Dodaj do ulubionych

Kim są MAMKI??????????????

IP: *.if.uj.edu.pl / *.if.uj.edu.pl 26.01.05, 12:23
Kiedyś kobiety wysoko urodzone (np. królowe), po urodzeniu dziecka oddawały
je na wychowanie innej kobiecie. Do jej obowiązków należało również karmienie
piersią. Czy mamką mogła być kobieta sama posiadająca własne dziecko, które
karmiła piersią, a dziecko ktrólowej było jedynie dodatkiem? A może każda
kobieta może być mamką i w każdej chwili karmić jakieś małe???
Obserwuj wątek
    • rachela180 Re: Kim są MAMKI?????????????? 26.01.05, 12:25
      Jak nie ma pokarmu to jak może karmić piersią?????
      • laurka-1 Re: Kim są MAMKI?????????????? 26.01.05, 12:30
        ja nie karmię juz 3 lata ale podczas gorących kąpieli jak nacisnę pierś to cos
        tam jeszcze poleci także wydaje mi się że ta pierś to taki kurek hihi jak się
        już odkręci to leci tylko mozna przykręcac ..... czy cos takiego...
      • Gość: Bilboa Re: Kim są MAMKI?????????????? IP: *.if.uj.edu.pl / *.if.uj.edu.pl 26.01.05, 12:33
        no właśnie. Ale czy obecność dziecka może sprawić iż bedzie miała pokarm?
        Czytałem o ciekwaym przypadku. Po katastrofie statku na szalupie znależli się:
        zdrowy, "prawidłowy" mężczyzna i osessek. I po pewnym czasie, gdy mężczyzna
        zaczał odczuwać głód, popłynęło mleko zx jego sutków. Wszystk skończyło sie
        happy endem: oboje przeżyli...
        Nie pamietam dokladnie, ale chyba tam chodziło o ciała ketonowe...?

No a jak to jest z kobietami?
    • Gość: mabe Re: Kim są MAMKI?????????????? IP: 149.156.82.* 26.01.05, 12:35
      Obowiązkiem mamki było wykarmić dziecko, tak więc taką rolę pełniły kobiety
      (zazwyczaj zdrowe, dorodne chłopki), które urodziły dziecko mniej więcej w tym
      samym czasie i miały dużo pokarmu. Wychowaniem natomiast zajmowały się bony,
      ale zanim dziecko dotarło do tego etapu swojego życia, miało jeszcze po drodze
      niańkę i właśnie taka niańka zajmowała się maluchem od urodzenia.
      • mojanoga Re: Kim są MAMKI?????????????? 26.01.05, 13:03
        Mamkami tzw."zawodowymi" były też kobiety,które zachodzily w ciążę w tym samym czasie co krolowa(lub inna bogata kobieta),a potem zabijaly noworodka i zajmowały się tylko karmieniem cudzego dziecka:(Czego to ludzie nie zrobią dla pieniędzy:(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka