Dodaj do ulubionych

Dramatyczny koniec kochanków.

16.04.05, 22:33
Zastanawiałam się
jaki jest najwymowniejszy
przykład tragizmu w miłości.
Obserwuj wątek
    • malamagdusia Re: Dramatyczny koniec kochanków. 16.04.05, 22:37
      1.Rudolf Habsburg i Maria Vetsera.
      • malamagdusia Re: Dramatyczny koniec kochanków. 16.04.05, 22:48
        Facet miał pewny tron po śmierci ojca.
        (Pomijac fakt ze musiałby czekać 27 lat).

Ubzdurał sobie jednak ze musi
        zamanifestowac swój gniew z powodu
        zbyt małej władzy jaka ojciec mu przyznał
        oraz brzydkiej żony.

Facet popełnił samobójstwo chociaz był
        inteligetniejszy od Wilhelma II czy
        Mikołaja II.

• marta.uparta Re: Dramatyczny koniec kochanków. 17.04.05, 11:59
          Podobno mial mózg przezarty syfilisem i zaawansowana chorobe psychiczna, I to
          dlatego popelnil samobójstwo.
    • xy2 Re: Dramatyczny koniec kochanków. 16.04.05, 22:47
      lepiej tego nie doświadczać
      • malamagdusia Re: Dramatyczny koniec kochanków. 16.04.05, 22:52
        Niektórzy twierdzą że uczynił to z miłości do
        Marii ale ogladając jej fotki
        można dziwić się co jego estycznego gustu.
    • troggir Re: Dramatyczny koniec kochanków. 17.04.05, 00:29
      Abelard i Heloiza. Skończyło się nieprzyjemnie i dramatycznie, szczególnie dla
      Abelarda....
      • malamagdusia Re: Dramatyczny koniec kochanków. 17.04.05, 00:32
        Królowa Elzbieta II i jej faworyci.
        Tragiczny ich koniec na szafocie.

• xy2 śmierć nt. 17.04.05, 00:31
      • malamagdusia Ewa Braun i Adolf Hitler 17.04.05, 00:41
        oraz Benito Mussolini i Klara Petacci.
    • rasid Re: Dramatyczny koniec kochanków. 17.04.05, 11:40
      Dla mnie najtragiczniejsza historia kochankow jest oswiecimska historia Mali i
      Edka. Przy okazji obchodzenia rocznicy w TVP byl serial o obozie, jeden z
      odcinkow byl w calosci poswiecony tym kochankom. Nie jestem "mietki" facet, ale
      po obejrzeniu tego odcinka mialem lzy w oczach. Nie chce tego opisywac, bo jest
      wesola, sloneczna niedziela, no chyba, ze jest ktos zainteresowany.
      • klara-klara Re: Dramatyczny koniec kochanków. 17.04.05, 11:42
        ja jestem, no ogladalam duzo na ten temat, ale jakso to mi umknelo...
        • rasid Re: Dramatyczny koniec kochanków. 17.04.05, 12:19
          Opisze te historie w skrocie oczywiscie, tyle co zapamietalem z tego dokumentu.
          Mala byla belgijska Zydowka, znali ja w obozie wszyscy, bo pelnila role gonca.
          Byla bardzo lubiana, mimo warunkow czesto usmiechnieta, zadbana, starala sie
          dawac ludziom nadzieje. Zakochala sie w Polaku - Edku. Spotykali sie w
          szpitalnym obozie na bloku 30. O ich goracej milosci wiedzial caly oboz, mimo
          tego, co ich otaczalo, kochali sie mocno. Inni wiezniowie mieli rozne zdanie na
          temat ich zwiazku. Jedni uwazali, ze pieklo obozu to nie miejsce na okazywanie
          milosci, inni widzieli w tym skrawek prawdziwego zycia, symbol uczucia, ktore
          zwycieza wszystko.

Mala i Edek postanowili uciec. Ich ucieczka byla chyba najbardziej
          spektakularna w historii obozu. Edek zdobyl mundur esesmana i po prostu na
          oczach straznikow, w bialy dzien wyszli z obozu - Edek jako esesman prowadzacy
          wiezniarke (Mala niosla na glowie umywalke). Jak stwierdzil jeden z
          wiezniow: ""To było coś wspaniałego. Nie było drugiej takiej ucieczki, żeby
          uciekł Polak i Żydówka. I żeby było wiadomo, że się kochają..." Przez kilka dni
          przedzierali sie przez lasy w kierunku granicy. Nie mieli jedzenia. Mala byla
          skrajnie wycienczona i nad granica slowacka postanowila, ze zajdzie do jakiegos
          sklepu kupic chleb za zloty drobiazg, ktory wyniosla z obozu. Edek czekal w
          lesie. Ekspedientka widzac wycienczona Zydowke zawiadomila zandarma, ktory
          zlapal Male i tak czekali w sklepie na patrol. Kochankowie przyrzekli sobie
          wczesniej, ze bez wzgledu na to, co sie stanie zawsze beda razem. Tak wiec Edek
          czujac, ze cos jest nie tak, wyszedl z ukrycia i przyszedl do sklepu prosto w
          rece Niemcow. Oboje zostali odeslani do obozu.

Cala noc przed egzekucja slychac bylo spiew kochankow uwiezionych w jednym
          budynku. Niemcy byli rozwscieczeni - ucieczka, sposobem ucieczki i tym, ze nie
          moga odebrac ludziom prawdziwej wolnosci czyli milosci. Przyszedl specjalny
          rozkaz z Berlina. Edek zostal skazany na smierc przez powieszenie a Mala jako
          Zydowka zostala skazana na smierc przez spalenie zywcem w piecu. W dzien
          egzekucji zrobiono dwa apele jednoczesnie w meskiej i w zenskiej czesci obozu.
          Edek nie dal sie zabic oprawcom - sam wykopal spod siebie stolek. W tym samym
          czasie na apelu odczytywano wyrok na Male przez spalenie zywcem. W czasie jego
          odczytywania Mala wyjela tepa stara zyletke i przeciela sobie zyly na wysokosci
          lokcia. Zaczela sie wykrwawiac i Niemcy obawiajac sie, ze nie zdaza wypelnic
          rozkazu wlozyli ja na nosze i zaniesli do pieca. Do dzis nie wiadomo, czy
          spalono ja zywcem, czy tez "zdazyla" umrzec, czy tez dobil ja ktos litosciwy.
          Taki byl final tej pieknej, tragicznej historii...

• listek_a Re: Dramatyczny koniec kochanków. 18.04.05, 08:37
            ;(
    • xy2 Re: Dramatyczny koniec kochanków. 17.04.05, 11:47
      chciałabym żeby ktoś mi opowiedział kilka historii i był blisko mnie, fizycznie
      blisko. ktoś kto przytuli, pogłaska mnie po głowie a jak trzeba to opierniczy,
      no i wogóle
    • xy2 Re: Dramatyczny koniec kochanków. 17.04.05, 12:27
      Niemiec uratował życie mojej Babci Żydówce
    • niedzwiedzica_sousie Re: Dramatyczny koniec kochanków. 18.04.05, 13:07
      przeczytaj "Dwoje Ludzieńków" Leśmiana. ja ryczałam po tym jak bóbr :)
    • six_a rozwód :) nt 18.04.05, 13:12

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka