szymon_de_montfort 28.09.11, 15:24 Kobieta jest człowiekiem, prawda? Skoro więc kobieta jest człowiekiem, a człowiek jest zwierzęciem, to czy kobieta jest zwierzęciem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szymon_de_montfort Re: Zagadka filozoficzna 28.09.11, 15:28 Ale jeżeli facet jest zwierzęciem, a kobieta nie jest facetem, to jak kobieta może być tym samym co facet? Odpowiedz Link Zgłoś
lusseiana Re: Zagadka filozoficzna 28.09.11, 15:34 Aha, czyli facet nie jest człowiekiem? Ciekawa rzecz, zwłaszcza gdy wychodzi z pod palców mężczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
szymon_de_montfort Re: Zagadka filozoficzna 28.09.11, 15:43 > z pod A nie "spod"? Odpowiedz Link Zgłoś
lusseiana Re: Zagadka filozoficzna 28.09.11, 16:02 Chyba obie formy są poprawne, ale ja nie Miodek, głowy sobie za to uciąć nie dam. Odpowiedz Link Zgłoś
0riana Re: Zagadka filozoficzna 28.09.11, 15:49 panie, z logiki pala... wstyd... Odpowiedz Link Zgłoś
szymon_de_montfort Re: Zagadka filozoficzna 28.09.11, 15:54 To może coś trudniejszego: jeżeli kobieta jest zwierzęciem (jako i mężczyzna, niech już będzie), to czy włosy kobiety też są zwierzęciem? Odpowiedz Link Zgłoś
0riana Re: Zagadka filozoficzna 28.09.11, 16:01 Jezeli kwadrat jest czworokatem, to czy bok kwadratu jest czworokatem? Odpowiedz Link Zgłoś
szymon_de_montfort Re: Zagadka filozoficzna 28.09.11, 16:04 Bok kwadratu jest odcinkiem, ale kwadrat nie jest realnym przedmiotem, więc ten przyład się nie liczy. Odpowiedz Link Zgłoś
lusseiana Re: Zagadka filozoficzna 28.09.11, 16:09 A włosy są wytworem zwierzęcej skóry, więc nie mogą być osobnym zwierzęciem. Niestety szymonie, to ten sam poziom przykładu, co z kwadratem. Nie wiem skąd takie bzdury bierzesz, ale z logiką to faktycznie niewiele ma wspólnego... Odpowiedz Link Zgłoś
szymon_de_montfort Re: Zagadka filozoficzna 28.09.11, 16:15 W ogóle nie zrozumiałaś istoty tego ciekawego problemu :) Odpowiedz Link Zgłoś
lusseiana Re: Zagadka filozoficzna 28.09.11, 16:24 Fakt, dowodzenie istnienia krzesła jako bytu niezależnego i zagłębianie się w aspekty krzesłowatości owego krzesła jest nie dla mnie. Ja mam umysł bardziej ścisły, jak większość inżynierów i filozofia jest dla mnie taką samą fantasmagorią, co dla lekarza homeopatia i okadzanie wonnymi kadzidełkami w ramach leczenia raka albo cukrzycy. Nie, źle się wyraziłam. Filozofia jest jeszcze ok - to dyscyplina logiczna, choć osobiście za nią nie przepadam. Ale to co Ty sobie wymyśliłeś, to ani z logiką, ani z filozofią się nawet przez telefon nie widziało, że się tak wyrażę, więc faktycznie ciężko mi dostrzec problem, jego ciekawość, że o istocie nie wspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
szymon_de_montfort Re: Zagadka filozoficzna 28.09.11, 16:33 > Fakt, dowodzenie istnienia krzesła jako bytu niezależnego i zagłębianie się w aspekty > krzesłowatości owego krzesła jest nie dla mnie. Poruszyłaś tutaj jeden z głównych problemów filozofii, mianowicie problem przejścia od przedmiotu do podmiotu. Jeżeli ten problem nie jest dla Ciebie, to i cała filozofia nie jest dla Ciebie. > Filozofia jest jeszcze ok - to dyscyplina logiczna Są gdzieś jakieś dyscypliny nielogiczne? Odpowiedz Link Zgłoś
lusseiana Re: Zagadka filozoficzna 28.09.11, 16:38 szymon_de_montfort napisał: > Poruszyłaś tutaj jeden z głównych problemów filozofii, mianowicie problem przej > ścia od przedmiotu do podmiotu. Jeżeli ten problem nie jest dla Ciebie, to i ca > ła filozofia nie jest dla Ciebie. A czy ja ten fakt ukrywam? Czy to ja próbuję dowodzić istnienia wydumanych problemów i jeszcze twierdzę, że są ciekawe? Nie ja też bawię się słowami i nie ja twierdzę, że to filozofia. > Są gdzieś jakieś dyscypliny nielogiczne? Są. Polityka, sztuka, czy medycyna chociażby. Odpowiedz Link Zgłoś
szymon_de_montfort Re: Zagadka filozoficzna 28.09.11, 16:49 > Czy to ja próbuję dowodzić istnienia wydumanych problemów To nie jest problem wydumany, tylko rzeczywisty, a poza tym światem rządzą idee filozoficzne, które biorą się z rozwiązywania takich problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
best.yjka Re: Zagadka filozoficzna 28.09.11, 16:38 > W ogóle nie zrozumiałaś istoty tego ciekawego problemu :) Mówisz o swojej mizoginii? Odpowiedz Link Zgłoś
0riana Re: Zagadka filozoficzna 28.09.11, 16:23 Liczy sie liczy, ale skoros taki powolny to prosze bardzo, kolejny przyklad. Obora jest budynkiem. czy zatem drzwiczki do obory tez sa budynkiem? Zapewniam Cie, ze moge tak do usranej smierci, nie na darmo glupie dzieci matematyki uczylam. Odpowiedz Link Zgłoś
szymon_de_montfort Re: Zagadka filozoficzna 28.09.11, 16:28 > Obora jest budynkiem. czy zatem drzwiczki do obory tez sa budynkiem? Ale to jest przecież to samo pytanie, które ja zadałem, a prosiłem o odpowiedź, a nie o powtarzanie pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
0riana Re: Zagadka filozoficzna 28.09.11, 16:32 Jako dobry nauczyciel (mam nadzieje, choc to tylko praca po godzinach, hobbystycznie) nie daje odpowiedzi na tacy, ale probuje ja przyblizyc poprzez podawanie prostych analogii. Odpowiedz Link Zgłoś
szymon_de_montfort Re: Zagadka filozoficzna 28.09.11, 16:35 Nie podałaś analogii, tylko przytoczyłas inny przykład tego samego problemu, czyli problemu relacji między częścią a całością (że się tak abstrakcyjnie wyrażę). Odpowiedz Link Zgłoś
0riana Re: Zagadka filozoficzna 28.09.11, 16:47 widze ze rzeczywiscie szukasz tutaj kompana do rozmowy na temat definicji rzeczy. mnie takowa jednak nie kreci, szczegolnie na tak nieciekawym poziomie, wiec spadam. Odpowiedz Link Zgłoś
szymon_de_montfort Re: Zagadka filozoficzna 28.09.11, 16:52 > widze ze rzeczywiscie szukasz tutaj kompana do rozmowy na temat definicji rzeczy. Definicje, moja droga, to mają nazwy, a nie rzeczy. Ty na pewno jesteś nauczycielką? Odpowiedz Link Zgłoś
0riana Re: Zagadka filozoficzna 28.09.11, 17:01 napisalam ze po godzinach, to po pierwsze. po drugie, z pewnoscie nie jestem twoje droga. po trzecie dyskusje o terminologii mnie nie ciesza. nie widze powodu aby uzywac sformulowan takich jak 'definicja nazwy bytu' na niespecjalistycznym forum internetowym (dodam od razu, iz nie twierdze ze na takowych, zwiazanych z omawiana tu dziedzina bywam). rownie dobrze mozesz mi wypominac brak wielkich liter na poczatku zdan. eot. Odpowiedz Link Zgłoś
szymon_de_montfort Re: Zagadka filozoficzna 28.09.11, 17:07 > 'definicja nazwy bytu "definicja nazwy bytu" - kolejny dziwoląg :) Odpowiedz Link Zgłoś
best.yjka Re: Zagadka filozoficzna 28.09.11, 17:10 Słowa abstrakcja też nie rozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
szymon_de_montfort Re: Zagadka filozoficzna 28.09.11, 16:06 Dwie pały dają łacznie dwóję, czyli robie postępy :) Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: Zagadka filozoficzna 28.09.11, 16:16 szymon_de_montfort napisał: > Ale jeżeli facet jest zwierzęciem, a kobieta nie jest facetem, to jak kobieta m > oże być tym samym co facet? Pies jest zwierzęciem. Świnka morska nie jest psem, czyli nie jest zwierzęciem???? Odpowiedz Link Zgłoś
szymon_de_montfort Re: Zagadka filozoficzna 28.09.11, 16:18 To był zart logiczny, w dodatku starożytnej proweniencji :) Odpowiedz Link Zgłoś
niezmiennick Re: Zagadka filozoficzna 28.09.11, 17:37 filozofia zapomniała o algebrze zbiorów? Odpowiedz Link Zgłoś
niezmiennick Re: Zagadka filozoficzna 28.09.11, 19:32 Się otwiera niebezpieczeństwo interpretacyjne bo nie każda kobieta jest sucza. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Zagadka filozoficzna 28.09.11, 15:27 Nie no, przerósł mnie ten sylogizm, idę pomalować pazurki na różowo. Odpowiedz Link Zgłoś
tehuana Re: Zagadka filozoficzna 28.09.11, 15:44 Zauwaz, ze Pan Bog stworzyl Adama w tym samym czasie, co inne zwierzeta. Dopiero pozniej zostala stworzona Ewa, ktora ma tylko tylko tyle gramow zwierzecosci-ile pozyskala z zebra Adama. Odpowiedz Link Zgłoś
bruthal Re: Zagadka filozoficzna 28.09.11, 15:46 Tak kobieta należy do królestwa zwierząt W uproszczeniu kobieta należy do gatunku człowiek rozumny człowiek rozumny należy do rodzaju człowiek człowiek należy do rodziny człowiekokształtne człowiekokształtne należą do rzędu naczelne naczelne należą do gromady ssaki ssaki należą do typu strunowce strunowce należą do królestwa zwierząt Nazywa się to Taksonomią zwierząt Odpowiedz Link Zgłoś
szymon_de_montfort Re: Zagadka filozoficzna 28.09.11, 15:49 To dlaczego jak kiedyś powiedziałem mojej znajomej, że zachowuje się jak zwierzę, to się na mnie obraziła? Nie zna taksonomii? Odpowiedz Link Zgłoś
lusseiana Re: Zagadka filozoficzna 28.09.11, 16:13 Świnia, pies, osioł, czy baran też należą do królestwa zwierząt wedle tej samej taksonomii, a niektórzy panowie również bardzo żywiołowo się na takie określenia pod własnym adresem oburzają. Też nie znają taksonomii? Czy to po prostu kwestia grzeczności i odbioru danego słowa? Odpowiedz Link Zgłoś
szymon_de_montfort Re: Zagadka filozoficzna 28.09.11, 16:17 Z tego, że świnia jest zwierzęciem i mężczyzna jest zwierzęciem, nie wynika wcale, że mężczyzna jest świnią. Czyli mają rację, że się oburzają, bo błędy logiczne są oburzające. Odpowiedz Link Zgłoś
lusseiana Re: Zagadka filozoficzna 28.09.11, 16:26 A to w takim razie twój wywód o włosach, czy o kobiecie (która jest zwierzęciem, nie jest mężczyzną, więc jak mogą być tym samym) czym jest, jeśli nie jednym wielkim błędem logicznym? Odpowiedz Link Zgłoś
szymon_de_montfort Re: Zagadka filozoficzna 28.09.11, 16:45 > która jest zwierzęciem, nie jest mężczyzną, więc jak mogą być tym samym Szymon de Montfort przeprowadza następujące rozumowanie: Szymon de Montfort jest człowiekiem. Istota żywa, która porusza się, odżywia się i oddycha, może być albo człowiekiem, albo zwierzęciem. Lusseiana nie jest Szymonem de Montfort, więc jeżeli Szymon de Montfort jest człowiekiem, to kim jest Lusseiana? Gdyby Lusseiana trochę pomyślała, to zamiast oburzać się na oczywisty błąd logiczny, odpowiedziałaby, że wniosek z tego rozumowania jest fałszywy, ale byłby prawdziwy, gdyby Szymon de Montfort zaczął swoje rozumowanie od Lusseiany :) Odpowiedz Link Zgłoś
0riana Re: Zagadka filozoficzna 28.09.11, 16:27 I tu masz racje, wywod o swini i mezczyznie nie jest poprawna analogia do Twojego przykladu. Odpowiedz Link Zgłoś
szymon_de_montfort Re: Zagadka filozoficzna 28.09.11, 16:36 > poprawna analogia do Twojego przykladu Czy "analogia do przykładu" to jakiś nowy, nieznany ludzkości rodzaj bytu? Odpowiedz Link Zgłoś
szymon_de_montfort Re: Zagadka filozoficzna 28.09.11, 16:54 Nie, bo analogia = wnioskowanie przez analogię. Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: Zagadka filozoficzna 28.09.11, 22:24 To dlaczego jak kiedyś powiedziałem mojej znajomej, że zachowuje się jak zwierzę To znaczy je, sika, wydala i rozmnaża się tudzież oddycha? Czy miałeś co innego na myśli? Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Zagadka filozoficzna 28.09.11, 15:48 Mam dla ciebie lepszą zagadkę. Jak ci włożę palec w doopę to kto będzie miał bardziej palec w doopie, ty, czy ja? Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Zagadka filozoficzna 28.09.11, 23:28 Ty mnie tak nie uwielbiaj, ty na piwo cho! Odpowiedz Link Zgłoś
best.yjka Re: Zagadka filozoficzna 28.09.11, 16:50 Zbyt filozoficzne jak dla założyciela wątku. Bo przecież mózg mu się przegrzeje. Jak wylewu dostanie, to Ty będziesz winna. Kurcze blade. Jeszcze zapłacisz za jego leczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Zagadka filozoficzna 28.09.11, 15:50 o ogóle kobiet nie chcę się wypowiadać, ale ja dzisiaj czuję się jak osioł. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Zagadka filozoficzna 28.09.11, 21:45 e, nawet nie, tak se napisałam. :~) Odpowiedz Link Zgłoś
szymon_de_montfort Re: a gdzie rozwinięcie tezy? n/t 28.09.11, 16:05 A gdzie Ty tu widzisz tezę? Odpowiedz Link Zgłoś
best.yjka Re: a gdzie rozwinięcie tezy? n/t 28.09.11, 16:08 Twoje założenie to teza. Czekam na dowody. Udowodnij swoje założenia filozoficzne. Filozofia i logika są ze sobą ściśle powiązane. Więc udowodnij mi, że kobieta to zwierzę. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
szymon_de_montfort Re: a gdzie rozwinięcie tezy? n/t 28.09.11, 16:20 Tzn. mam udowodnić, że kobieta jest człowiekiem i człowiek jest zwierzęciem? Odpowiedz Link Zgłoś
best.yjka Re: a gdzie rozwinięcie tezy? n/t 28.09.11, 16:43 Jak na razie znowu plączesz się w zeznaniach. Udowodnij mi tezę, którą założyłeś! Nie wymagam nic więcej. Prosty wywód logiczny, żeby udowodnić twoje twierdzenie filozoficzne z pierwszego postu. Odpowiedz Link Zgłoś
best.yjka Re: Zagadka filozoficzna 28.09.11, 16:12 Też czekam, ale ja zadałam bardziej konkretne pytania. Wiki musi poczytać, żeby dowiedzieć się co to filozofia. Odpowiedz Link Zgłoś
szymon_de_montfort Re: Zagadka filozoficzna 28.09.11, 16:25 Lubię sobie od czasu do czasu pogawędzić ze zwięrzętami :) Odpowiedz Link Zgłoś
szymon_de_montfort Re: Zagadka filozoficzna 28.09.11, 16:23 Filozofia kryje się w stwierdzeniu, że człowiek jest zwierzęciem. Odpowiedz Link Zgłoś
szymon_de_montfort I wszystko jasne 28.09.11, 17:20 Teraz już wiem, dlaczego Rett Butler powiedział Scarlett O'Hara, że ożenił się z nią, bo chciał mieć w domu ładne zwierzątko :) Odpowiedz Link Zgłoś
best.yjka Re: Gdzie filozofia obiecana w wątku startowym! 28.09.11, 17:43 Nie tylko ja czekam. Odpowiedz Link Zgłoś
szymon_de_montfort Re: Gdzie filozofia obiecana w wątku startowym! 28.09.11, 17:47 Wędrówką życie jest człowieka, śmierć go czeka :) Odpowiedz Link Zgłoś
real_mayer Re: Gdzie filozofia obiecana w wątku startowym! 28.09.11, 21:41 Polubiłam Cię z tym wątkiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
lily.in.the.west Re: Gdzie filozofia obiecana w wątku startowym! 28.09.11, 23:27 szymon_de_montfort napisał: > Wędrówką życie jest człowieka, > śmierć go czeka :) Stachura sie wykrecasz? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
sid-sid Re: Zagadka filozoficzna 28.09.11, 17:58 Lepiej niż Józek, gorzej niż Kombi. Nie wiem, czy będą z ciebie ludzie (nomen omen). Odpowiedz Link Zgłoś
porucznik.rzewski Re: Zagadka filozoficzna 28.09.11, 19:56 Miała być zagadka a wyszło jak zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
khadroma Re: Zagadka filozoficzna 28.09.11, 21:34 szymon_de_montfort napisał: > Kobieta jest człowiekiem, prawda? Skoro więc kobieta jest człowiekiem, a człowi > ek jest zwierzęciem, to czy kobieta jest zwierzęciem? Błędne założenie. Człowiekiem nie jest zwierzęciem. Jest człowiekiem. Ale nieźle kombinowałes. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
khadroma Re: Zagadka filozoficzna 28.09.11, 21:35 Korekta: Człowiek nie jest zwierzęciem. Odpowiedz Link Zgłoś