Dodaj do ulubionych

drzewko pomaranczowe

12.04.18, 22:11
Kupilam dzisiaj takie drzewko, jest juz calkiem spore i ma bardzo duzo malutkich owocow :)

Jak sie "hoduje" takie drzewko? Moge przesadzic do duzej donicy, czy lepiej od razu do ziemi? A moze zostawic w tej niewielkiej doniczce sklepowej, bo wtedy drzewko jeszcze bardziej urosnie w gore?

Bylabym wdzieczna, gdyby ktos sie podzielil swoimi prawdziwymi doswiadczeniami w uprawie takich cytrusow :)

ps. Dziewko kupilam z sentymentu do ksiazki Moje drzewko pomaranczowe, wydanej w serii Cala Polska Czyta Dzieciom. Polecam Wam te powiesc, a jak ktos ma dzieci - cala serie pieknie wydanych ksiazeczek!
Obserwuj wątek
    • adriana_ada Re: drzewko pomaranczowe 12.04.18, 22:35
      Nie mam drzew owocowych, bo mam kawalek ogrodka na parterze, ktory pozwala mi na maliny, jezyny i tego typu krzewy pnace, wiec nie mam doswiadczenia w cytrusach. Jednak drzewko ze sklepu z owocami jest wyhodowane z dopalaczami, stad roslo szybko i ma owoce. W warunkach polskich nie sadze, zebys osiagnela cytrusowy sukces na zewnatrz. 2 lata temu dzieci sasiadow posadzily sliwke z pestki, w zeszlym roku miala sporo owocow, a w tym roku sasiadow dzieciarnia bedzie miala tam raj ze sliwek. Wyhodowalam kiedys mandarynke z pestki, rosla super, ale w pokoju przy duzym oknie i przy kaloryferze.
    • obrotowy leemon tree :) 13.04.18, 11:55
      bron Ci Panie wsadzic go w ziemie, w zimie zamarznie...

mam w domu sam leemon tree.
      na lato wystawiasz donice do ogrodu, a na zime do domu.
      i sluchasz jak gra:)
      www.youtube.com/watch?v=Ek2NucwOOvs
    • silencia.furiosa Re: drzewko pomaranczowe 14.04.18, 08:23
      Przede wszystkim często zraszać wodą destylowaną. Najlepiej codziennie rano i/lub wieczorem. Ale tylko w czasie ciepłych miesięcy (teraz już można). Ważne by zraszać też spody liści, co chroni przed przędziorkiem. Gdy obeschnie wystawić na pełne słońce, latem można wystawić do ogrodu. Poza tym nawóz do cytrusów wg ulotki i cięcie co dwa lata, żeby lepiej dię rozkrzewiała.
      • konwalia55 Re: drzewko pomaranczowe 14.04.18, 22:37
        Dziekuje, tak zrobie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka