Dodaj do ulubionych

kobietki, róbcie kolposkopię raz do roku-ratuje ży

11.06.13, 22:15
ratuje życie i zdrowie. Każda babeczka powinna zrobić ją, wraz z cytologią raz w roku. W ten sposób uniknąć można wiele stresu spowodowanego zmianami, których cytologia, obarczona 20-procentowym błędem może nie wykazać. To bardzo ważne dla każdej kobiety, aby rozpocząć leczenie drobnych zmian, z których może rozwinąć się nowotwór.
Moja koleżanka miała cyto II, po 6 miesiącach wylądowała na onkologii z rakiem, miała już dużą dysplazję. Jakie było zdziwienie i dramat. Badajcie się.
Obserwuj wątek
    • berta-death Re: kobietki, róbcie kolposkopię raz do roku-ratu 11.06.13, 22:36
      A co ci da nawet comiesięczne badanie się, skoro prawdopodobieństwo, że badanie zostanie przeprowadzone prawidłowo i da właściwe wyniki, które zostaną prawidłowo zinterpretowane jest zbyt małe, żeby je brać pod uwagę? A potem sobie w błogiej nieświadomości żyjesz i dziwisz się jak to możliwe, że mając prawidłowe wyniki rok później jesteś martwa, bo stopień zaawansowania choroby był zbyt duży jak na możliwości współczesnego leczenia.
      • kawoosia Re: kobietki, róbcie kolposkopię raz do roku-ratu 12.06.13, 12:59
        berta-death napisała:

> A co ci da nawet comiesięczne badanie się, skoro prawdopodobieństwo, że badanie
        > zostanie przeprowadzone prawidłowo i da właściwe wyniki, które zostaną prawidł
        > owo zinterpretowane jest zbyt małe, żeby je brać pod uwagę?
        wybacz, ale dla mnie to, co napisałaś nie jest logiczne. Jeśli kolposkopia wykazuje drobne zmiany to je leczysz, czy czekasz aż rozwinie się rak?
        A potem sobie w bło
        > giej nieświadomości żyjesz i dziwisz się jak to możliwe, że mając prawidłowe wy
        > niki rok później jesteś martwa, bo stopień zaawansowania choroby był zbyt duży
        > jak na możliwości współczesnego leczenia.
        Dlatego mówię że cytologia to pic na wodę, wraz z nią robi się kolposkopię i według opisu postępuje się zgodnie z zaleceniami.
        • berta-death Re: kobietki, róbcie kolposkopię raz do roku-ratu 12.06.13, 13:45
          Pod warunkiem, że lekarz potrafi to badanie prawidłowo przeprowadzić i zinterpretować. A to się rzadko zdarza. Przecież oni to się głównie przepisywaniem tabletek antykoncepcyjnych zajmują, a i tylko tych, których przepisywanie zarekomenduje im przedstawiciel handlowy. Może jeszcze drobną infekcję rekomendowanymi lekami wyleczą, albo zdrową niepowikłaną ciążę poprowadzą. Jak jest coś poważniejszego, to może kilku specjalistów na całą polskę jest, którzy jako tako jeszcze sobie z czymś poważniejszym poradzą, ale to i też każdy ma swoją wąską podspecjalizację, więc trzeba wiedzieć do kogo się udać.
          • kawoosia Re: kobietki, róbcie kolposkopię raz do roku-ratu 12.06.13, 22:43
            zgadza się, ale każdy lekarz może dać ci skierowanie na kolposkopię tam, gdzie zrobią to dobrze. Poza tym jeśli masz wątpliwości co do "swojego" lekarza, zawsze mozna przeszukać net, to nietrudne. Tak znalazłam swojego lekarza i wiem, że specjaliści istnieją i czuję się zaopiekowana.
            • berta-death Re: kobietki, róbcie kolposkopię raz do roku-ratu 15.06.13, 15:08
              Jeszcze musi wiedzieć gdzie robią to dobrze. A jak sam to robi, to myślisz, że odeśle płacącego klienta do konkurencji i tym samym przyzna się przed samym sobą i całym światem, że jest zwykłym niedouczonym konowałem, w przeciwieństwie do jego lepiej wykwalifikowanego kolegi? Ja bym nie bardzo liczyła na uczciwość w tej sprawie, zwłaszcza, że za błędnie przeprowadzone badanie i błędną diagnozę nikt mu nawet ustnej nagany nie da. Co najwyżej jakiś negatyw pojawi się w serwisie typy znany lekarz, co raczej nie wywiera na nikim wielkiego wrażenia.
      • molly_wither histeria 15.06.13, 18:15
        trzeba miec jednego partnera i to sprawdzonego.
        poza tym, wg nfz 1 cyto przysluguje raz na 3 lata. wiec o czym mowimy?
        kolezanka miala pecha i tyle w temacie.
      • system.tzw.edukacji Re: kobietki, róbcie kolposkopię raz do roku-ratu 22.12.13, 11:40
        > dziwisz się jak to możliwe, że mając prawidłowe wyniki rok później jesteś martwa

https://i.imgur.com/lPF3O.gif
    • mila2712 Re: kobietki, róbcie kolposkopię raz do roku-ratu 11.06.13, 22:40
      tak ale....
      mioja koleżanka jest po tym badaniu, zanim dostała skierowanie to wypróbowano na niej wszystkie mozliwe leki - przecież to kosztuje ( zdanie lekarza)
      a poza tym u mnie w poradni K ( czyli na skierowanie ) cytologia przysługuje raz na 3 lata - o ironio
      pozostaje leczyć się i badać prywatnie - co też czynię
      • rhysmeyers22 Re: kobietki, róbcie kolposkopię raz do roku-ratu 12.06.13, 00:49
        no sorry ale dziwne -po pierwsze przy 1 czy 2 grupie cytologii kto cie na kolposkopie skieruje nawet prywatnie ,po drugie cytologia jest podstawowym badaniem przesiewowym w kierunku raka szyjkimacicy , a takie przypadki ze 2 grupa i zaawansowany rak biora sie np z nieprawidlowego pobrania materialu np nie ze wszystkich miejsc i wtedy masz prawidlowa grupe a na szyjce zmiany nowotworowe np.
        prawidlowo pobrana cytologia jest wiarygodna zwlaszcza ze teraz jest nie tylko papanicolau ale rowniez wg bethesda opis.
        ja robie raz do roku ,mam 1 grupe a mimo to nie czekam 3 lat
        • kawoosia Re: kobietki, róbcie kolposkopię raz do roku-ratu 12.06.13, 12:56
          rhysmeyers22 napisała:

> no sorry ale dziwne -po pierwsze przy 1 czy 2 grupie cytologii kto cie na kolpo
          > skopie skieruje nawet prywatnie ,

ja miałam przy II grupie skierowanie na kolposkopię. Co też już uczyniłam.

po drugie cytologia jest podstawowym badani
          > em przesiewowym w kierunku raka szyjkimacicy , a takie przypadki ze 2 grupa i z
          > aawansowany rak biora sie np z nieprawidlowego pobrania materialu np nie ze wsz
          > ystkich miejsc i wtedy masz prawidlowa grupe a na szyjce zmiany nowotworowe np
          > .
          Dlatego też, tylko kolposkopia da pewność jak jest na pewno, wykryje wszelkie zmiany i w szyjce i w pochwie.

> prawidlowo pobrana cytologia jest wiarygodna zwlaszcza ze teraz jest nie tylko
          > papanicolau ale rowniez wg bethesda opis.
          > ja robie raz do roku ,mam 1 grupe a mimo to nie czekam 3 lat

I grupa to bzdura, zdarza się niezwykle rzadko, u osoby współżyjącej norma to "dobra" dwójka - wiem, bo lekarz sam mi to powiedział, jest doskonałym specjalistą i wykonuje rutynowo kolposkopię. Często trafiają się partacze, którzy nie potrafią prawidłowo przebada próbki- i masz I lub II, a w rzeczywistości możesz mieć już zmiany. Miarodajna cytologia to tylko LBC, ale i tu nie zastąpi ona kolposkopii.
          • rhysmeyers22 Re: kobietki, róbcie kolposkopię raz do roku-ratu 12.06.13, 16:29
            co 1 grupa to bzdura ,sory ty masz specjalizacje z ginekologii czy jak bo pieprzysz jak potluczona .mam 1 grupe wg papanicolau i prawidlowy rozmaz wg bethesda ,wez sie opanuj z ta kolposkopia ,moze masz nawiedzonego lekarza ale przy 2 grupie ktora oznacza drobny stan zapalny nie kieruje sie rutynowo na zadne tego typu badania.
            ja p..le co za znawcy .
            • kawoosia Re: kobietki, róbcie kolposkopię raz do roku-ratu 12.06.13, 23:01
              rhysmeyers22 napisała:

> co 1 grupa to bzdura ,sory ty masz specjalizacje z ginekologii

a co, każdy kto wykracza poza twoje ramy pojmowania to od razu specjalista? szczerze wspołczuję. Wystarczy uczynić niewielki wysiłek umysłowy i poczytać, gorzej może być z przyswojeniem ale może spróbuj wyborcza.pl/1,76842,8338653,Co_czwarta_cytologia_do_niczego.html
              www.kolposkopia.com/index.php/____Skojarzone_badanie_kolposkopowo-cytologiczne/
              czy jak bo piep
              > rzysz jak potluczona .

Co, ktos napisał coś co ci sie nie spodobało więc tupiesz nóżkami??
              dziecinada.

mam 1 grupe wg papanicolau i prawidlowy rozmaz wg bethesd
              > a ,wez sie opanuj z ta kolposkopia ,moze masz nawiedzonego lekarza ale przy 2 g
              > rupie ktora oznacza drobny stan zapalny nie kieruje sie rutynowo na zadne tego
              > typu badania.

poczytaj, dowiedz się czegokolwiek i wtedy pogadamy

> ja p..le co za znawcy .

co za ignorancja.
              • rhysmeyers22 Re: kobietki, róbcie kolposkopię raz do roku-ratu 13.06.13, 00:26
                kobiecino przyjmij do wiadomosci ze ja wspolzyje jestem po porodzie i mam 1 grupe.jasne?wiec pzrestan bredzic.
                po drugie gdzie napisalas ze cytologia byla zle opisana i pobrana?nigdzie nie widze .napisalas tylko ze kolezanka miala 2 grupe i raka wiec cytologia do doopy i trzeba kolposkopie robic.przestan sie teraz wycofywac.
                wskazaniem do kolposkopii sa nieprawidlowosci w badaniu cytologicznym .tylko i wylacznie.
                nie chce mi sie juz twoich bredni nawet sluchac,ogarnij sie.
                • kawoosia Re: kobietki, róbcie kolposkopię raz do roku-ratu 13.06.13, 12:51
                  Skoro dysponujesz tak porażającą wiedzą w tym temacie i już wszystko najlepiej wiesz to doskonale dla ciebie. Konwersację z tobą uważam za zakończoną.
                  • rhysmeyers22 Re: kobietki, róbcie kolposkopię raz do roku-ratu 13.06.13, 13:06
                    no w przeciwienstwie do ciebie ja sie tu nie objawiam jako spec w zakresie ginekologii i poloznictwa moze jeszcze,ja mowie to co dla mnie,jako pacjenta swiadomego jest wiedza elementarna.
                    pa pa :)
                    • berta-death Re: kobietki, róbcie kolposkopię raz do roku-ratu 15.06.13, 15:03
                      Może poczytaj zalinkowane artykuły, zamiast powtarzać bezmyślnie i agresywnie brukowcowe doniesienia na temat przesiewowych badań. W praktyce nie wygląda to wcale tak różowo i nie jest taką oczywistą oczywistością, jak w teorii. To, że cytologia nic nie wykazała, wcale nie oznacza, że nie ma żadnych zmian nowotworowych. I naprawdę można sobie żyć długie lata w błogiej nieświadomości.
          • croyance Re: kobietki, róbcie kolposkopię raz do roku-ratu 15.06.13, 13:12
            Ja jestem mezatka grubo po trzydziestce i caly czas mam grupe I - a badalam sie na roznych sprzetach w conajmniej trzech krajach.
    • jeriomina Re: kobietki, róbcie kolposkopię raz do roku-ratu 12.06.13, 12:22
      Bez przesady z tą kolposkopią, na takie badanie kieruje lekarz. Nawet jak się prywatnie robi testy przesiewowe to zawsze chcą skierowania, zlecenia od lekarza. Nie ma tak, że sobie człowiek chodzi i wkłada końcówki badające w różne miejsca bez przyczyny. To nie jest bezinwazyjne badanie.
      IMHO trzeba zrobić dokładny wywiad i cytologię wykonywać w sprawdzonym laboratorium. Naprawdę wystarczy jedna na rok, bez paniki. Oczywiście nie ma co nawet mówić o państwowym ginekologu :P
      Aha, rak szyjki macicy rozwija się powoli.
      • berta-death Re: kobietki, róbcie kolposkopię raz do roku-ratu 12.06.13, 12:31
        Zależy na kogo się trafi. Akurat kolposkopia jest bezinwazyjna i równie tania jak podstawowe badanie. Problem w tym, że mało kto umie ją wykonać prawidłowo.
        www.kolposkopia.com/index.php/Dowiedz_sie_wiecej/393/
      • kawoosia Re: kobietki, róbcie kolposkopię raz do roku-ratu 12.06.13, 13:04
        jeriomina napisała:

> Bez przesady z tą kolposkopią, na takie badanie kieruje lekarz. Nawet jak się p
        > rywatnie robi testy przesiewowe to zawsze chcą skierowania, zlecenia od lekarza
        > . Nie ma tak, że sobie człowiek chodzi i wkłada końcówki badające w różne miejs
        > ca bez przyczyny.
        pierwsze słyszę żeby do badania podchodzi w tak kompletnie infantylny sposób... bez komentarza.
        To nie jest bezinwazyjne badanie.

Nie boli i nie czyni żadnych szkód, a ratuje zdrowie i życie.

> IMHO trzeba zrobić dokładny wywiad i cytologię wykonywać w sprawdzonym laborato
        > rium. Naprawdę wystarczy jedna na rok, bez paniki. Oczywiście nie ma co nawet m
        > ówić o państwowym ginekologu :P
        > Aha, rak szyjki macicy rozwija się powoli.
        OK, zgadza się ale lepiej leczyć drobne zmiany czy iść w najlepszym przypadku na konizację szyjki, bo okazuje się że dysplazja już zaawansowana, a przecież była II grupa w cytologii.....??
        • jeriomina Re: kobietki, róbcie kolposkopię raz do roku-ratu 12.06.13, 13:09
          > OK, zgadza się ale lepiej leczyć drobne zmiany czy iść w najlepszym przypadku n
          > a konizację szyjki, bo okazuje się że dysplazja już zaawansowana, a przecież by
          > ła II grupa w cytologii.....??

Sorry ale ja w tę bajkę nie wierzę. Znam multum odwrotnych przypadków - III grupa cytologii tylko z powodu infekcji (grzybiczej, bakteryjnej). Robienie drogich testów w kierunku HPV, które niczego nie wykazały. Jeśli komuś wychodzi przypadek pt. II gr cytologii a potem ma zaawansowaną dysplazję, to nie znaczy, że sama idea cytologii winna, tylko że źle badanie wykonane było i kiepskie laboratorium albo ktoś podmienił wyniki. Nie ma takiej opcji, żeby cytologia nie wykazała zmian na szyjce, jeśli one tam są.
          Jak to się w ogóle stało, że koleżankę skierowano na kolposkopię? Tak bez powodu? Czy lekarz coś podejrzewał?
          • rhysmeyers22 Re: kobietki, róbcie kolposkopię raz do roku-ratu 12.06.13, 16:31
            dla mnie to tez brednie-2 grupa i rak ,jaaaasne ,to wez sie zapytaj gdzie robila ta cytologie ,moze u laryngologa ,bo zazwyczaj wynik cytologi przy prawidlowo pobranym materiale jest dla kazdego ginekologa wiarygodny.
            • kawoosia Re: kobietki, róbcie kolposkopię raz do roku-ratu 12.06.13, 23:12
              Gdybyś zrozumiala co się pisze wywnioskowałabyś, że spartolono tę cytologię, źle opisano i źle zakwalifikowano. A ty dalej tup nóżkami i rzucaj się jak leszcz w kałuży, tylko może spróbuj gdzieś indziej, może na forum modowym?
              • rhysmeyers22 Re: kobietki, róbcie kolposkopię raz do roku-ratu 13.06.13, 00:21
                przenies sie na forum bravo ,wez tworz watki o evie longorii lub podobne intelektualne szamba i nie siej zametu w sprawach powaznych ,bredzisz jakby cytologia byla badaniem niepotrzebnym.
                leszcz w kaluzy rotfl,kto cie rzezbil kobieto
                • kawoosia Re: kobietki, róbcie kolposkopię raz do roku-ratu 13.06.13, 12:54
                  twoja ignorancja jest przytłaczająca, a kultura osobista to D.N.O.
                  • rhysmeyers22 Re: kobietki, róbcie kolposkopię raz do roku-ratu 13.06.13, 13:12
                    sluchaj nie widzisz ze sie blaznisz?ignorantka kompletna jestes ty,zaden argument do ciebie nie dociera ,klepiesz jak nakrecona z ta kolposkopia a kim ty jestes przepraszam ?krajowym konsultantem ds ginekologii?
                    w kolko nadajesz o tej kolezance i na jej przykladzie dyskredytujesz idee cytologii sama w sobie ,no przeciez nie do wiary ze dorosla kobieta moze byc tak ograniczona.
                    wez idz i powiedz lekarzowi ze prawidlowo pobrana cytologia gr 1 czy 2 wymaga kolposkopii to cie odesle do psychologa z hipochondria .
                    • kawoosia Re: kobietki, róbcie kolposkopię raz do roku-ratu 13.06.13, 13:15
                      zauważyłam, że masz jakiś problem z agresją, wiele twoich postów, nie tylko w tym wątku to rzucanie się i obrażanie rozmówcy. Wiesz jak się określa takie osoby? Troll.
          • kawoosia Re: kobietki, róbcie kolposkopię raz do roku-ratu 12.06.13, 23:08
            Według mnie sama cytologia nie powie w jakim stanie tak na prawdę jest szyjka. Zwłaszcza biorąc pod uwagę partactwo wykonujących badanie i ryzyko błędu. Z tego powodu moja koleżanka wylądowała na onkologii, bo miała II gr, i powiedziano jej że wszystko jest OK, a nie bylo. Dopiero w przypadku cytologii w polączeniu z kolposkopią ma się 100% pewności.
            • jeriomina Re: kobietki, róbcie kolposkopię raz do roku-ratu 13.06.13, 06:32
              Przyznaj uczciwie, że spartolono TĘ akurat konkretną cytologię, że akurat TWOJA koleżanka miała pecha (zamiana wyników z inną osobą przez bałaganiarstwo laborantów też wchodzi w grę) a nie strasz kogo popadnie, że kolposkopia jest obowiązkowa, bo inaczej umrzemy. Prawidłowo wykonana i opisana cytologia JEST badaniem miarodajnym.
              • rhysmeyers22 Re: kobietki, róbcie kolposkopię raz do roku-ratu 13.06.13, 13:01
                do-kla-dnie.
              • kawoosia Re: kobietki, róbcie kolposkopię raz do roku-ratu 13.06.13, 13:04
                takich wypadków jak ten nie brakuje, wystarczy poczytać na innym forum. Chyba każda z nas powinna zatroszczyć się o siebie jak najlepiej, stąd mój wątek, chyba warto o tym powiedzieć.
    • rach.ell Re: kobietki, róbcie kolposkopię raz do roku-ratu 12.06.13, 13:35
      a kto ma za te wszystkie bezzasadnie zlecone badania zaplacic? podatnik? prosze nie pie...przyc, lekarze probuja wyszarpac ostatnie pieniadze z budzetu pod pozorem ratowania zycia, tylko jesli trzeba faktycznie udzielic pierwszej pomocy to zdychaj pacjencie na ulicy:)))
      • kawoosia Re: kobietki, róbcie kolposkopię raz do roku-ratu 12.06.13, 23:15
        jakie bezzasadne? toż to powinno być badanie rutynowe i podstawowe. Jeśli jestem zatrudniona na umowę o pracę i odprowadza się za mnie składki i dodatkowo mam firmę, jestem podwójnie w ZUSie skasowana to przepraszam, to ich psi obowiązek żeby mi umożliwić to badanie.
    • loginoftheyear ale ale 12.06.13, 18:14
      z danych mozliwych do znalezienia na temat skutecznosci samej kolposkopii jako ogladania a cytologii wynika, ze skutecznosc jest ta sama, dopiero laczona metod jest bliska 100%
      a z twojego postu wynika, ze wymaz mozna sobie zlekcewazyc. nie mieszaj ludziom w glowach, ajk juz do czegos pozytecznogo nawolujesz.
      przeciez wymaz pobiera sie z szyjki, na zeusa!
      • kawoosia Re: ale ale 12.06.13, 23:17
        przesz piszę od początku że cytologia PLUS kolposopia to 100% pewności. Ech....
        • aka667 Re: ale ale 12.06.13, 23:27
          nigdy nie ma 100%
          • kawoosia Re: ale ale 12.06.13, 23:28
            to znaczy????????
            Sprecyzuj, proszę.
            • aka667 Re: ale ale 12.06.13, 23:29
              kawoosia napisała:

> to znaczy????????
              > Sprecyzuj, proszę.

żadne badanie nie daje 100% pewności wykrycia choroby
              • kawoosia Re: ale ale 12.06.13, 23:32
                ale szanse są duże, a nawet bardzo, zwłaszcza jak połączysz te dwa badania. Zresztą u dobrego specjalisty nie ma szans żeby zmiany nie zostały wykryte i żeby rozwinął sie z nich później rak inwazyjny
                • fuzja.jadrowa Re: ale ale 13.06.13, 10:59
                  > Zre
                  > sztą u dobrego specjalisty nie ma szans żeby zmiany nie zostały wykryte i żeby
                  > rozwinął sie z nich później rak inwazyjny

Wyobraz sobie, ze nawet polaczenie tych dwoch metod i najlepsi specjalisci pod sloncem, nie sa w stanie wykryc wszystkiego. Doczytaj, pozniej pisz.
                  • kawoosia Re: ale ale 13.06.13, 13:06
                    to podaj link, to doczytam.
        • loginoftheyear Re: ale ale 12.06.13, 23:27
          ale zgrabnie przemilczalas info, ze kolposkopia solo jest obarczona minimalnie tylko mniejszym bledem niz cytologia, 2% zdaje sie. zabrzmialo, jakby cytologia byla psu na bude.
          • kawoosia Re: ale ale 12.06.13, 23:29
            Absolutnie nie. Cytologia musi być, a za nią idzie kolposkopia, raz w roku i będziemy zdrowe.
    • kadfael Re: kobietki, róbcie kolposkopię raz do roku-ratu 13.06.13, 10:58
      No zaraz, zaraz. A dlaczego akurat badanie w kierunku tego raka? A może jeszcze kolonoskopię, gastroskopię i kilka innych badań... Rak płuc jest ostatnio na pierwszym miejscu - więc może jeszcze bronchoskopię...

Nie dajmy się zwariować! Twój post trochę trąci hipochondrią. Owszem dbajmy o zdrowie, róbmy badania profilaktyczne, ale z umiarem...
      • kawoosia Re: kobietki, róbcie kolposkopię raz do roku-ratu 13.06.13, 13:13
        Mówiłyśmy o badaniu cytologicznym, oraz kolposkopii- to jest temat rozmowy, może ktoś założy wątek o profilaktyce innych rodzajów nowotworów. Mało teraz ludzi na nie umiera? Może jak każdy przebadałby się raz na rok to odsetek śmierci w wyniku raka by znacznie spadł - a tak każdy się dziwi, że jest za późno.
    • mila2712 apel 14.06.13, 17:16
      dziewczyny dbajcie o zdrowie
      byłam dzisiaj na badaniach w szpitalu ( na szczęscie wyniki są dobre ) rozmawiałam z lekarzami - nadal mnóstwo osób nie chce się badać, przychodzi za późno ( nowotwór jest już bardzo zaawansowany). Nie wierzcie w to, że wystarczy badanie piersi przez ginekologa. Koniecznie usg lub mammografia.
      Zabójca kobiet w Polsce - rak piersi !
      • kawoosia Re: apel 15.06.13, 09:54
        I rak szyjki macicy- 3 zabójca, ale jak widac wpisy, do niektorych kobiet ciężko przemowic, bo wiedza wszystko najlepiej i w ogóle po co ta cala dyskusja. Jak mowie, ze cytologia nie wystarcza to jest oburzenie, a mam przyklady z najblizszego otoczenia ze nie wystarcza, za to w polaczeniu z kolposkopią RAZ DO ROKU daje pewnosc czy nie ma zmian a jesli sa to w jakim stopniu. Nie nalezy się bać, badanie jest bezbolesne i nieinwazyjne.
        • mila2712 Re: apel 15.06.13, 10:04
          tak smutne...
          u mnie w pracy są głuche i ślepe na to co mówię......
          ostatni tekst jednej z koleżanek " po co mam się badać? ja na pewno nic nie mam, badam sobie sama piersi co miesiąc"
          Przede mną była kobieta, rak zaawansowany lekarz pyta na co pani czekała? ona na to myślałam, że te guz sam zejdzie......cholera nie wierzę!!!!!
          Myslę, że wiele forumek zmieniłoby zdanie gdyby tak lekarz coś znalazł, czekały na wynik biopsji, lub innego badania......wtedy dosłownie biegałyby na badania
          • rhysmeyers22 Re: apel 15.06.13, 12:24
            ojp .naprawde szok.stare baby a takie ograniczone.
            wpadlas tu z krzykiem na forum ze kolposkopia jest badaniem ktore powinna wykonywac kazda kobieta razem z cytologia,niezaleznie od grupy jaka ma ,bo cytologia to samo zuo ,bo twoja kolezanka miala 2 grupe i raka ,bo to bo sro ,wypisujesz brednie ,twierdzisz ze 1 grupa w cytologii to bzdura ,stek bredni.
            pominelas jakos fakt ze ta kolezanka miala spartolona jak to ujelas cytologie a mimo to dalej nadajesz to samo.
            ja wiem ze to i tak nie dotrze ale jeszcze raz-prawidlowo PRAWIDLOWO pobrana cytologia jest badaniem wiarygodnym i przy grupie 1 i 2 nie wymaga dodatkowej diagnostyki w postaci kolposkopii.
            proponuje nie robic rtg pluc tylko od razu bronchoskopie ,zamiast usg brzucha laparoskopie ect.
            idz podziel sie tymi rewelacjami z lekarzem ,psychiatryk masz gwarantowany.
            jesoo a jakim trzeba byc debilem zeby pisac jak lekarz cos znajdzie-ktos tu namawia zeby sie wogole nie badac?zeby olewac zdrowie?ktos mowi o idiotach ktorzy sie w ogole nie badaja a potem przychodza z zaawansowanym rakiem?
            nie wierze ze mozna byc takim glupim i nie rozumiec.
            nie,dyskusja jest o rozhisteryzowanej babie ktora myli pojecia robi szum i straszy ludzi a brak jej elementarnej wiedzy.
            a tak btw to w niektorych przypadkach rak pojawia sie i rozwija tak blyskawicznie ze mozesz sie badac co miesiac i tak ci to nic nie da.
            • mila2712 Re: apel 15.06.13, 12:29
              brak Ci kultury osobistej
              i umiejętności czytania ze zrozumieniem
              ponadto mylisz osoby i ich wypowiedzi
              koniec tematu
            • berta-death Re: apel 15.06.13, 13:42
              Cały problem sprowadza się do pojęcia "prawidłowo wykonana". Rak szyjki macicy rozwija się kilkanaście do nawet kilkudziesięciu lat i przez cały ten czas pozostaje na etapie, w którym jest w stu procentach uleczalny mało inwazyjnymi metodami. Wystarczy podczas jednej wizyty w gabinecie usunąć miejscowe zmiany, żeby doprowadzić do całkowitego wyleczenia, bez żadnych nawrotów choroby. A jak tak, to logiczne jest, że wystarczy raz na 10-15lat zafundować sobie prawidłowo wykonaną cytologię, żeby mieć pewność, że nawet jak się zachoruje, to choroba się nie rozwinie do zagrażającej życiu postaci. Natomiast cała zabawa polega na tym, że zazwyczaj cytologia wykonywana jest nieprawidłowo i stąd ta nagonka na wykonywanie tego badania co roku. Wychodzi się z założenia, że na te 15badań co najmniej jedno powinno zostać wykonane na tyle prawidłowo, że w końcu zmiana wyjdzie. Z kolposkopią jest jeszcze gorzej, bo tutaj to już w ogóle nie ma specjalistów, którzy by umieli przeprowadzić i zinterpretować to badanie dobrze.
              I ta cała śmiertelność w wyniku raka szyjki macicy jest wynikiem źle przeprowadzanych badań. Cała masa kobiet mimo regularnego badania się, o chorobie dowiaduje się dopiero, gdy osiąga ona zaawansowane stadium, bo wcześniej żadne badanie tego nie wykryło. Nikt nie ponosi za to żadnej odpowiedzialności, uważane jest to za normę, że można się pomylić albo źle kogoś zdiagnozować.

Podobnie jest z rakiem piersi. Mammografia czy USG, owszem wykryją zmiany we wczesnym stadium, ale tylko wtedy kiedy sprzęt jest wysokiej jakości, technik dobrze wszystkie parametry poustawiał, radiolog prawidłowo przeprowadził badanie a potem dobrze zostało ono odczytane i zinterpretowane. A zaistnienie tych wszystkich czynników na raz jest zbyt mało prawdopodobne, żeby je wziąć pod uwagę. W związku z tym najczęściej zmiany wykrywane są dopiero na etapie, kiedy pod palcami są wyczuwalne a mammografia jedynie potwierdza to.
              • six_a Re: apel 15.06.13, 14:51
                muszę cię, berta, zmartwić, sprzęt medyczny to nie są zabawki i jak parametry będą "źle wprowadzone" to badania nie będzie można wykonać. interpretacją wyników też zajmują się przeważnie maszyny - patrz analizatory krwi. więc przestań, łaskawie, chrzanić głupoty.

ciekawiłoby mnie jeszcze, skąd masz wiadomości o tym, że nie ma w tym kraju specjalistów, ale odkąd wiem, że złapałaś fuchę jako krajowy konsultant ginekologii, mogę sobie to pytanie darować.
                • berta-death Re: apel 15.06.13, 14:58
                  Nawet nie zamierzam ci niczego tłumaczyć, bo i tak nie zrozumiesz. ;)
                  • six_a Re: apel 15.06.13, 15:20
                    >nie zamierzam ci niczego tłumaczyć
                    a prosiłam, żebyś? chyba nie.
                    • rhysmeyers22 Re: apel 15.06.13, 15:29
                      omg .no to rewolucja totalna.zaistnienie czynnikow typu-dobrze wykonana cytologia dobry sprzet i radiolog to w polsce na tyle rzadkosc ze wykrywa sie dopiero zmiany w stadium inwazyjnym ,5 grupa itp.
                      jakboga kocham wydrukuje to i pokaze swojemu ginowi ,facet jest profesorem ale jak widze musi sie sporo doksztalcic.forum kobieta rules buhahaha.
                      • rhysmeyers22 do berta n/t 15.06.13, 15:30
                      • berta-death Re: apel 15.06.13, 15:37
                        To albo totalne naciąganie klienta albo duże ryzyko błędu w badaniach, bo nie ma innego uzasadnienia do zalecania cytologii częściej niż raz na 10-15lat. Do tego większość kobiet ma cytologię robioną raz na te 10-15lat bo raz na ruski rok to prawie każda trafia do lekarza. A jak tak, to powinno to w zupełności wystarczyć, żeby zaawansowana postać raka szyjki macicy zniknęła z powierzchni ziemi, a tak się nie dzieje.
                        • rhysmeyers22 Re: apel 15.06.13, 15:53
                          wtf?cytologia raz na 10 15 lat?jak zyje nie slyszalam czegos takiego.na nfz jest co 3 lata jesli dwie ostatnie byly prawidlowe ,prywatnie robie raz na rok.
                          skad ty wzielas te 15 lat omg?
                          i jaka wiekszosc kobiet trafia do gina raz na 15 lat?rozmawiamy o kazachstanie czy polsce?
                          nie ,no serio ,jestem w szoku.
                          • berta-death Re: apel 15.06.13, 16:05
                            Rak szyjki macicy rozwija się kilkanaście do nawet kilkudziesięciu lat i w tym czasie jest w 100% wyleczalny. Tak jak pisałam w którymś z poprzednich postów. Jakie zatem wg ciebie jest uzasadnienie do robienia cytologii raz do roku, czy nawet raz na 3lata, skoro żeby zachować pełnię zdrowia wystarczyłoby badać się raz na 10-15lat?
                            • six_a Re: apel 15.06.13, 16:16
                              jasne, niech się badają co 150 lat.

"Statystyki potwierdzają, że najwyższa zachorowalność mieści się w granicach pomiędzy 35 a 59 rokiem życia."
                              "Umieralność z powodu tej choroby w Polsce znacznie (ponad 200%) przewyższa średnią w krajach dawnej Unii Europejskiej."

www.bezpiecznacytologia.pl/cytologia/rakszyjkimacicy.php
                            • rhysmeyers22 Re: apel 15.06.13, 16:45
                              uzasadnieniem jest zalecenie polskiego towarzystwa ginekologicznego -rozpoczynasz w 18 roku zycia lub po rozpoczeciu wspolzycia ,co roku z wyjatkiem jesli 2 lub 3 poprzednie byly prawidlowe i nie jestes w grupie ryzyka to co 3 lata.
                              pozatym obecnie jesli wymaz nie nadaje sie do oceny jest to zaznaczane-ocena wg bethesdy-rozmaz diagnostyczny z szyjki macicy ,nie z pochwy np.jesli nie nadaje sie do badania lekarz to zaznacza.
                              i ocenia specjalista onkolog-radioterapeuta .
                              rany boskie gdzie wy robicie te cytologie ze takie rzeczy opowiadacie.
                              ponadto w formie utajonej rozwija sie od 3 do 10 lat juz nie przesadzaj z tymi 15.i w tym czasie pojawiaja sie tezobjawy ktore normalna kobiete powinny zaniepokoic-krwiste uplawy,krwawienia miedzy miesiaczkami ,bole brzucha itp.
              • neojeriomina Re: apel 22.12.13, 11:32
                Berta, nie można tak ludzi straszyć. W przypadku cytologii, jeśli coś zostalo źle pobrane, to widnieje np. opis, że "rozmaz nie nadaje się do oceny", albo że nie zawiera komórek endocervix - powinno się ją wtedy reklamować i wykonać w kolejnym cyklu jeszcze raz. Tylko, że pacjentki o tym nie wiedzą. Mnie moja lekarka zwróciła uwagę na badanie, w którym powinien być zanalizowany materiał z 3 miejsc, a był z dwóch.
                Żeby mieć miarodajne wyniki, lub miarodajną decyzję w sprawie zdrowia, powinno się pójść na konsultację do minimum 3 specjalistów. Niestety, to wymaga czasu i nakładu środków.
    • nalalalalalala22 Re: kobietki, róbcie kolposkopię raz do roku-ratu 17.06.13, 11:42
      dziewczyny
      to prawda ze trzeba robic kolposkopie,
      jestem po konizacji szyjki przy czym cytologia grupa 2 i jednocześnie niepokojąca kolposkopia, zmiana krwawiąca przy dotyku, zajęte naczynia krwionośne głębiej w szyjce co jest widoczne na kolposkopii, a w cytologii nie wychodzi
      półroczna próba leczenia zmiany i decyzja o wycięciu
      miałam tak 2 razy - za pierwszym razem miałam leep-usuniecie zmiany pętlą elektryczna za drugim konizacja w postaci stożka
      cytologia pokazuje tylko że w miejscu pobrania wymazu nic nie znaleziono, a nie że na pewno nic nie ma
      i trzeba na lekarza fachowca trafić, jakbym miała wypalankę to moje dziecko zostało by sierotą wkrótce
      • kawoosia Re: kobietki, róbcie kolposkopię raz do roku-ratu 17.06.13, 12:52
        nalalalalalala22, a czy robiłaś badania w kier. hpv??
        • nalalalalalala22 Re: kobietki, róbcie kolposkopię raz do roku-ratu 17.06.13, 13:06
          cytologia i badania wycinkow nie wskazały na infekcje wirusem
          jeśli mam czy miałam HPV to problem jest nie ze mialam tylko ze organizm nie zwalcza.
          • kawoosia Re: kobietki, róbcie kolposkopię raz do roku-ratu 17.06.13, 22:40
            jeśli chcesz mogę polecić Ci b.db lekarza, o ile juz do niego nie chodzisz, to specjalista od szyjki macicy. Jak coś to pisz na kawoosia@gazeta.pl
    • maitresse.d.un.francais i co jeszcze? 22.12.13, 17:27
      dosyć tej histerii!

tu nowotwór tego, tu owego

w mojej bliskiej rodzinie nikt nie miał nowotworu (w dalszej nie wiem) i odmawiam popadania w histerię!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka