szara_mysia 04.04.05, 20:52 Wiele z nich się sprawdziło. Jak myślicie, sprawdzi się ta z papieżem? Że gdy wybiorą czarnego papieża, będzie koniec świata? Albo proroctwo Oriona na rok 2012... Co o tym myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anahella Re: Nostradamus - wierzycie w przepowiednie? 04.04.05, 21:01 szara_mysia napisała: > Wiele z nich się sprawdziło. Jak myślicie, sprawdzi się ta z papieżem? Że gdy w > ybiorą czarnego papieża, będzie koniec świata? ja mysle ze swiat nie bedzie mial konca. Moze sie najwyzej skonczyc nasza cywilizacja. Na szczescie po nas nastana inne, bo wierze ze nasza nie byla pierwsza. > Albo proroctwo Oriona na rok 2012... Co o tym myślicie? A co to jest proroctwo Oriona? Odpowiedz Link Zgłoś
szara_mysia Re: Nostradamus - wierzycie w przepowiednie? 04.04.05, 21:07 forumzn.katalogi.pl/temat776/ Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: Nostradamus - wierzycie w przepowiednie? 04.04.05, 22:01 Ok, juz wiem o co chodzi. Pozwole sobie na wylozenie mojego zdania. Jako astrolog krece sie troche po ezoterycznym swiatku i znam takie postacie, z ktorych wyziera tylko jedno: "strzezcie sie!". No to strzezmy sie: strzezmy sie maniakow, ktorzy strasza ludzi. Osobiscie do straszenia wole Freddy'ego Krugera niz zapiski starozytnych, ktore przetrwaly ich kulture. Kalendarz Majow sie nie skonczy w 2012 roku, tak samo jak nie konczy sie kalendarz gregorianski kazdego 31 grudnia. Po 31 grudnia jest 1 stycznia. Po koncowym dniu z kalendarza Majow zaczyna sie kolejny cykl - inaczej kalendarz nie mialby sensu. Nie bez kozery czas mierzymy za pomoca kola: nasz rok, to obieg Ziemi wokol Slonca, doba to obrot Ziemi wokol osi, w starych kalendarzach lunarnych postawa jest miesiac ktory jest wyznaczany przez cykl Ksiezyca. W ogole slowo "cykl" jest zwiazane z pojeciem kola (lub elipsy). Majowie byc moze znali inne cykle idlatego ich kalendarz jest taki skomplikowany? Moze w czasach wczesniejszych niz cywilizacja europejska po niebie krazylo cos jeszcze? A moze jednak doznali oswiecenia od kogos madrzejszego niz my, i ich kalendarz jest pochodzi z wiedzy objawionej? Dziwny wykres, ktory publikuja gazety jest zapewne tylko fragmentem kalendarza. Nie wiemy jak wygladal w calosci. Moze ten wielki cykl, ktory znamy jest czescia innego - jeszcze wiekszego? Najprawdopodobniej - ja w to wierze, bo udowodnic nie ma mozliwosci. W 2012 roku nastapi majowski 31 grudnia. Powinnismy przyszykowac sie na impreze. No to sie pomadralowalam. :) A po cichu licze, ze konklawe zrobi Nostradamusowi glupi dowcip:P Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: Nostradamus - wierzycie w przepowiednie? 05.04.05, 19:15 ale bzdury Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: Nostradamus - wierzycie w przepowiednie? 06.04.05, 22:11 Co konkretnie w mojej wypowiedzi jest bzdura? To, ze po 31 grudnia jest 1 stycznia, czy cos innego? Odpowiedz Link Zgłoś
snowdriven Re: Nostradamus - wierzycie w przepowiednie? 04.04.05, 21:17 > Że gdy wybiorą czarnego papieża, będzie koniec świata? Koniec świata będzie jak papieżem wybiorą czarną kobietę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
isabelle7 Re: Nostradamus - wierzycie w przepowiednie? 04.04.05, 21:32 Nie straszcie mnie:) dzis byłam z Sylwia na spacerze, podziwałam piekny swiat:) Juz sie uspokoiłam z tym, ale jak zobaczyłam kandydatow to jednak wybiora Nigeryjczyka to on jest "tą oliwką". Zauwazyliście? Ich twarze? Takie inne tzn brak im tego ciepła, pogody, głęgi jaką miał Papa. Nawet na martwym zdjęciu biła z niego pozytywna, mistyczna pogoda ducha. Oni tego nie mają. Czy to nie Nostradamus nie przewidziła konca swiat na 2000 rok? Wiem, ze na mojej uczelni wielu wtedy tego oczekiwało, a ja nie. Teraz jest na odwrot. Ja mam zaprzatniete tym mysli:( Ukojenie dawal mi czat adonai i moj Urwisek. I nie ma go, czat nieczynny jak mozna w takiej chwili zostawic czlowieka samego. Odpowiedz Link Zgłoś
szara_mysia Re: Nostradamus - wierzycie w przepowiednie? 04.04.05, 21:37 Eh tak - jedno spojrzenie na Papieża i płynie od Niego takie ciepło... Nikt, absolutnie nikt nie będzie tego miał :-( Odpowiedz Link Zgłoś
isabelle7 Re: Nostradamus - wierzycie w przepowiednie? 04.04.05, 21:41 No:)) Moj Urwisek jest taki cieply:))symatyczniutki, i ma milutki glosik, widac dobro przez glos tez sie wydostaje:)) A papa jaki mial glos ...hmmmmmmmm:) taki do radia, do poezji, do ludzi, do serc:)) To czlowiek nietuzinkowy:) Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe był taki wiersz Miłosza 04.04.05, 22:19 Nie wiem, czy dobrze pamiętam: Piosenka o końcu świata" chyba to się nazywało. Radzę przeczytać :-) Odpowiedz Link Zgłoś
magdzik-m Re: Nostradamus - wierzycie w przepowiednie? 05.04.05, 08:17 W swoim życiu pamiętam już kilka momentów kiedy przepowiednie Nosterdamusa się nie sprawdziły. Nie było 3 antychrysta, w sierpniu 1999r wg Nosterdamusa świat miał się skończyć, w maju 2000r 4 planety stanęły w opozycji i też miał się świat skończyć - miały być trzęsienia ziemi, potężne fale tsunami. Tsunami mieliśmy - po 5 latach i nikt tego nie przewidział. Swego czasu wychodziły w Polsce proroctwa Nosterdamusa przez kogoś tam interpretowane na każdy rok kalendarzowy. Ja kupiłam sobie taką ksiązkę w 1997r :) Lato miało być suche i upalne :)) Wszyscy pamiętamy to lato i nie trzeba było mieszkać na Dolnym Śląsku :) W centralnej Polsce też lało przez 2 tyg. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
bzz_bzz Re: Nostradamus - wierzycie w przepowiednie? 05.04.05, 08:35 może w maju 2000 zaczął sie koniec świata? W każdym razie, jak wybiorą murzyna, to uwierzę! Powaga! I wtedy będę miała dopiero problem, bo je niewierząca... :( Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: Nostradamus - wierzycie w przepowiednie? 05.04.05, 09:02 W wiekszosci zgadzam sie z Twoja wypowiedzia, pragne tylko uscislic jeden fragment: > w maju 2000r 4 planety stanęły w opozycji i też miał się > świat skończyć zajrzalam w program astrologiczny, bo cos mi sie nie zgadzalo: na poczatku maja nie bylo opozycji 4 planet, bylo stellum w Byku, siedmiu z dziesieciu badanych przez astrologow obiektow. Obiekty, czyli swiatla (Slonce i Ksiezyc) oraz planety: Wenus, Merkury, Jowisz Saturn Mars skupily sie na jednym fragmencie nieba. Ten fragment nieba astrolog nazwie znakiem Byka, astronom powie, ze bedzie to wysokosc gwiazdozbioru Barana i Byka (bo znaki i gwiazdozbiory rozjechaly sie z wyniku zjawiska precesji. Wielki Krzyz czyli planety ustawione w ksztalcie kwadratu mial poznym latem, niedlugo po zacmieniu Slonca w 1999 roku. Niewykluczone, ze obie mamy racje, tylko mowimy roznymi jezykami: Ty astronomiczmym, ja astrologicznym. Jezeli tak jest, to napisz cos wiecej: jestem tym zainteresowana. Odpowiedz Link Zgłoś
magdzik-m Re: Nostradamus - wierzycie w przepowiednie? 06.04.05, 07:57 anahella napisała: > Niewykluczone, ze obie mamy racje, tylko mowimy roznymi jezykami: Ty > astronomiczmym, ja astrologicznym. Jezeli tak jest, to napisz cos wiecej: > jestem tym zainteresowana. No może mnie się pokręciło : ) Ale na pewno nie był to sierpień 1999r i wspomniany przez Ciebie czas po zaćmieniu - to akurat pamiętam dobrze; bo mojemu koledze w pracy miały urodzić sie bliźnieta. Zaćmienie było na poczatku sierpnia, dzieci urodziły się na początku września ale wszyscy zastanawialiśmy się jaki byłby wpływ na ich życie, gdyby urodziły się przy zaćmieniu :)Chłopiec jest podobny do mamy, dziewczynka do taty :) i nie ma w tym chyba nic dziwnego :) To dziwne zjawisko, które opisałam miało spowodować efekt skórki pomarańczowej opisywany przez Einstaina - z jednej strony naszej planety stało słońce - po drugiej stronie stanął księzyc i na pewno jedna z największych planet układu słonecznego. Ogromna siła oddziaływania tego efektu miała spowodować przemieszczenie się biegunów ziemi. Był przepiękny dzień i chyba godz 12-ta lub 13-ta. Całkiem niezły na koniec świata :)) Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: Nostradamus - wierzycie w przepowiednie? 06.04.05, 23:45 magdzik-m napisała: > z jednej strony naszej planety stało słońce - po > drugiej stronie stanął księzyc czyli mowiac po ludzku - pelnia Ksiezyca. Taka sytuacja jest co miesiac, tak samo jak now czyli Slonce i Ksiezyc sa po tej samej stronie naszego globu. > i na pewno jedna z największych planet układu > słonecznego. Dwie najwieksze, czyli Jowisz i Saturn. Reszta planet, w porownaniu z nimi to male pchelki:) Spojrzalam na uklad na 18 maja 2000 bo wtedy byla pelnia. Slonce 28 stopni Byka, Ksiezyc 28 stopni Skorpiona a po stronie Slonca: Wenus 21 st. Byka, Jowisz 20 st. Byka, Saturn 21 st. Byka. Niewiele dalej, byla koniunkcja Marsa 10 st. Blizniat i Merkurego 8 st. Blizniat. Przeczytalam jeszcze raz Twoj poprzedni post i zobaczylam, ze Cie zle zrozumialam: istotnie, byly wtedy dwie opozycje, ale nie tworzyly konfiguracji zwanej wielkim krzyzem - nie wiem czemu tak mi sie skojarzylo. Pierwsza: Jowisz, Saturn, Wenus, Slonce w opozycji do Ksiezyca. Druga zas, niecale 20 stopni dalej: Mars i Merkury w opozycji do Plutona. Bardzo energetyczny uklad. Gdyby nastapil kiedys koniec naszej cywiliziacji, to jestem pewna, ze przy takim ukladzie, ktory zaskoczylby najmadrzejszych astrologow, i nikomu nie przyszloby to do glowy:) Stellum w Byku, o ktorym pisalam wczesniej mialo miejsce na poczatku maja 2000. Odpowiedz Link Zgłoś
misscraft Re: Nostradamus - wierzycie w przepowiednie? 05.04.05, 08:52 Nie wierze w to, głupie zabobony. Wogóle nie wierze w coś takiego jak koniec świata, koniec ludzkości- tak, ale nie świata. Odpowiedz Link Zgłoś
viscera Re: Nostradamus - wierzycie w przepowiednie? 05.04.05, 14:00 hmmm może końca swiata nie bedzie, ale jakis upadek koscioła, zachwioanie wiary zwłaszcza w Polsce:) ciekawi mnie czy katolicy w Polsce beda tak samo kochać nowego papieża, czy beda budowali wspaniałe ołtarze na jego pielgrzymki a moze wogole nie wpuszczą go do Polski? moze nastapi oderwanie od Watykanu bo przeciez takiego papieża jak nasz juz nigdy nie będzie... naprawde w tym widze koniec i nie moge doczekać sie przyszłości:) Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Nostradamus - wierzycie w przepowiednie? 05.04.05, 15:28 Skoro juz sobie tak fantazjujemy, to wersja przepowiedni o końcu świata, jaką ja słyszałam jest taka, że PRZEDOSTATNIM papieżem Watykanu będzie Murzyn, ostatnim zaś Włoch (zamknięcie cyklu od św. Piotra) i za tego Włocha właśnie dojdzie do wielkiej rzezi w Watykanie i końca państwa Watykan......... Hmmm, komentować nie będę.... Odpowiedz Link Zgłoś
oban Re: Nostradamus - wierzycie w przepowiednie? 05.04.05, 22:21 A gdzie u Nostrodamusa (jesli ktos w to w ogole wierzy) jest powiedziane ze "czarny papiez" bedzie czarnoskory? Ktos kiedys slyszal o "czerwonym papiezu" (lub "purpurowym") ? Albo o bialym ? Coz - Watykan to nie jest panstwo "jednolite" i proste w swoich strukturach. A koniec swiata raczej traktowc nalezy w tym kontekscie jako koniec pewnego "porzadku" i to moze byc zwiazane z "czarnym" papiezem. Odpowiedz Link Zgłoś
wielo-kropek Re: Nostradamus - wierzycie w przepowiednie? 06.04.05, 01:43 Konca swiata nie bedzie. Bedzie koniec Rzymu i Watykanu -poprostu zostanie zniszczony. Ameryka, Kanada i wiele innych krajow tez zostanie postrzepione i to w niedlugim czasie. Z Unii pozostanie tylko 10 narodow (o tym tez pisze Biblia jako o nowym Rzymie). Nastepnie ma byc 3 wojna swiatowa, ktora Chiny maja prowadzic.Nie wiem tez dokladnie kiedy ona ma sie zaczac i jak dlugo trwac. Wiem, ze bedzie kataklizmem na ziemi jakiego jeszcze nie bylo. Z Arabami tez jest jeszcze nie koniec wojny. Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: Nostradamus - wierzycie w przepowiednie? 06.04.05, 22:12 Piszesz to w imieniu Polskiego Zwiazku Jasnowidzow i Prorokow?;) Odpowiedz Link Zgłoś
blue.k koniec swiata 06.04.05, 23:36 wojny,terroryzm,powodzie,tornada,trzęsienia ziemii itp itd-oto koniec świata,baardzo powolny ale jednak Odpowiedz Link Zgłoś
daimona To proroctwo Malachiaszaa, nie Nostradamusa 08.04.05, 01:22 nie Nostradamusa. "De labore solis" - "z zaćmienia słońca" lub "z trudu słońca" -> Jan Paweł II (interpretacja: urodził się 18 maja 1920 r, w dzień zaćmienia słońca oraz duzo podróżował) "Gloria olivae" chwała oliwki. Słyszałam ciekawą interpretację - Arinze ma po ichniemu znaczyć "chwała", a do tego Franzis Arinze ma w herbie biskupim białą gołębicę (kojarzy się z gałązką oliwną) i od dłuższego czasu pracuje na rzecz pokoju i dialogu miedzy religijnego - szczególnie z islamem). Pożyjemy - zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
ewka5 Re: Nostradamus - wierzycie w przepowiednie? 06.04.05, 07:16 noo, to jak sie takie kataklizmy maja dziac, to ja tymczasem sobie pozyje, albowiem lubie. Odpowiedz Link Zgłoś
wielo-kropek Re: Nostradamus - wierzycie w przepowiednie? 06.04.05, 21:43 Kataklizmy tez nie wszystkich dotycza. Na wojnach taksamo nie wszyscy zgineli. Zyje sie i tak az do smierci, czyz nie? Odpowiedz Link Zgłoś
mefi100 Re: Nostradamus - wierzycie w przepowiednie? 06.04.05, 22:05 a może nostradamus był prekursorem ku-klux-klanu, że dla czarnego przewidział taką złowieszczą rolę? myślę, że koniec świata będzie, gdy papieżem zostanie Indianin! hihihi, wyobrażacie sobie, jak odlotowo by wyglądał papież w pióropuszu? :) Odpowiedz Link Zgłoś
rotkaeppchen1 KONIEC SWIATA 07.04.05, 03:22 Nie wierze w koniec swiata jako taki. Jesli chodzi o przepowiednie, ze po czarnym papierzu nastapi koniec, to raczej mam na mysli, ze moze nastapic koniec takiego swiata, jaki znamy obecnie. W dobie tak bardzo nasilonej terrorystycznej aktywnosci Islamu, obawiam sie poprostu, ze katolicyzm, czy w ogole chrzescijanstwo moze byc zmuszone zejsc do podziemi. To bylby taki "przenosny" koniec swiata Odpowiedz Link Zgłoś
aretse11 a gdzie w internecie mozna znalezc 07.04.05, 11:17 przepowiednie Nostradamusa..ot tak..zeby poczytac..lub raczej ich interpretacje? podajcie link jak znacie.. Odpowiedz Link Zgłoś
corgan1 było już wiele końców świata, będzie i kolejny... 07.04.05, 16:47 Pomyślcie sami - wybuch I wojny światowej był końcem świata w Europie, był końcem pewnych idei, mysli, sposobu rządzenia - nic już nie było takie jak przedtem. Choć I wojnie Polska i Czechosłowacja i Węgry i wiele innych krajów zawdziecza niepodległość na zachodzie i wschodzie skończyła sie wykrwawieniem milionów ludzi, głodem, ruiną miast i przemysłu. Oraz upadkiem/rozbiciem wielu państw jak Austro-Węgry i z wolna dekolonizacja Afryki i Azji. W przeszłości końca świata można szukac więcej np. upadek Cesarstwa Rzymskiego Konstatnynopolu w XV wieku, rewolucja francuska... To takie momenty od których coś się konczy i coś się zaczyna. W 2012 może wydarzyć się wiele rzeczy. Może mówienie o wojnach, ogniu i antychrystach jest ciekawe, ale co to znaczy... Kiedyś tam była mowa o "żółtej fali". I jest żółta fala - wystarczy przejśc sie do byla marketu, żeby przekonac się ile jest wśród nich produktów "Made in China". Może np. zbankrutowac Ameryka ktora jest horrendalnie zadłużona a to bankructwo będzie dużo większym beknięciem niż kryzys światowy w latach 30-tych XX wieku. Może paść jedynie słuszna kultura amerykańsko-anglosaska, albo stać się jedną z wielu i może zacząć przegrywać na globalnym rynku. Bo sukces np. McDonalda albo Coca-coli wziął się stąd, ze stała za nimi potęga Ameryki, jej symbole i to co sobą reprezentowała. Może się okazać że kultura hinduska, muzłumańska albo chińska dysponująca środkami takimi jak Hollywood jest inna, ciekawsza itp. Może tak się stać ale nie musi. Moze się okazać że powstała tajlandzka albo hinduska Birtney Spears ktora wyprze tę hamerykańska hehe Może będzie koniec świata, ale nie tak jak nam by to się wydawało - coś się definitywnie skończy i powstanie coś nowego... Odpowiedz Link Zgłoś