malamagdusia 16.04.05, 22:33 Zastanawiałam się jaki jest najwymowniejszy przykład tragizmu w miłości. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malamagdusia Re: Dramatyczny koniec kochanków. 16.04.05, 22:37 1.Rudolf Habsburg i Maria Vetsera. Odpowiedz Link Zgłoś
malamagdusia Re: Dramatyczny koniec kochanków. 16.04.05, 22:48 Facet miał pewny tron po śmierci ojca. (Pomijac fakt ze musiałby czekać 27 lat). Ubzdurał sobie jednak ze musi zamanifestowac swój gniew z powodu zbyt małej władzy jaka ojciec mu przyznał oraz brzydkiej żony. Facet popełnił samobójstwo chociaz był inteligetniejszy od Wilhelma II czy Mikołaja II. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.uparta Re: Dramatyczny koniec kochanków. 17.04.05, 11:59 Podobno mial mózg przezarty syfilisem i zaawansowana chorobe psychiczna, I to dlatego popelnil samobójstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
xy2 Re: Dramatyczny koniec kochanków. 16.04.05, 22:47 lepiej tego nie doświadczać Odpowiedz Link Zgłoś
malamagdusia Re: Dramatyczny koniec kochanków. 16.04.05, 22:52 Niektórzy twierdzą że uczynił to z miłości do Marii ale ogladając jej fotki można dziwić się co jego estycznego gustu. Odpowiedz Link Zgłoś
troggir Re: Dramatyczny koniec kochanków. 17.04.05, 00:29 Abelard i Heloiza. Skończyło się nieprzyjemnie i dramatycznie, szczególnie dla Abelarda.... Odpowiedz Link Zgłoś
malamagdusia Re: Dramatyczny koniec kochanków. 17.04.05, 00:32 Królowa Elzbieta II i jej faworyci. Tragiczny ich koniec na szafocie. Odpowiedz Link Zgłoś
malamagdusia Ewa Braun i Adolf Hitler 17.04.05, 00:41 oraz Benito Mussolini i Klara Petacci. Odpowiedz Link Zgłoś
rasid Re: Dramatyczny koniec kochanków. 17.04.05, 11:40 Dla mnie najtragiczniejsza historia kochankow jest oswiecimska historia Mali i Edka. Przy okazji obchodzenia rocznicy w TVP byl serial o obozie, jeden z odcinkow byl w calosci poswiecony tym kochankom. Nie jestem "mietki" facet, ale po obejrzeniu tego odcinka mialem lzy w oczach. Nie chce tego opisywac, bo jest wesola, sloneczna niedziela, no chyba, ze jest ktos zainteresowany. Odpowiedz Link Zgłoś
klara-klara Re: Dramatyczny koniec kochanków. 17.04.05, 11:42 ja jestem, no ogladalam duzo na ten temat, ale jakso to mi umknelo... Odpowiedz Link Zgłoś
rasid Re: Dramatyczny koniec kochanków. 17.04.05, 12:19 Opisze te historie w skrocie oczywiscie, tyle co zapamietalem z tego dokumentu. Mala byla belgijska Zydowka, znali ja w obozie wszyscy, bo pelnila role gonca. Byla bardzo lubiana, mimo warunkow czesto usmiechnieta, zadbana, starala sie dawac ludziom nadzieje. Zakochala sie w Polaku - Edku. Spotykali sie w szpitalnym obozie na bloku 30. O ich goracej milosci wiedzial caly oboz, mimo tego, co ich otaczalo, kochali sie mocno. Inni wiezniowie mieli rozne zdanie na temat ich zwiazku. Jedni uwazali, ze pieklo obozu to nie miejsce na okazywanie milosci, inni widzieli w tym skrawek prawdziwego zycia, symbol uczucia, ktore zwycieza wszystko. Mala i Edek postanowili uciec. Ich ucieczka byla chyba najbardziej spektakularna w historii obozu. Edek zdobyl mundur esesmana i po prostu na oczach straznikow, w bialy dzien wyszli z obozu - Edek jako esesman prowadzacy wiezniarke (Mala niosla na glowie umywalke). Jak stwierdzil jeden z wiezniow: ""To było coś wspaniałego. Nie było drugiej takiej ucieczki, żeby uciekł Polak i Żydówka. I żeby było wiadomo, że się kochają..." Przez kilka dni przedzierali sie przez lasy w kierunku granicy. Nie mieli jedzenia. Mala byla skrajnie wycienczona i nad granica slowacka postanowila, ze zajdzie do jakiegos sklepu kupic chleb za zloty drobiazg, ktory wyniosla z obozu. Edek czekal w lesie. Ekspedientka widzac wycienczona Zydowke zawiadomila zandarma, ktory zlapal Male i tak czekali w sklepie na patrol. Kochankowie przyrzekli sobie wczesniej, ze bez wzgledu na to, co sie stanie zawsze beda razem. Tak wiec Edek czujac, ze cos jest nie tak, wyszedl z ukrycia i przyszedl do sklepu prosto w rece Niemcow. Oboje zostali odeslani do obozu. Cala noc przed egzekucja slychac bylo spiew kochankow uwiezionych w jednym budynku. Niemcy byli rozwscieczeni - ucieczka, sposobem ucieczki i tym, ze nie moga odebrac ludziom prawdziwej wolnosci czyli milosci. Przyszedl specjalny rozkaz z Berlina. Edek zostal skazany na smierc przez powieszenie a Mala jako Zydowka zostala skazana na smierc przez spalenie zywcem w piecu. W dzien egzekucji zrobiono dwa apele jednoczesnie w meskiej i w zenskiej czesci obozu. Edek nie dal sie zabic oprawcom - sam wykopal spod siebie stolek. W tym samym czasie na apelu odczytywano wyrok na Male przez spalenie zywcem. W czasie jego odczytywania Mala wyjela tepa stara zyletke i przeciela sobie zyly na wysokosci lokcia. Zaczela sie wykrwawiac i Niemcy obawiajac sie, ze nie zdaza wypelnic rozkazu wlozyli ja na nosze i zaniesli do pieca. Do dzis nie wiadomo, czy spalono ja zywcem, czy tez "zdazyla" umrzec, czy tez dobil ja ktos litosciwy. Taki byl final tej pieknej, tragicznej historii... Odpowiedz Link Zgłoś
xy2 Re: Dramatyczny koniec kochanków. 17.04.05, 11:47 chciałabym żeby ktoś mi opowiedział kilka historii i był blisko mnie, fizycznie blisko. ktoś kto przytuli, pogłaska mnie po głowie a jak trzeba to opierniczy, no i wogóle Odpowiedz Link Zgłoś
xy2 Re: Dramatyczny koniec kochanków. 17.04.05, 12:27 Niemiec uratował życie mojej Babci Żydówce Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiedzica_sousie Re: Dramatyczny koniec kochanków. 18.04.05, 13:07 przeczytaj "Dwoje Ludzieńków" Leśmiana. ja ryczałam po tym jak bóbr :) Odpowiedz Link Zgłoś