Dodaj do ulubionych

Wścibsy ludzie

13.12.22, 20:24
Hey, coraz częściej spotykam się z tym,że znajomi ludzie pytają się mnie ot tak "masz już faceta?" "Masz plany na sylwestra?" "Co z walentynkami?" " Wakacje już zabukowalas?" Są to znajomi, może są ciekawi,ale mnie takie pytania nie przyszłyby do głowy,żeby komukolwiek zadać. Kiedy odpowiadam normalnie,że nie mam jakoś specjalnych planow- bo nie mam, nie przepadam bawić się wtedy kiedy mi akurat nakazują to słyszę oburzenie.. "ale jak to", "ale trzeba" ," jak to nie mozna mieć większej kupy znajomych?" Wakacje organizuje sobie wcale nie z dużym wyprzedzeniem..bo akurat praca mi na to pozwala.a
Osobiście mnie takie reakcje dziwią bo po 1sze..nic nikomu do tego, czy kogoś mam czy nie.
Po 2 , nie każdy musi świętować ten dzień..nawet sylwester. Nie mam dużej grupy znajomych, taka prawda..każdy albo ma swoją rodzinę już, albo ludzie porozjeżdżali się i mam pojedyncze osoby na miejscu, więc siłą rzeczy ciężko jakieś wielkie wypady robić, nim że fajnie by było.i nie jestem żadnym odludkiem, po prostu się tak ułożyło.
A może mam ochotę posiedzieć przed telewizorem w mieszkaniu w ciepłych dresach ? Też mam takie prawo. Nic na siłę;) jasne..poszłabym na wielką imprezę,ale jak nie ma z kim to nie ma i tyle. Nie będę rozpaczac.
I tylko wkurza mnie to tak wewnętrznie, że ludzie zawsze wiedzą lepiej, ich wielkie plany są najlepsze i ja powinnam też żyć tak jak oni chcą. Jak coś jest inaczej to wielkie dziwy.
Ostatnio zaadopotowalam psa ze schroniska to też dowiedziałam się od znajomego z którym często jakoś się nie widuje..ale jak już przypadkowo się spotkaliśmy to skomentował to tak ", zamiast adoptować psa to powinnaś sobie dziecko zrobić" .
Moim zdaniem takie komentarze są zwyczajnie nie na miejscu i nie wiem co pcha ludzi do tego,hm że im zwyczajnie nie jest głupio no wiecie zeby takie rzeczy mówić.
Nie czuję się gorsza że zaadopotowalam psa..nie czuję się gorsza,że nie idę na wielką imprezę sylwestrową mimo,że może wszyscy mają wielkie plany, nie czuję się źle z tym,że moje wakacje organizuje sobie jaka mi się podoba i nie musze bukowac ich wcześniej. Dziwi mnie natomiast ta bezczelnosc w robieniu osadow..
Obserwuj wątek
    • friend_of_women Re: Wścibsy ludzie 13.12.22, 20:40
      Miej to wszystko w...tylnej części ciała. www.youtube.com/watch?v=vx2u5uUu3DE
    • obrotowy roznie w zyciu bywa. 13.12.22, 22:05
      nika_1985 napisała:
      > Hey, coraz częściej spotykam się z tym,że znajomi ludzie pytają się mnie ot tak
      > "masz już faceta?" "Masz plany na sylwestra?" "Co z walentynkami?" " Wakacje j
      > uż zabukowalas?"

nie mam faceta.
      a nawet kochanki.
      mam zone - te sama od 40-tu lat.
      i co tu robic ?
      szczesliwie - nikt mnie o nic takiego nie pyta

bo dalbym w morde.
    • eriu Re: Wścibsy ludzie 13.12.22, 22:35
      Znajomemu, który Cię komentuje z tym dzieckiem to powiedz, że nie jego sprawa i go nie wypytujesz czy jemu ciągle sprzęt działa ani mu w życie łóżkowe nie zaglądasz. I się zastanów czy w ogóle jak jest to ktoś kto tak się zachowuje czy warto znajomość utrzymywać.

Co do pozostałych rzeczy: ludzie tym żyją. Takie pytania o plany na sylwestra czy wakacyjne to są normalne pytania. Ciągłe wypytywanie o faceta może być męczące to po prostu powiedz, że Cię to męczy i że jak będziesz mieć ochotę się czymś dzielić to się podzielisz i zobacz jak zareagują. Jak nadal będą Cię męczyć to może pora zmienić znajomych skoro tak Cię irytują? Albo zmienić coś w swoim podejściu? Innej opcji mieć nie będziesz.
      • nika_1985 Re: Wścibsy ludzie 14.12.22, 18:01
        Hej, rozumiem że plany na sylwestra to są normalne pytania..ale jeśli mówię,że mam żadnych super planów..to widzę,że ludzie łapią się za głowę i komentują to jakby to był skandal. A ja nie wiem co w tym dziwnego. Jedni mają inni nie i tyle. Dziwi mnie to i zastanawia bo to nie są moi bardzo bliscy koledzy tylko znajomi..których nie widuje super często, ale zawsze mają jakieś komentarze nie na miejscu. Dla mnie to szczyt chamstwa takie komentowanie..i zawsze nie ukrywam,że jestem trochę zaskoczona kiedy je słyszę.
    • ta Re: Wścibsy ludzie 14.12.22, 00:10
      Nie masz obowiązku odpowiadać na żadne pytanie, na które odpowiadać nie chcesz.

Sprawdza się tymczasowe „ ogłuchnięcie”, po prostu pytania „ nie słyszysz”.
      Czekasz w milczeniu na dalsza rozmowę, zapada krępująca dla pytającego cisza, zwłaszcza jak są świadkowie.
      Zero komentarza, nie słyszałaś pytania.
      Nigdy więcej nie zapyta.
      Sposób bardzo prosty, a jakże skuteczny.
    • borsuczyca.klusek Re: Wścibsy ludzie 14.12.22, 09:47
      Jeżeli 85 to twój rocznik to już dawno powinnaś mieć wywalone na takie klimaty.
      • friend_of_women Re: Wścibsy ludzie 14.12.22, 11:04
        Racja, borsuczyca wie co pisze ;)
        • nika_1985 Re: Wścibsy ludzie 14.12.22, 18:04
          Tak..wiem że ma rację ;)
      • nika_1985 Re: Wścibsy ludzie 14.12.22, 18:03
        Hejo, generalnie mam wywalone,ale zawsze się zastanawiam jak ludzie mają czelność zadawać pytania "czemu w ciąży nie jesteś?" ",Gdzie pierścionek"..", powinnaś to..tamto". Mimo mojego wieku nadal mnie zaskakują:).
        Ja poprostu nigdy nie zadałabym komukolwiek takich pytań bo może ktoś sobie nie życzy..może ktoś nie może mieć dzieci itp. Ludzie to jednak się nie zmieniają...
        • borsuczyca.klusek Re: Wścibsy ludzie 14.12.22, 18:27
          Na takie teksty najlepiej zawczasu przygotować ripostę. Nie musi być super wyrafinowana byle skutecznie zniechęcała natręta:

", zamiast adoptować psa to powinnaś sobie dziecko zrobić" .

Sam sobie zrób ja wolę psa

"czemu w ciąży nie jesteś?"

Bo nie lubię

",Gdzie pierścionek".

W dupie

A ludzie dopytują, bo widzą twoje zmieszanie i konsternację. Trzeba usadzić jednego z drugim niech spada na bambus 🙄
          • akle2 Re: Wścibsy ludzie 15.12.22, 10:48
            Hahaha, "bo nie lubię"
            Kradnę :D
          • friend_of_women Re: Wścibsy ludzie 15.12.22, 12:10

>A ludzie dopytują, bo widzą twoje zmieszanie i konsternację. Trzeba usadzić jednego z drugim niech >spada na bambus 🙄

I to jest myśl: Krytykuj mnie, kiedy będziesz na moim poziomie. Póki co możesz podziwiać.
          • summerland Re: Wścibsy ludzie 17.12.22, 16:53
            👍
    • zaczarowanyogrod Re: Wścibsy ludzie 14.12.22, 10:49
      Jednak chyba czujesz się gorsza jak się czujesz źle z tym że ktoś zadaje Ci takie pytania.
      Jak mnie ktoś pyta to odpowiadam, nie, nie mam i się nie tłumaczę.
      Ludzie pytają z ciekawości.
      Jakoś nikt nic bardziej nie dopytywał, przyjęli to do wiadomości, niektórzy namawiali abym sobie kogoś znalazła, nawet szukali na siłę. Zachęcali do chodzenia na imprezy, ale jak usłyszeli nie to dał sobie spokój.
      • ta Re: Wścibsy ludzie 14.12.22, 10:59
        > „Ludzie pytają z ciekawości”

To miałoby ich tłumaczyć? Zadawanie pytań osobistych bez upoważnienia i zachęty pytanego jest brakiem kultury, dokładnie - nieposzanowaniem granic. Jest prostackim wścibstwem.

Z ciekawości można zapytać np o kulinaria w zwiedzanym kraju, nigdy o sprawy osobiste.
        Przekraczanie granic to jest buractwo i należy sprawy nazywać po imieniu.
        • eriu Re: Wścibsy ludzie 14.12.22, 12:23
          To są jej znajomi a nie obcy ludzie podchodzący na ulicy i pytający o plany wakacyjne czy o to czy się z kimś spotyka. Jeśli ona ma problem z wyznaczeniem granic / rozmową / ze swoimi znajomymi to musi coś zmienić.
          • ta Re: Wścibsy ludzie 14.12.22, 12:51
            Znajomi to tylko znajomi, to znacznie mniej, niż przyjaciele, którym można powierzyć swoją prywatność i to także w zakresie, w którym chcemy i jeżeli chcemy.
            Nikt nie powinien nikogo niezaproszony wypytywać o prywatność.
        • nika_1985 Re: Wścibsy ludzie 14.12.22, 18:08
          Dokładnie..też mi się tak wydaje to nie na miejscu. I jestem zawsze zaskoczona.. ludzie Cię nie widzą wirki, rozumiem to...spotykamy się..pada pytanie.. jakby chcieli nadrobić stracony czas albo pochwalić się ile oni mieli rozwodów, ile dzieci urodzili.. pytają się mnie i czuję,że są zaskoczeni..i już wjeżdżają z tą swoją gadka..a ja zazwyczaj się nie spodziewam takich słów jakie słyszę i jestem w szoku.
      • friend_of_women Re: Wścibsy ludzie 14.12.22, 11:03
        Przecież nie jesteś szpetna, młoda fajna dziewczyna powinna korzystać z życia. Kiedyś będziesz żałowała, lata lecą, problemów przybywa, imprezy nie będą ci w głowie. Ta ludzka ciekawość też powinna dać ci do myślenia, o ile nie jest to robione złośliwie.
        • zaczarowanyogrod Re: Wścibsy ludzie 14.12.22, 11:19
          Ja korzystam z życia na swój sposób, imprezy nigdy nie były mi w głowie, nie muszę robić czegoś jak inni ludzie. Jestem odludkiem i dobrze mi z tym. A ty skąd niby wiesz jaka jestem jak mnie nigdy nie widziałeś? Ja żałuję tylko tego co zrobiłam jak ktoś mi kazał, nigdy nie żałowałam tego czego nie zrobiłam.
          • friend_of_women Re: Wścibsy ludzie 14.12.22, 12:34
            zaczarowanyogrod napisała:

>A ty skąd niby wiesz jaka jestem jak mnie nigdy nie widziałeś?

Nie wiem jaka jesteś, zrobiłem takie założenie, czy chcesz mnie wyprowadzić z błędu? Jeżeli się mylę to przepraszam. W moim życiu zdarzyło się, że zrobiłem coś dla kogoś kto na to nie zasługiwał i tego żałuję.
            • zaczarowanyogrod Re: Wścibsy ludzie 14.12.22, 19:27
              Nie chce Cię wyprowadzać z błędu, po prostu odczytałam to jako twierdzenie jakbyś mnie znał.
              • friend_of_women Re: Wścibsy ludzie 15.12.22, 12:00
                To raczej powinno cię cieszyć, a nie smucić ;-) Nie ma brzydkich kobiet, tylko niektóre są zaniedbane.
                • teodor-k Re: Wścibsy ludzie 06.01.23, 05:12
                  friend_of_women napisał:

> To raczej powinno cię cieszyć, a nie smucić ;-) Nie ma brzydkich kobiet, tylko
                  > niektóre są zaniedbane.
                  Są takie słowa za które powinno się przeprosić i to na kolanach .
                  • friend_of_women Re: Wścibsy ludzie 06.01.23, 07:40
                    Są faceci którym się wydaje, że pozjadali rozumy, lubią się wymądrzać i kadzić kobietom, a w rzeczywistości są to tylko puste słowa wypowiedziane na poklask. Na co liczą? To duże dzieci, a kobiety lubią mężczyzn i to ich gubi.
                    • ta Re: Wścibsy ludzie 06.01.23, 18:22
                      friend_of_women napisał:

> Są faceci którym się wydaje […]

Permanentnie i na każdy temat :)
                      W zasadzie to krótkie stwierdzenie wystarczy.
              • teodor-k Re: Wścibsy ludzie 09.01.23, 11:51
                zaczarowanyogrod napisała:

> Nie chce Cię wyprowadzać z błędu, po prostu odczytałam to jako twierdzenie jakb
                > yś mnie znał.
                On dobrze Cię zna .Z pewnego forum.I jest bezczelny .
        • hana2 Re: Wścibsy ludzie 14.12.22, 12:07
          "młoda fajna dziewczyna powinna korzystać z życia"

Korzystać z czegoś, co ją nie bawi? Korzystanie z życia to nie tylko smak alkoholu, tańce i "satysfakcja", że nic nie pamiętam z poprzedniego wieczoru. Sama żałuję studenckich imprez i utwierdzania siebie na siłę, że pasuje tam, gdzie nie pasowałam.

Jest tyle innych sposób na to, aby czuć że się żyje i korzysta ze zmysłów. Choćby spacer tuż przed wschodem słońca, ciekawa rozmowa, sztuka w teatrze (akurat udało mi się wyrwać na jedną taką i dlatego wspominam).

• friend_of_women Re: Wścibsy ludzie 14.12.22, 12:25
            hana2 napisała:

>Korzystanie z życia to nie tylko smak alkoholu, tańce i "satysfakcja", że nic nie pamiętam z >poprzedniego wieczoru. Sama żałuję studenckich imprez i utwierdzania siebie na siłę, że pasuje tam, >gdzie nie pasowałam.

A gdzie napisałem, że korzystanie z życia ma wyglądać podobnie jak u ciebie za studenckich czasów? Ja nie żałuję studenckich imprez, zawsze byłem tam gdzie chciałem być i tam gdzie pasowałem, nic na siłę. Korzystanie to pojęcie szersze, obejmujące różne sfery życia, kilka wymieniasz, więc się rozumiemy.
            • nika_1985 Re: Wścibsy ludzie 14.12.22, 18:14
              Każdy korzysta z życia tak jak chce..jedni co pt się upijają i wymiotują na balandze a inni idą na drinka i potem idę spać e cieplej pizamie;) jak ja to mówię..każdemu wg potrzeb. I nie ważne czy jesteś młody, ładny, stary..masz ochotę coś robić to tyle.
              Kilka lat temu poleciałam sama z koleżanką do Kolumbii to dziwili się wszyscy,że "jak to dwie kobiety mogą jechać razem do niebezpiecznego kraju".. zdarza mi się samej pojechać na wypad gdzieś na 2-3 dni..to jak ktoś się dowie,że byłam sama to od razu dziwne pytania.." bo przecież powinnam jechać z kims' . A może ja chciałam sama lecieć..może leciałam do kogoś..może leciałam na sex spotkanie;)) nic nikomu do tego a pozwalają sobie na komentarze. Wszyscy najmądrzejsi. I nie są to moi bliscy przyjaciele bo oni są w rozjazdach po Europie..z paczki zostały pojedyncze osoby. One się nie dziwią bo mnie znają, wiedzą że nawet jak mi się film podoba to pójdę sobie do kina sama i nie mam z tym problemu.. komentują zawsze tacy znajomi, których widzę od czasu do czasu..nie mamy super bliskiego kontaktu a mimo to,zawsze jakaś szpila pójdzie. Bo robię coś na co mam ochotę..
              A może w tego sylwestra mam ochotę siedzieć na kanapie , oglądać pierdoły e TV i miziac mojego psa ze schroniska? Takie moje prawo.
              • friend_of_women Re: Wścibsy ludzie 17.12.22, 13:06
                >A może w tego sylwestra mam ochotę siedzieć na kanapie , oglądać pierdoły e TV i miziac mojego >psa ze schroniska? Takie moje prawo.

Masz rację, takie masz prawo. Jak będę wznosił lampkę szampana, witał NR i składał życzenia pomyślności, będziesz wśród nas, przyjaciół na totalnym luziku nie przejmujących się opiniami innych. Moje życie moim szczęściem.
          • obrotowy to akurat czesto uprawiam 14.12.22, 12:57
            hana2 napisała:

Choćby spacer tuż przed wschodem słońca,

- ten akurat czesto uprawiam, z sypialni do toalety.

- sztuka w teatrze

oj pamietam, jedna taka piekna byla, a siedziala obok mnie.

ja pamietam do tej pory, ale spektaklu - ni hollery.

• borsuczyca.klusek Re: Wścibsy ludzie 14.12.22, 18:28
          Nie każdy lubi imprezy i nie każdy odnajdzie się w związku. Ludzie nie są od jednej sztancy tylko mają różne potrzeby 🙄
      • nika_1985 Re: Wścibsy ludzie 14.12.22, 18:06
        Nie chodzi o to że czuje się gorsze,ale kiedy rozmawiamy i mówię,że "nie mam planów specjalnych" to widzę ich reakcje i oni juz wchodzą z tą swoją gadka.."że to przecież nienormalne, że jak tak można..itp, że wszyscy mają plany" :)))
        Dla mnie pytać z ciekawości można..ale już ich komentarze i to co sobie myślą, powinni zachować dla siebie.
      • summerland Re: Wścibsy ludzie 17.12.22, 16:55
        Nieraz dopytuja bo chca dowalic i sami poczuc sie lepsi
        • teodor-k Re: Wścibsy ludzie 09.01.23, 11:53
          Nikt nie jest lepszy od kogoś ..Są ludzie z którymi nawet nie warto zaczynać rozmowy .
          • friend_of_women Re: Wścibsy ludzie 09.01.23, 12:56
            >Nikt nie jest lepszy od kogoś ..Są ludzie z którymi nawet nie warto zaczynać rozmowy .

...ale jest inny i ma do tego prawo. Rozmawiać można z każdym, wystarczy tylko być tolerancyjnym. Są ludzie zarozumiali którym się wydaje, że potrafią rozśmieszać innych, ale to tylko pozory, unosząc się na swojej płyciźnie intelektualnej ośmieszają się jedynie.
            • xdanax Re: Wścibsy ludzie 09.01.23, 13:20
              Nie bądź złośliwy! Cały czas podkreślasz, jaki jesteś inteligentny. Człowiek inteligentny nie wywyższa się, zarozumiały- owszem!
              • friend_of_women Re: Wścibsy ludzie 09.01.23, 13:59
                Złośliwy? Czyżbyś miała jakieś wątpliwości co do mojej inteligencji? Twoja tendencyjność może nie każdemu przypaść do gustu, ale mnie nie dziwi i nie przeszkadza mi.
                • xdanax Re: Wścibsy ludzie 09.01.23, 14:05
                  Mnie przeszkadza twoja złośliwość. Nie idź tą drogą!
                  • friend_of_women Re: Wścibsy ludzie 09.01.23, 14:19
                    Jest na to rada, wystarczy ignorować moje wpisy.
                    • xdanax Re: Wścibsy ludzie 09.01.23, 16:16
                      Masz rację!
                      • teodor-k Re: Wścibsy ludzie 10.01.23, 00:53
                        Moja tańsza pisać z sensem i bez wtyków personalnych ,a amory zostawić na priv .A najlepiej nie cytować nikogo .Człowiek inteligenty tak się nie zachowuje ,bardziej to wygląda na szczeniackie zachowanie .
                        • friend_of_women Re: Wścibsy ludzie 10.01.23, 07:20
                          ...i najlepiej zacząć wdrażać od siebie ;)
    • horpyna4 Re: Wścibsy ludzie 14.12.22, 12:22
      Odpowiadaj "to moja prywatna sprawa". Ewentualnie dodawaj, że włażenie z butami w czyjąś prywatność jest niegrzeczne.

Nigdy nie tłumacz się ze swojego postępowania i swoich decyzji, bo to oznacza zachętę do dalszej rozmowy o Twoich osobistych sprawach. Trzeba od razu ucinać.
      • friend_of_women Re: Wścibsy ludzie 14.12.22, 12:46
        Mam zasadę, że nie wchodzę z butami w czyjeś życie i tego samego oczekuję od innych.
        • nika_1985 Re: Wścibsy ludzie 14.12.22, 18:16
          No właśnie ja też mam taką zasadę..nawet jak coś wydaje mi się dziwne..to nie będę komentowac.. kto ile za co zapłacił, za co przepłacił...jets to nie na miejscu,ale ludzie mają zero jakiegoś hamulca..mówią co im ślina na język przyniesie.
          • friend_of_women Re: Wścibsy ludzie 15.12.22, 18:16
            Nie powinnaś wszystkiego brać do siebie. Ludzie zawsze tacy byli, są i będą. Jak towarzystwo w komplecie to nudy, jak kogoś zabraknie to ożywienie bo jest komu tylną część ciała obrobić.
    • akle2 Re: Wścibsy ludzie 14.12.22, 15:42
      No to czemu nie odpowiesz, że owszem, masz plany? Nie musisz opowiadać, co się z tym wiąże. Piżama party we własnym towarzystwie, to też plany.
      A jeśli już naprawdę musisz mieć realne towarzystwo, bo inaczej depresja, to może jakieś prawdziwe party dla singli? Takie zabawy wcale nie umarły i mają się dobrze.
      • nika_1985 Re: Wścibsy ludzie 14.12.22, 18:32
        Ale ja nie potrzebuje wynajdywać sobie towarzystwa na siłę. Ja poprostu nie idę nigdzie na sylwestra na imprezę..może na narty pojadę, ale to zależy od zimy. A moze posiedzę sobie w domu..i też będzie fajnie. Ludzie tego nie rozumieją..zawsze skomentują co mnie doprowadza do szału bo nie kumam po co oni tak się ekscytują. Może wg nich faktycznie powinnam być królem imprez,ale może akurat nie mam ochoty (moje świete prawo) a ich dobre rady mnie wnerwiaja. Zawsze po fakcie stwierdzam,że jak zwykle mnie zaskoczyli komentarzami, uszczypliwymi radami i że powinnam im.cos też powiedzieć żeby im w pięty poszło albo głupio się zrobiło..ale zawsze jest juz po fakcie;)
        Generalnie nie jestem osobą ,która daje sobie w kaszę dmuchać,ale w tych przypadkach biorą mnie jakoś z zaskoczenia..
        • zaczarowanyogrod Re: Wścibsy ludzie 14.12.22, 19:25
          To Ty ich pytaj po co znowu gdzieś idą, dlaczego tak ciągle coś planują. Możesz powiedzieć że nie masz planów, samo wyjdzie, będziesz robić to co akurat będziesz miała ochotę. A oni będą uwiązani swoimi planami.
          • horpyna4 Re: Wścibsy ludzie 14.12.22, 19:54
            Bez sensu, bo to oznacza akceptację wścibstwa. Już lepiej odpowiedzieć, że ma się inne priorytety i nie zamierza się z nimi obnosić.

Znam takie sytuacje bardzo dobrze. Na przykład sporo ludzi ma parcie na wakacje w tropikach, a ja nie znoszę gorącego klimatu i w ogóle plażowania. Dla mnie najlepsze wakacje to włóczenie się po lasach i nikomu nic do tego. Robię to, co lubię.
        • ta Re: Wścibsy ludzie 14.12.22, 19:45
          Najprościej i najskuteczniej jest nie reagować. Na prawdę nie trzeba reagować na każdy impuls.
          Nie rozumiem dlaczego ludzie odczuwają powinność odpowiedzi na zadane pytania.

Odpowiadam kiedy chcę, a nie chcę to milczę. Słucham, mówię co chcę, żegnam się, gdy trafiam na natręta.
          To jest proste. Jestem w porządku, nie buduję swojego samopoczucia i samooceny na opinii innych, w najmniejszym stopniu nie obchodzi mnie reakcja kogoś, kto nie doczeka się odpowiedzi na pytania przekraczające moje granice.
          O ile łatwiejsze i przyjemniejsze jest życie, gdy nie ma przymusu reagowania na każdy powiew powietrza :)

Już od dawna nie dziwię się, że są ludzie nie pojmujący podstaw budowania dobrych relacji bez przekraczania granic cudzych i szanowaniu własnych.
          • nika_1985 Re: Wścibsy ludzie 14.12.22, 19:49
            Macie rację, muszę to wcielić w życie.
            • ta Re: Wścibsy ludzie 14.12.22, 20:06
              Spróbuj :) pozostaw natarczywe pytanie zawieszone w powietrzu. To jest nawet zabawne widzieć zaskoczenie wścibskiego i widzieć jak znajduje się w niezręcznej sytuacji, w której chwilę wcześniej chciał postawić ciebie :) Bardzo ważne jest w żaden sposób nie komentować tej sytuacji.
              Traktować jak niebyłą.
        • akle2 Re: Wścibsy ludzie 15.12.22, 16:22
          No ok, czytając post, między wierszami dostrzegłam taką nutkę zawodu, że jednak przydałoby się towarzystwo, ale może się mylę.
          Niestety, świata ani ludzi nie zmienisz; nawet jak zmienisz środowisko, to pytania też będą, ale w innej formie.
          Tak jak napisała borsuczyca, warto mieć listę ripost w rękawie i to takich, żeby ludzie nie wiedzieli, czy się z nich nabijasz, czy mówisz prawdę.
          • horpyna4 Re: Wścibsy ludzie 15.12.22, 16:53
            Facet mówi "...powinnaś sobie dziecko zrobić".

- Niestety do tego trzeba dwojga, a wszyscy bez wyjątku faceci, których znam, wywołują u mnie odruch wymiotny...
            • akle2 Re: Wścibsy ludzie 15.12.22, 17:16
              No właśnie. A koleżanka nie chce swojego przystojniaka pożyczyć.
              • horpyna4 Re: Wścibsy ludzie 17.12.22, 13:37
                Akle, nie chodziło mi o przystojniaka, tylko o mądrego i taktownego. Widocznie moja wypowiedź była zbyt zawoalowana.

Może lepiej byłoby dodać ...swoją głupotą, a ja nie chcę genów idioty dla mojego dziecka.
            • friend_of_women Re: Wścibsy ludzie 15.12.22, 18:21

>- Niestety do tego trzeba dwojga, a wszyscy bez wyjątku faceci, których znam, wywołują u mnie odruch wymiotny...

Wniosek prosty by treść z żołądka nie cofała się do gardła, czas na nowe znajomości ;)
            • ta Re: Wścibsy ludzie 15.12.22, 18:41
              Dobrze się człowiek czuje, jak na zimno opracuje ciętą ripostę i oczami wyobraźni widzi jej efekt.
              Niestety, to są tylko złudne, krótkotrwałe radości. W zderzeniu z rzeczywistością jest element zaskoczenia, zakłopotania, który nie pozwala takich zdań użyć.

Ten, kto wypracował już sobie taką towarzyską pozycję, że byle znajomy wchodzi z błotem raczej nie będzie potrafił ironicznej czy złośliwej riposty zastosować. Może ona wyjść niemrawo, nieśmiało, cichutko jak pisk myszki i rezultat będzie jeszcze gorszy.

Dlatego metodą wziętą ze wschodnich sztuk walki ;) można uzyskać efekt o jaki chodzi bez angażowania swoich emocji. Odbić złą energię w stronę tego, co ja wysłał. Milcząca, spokojna ściana działa niezawodnie, bo to my zaskakujemy „ dziwnym” ale nieagresywnym zachowaniem, to budzi respekt. Sprawdzone!
              • friend_of_women Re: Wścibsy ludzie 10.01.23, 07:30
                >Dlatego metodą wziętą ze wschodnich sztuk walki ;) można uzyskać efekt o jaki chodzi bez >angażowania swoich emocji. Odbić złą energię w stronę tego, co ja wysłał.

Zwolennikiem tej metody był między innymi mistrz sztuk walki Bruce Lee.
      • summerland Re: Wścibsy ludzie 17.12.22, 16:58
        Tak, z niektorymi to nie trzeba byc za bardzo szczerym-nie wywnetrzniac sie bo obruca to przeciwko nam
    • listonoszka16 Re: Wścibsy ludzie 16.12.22, 11:12
      To ostanie z dzieckiem to chamskie jest. Nie masz obowiazku tlumaczyc sie ludzia z twoich wyborow zyciowych, bo to twoje zycie a nie ich. Mnie tez to oststnio spotkalo u dentysty, widze to kobiete co pol roku, wiec nie jestesmy kolezankami i tak rozmawiamy i nagle temat dzieci... i ona do mnie, ze to juz czas....yhy to jej skormne zdanie, ale szczerze, bardzo mnie to zdenerwowalo, ze az poplakalam sie w domu, bo wszedzie gdzie nie pojde ludzie cisna mnie na dziecko, tak jakby poza dzieckiem, w zyciu nie bylo nic pieknego
      • listonoszka16 Re: Wścibsy ludzie 16.12.22, 11:18
        Ah zapomnialam, wytlumaczylam jej dlaczego nie mam, bo mi tak dobrze jest, bo lubie chodzic do pracy itd. A potem sama stwierdzila,ze dzieci sa drogie w utrzymaniu🤯 Co to za logika, najpier gadanie,ze juz czas na dzieci, a potem stwierdzenie, ze sa drogie w utrzymaniu 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️yyyyyyyy....
        • obrotowy Podpowiem :) 16.12.22, 15:00
          listonoszka16 napisał(a):
          Co to za logika, najpierw gadanie, ze juz czas na dzieci,
          a potem stwierdzenie, ze sa drogie w utrzymaniu 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️yyyyyyyy....

Podpowiem starym banalem:)

- bo w ogole fajne zycie jest drogie w prowadzeniu.

moze byc tansze - ale wtedy nie jest fajne.
        • ta Re: Wścibsy ludzie 16.12.22, 15:28
          listonoszka16 napisał(a):

> Ah zapomnialam, wytlumaczylam jej dlaczego nie mam […]

Po co?
          Dlaczego robisz coś wbrew sobie?
          Dlaczego nie stoisz po swojej stronie?
          Dlaczego zaspokojenie wścibstwa obcej osoby jest ważniejsze od twojego dobrego samopoczucia?
      • nika_1985 Re: Wścibsy ludzie 16.12.22, 17:11
        No tak..ludzie nie mają wyczucia..i właśnie o to mi chodzi,że też mnie to wkurza. Spotykasz kogoś.. gadka szmatką, ale nie spodziewasz się takich osobistych pytań i nagle bach..
        • ta Re: Wścibsy ludzie 16.12.22, 18:38
          Spróbuj odpowiedzieć sobie na pytania, które zadałam.
          Jest przyczyna, że tak mocno reagujesz irytacją i że czujesz się zobowiązana
          odpowiadać na pytania obojętnych tobie ludzi.
          Nie wychowasz obcego i to dorosłego.
          Wszystko co możesz to chronić siebie.
          Tej drogi szukaj.
          • listonoszka16 Re: Wścibsy ludzie 17.12.22, 15:46
            Przyczyna mojej zlosci jest, ze ludzie za czesto mnie o to pytaja czemu nie mam dzieci. Bo nie chce? Bo lubie moje, zycie jakie jest o temu. Bez dzieci zycie tez jest fajne
            • horpyna4 Re: Wścibsy ludzie 17.12.22, 16:12
              Można odpowiedzieć "a dlaczego panią/pana tak interesują moje prywatne sprawy?".

Ludzie nie rozumieją, że nie każda kobieta nadaje się na matkę i że dobrze, jeżeli zdaje sobie z tego sprawę. Nie rozumieją też, że nie każda może mieć dzieci i dopytywanie się o to może być dla niej bardzo bolesne. Oczywiście jeżeli przypadkiem to wiedzą, to wcinają się z "dobrymi radami" o możliwości adopcji...
            • ta Re: Wścibsy ludzie 17.12.22, 20:18
              Pytania nie były o temat, który cię najbardziej irytuje. Obecnie jest to najbardziej ciebie irytujące pytanie, ale z czasem może się sytuacja zmienić i będzie inny temat, którego nie zechcesz omawiać z nikim, a schemat działania pozostanie ten sam - ktoś pyta, ty nie chcesz odpowiadać…ale odpowiadasz i się frustrujesz.

Waźne jest spróbować sobie odpowiedzieć na pytania DLACZEGO tak postępuję , powtórzę:

Dlaczego robisz coś wbrew sobie? ( = odpowiadasz na irytujące cię pytania przekraczające granice)
              Dlaczego nie stoisz po swojej stronie? ( = zgadzasz się na sterowanie sobą przez obce osoby)
              Dlaczego zaspokojenie wścibstwa obcej osoby jest ważniejsze od twojego dobrego samopoczucia?
              ( = przekładanie cudzego dobrostanu nad swój własny)
              • obrotowy zara, ... 17.12.22, 21:48
                ta napisała:
                > Dlaczego robisz coś wbrew sobie?

- to mi sie szczesliwie nie zdarza...

> Dlaczego nie stoisz po swojej stronie?
                ( = zgadzasz się na sterowanie sobą przez obce osoby)

- zawsze stoje po swojej stronie i nie zgadzam sie na sterowanie...

- ale wytlumacz to mojej (od 40-tu lat) Slubnej, co ?
    • friend_of_women Re: Wścibsy ludzie 28.12.22, 09:25
      No! Weź, ty też bierzesz do ust? ;)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka