Dodaj do ulubionych

Dlaczego mylą fakty ?

04.07.11, 11:00
Dlaczego media tak nierzetelnie przygotowują materiały do swoich programów ? Oglądałam kilka mini reportaży których bohaterami byli znajomi i ZAWSZE telewizja mąciła , myliła fakty. Złapałam się na tym że teraz oglądając jakis materiał filmowy zaczynam wątpić czy podane fakty są zgodne z prawdą czy znowu się ktos nie pomylił. Czy na prawdę ludzie którzy się tym zajmują nie potrafią być dokładni i rzetelni w podawaniu info, to ich przerasta ? dlaczego?
Obserwuj wątek
    • fieldsofgold Re: Dlaczego mylą fakty ? 04.07.11, 11:02
      media nie myla faktow, tylko podrasowuja je i ubarwiaja tak, aby byla wieksza sensacja, proste.
      • tezee Re: Dlaczego mylą fakty ? 04.07.11, 11:13
        Akurat chodzi mi o mylenie i mieszanie informacji dot. konkretnych osób, bohaterów ich materiałow, to akurat nie słuzy wywoływaniu sensacji bo jaką sensację mozna kręcić na tym że się pokreci NP rodzaj schorzenia na które zapadła osoba typu rak jajnika zamiast raka piersi i w ten deseń. ..Po prostu ludzie którzy przygotowywują te materiały robią to na sztukę ? czy może niedosypiają że im się tak wszystko miesza ?
        • mali_kali Re: Dlaczego mylą fakty ? 04.07.11, 13:05
          Sa dwa wyjscia:

Albo celowo probuja przekazac swoja teze i opinie, wiec beda naginac fakty, aby udowodnic, ze maja racje, a ich tezy to wartosci absolutne.

Albo po prostu jest to byle jakosc i brak starannosci. Taka wszem i wobec panujaca bylejakosc.
    • blue.basmati Re: Dlaczego mylą fakty ? 04.07.11, 11:28
      Zgadzam się w 100%. ZAWSZE jak czytam o znajomych, to są pomylone fakty, nazwiska, nazwy. Masakra. I to nie chodzi o brukowce, w których wiadomo, że są bujdy (tu to o znajomych były regularne bzdury) to się zdarza w porządnych gazetach codziennych.
      I też już zaczęłam mieć spory dystans do informacji tam podawanych, zawsze staram się sprawdzać to, co piszą zawodowi dziennikarze (nie eksperci).
    • izabellaz1 Re: Dlaczego mylą fakty ? 04.07.11, 11:33
      Nie wiem, ale też to obserwuję kiedy widzę znajomych w tivi i wiem, że znają się na temacie, a nieudolnie przygotowany program uniemożliwia przekazanie rzetelnych informacji oraz kiedy sama znam się na jakimś temacie i widzę, że to co słyszę z deczka mija się z faktami :)
    • berta-death Re: Dlaczego mylą fakty ? 04.07.11, 11:48
      Bo chodzi o sensacje i oglądalność a nie o rzetelność. A komu by się chciało godzinami siedzieć nad materiałem i dopracowywać go w każdym szczególe. Zwłaszcza jak szefostwo mu tego czasu nie da ani za rzetelność nie zapłaci, ani nawet nie skontroluje. A tą garstką osób, która zauważy jakieś nieścisłości, albo nawet poważne błędy merytoryczne, to nikt się nie przejmuje. Ważne, że cała reszta przełknie bezkrytycznie dowolną papkę medialną jaką się im wciśnie.
      • tezee Re: Dlaczego mylą fakty ? 04.07.11, 11:57
        Ale to jest na prawdę takie trudne zanotować jak się przeprowadza rozmowę przed , przeciez to nie wymaga studiowania analizowania tylko zwykłej uwagi i rzetelności w spisaniu info ( przecież gadają z tymi ludzmi przed nakręceniem materiału??? )że baba nie jest mgr resocjalizacji tylko farmacji albo miała białaczkę a nie chłoniaka bo na chłoniaka to zmarło jej dziecko a nie kuzyn szwagra? Po prostu to az zabawne jak oni podchodzą do pracy nad tymi materiałami. I to nie wykalkulowane po to by tworzyc sensacje to jest zwykłe niechlujstwo.
      • alanis11 Re:berta-death 04.07.11, 12:37
        Tylko widzisz nawet od wykładacza towaru w markecie wymaga się aby jednak nie mylił kaszy z cukrem , a ten motywacji do pracy nie ma tym bardziej ,bo za psie pieniądze zaiwania fizycznie ;-)A ktoś go jednak opier*** za tego typu pomyłkę i każe poprawiać:-D
    • hotally telewizja kłamie 04.07.11, 12:45
      nie oglądaj, będziesz mądrzejsza
      • tezee Re: telewizja kłamie 04.07.11, 12:51
        Akurat piszę o czym innym Ally , nie o konfabulacjach i manipulacjach w TV tym razem ale o myleniu danych co sie wiąze z mieszaniem faktów , to ewidentnie nie jest wykalkulowane przemyslane działanie majace czemuś służyć.
        To wygląda tak jakby było robione przez zamroczonych ludzi którzy zamiast Ala piszą Ola żeby było na sztukę.
    • wersja_robocza Re: Dlaczego mylą fakty ? 04.07.11, 12:46
      Bo goni ich czas, bo bywaja leniwi, bo chodzi ich efekt, pierwsze strony i czołowki wiadomości.
      zreszta nie oszukujmy się. Kazzdy z nas albo prawie kazdy z nas miewa czas, kiedy swoja pracepotrafi odbebnić po łebku na poziomie ktory ewentualnie nie spowoduje zawalenia sie czegos na łeb.
      • izabellaz1 Re: Dlaczego mylą fakty ? 04.07.11, 13:10
        wersja_robocza napisała:

> zreszta nie oszukujmy się. Kazzdy z nas albo prawie kazdy z nas miewa czas, kie
        > dy swoja pracepotrafi odbebnić po łebku na poziomie ktory ewentualnie nie spowo
        > duje zawalenia sie czegos na łeb.

Ja tak mam tylko ze sprzątaniem. W pracy nie mogę sobie na to pozwolić :)
    • wartosc.energetyczna Re: Dlaczego mylą fakty ? 04.07.11, 12:57
      bo im się nie chce, a skoro wszyscy tak robią to nie ma potrzeby wznosić się ponad przeciętną rzetelność i sprawdzić czy się nie pomyliło przy przepisywaniu nazwiska. partacze są wszędzie, ale w tym środowisku chyba jest ich najwięcej
      • tezee Re: Dlaczego mylą fakty ? 04.07.11, 13:06
        No dobra ale oglądasz jeden drugi , k$%$ 7 taki materiał i wciąż to samo ,codziennie X tysiecy ludzi ogląda znajome twarze w tych reportażach i się podobnie rozkłada patrząc na tę "rzetelność" i mimo to nikt tam nie czuje obciachu że wciąż odwala ,knoci swoją robotę ?
        • blue.basmati Re: Dlaczego mylą fakty ? 04.07.11, 13:37
          Też mnie to zastanawia. Mnie by było po prostu wstyd, że takie badziewie podpisuję/firmuję swoim nazwiskiem. Jak można zrobić 7 błędów merytorycznych (istotnych) w krótkiej notatce informacyjnej (mówię o ogólnopolskim dzienniku...)? Trzeba mieć naprawdę talent. Żenada.

• soulshunter2 tak to lecialo: 04.07.11, 17:25
      "Jeśli fakty mijają się z prawdą, tym gorzej dla faktów."
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka