kbjsht 11.06.12, 17:36 tępe, głupie, czy ten stereotyp już nie ma z nimi związku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alpepe Re: modelki 11.06.12, 17:38 piękne, ten stereotyp nie ma racji bytu. Co do modelek, to pewnie niektóre są niewykształcone, bo pracowały, kiedy inni siedzieli w szkolnej ławie, ale na pewno nie głupie. Odpowiedz Link Zgłoś
tora83 Re: modelki 11.06.12, 17:57 Jak mi ostatnio powiedziano, modelka w tych czasach nie może sobie pozwolić na to, by być głupią. Z czym w pełni się zgadzam. To oczywiste, że nikt nie będzie chciał pracować z półgłówkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
ingeborg Re: modelki 11.06.12, 18:15 Modelka nie moze byc glupia bo sobie nie poradzi w zawodzie = przedawkuje albo zapije sie przed emerytura. Tyle ze kupa modelek tak wlasnie konczy. Zeby zajsc daleko w jakimkolwiek zawodzie, trzeba nad soba pracowac, ale jesli ktos nad soba pracuje po to, zeby miec tak niepewna, krotkotrwala I zalezna od szczescia prace to moim zdaniem nie najlepiej o nim swiadczy. Tym bardziej ze umowmy sie - te, kotre zarabiaja przywoicie sa ulamkiem procenta. Nobilitowanie zawodu modelki to kosmiczna glupota, ostatecznie to fizyczna robota, te laski sa wieszakami, nie rozni sie to od pracy robotnika na budowie mieszajacego beton w walonkach. A z polglowkiem owszem, mozna pracowac, tym bardziej jak pracuje jego cialo a nie mozg. Odpowiedz Link Zgłoś
kbjsht Re: modelki 11.06.12, 18:51 ingeborg napisała: Nobilitowanie zawodu modelki to kosmiczna glupota, ostatecznie to fizyczna robota, te laski sa wieszakami, nie rozni sie to od pracy robotnika na budowie mieszajacego beton w walonkach bez przesady. po pierwsze, nie obrażajmy kogoś wieszakiem, czy grubasem w wypadku size plus. a po drugie, to ta robota RÓŻNI SIĘ OD PRACY ROBOTNIKA MIESZAJĄCEGO BETON Odpowiedz Link Zgłoś
3.14-roman Re: modelki 11.06.12, 19:53 Wydaje mi się, że ingeborg nie miała zamiaru obrażać modelek ze względu na ich kształty, ale odnosiła się do ich roli zawodowej (to znaczy - prezentowania ubrań). Ja powiem tak - mnie zawód modelki kojarzy się neutralnie - ani dobrze, ani źle. Nie jestem zwolennikiem stereotypu modelka = idiotka, problem w tym, że jest to stereotyp, który jest dość mocno rozpowszechniony przez media (np. słynny program Tap madl :) ), ale też nie uważam, żeby był to jakiś zawód szczególnie nobilitujący. Tak naprawdę tylko nieliczne modelki mają okazję pracować przy jakichś bardziej ambitnych projektach, większość uczestniczy w zwykłych komercyjnych sesjach np. do katalogów firm wysyłkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
3.14-roman Re: modelki 11.06.12, 19:58 A swoją drogą, widzę, że ten wątek się jeszcze nie rozwinął, ale pewnie będą tu występować takie dwie frakcje: - modelki = bez wyjątku tępę, bezmózgie idiotki, - modelki = bez wyjątku mądre, przebojowe, dojrzałe dziewczyny, które wiedzą, czego chcą. A prawda jest taka, że w każdej grupie społecznej/wiekowej/zawodzie występują osoby mądre i głupie oraz cała masa przeciętnych. Odpowiedz Link Zgłoś
kbjsht Re: modelki 11.06.12, 21:18 3.14-roman napisał: > A swoją drogą, widzę, że ten wątek się jeszcze nie rozwinął, ale pewnie będą tu > występować takie dwie frakcje: > - modelki = bez wyjątku tępę, bezmózgie idiotki, > - modelki = bez wyjątku mądre, przebojowe, dojrzałe dziewczyny, które wiedzą, c > zego chcą. > > A prawda jest taka, że w każdej grupie społecznej/wiekowej/zawodzie występują o > soby mądre i głupie oraz cała masa przeciętnych. u've got right, SIR Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: modelki 11.06.12, 19:56 no jasne ,że się rozni ,przynajmniej jest pozyteczna, Zresztą czym w dzisiejszych czasach są modelki? wieszaki zrobione w Photoshopie.Nobilitowanie zawodu ,tylko dlatego ,że jakas dziewczyna wystrzelila poza polską średnią i mierzy ok.180cm. Odpowiedz Link Zgłoś
3.14-roman Re: modelki 11.06.12, 20:00 Tak obok tematu, ale właśnie oglądałem mecz. Czy myślicie, że zawód piłkarza jest nobilitujący? I jaki zawód jest bardziej/mniej nobilitujący piłkarz czy modelka? Odpowiedz Link Zgłoś
my_favourite_axe Re: modelki 11.06.12, 20:03 3.14-roman napisał: > Tak obok tematu, ale właśnie oglądałem mecz. > > Czy myślicie, że zawód piłkarza jest nobilitujący? I jaki zawód jest bardziej/m > niej nobilitujący piłkarz czy modelka? a ja właśnie niżej o piłkarzach pisałam :) ale to niezależnie, bo też na mecz zerkam Odpowiedz Link Zgłoś
kbjsht Re: modelki 11.06.12, 21:21 3.14-roman napisał: > Tak obok tematu, ale właśnie oglądałem mecz. > > Czy myślicie, że zawód piłkarza jest nobilitujący? I jaki zawód jest bardziej/m > niej nobilitujący piłkarz czy modelka? piłkarz to też pewne ryzyko i wyrzeczenia, tak więc ja wrzucam piłkarza i modelkę do jednej szuflady Odpowiedz Link Zgłoś
my_favourite_axe Re: modelki 11.06.12, 20:01 stareotypu rażącego nie widzę, ale statystycznie na pewno są głupsze (niepoprawne politycznie określenie, ale niech będzie) niż przedstawicielki zawodów że tak to ujmę umysłowych. Trochę jak piłkarze, modelki też muszą wcześnie zacząć żeby się czegoś dorobić, a wtedy nie ma czasu na naukę. Odpowiedz Link Zgłoś
3.14-roman Re: modelki 11.06.12, 20:04 Hmm... ale głupsze w jakim znaczeniu? Wiedzy ogólnej? Odpowiedz Link Zgłoś
my_favourite_axe Re: modelki 11.06.12, 20:12 3.14-roman napisał: > Hmm... ale głupsze w jakim znaczeniu? Wiedzy ogólnej? tak, w sensie wykształcenia i wykorzystywania wiedzy nabytej. we wrodzone zdolności już nie wchodzę (chociaż myślę że nie tylko ładna ale i inteligentna dziewczyna częściej wybierze np. medycynę czy prawo niż chodzenie po wybiegu). Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: modelki 11.06.12, 20:14 to też jest po trochu stereotyp rzekoma prestizowosc medycyny czy prawa. A fizyka ,a wszelkie zawody techniczne ,a strażak ,a tłumacz? czy to nie są trudne profesje? Odpowiedz Link Zgłoś
my_favourite_axe Re: modelki 11.06.12, 20:19 simply_z napisała: > to też jest po trochu stereotyp rzekoma prestizowosc medycyny czy prawa. > A fizyka ,a wszelkie zawody techniczne ,a strażak ,a tłumacz? czy to nie są tru > dne profesje? > Modelka to większy prestiż niż lekarz? A lingwistka, czemu nie napisałaś o lingwistce, to nie jest trudny zawód? Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: modelki 11.06.12, 20:37 no wlasnie mowie ,dlaczego zawsze wymieniamy tylko te dwa?;) Odpowiedz Link Zgłoś
my_favourite_axe Re: modelki 11.06.12, 20:40 simply_z napisała: > no wlasnie mowie ,dlaczego zawsze wymieniamy tylko te dwa?;) ooj, na początku pisałam o zawodach "umysłowych", a to to tylko przykład namacalny. na początku napisałam swój zawód, ale zabrzmiałoby to egocentrycznie :) Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: modelki 11.06.12, 20:15 > ości już nie wchodzę (chociaż myślę że nie tylko ładna ale i inteligentna dziew > czyna częściej wybierze np. medycynę czy prawo niż chodzenie po wybiegu) > . cześciej ,bo zdecydowana wiekszosc ,podobnie jak kandydaci na pilkarzy nie spelnia okreslownych warunkow fizycznych do bycia modelką. Odpowiedz Link Zgłoś
my_favourite_axe Re: modelki 11.06.12, 20:18 simply_z napisała: > > ości już nie wchodzę (chociaż myślę że nie tylko ładna ale i inteligentna > dziew > > czyna częściej wybierze np. medycynę czy prawo niż chodzenie po wy > biegu) > > . > cześciej ,bo zdecydowana wiekszosc ,podobnie jak kandydaci na pilkarzy nie spel > nia okreslownych warunkow fizycznych do bycia modelką. mówię właśnie o takich które spełniają obydwa kryteria Odpowiedz Link Zgłoś
public.static.void.main Re: modelki 11.06.12, 21:23 Umysłowych? Mówisz o wykształconych Polkach, które w zdecydowanej większości pokończyły kierunki typu administracja, socjologia, politologia, psychologia i multum innych "logiów"? Odpowiedz Link Zgłoś
my_favourite_axe Re: modelki 11.06.12, 21:24 public.static.void.main napisał: > Umysłowych? Mówisz o wykształconych Polkach, które w zdecydowanej większości po > kończyły kierunki typu administracja, socjologia, politologia, psychologia i mu > ltum innych "logiów"? nie. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: modelki 12.06.12, 00:44 > ltum innych "logiów"? tak tak biolo-gia ,geolog-ia ,wszystko gópie ,jeden mondry Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus moze cis w tym jest, skoro prawie zadna 11.06.12, 21:25 nie zostala dobra aktorka. Nawet Cindy Crawford (Kobiety dziwia sie, ze nie wygladaja jak modelki na zdjeciach. Tyle ze my tez tak nie wygladamy), nawet Cindy grala fatalnie, sztucznie. Odpowiedz Link Zgłoś
3.14-roman Re: moze cis w tym jest, skoro prawie zadna 11.06.12, 21:29 Hmm... czy Laetitia Casta jest dobrą aktorką? Pytam, bo kojarzę ją tylko z Asteriksa. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus to wyjatek!! 11.06.12, 21:41 nie widzialam jej w zadnym filmie, przyznam, dlatego nie pisalam. Pisze sie o niej, ze dobra, ale ja tam, panie nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
public.static.void.main Re: modelki 11.06.12, 21:27 Zresztą nie umniejszam modelkom- trzeba wykazać się ciężką pracą, aby cokolwiek w tym zawodzie osiągnąć. Tylko promil ładnych dziewczyn zostaje modelkami- reszta jest powiedzmy zbyt "leniwa" aby podołać wymaganiom zawodu. No może poza maszkaronami z "plus size" jak to nazywają. Chociaż z drugiej strony prezentowanie spasionych ud i drugiego podbródka też wymaga ciężkiej pracy- ileż to trzeba sobie nawmawiać, iż tłuszcz jest czymś pięknym :D Odpowiedz Link Zgłoś
kbjsht Re: modelki 11.06.12, 21:36 a jak ktoś jest 'size plus' w rozmiarze 42, albo 38 , to też jest ciotą? Odpowiedz Link Zgłoś
3.14-roman Re: modelki 11.06.12, 21:37 Hmmm... obok tematu - mnie się wydaje, że ta idea plus size została w Polsce źle zrozumiana - wyłącznie jako promowanie modelek dość mocno odbiegających od panującego powszechnie wzorca. Taka skrajność - albo chuda, albo gruba. Kiedyś rozmawiałem z kimś spoza Polski o tym zjawisku i okazało się, że u nich plus size oznacza po prostu większy rozmiar niż rozmiar noszony przez modelki, ale tylko o parę oczek. Oglądałem kiedyś ANTM (Borze sosnowy, na co ja paczę? Moje ostatnie wybory w kategorii rozrywek mnie martwią) i tam jako modelkę plus size lansowano takie dziewczę (białogłowa nazywa się Alexandra Underwood) Odpowiedz Link Zgłoś
public.static.void.main Re: modelki 11.06.12, 21:41 Jaka ona plus size? Normalna babka. Tutaj masz sadełko wyretuszowane na maksa Photoshopem. Odpowiedz Link Zgłoś
public.static.void.main Re: modelki 11.06.12, 21:43 Jak lubisz wałki tłuszczu za paskiem połączone z "grudkowatą" cerą to masz rację. Apetycznie się zrobiło :D Odpowiedz Link Zgłoś
kbjsht Re: modelki 11.06.12, 21:45 mówiłam o zdjęciu, które wrzucił roman, a interpretuj to jak chcesz Odpowiedz Link Zgłoś
public.static.void.main Re: modelki 11.06.12, 21:47 A to zwracam honor. Ta z linku Romana to fajna babeczka. Odpowiedz Link Zgłoś
kbjsht Re: modelki 11.06.12, 21:49 public.static.void.main napisał: > A to zwracam honor. Ta z linku Romana to fajna babeczka. no no, spoko (: Odpowiedz Link Zgłoś
my_favourite_axe Re: modelki 11.06.12, 22:18 public.static.void.main napisał: > A to zwracam honor. Ta z linku Romana to fajna babeczka. na oko 38, czyli równiutko "plus size" :) Odpowiedz Link Zgłoś
public.static.void.main Re: modelki 11.06.12, 21:46 Ach... Zapomniałbym o "prążkach" na udach i pupie :D Odpowiedz Link Zgłoś
3.14-roman Re: modelki 11.06.12, 22:10 Po wklupaniu "plus size" w Google wyskoczyło mi takie zdjęcie I jeszcze coś takiego CytatConsumer-based criticism regarding the lower sizes of plus-size models is also becoming commonplace and wide-spread. While the reputed 'average' dress size of an American women is size 14, the majority of models represented as plus size are between a US size 6-12; therefore the models do not reflect the average consumer size Teraz proszę o objaśnienie, co to oznacza rozmiar 14, 6 i 12. Odpowiedz Link Zgłoś
my_favourite_axe Re: modelki 11.06.12, 22:17 3.14-roman napisał: > Po wklupaniu "plus size" w Google wyskoczyło mi takie zdjęcie > > > > I jeszcze coś takiego > CytatConsumer-based criticism regarding the lower sizes of plus-size models i > s also becoming commonplace and wide-spread. While the reputed 'average' dress > size of an American women is size 14, the majority of models represented as plu > s size are between a US size 6-12; therefore the models do not reflect the aver > age consumer size > > Teraz proszę o objaśnienie, co to oznacza rozmiar 14, 6 i 12. > 14 to nasze 44, a 6-12 (czyli te "grubaśne" modelki plus size) mają rozmiary od 36 do 42. acha, a rozmiar zero to nasze 32.. Odpowiedz Link Zgłoś
3.14-roman Re: modelki 11.06.12, 22:23 Aaaaa... już pojmuję, dziękuję. Czyli wychodzi na to, że modelka w rozmiarze 0 to jest taka standardowa modelka, taka, która chodzi na wybiegach odziana w zaopatrzony w guziki kłąb waty od Wolińskiego. Tak więc podtrzymuję to, com rzekł wcześniej. U nas "plus size" jest inaczej pojmowany niż w USA, czego główną przyczyną jest różnica w numeracji rozmiarów ubrań. W efekcie ruch ten jest odbierany negatywnie, bo kojarzy się przede wszystkim z otyłością. I tak panna Underwood, która u nas byłaby zwykłą modelką, tam jest plus size. Odpowiedz Link Zgłoś
kbjsht Re: modelki 11.06.12, 22:26 3.14-roman napisał: > > Tak więc podtrzymuję to, com rzekł wcześniej. U nas "plus size" jest inaczej po > jmowany niż w USA, czego główną przyczyną jest różnica w numeracji rozmiarów ub > rań. W efekcie ruch ten jest odbierany negatywnie, bo kojarzy się przede wszyst > kim z otyłością. no to prawda, ale to chyba też troszkę i przez media, aczkolwiek uważam, że modelki size plus powinny mieścić się w ramach 38-44, może 46. Odpowiedz Link Zgłoś
my_favourite_axe Re: modelki 11.06.12, 22:30 3.14-roman napisał: > Aaaaa... już pojmuję, dziękuję. > > Czyli wychodzi na to, że modelka w rozmiarze 0 to jest taka standardowa modelka > , taka, która chodzi na wybiegach odziana w zaopatrzony w guziki kłąb waty od W > olińskiego. > > Tak więc podtrzymuję to, com rzekł wcześniej. U nas "plus size" jest inaczej po > jmowany niż w USA, czego główną przyczyną jest różnica w numeracji rozmiarów ub > rań. W efekcie ruch ten jest odbierany negatywnie, bo kojarzy się przede wszyst > kim z otyłością. I tak panna Underwood, która u nas byłaby zwykłą modelką, tam > jest plus size. > > > a u nas jest coś takiego jak modelki plus size? no chyba na ulotkach hipermarketów :) Odpowiedz Link Zgłoś
my_favourite_axe Re: modelki 11.06.12, 22:37 kbjsht napisała: > raczej nie tylko na ulotkach hipermarketów no więc pytałam czy jest coś takiego, bo ja znam tylko Crystal Renn, która przytyła 30 parę kilo i tym samym dobiła do skandalicznego rozmiaru 40 :) Odpowiedz Link Zgłoś
kbjsht Re: modelki 11.06.12, 22:44 ale że ogólnie rozmiar 40 jest skandaliczny, czy ona się tego dopuściła i u niej było to skandaliczne? :D Odpowiedz Link Zgłoś
my_favourite_axe Re: modelki 11.06.12, 22:47 kbjsht napisała: > ale że ogólnie rozmiar 40 jest skandaliczny, czy ona się tego dopuściła i u nie > j było to skandaliczne? :D jest skandaliczny ironicznie :) mnie tylko zdziwiło skąd ona startowała że dzieliło ją 35 kilo od rozmiaru 40.. Odpowiedz Link Zgłoś
kbjsht Re: modelki 11.06.12, 22:49 aa.. może ubierała się w 5-10-15 albo reKids :D Odpowiedz Link Zgłoś
kbjsht Re: modelki 11.06.12, 22:25 dokładnie :) 14- odpowiednik 44, 6- 34, a 12 to 'nasze' 40 jest :) Odpowiedz Link Zgłoś
king.james Re: modelki 11.06.12, 22:34 Myślę, że wśród nich jest tak naprawdę przekrój społeczeństwa, a więc zarówno te głupie, jak i z ponad przeciętną inteligencją. Odpowiedz Link Zgłoś
mariko8 Re: modelki 11.06.12, 23:13 Mogą być głupie, bo dla projektantka taka modelka jest tylko wieszakiem i nie ważna jest jej inteligencja ale wygląd, Natomiast jeśli dziewczyna szybko się uczy i wie jak ma zachować w tym środowisku, czyli koło kogo zakręcić, to robi karierę, tu ważniejszy jest spryt niż inteligencja. Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 nie ma 12.06.12, 00:08 wiekszosc wzietych moedelek to niegłupie dziewczyny, z pomysłem na siebie po zakonczeniu kariery, znające jezyki itd. Tylko młode panienki "z łpanki" na jakiejs lokalne pokazy zachłuystują sie nie kzebniue tym, ze pochodziły i sądzą,z e są już Bóg wie kim. Te, które coś zanczą w barnzy i w niej sa wiedza, ze modeling to ciezka praca. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright te dwie australijskie to sa calkiem dobre 12.06.12, 02:09 w robieni interesow (Elle i Jen), o Mirandzie malo wiem, bo mi sie nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
eaudecologne Re: modelki 13.06.12, 17:10 Mnie się wydaje, że to intelektualne przeciętniary i pewnie więcej wśród nich głupich niż mądrych, jak w ogóle wśród ludzi. Do tego zawodu jest potrzebny spryt i rozsądek (na przykład coby się nie zagłodzić i nie zaćpać na śmierć), a to nie to samo co mądrość i inteligencja. Odpowiedz Link Zgłoś
eaudecologne Re: modelki 13.06.12, 17:23 Jak się nie wydaje na jedzenie, to się ma więcej.:) Odpowiedz Link Zgłoś
i.am.girl Re: modelki 13.06.12, 18:04 Po przeczytaniu pierwszych kilku wypowiedzi tego wątku, zmieniam zdanie że to nie stereotyp jednak :) Myślałam że umrę :) Tekst linka Odpowiedz Link Zgłoś
alivetreasury53 modelki są fajne ! 15.06.12, 01:27 sa fajne i nie ma co dyskutowac malkontenci Odpowiedz Link Zgłoś
levelcorps1 ech... 15.06.12, 01:28 taaa, te z wybiegów to się nadają na żeberka w piwie Odpowiedz Link Zgłoś
alivetreasury53 lubię modelki ! 15.06.12, 02:17 nie ma co, one są naprawdę boskie... Odpowiedz Link Zgłoś
wez_sie jesli chodzi o modelki, to... 15.06.12, 08:59 dupeczka ronaldo pierszo ligowa jezd Odpowiedz Link Zgłoś
a_nonima Re: modelki 15.06.12, 09:12 Dupeczka Ronaldo cudna ;) A wracając do tych grubasek w rozm 38 i 40 ;) wg mnie są apetyczne, kobiece i nierzadko bardzo sexy. Cellulit i inne mankamenty mają nawet te najchudsze laski. Ja czasami kupuję ubrania w zarze kids dla córki i dla siebie, chuda jestem, a cellulit mam. Cóż tak właśnie wyglądamy. Odpowiedz Link Zgłoś
graiyetea Re: modelki 20.06.12, 09:16 Każdy człowiek jest inny, a modelka też człowiek;). Tak jak wśród nauczycieli czy wykładowców zdarzają się fuksiarze i idioci, tak wśród modelek zdarzają się intelektualistki. Nie generalizujmy. amen. Odpowiedz Link Zgłoś