczego nie widzi

Gdy zwalniano sprzątaczki z etatów na uczelniach wyższych i zatrudniano je w firmach zewnętrznych typu Impel na umowę-zlecenie za gorsze wynagrodzenie to hrabiostwo profesorstwo jakoś nie protestowało-najwyraźniej byli na tyle głupi ,że nie wierzyli ,że przyjdzie czas kiedy i kadrze naukowej liberałowie dobiorą się do czterech liter i będą chcieli zatrudniać na ,,kontraktach”.

A bierność Polaków idealnie odzwierciedla post ursydy forum.gazeta.pl/forum/w,16,124016149,124016149,Kwestia_walki.html

po co o cokolwiek walczyć? lepiej skulić ogon, nie wychylać się i mieć nadzieję, że "jakoś tam będzie"
Obserwuj wątek
    • bijatyka Re: bierność 06.04.11, 18:52
      Troxhe Ci groch z kapusta wyszedl. Po pierwsze ursyda pisala o swoich wyborach, o swoich wlasnych zyciowych sytuacjach, wiec nie mozesz jej zarzucic biernosci, bo to jej prywatne sprawy. W ktoryms wpisie nawet pisala, ze chetnie poswieca sie dla waznych spraw.
      Ponadto nie mozesz porownywac faktu braku pomocy potrzebujacemu i niekupowaniu w malych osiedlowych sklepikach. To pierwsze oczywiscie jest konieczne, ale zeby ludzie gremialnie bojkotowali tansze hipermarkety, aby uratowac dwa malesklepy osiedlowe ? Nie przesadzasz ? Pozdrawiam cieplo, bo pada.
      • jan_hus_na_stosie Re: bierność 06.04.11, 19:04
        bijatyka napisała:

To pierwsze oczywiscie jest konieczne, ale zeb
        > y ludzie gremialnie bojkotowali tansze hipermarkety, aby uratowac dwa malesklep
        > y osiedlowe ? Nie przesadzasz ?

nie dwa tylko 70 tysięcy w ciągu ostatnich 10 lat. Ci mali sklepikarze uczciwie płacili podatki i wszystkie zyski reinwestowali w Polsce, hipermarkety kombinują i zaniżają własne dochody aby płacić niższe podatki a zarobione pieniądze transferują poza granicę naszego kraju
        • bijatyka Re: bierność 06.04.11, 19:11
          Janie, ja to wszystko wiem, tylko w tym przypadku nalezy opluc ustawodawce a nie krytykowac zwyklych zjadaczy chleba, ze nie kupowali drozej w malym sklepie. Trudno im tu zarzucic brak postawy obywatelskiej.
          Nadal pada.
        • kombinerki.pinocheta Re: bierność 06.04.11, 19:11
          Zacznij od tego dlaczego Polacy wola kupowac tam gdzie jest tansza i wyraznie gorszej jakosci zywnosc?
          Bo sa biedni, a dodatkowo swiadomi tego, ze jedza chemie.
          Dlaczego sa biedni? Malo zarabiaja, ale glownym powodem jest chciwosc panstwa, ktore sporo zabiera niewiele oferujac w zamian.

Trzeba byc kozakiem zeby wyskoczyc na goscia z nozem. Ilu w swoim zyciu spotkales kozakow?

Ursydy nie czytalem.
          • jan_hus_na_stosie Re: bierność 06.04.11, 19:28
            kombinerki.pinocheta napisał:

> Trzeba byc kozakiem zeby wyskoczyc na goscia z nozem.

owszem, ale jeśli jeden wyskoczył to powinno mu się pomóc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka