Dodaj do ulubionych

Co ostatnio czytala(e)s

IP: *.246.98.37.Dial1.NewYork1.Level3.net 03.05.01, 06:40
Przestancie opowiadac, kto kogo lize i gdzie i jakie ma przyrodzenie i czy
pedalstwo to "zdrowa" rzecz, tylko napiszcie jaka ksiazke czytaliscie ostatnio,
a moze ktos byl w teatrze?....., co polecacie, jak sie nie uda.....to mozna
od poczatku , "jak poderwac faceta z kasa ,ktory mnie pokocha i ma duzego
czlonka"? ewentualnie , "czy duze brodawki sa dobre"?ostatecznie czy " nasienie
szkodzi na cere". Dziekuje.
Obserwuj wątek
    • krecha Re: Co ostatnio czytala(e)s 03.05.01, 08:05
      O ksiazkach jest osobny rozdzial forum. O teatrze nie ma , ale jest o kulturze.

Ostatnio czytalem "Dwanascie opowiadan tulaczych" Marquez'a. Polecam - sa swietne.
    • Gość: meg Re: Co ostatnio czytala(e)s IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 03.05.01, 11:16
      byłtaki wątek "podyskutujmy o książkach" nawet uwidoczniony w otwarciu forum -
      i co - i umarł śmiercią naturalną. Świadczy to chyba niestety dobitnie ostanie
      czytelnictwa, ja też niestety się nie popiszę, bo mimo że kiedyś czytałam dużo,
      teraz po całodziennej gonitwie usypia mnie samo spojrzenie na książkę / ale się
      poprawię/
      • krecha watek o ksiazkach 03.05.01, 21:30
        Ciagle jest watek o ksiazkach, na stronie glownej forum:

Wiadomosci i wiedza
        -> Kultura
        -> Podyskutuj o ulubionych książkach

Niestety w porownaniu z "big brother" nie jest on popularny.
    • Gość: izak Re: Co ostatnio czytala(e)s IP: *.man.bialystok.pl 03.05.01, 14:23
      Gość portalu: Michal napisał(a):

> Przestancie opowiadac, kto kogo lize i gdzie i jakie ma przyrodzenie i czy
      > pedalstwo to "zdrowa" rzecz, tylko napiszcie jaka ksiazke czytaliscie ostatnio,
      >
      > a moze ktos byl w teatrze?....., co polecacie, jak sie nie uda.....to mozna
      > od poczatku , "jak poderwac faceta z kasa ,ktory mnie pokocha i ma duzego
      > czlonka"? ewentualnie , "czy duze brodawki sa dobre"?ostatecznie czy " nasienie
      >
      > szkodzi na cere". Dziekuje.

Podpisuje sie dwiema raczkami i jeszcze palchem od nogi mej prawej moze jakos mi
      sie uda stuknac w kilka klawiszy XXX:) Zaleglosci w beletrystyce mam koszmarne:
      tylko ksiazki zwiazane z zawodem. Ale, ale! Ostatnio w ramach porzadkow
      przedswiatecznych znalazlam "Kajka i Kokosza" ! Nie smiej sie! Tam sa na prawde
      fajne kawalki i mozna szybko przeczytac bez strsu, ze w tym casie powinnam
      przerabiac jakis przemadrzaly podrecznik. A wlasnie! Czy miales moze w swoich
      lapkach komiks "Mouse" dotyczacy Holocaustu inaczej? (G. Wyborcza - sobotnia)?
      Strasznie zaciekawil mnie ten artykul!
      Pozdrawiam

• Gość: Michal Re: Co ostatnio czytala(e)s IP: *.246.86.220.Dial1.NewYork1.Level3.net 03.05.01, 17:44
        Nie czytam juz nic na temat zaglady zydow (mieszkam w NY, to jest
        stolica "izraela") poniewaz, fakty sa tak przekrecane i dodawane liczby, ze
        glowa boli. Wszedzie sie martwimy i opowiadamy jak to "biedni" zydzi sa
        dyskryminowani, a to jak traktuje sie polakow w stanach ani slowa, zadnych praw,
        pomocy, mieszkam tu 7 lat i nigdy w zyciu nie bylem antysemita, teraz jestem....
        • Gość: ira Re: Co ostatnio czytala(e)s IP: *.pfizer.com 03.05.01, 20:28
          Gość portalu: Michal napisał(a):

> Nie czytam juz nic na temat zaglady zydow (mieszkam w NY, to jest
          > stolica "izraela") poniewaz, fakty sa tak przekrecane i dodawane liczby, ze
          > glowa boli. Wszedzie sie martwimy i opowiadamy jak to "biedni" zydzi sa
          > dyskryminowani, a to jak traktuje sie polakow w stanach ani slowa, zadnych praw
          > ,
          > pomocy, mieszkam tu 7 lat i nigdy w zyciu nie bylem antysemita, teraz jestem...
          > .

Tak samo ja. Mieszkam pod NYC. Pech chcial ze pracowalam dla zydowskiego
          multimilionera. Czegos takiego nawet chyba w 3cim swiecie nie ma (mowie o
          warunkach pracy). Od tej pory stalam sie antysemitka
          • sara Re: Co ostatnio czytala(e)s - Ira 03.05.01, 20:40
            Interesuje mnie temat holocaustu i kultury zydowskiej. Nie chce jednak wyzwalac
            demonow antysemityzmu na tym forum. Czy moglabys napisac do mnie o swoich
            doswiadczeniach z tymi ludzmi? Nie znam zadnego przedstawiciela tej nacji, nie
            mam osobistych doswiadczen.Pozdrawiam.
    • Gość: Kacha Re: Co ostatnio czytala(e)s IP: 192.168.2.* / *.ds2.agh.edu.pl 03.05.01, 18:50
      witaj ciesze sie ze postawiles takie pytanie ale jakos za duzo tytulow nie
      zdobyles .Nie wiem co lubisz ale polecam nowa ksiazke Jonathana
      Carrolla "Cylinder Heidelberga" 8 niezlych opowiadan, kazde zakrawa na nowa
      ksiazke jako bonus 9 opowiadanie, ktore jest jednoczesnie 1 rozdzialem nowej
      ksiazki ,ktora sie wkrotce ukarze "Biale jablka".Jesli nie czytales wczesnie
      nic tego autora to proponuje na poczatek "Kraine Chichow" lub "Muzeum Psow",
      milej lektury.

'
      • Gość: Michal Re: Co ostatnio czytala(e)s IP: *.246.86.220.Dial1.NewYork1.Level3.net 03.05.01, 19:13
        No wreszcie ,swiatelko w tunelu, dziekuje- Carrolla znam "Cylinder.." i "Muzeum
        Psow", dzieki za podpowiedz. Ostatnio dopadlem Herberta ,"Struna Swiatla"
        poezja.
      • sara Re: Co ostatnio czytala(e)s 03.05.01, 19:44
        Higiena Mordercy - Amelie Nothomb,Elia Kazan - Akty Miłosci, cos z Segala a
        niepotrzebnie, Paulo Cohelo, Hanny Krall duzo, Tokarczuk duzo, Uta Ranke-
        Heineman, troche Hrabala, Wassmo "Ksiega Diny" i - najwazniejsza - "Nieznosna
        lekkosc bytu" Milana Kundery - fantastyczna.
        Teatr - Zbrodnia i Kara z mlodym Stuhrem. Spox.
        • Gość: Xxxxxxxx Re: Co ostatnio czytala(e)s IP: *.rsk.pl 04.05.01, 15:57
          Ostatnio przeczytałam: ' Portret damy' H. James, ' Matka Noc' , 'Rzeżnia nr 5', �niadanie mistrzów' K.Vonnegut,'Wielki Gatsby' F.S. Fitzgerald i kilka ksišżek Saula Bellowa.Uwielbiam amerykańskš klasykę.Pozdrawiam.
        • Gość: Oicug Re: Co ostatnio czytala(e)s Do Sary IP: 212.191.70.* 04.06.01, 17:25
          Jestes niezle oczytana . Czy "Eunuchy do raju " , " Nie
          i amen " U. Ranke Heineman , czy tez napisala cos
          jeszcze . Pozdrawiam.
          • sara Re: Co ostatnio czytala(e)s Do Sary - Dzidek 05.06.01, 11:56
            Dzieki, nie sadze, bym byla specjalnie oczytana, czytam duzo i dosc
            chaotycznie. Czesto po przeczytaniu czegos mam poczucie czasu bezpowrotnie
            utraconego ( jak leworecznosc Pilcha ), czesto szybko o takich lekturach
            zapominam.
            Ad. Uta - ja znam tylko te dwie jej ksiazki. Sa ciekawe, do zapamietania,
            jednak troche zraza mnie zawarte w nich szyderstwo.
            Ty wielokrotnie wspominales o Marsjankach i Wenusjankach - dla mnie to straszna
            chala. Czytales cos ciekawego oprocz tego cyklu ?
            • Gość: Dzidek Re: Co ostatnio czytala(e)s Do Sary - Dzidek IP: 212.191.70.* 05.06.01, 19:15
              Marsjanie i Wenujanki zawieraja dwie cenne uwagi : 1.
              mezczyzna zalatwia sprawe z kobieta , potem musi sie
              przespac a potem zajmuje sie swoim hobby lub praca
              zawodowa ( czyli ucieka do swojej jaskini ). Wychodzi z
              niej gdy mu sie znow nagromadzi energia do rozladowania
              , wtedy sie przymila , jest czuly , zalatwia co mu
              potrzeba i... cykl sie powtarza. A tego kobiety na ogol
              nie rozumieja i stad niesnaski . 2. Mezczyzna daje jej
              kupe pieniedzy , dom , samochod a ona usmiechnie sie
              , pocaluje go , czasem uzyczy seksu i uwaza ze dala i
              tak za duzo . Co za dziwna dysproporcja wkladu pracy i
              wartosci ! I tez kobiety tego nie rozumieja !
              • Gość: Dzidek Re: Co ostatnio czytala(e)s Do Sary - Dzidek IP: 212.191.70.* 05.06.01, 19:18
                Polecam "120 dni Sodomy " Markiza de Sade i "Czwarty
                szympans " Diamonda .
                • sara Re: Co ostatnio czytala(e)s Do Dzidek 05.06.01, 21:34
                  Markiz mnie nie interesuje, strata czasu i papieru, zupelny zakret. Napisz dwa
                  zdania o szympansie. Czy to pomieszanie Droshera i Ditfurtha z Samolubnym genem
                  i Danikenem? Moze znajde zreszta jakas ciekawa rekomendacje na dziale ksiazka.
                  • Gość: Dzidek Re: Co ostatnio czytala(e)s Do Sary IP: 212.191.70.* 06.06.01, 17:09
                    To cos o historii postepu cywilizacji . Ale bez
                    Danikena . Warto przeczytac .
      • Gość: kos Re: Co ostatnio czytala(e)s IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.05.01, 01:50
        Opowiadania w "Cylindrze Heidelberga" są świetne, szczególnie to z
        przepełnionym piekłem...

Natomiast co do antysemityzmu to naprawdę wydaje mi się, że to, że ktoś
        pracował u Żyda, który źle traktował swoich pracowników, nie jest jeszcze
        powodem, żeby nienawidzieć całej nacji...
        Myślę, że znalezienie wyzyskiwaczy innej narodowości nie jest jakimś wielkim
        problemem. Według mnie ludzie dzielą się na złych i dobrych. Tudzież
        nienawidzących i takich, którzy potrafią zaakceptować innych - ostatecznien nie
        muszą się z tymi innymi na piwo umawiać...
      • Gość: m. Re: Co ostatnio czytala(e)s - do Kachy IP: 212.244.202.* 08.05.01, 09:08
        Gość portalu: Kacha napisał(a):

> witaj ciesze sie ze postawiles takie pytanie ale jakos za duzo tytulow nie
        > zdobyles .Nie wiem co lubisz ale polecam nowa ksiazke Jonathana
        > Carrolla "Cylinder Heidelberga" 8 niezlych opowiadan, kazde zakrawa na nowa
        > ksiazke jako bonus 9 opowiadanie, ktore jest jednoczesnie 1 rozdzialem nowej
        > ksiazki ,ktora sie wkrotce ukarze "Biale jablka".Jesli nie czytales wczesnie
        > nic tego autora to proponuje na poczatek "Kraine Chichow" lub "Muzeum Psow",
        > milej lektury.
        >
        wczoraj skonczylam Cyliner Heidelberga, ale ..... nie bardzo, nie bardzo...
        b.podobalo mi sie opowiadanie o przeprowadzkach z piekla na ziemie i zaciekawil
        mnie Bog z wody czyli fragment Bialych jablek. przyznaje, ze fanka Carrolla nie
        jestem; czytalam tylko Calujac Ul (podobalo sie), a Cylinder kupilam troche
        przypadkowo, zeby sobie cos lekkiego poczytac. teraz zabiore sie za Kraine
        Cichow - tez slyszalam, ze to J.C. najlepsza ksiazka.
        pozdrowienia - m.

• Gość: Sofi Re: Co ostatnio czytala(e)s IP: *.swietochlowice.sdi.tpnet.pl 13.05.01, 02:00
        Polecam literaturę rosyjską:
        "Zbrodnia i kara" Dostojewskiego, piękne wiersze
        Achmatowej a z niemieckiej: "Czarodziejska góra"
        Tomasza Manna.
        Ostatnio przeczytałam "Lot nad kukułczym gniazdem".
        Piękną książką jest także "Sto lat samotności" G.
        Marqeza i "Kobieta z wydm" Abe Kobo.
    • Gość: ania Re: Co ostatnio czytala(e)s IP: 157.25.122.* 04.05.01, 11:06
      a ja przeczytałam ostatnio "Miłość w czasach zarazy" Marqueza i polecam, moja
      koleżanka przeczytała pół i dała spokój, ale ma może inny stopień wrażliwopści.
      ja Marqueza uwielbiam - "Sto lat samotności" zabieram na bezludną wyspę!

polecam też "Wyznania gejszy" ale nie pamiętam jak się pisze nazwisko autora, a
      nie chciałabym zmieniać i przekręcać

w teatrze i kinie nie byłam wieki
      • hocest ostatnio czytałem ....... 04.05.01, 17:24
        "Wykłady o literaturze " Nabokowa- świetne studium literatury klasyków gatunku-
        Flauberta , Joyce'a, i inych znakomitości- w skrócie notaki obszerne z wykładów
        prowadzonych przez Nabokowa na uniwersytetach w USA.

Polecam Tyrmanda- począwszy od "dzinnika 1954" poprzez "Złego" na "Życie
        towarzyskie i uczuciowe". to ostatnie to panflet na życie towarzyskie stolicy
        lat 50 i 60 tych. ubawić się można setnie czytając pokpiwania autora z tzw.
        intelektualnej elity Warszawki m.in z Kapuścińskiego.

Mocną pozycją jest też "Władca much" Wiliama Goldinga de facto noblisty chyba z
        roku 1981. Po przeczytaniu tej dość króciótkiej pozycji byłem pełen agresji i
        niezrozumienia dla dzikich instynktów jakimi przepełnione były ciała dzieci-
        bohaterów książki-baaaaaaardzo polecam.

Milan Kundera to przede wszystkim wspomniana wcześniej "Nieznośna lekkość bytu"
        no i "Nieśmiertelność" . Rewelacyjne książki. Odradzam jednak "Żart" tego
        samego autora-książka w zypełnie innym stylu niz wspomniane dwie.

miłego czytania.
      • trzepidlak A CZYTAM SOBIE TERAZ DOROTE TERAKOWSKA 07.05.01, 19:58
        DOROTA TERAKOWSKA-SAMOTNOSC BOGOW-POLECAM
    • gepe Re: Co ostatnio czytala(e)s 04.05.01, 18:20
      Odpowiednikiem "Kajka i Kokosza" we Francji (a teraz i na świecie) jest komiks o
      Asterixie (a właściwie to K&K jest odpowiednikiem A.) Bezwzglednie koniecznie! Pytać w
      kioskach "Ruchu".
      Ostatnio zaczytywałem sie w książkach K. O. Borchardta ("fabularyzowane"
      dokumenty marynistyczne - naprawdę dobre!), a także R. Brandstaettera (naprawdę
      dobra poezja religijna - dla koneserów takowej). Dziś natomiast jestem w trakcie "Modlitwy
      żaby) A. de Mello (krytyczne refleksje na temat religii, wiary, kondycji duchowej - buduje).
      A prawie codziennie czytam "Wyborczą" :)). I co, niezły koktail?

Pozdrawiam - gepe
    • gepe Re: Co ostatnio czytala(e)s 04.05.01, 18:23
      Aaa, zapomniałbym! Ryszard Kapuściński - głownie "Heban", ale właściwie wszystko -
      bardzo, bardzo dobre reportaże.
      gepe
      • Gość: Tommy Re: Co ostatnio czytala(e)s IP: 213.77.239.* 05.05.01, 14:04
        O ile jeszcze nie czytałeś weź do ręki "Maga" Johna Fowlesa. Nie zniechęcaj się
        grubością. Każda strona to odkrycie. Fantastyczna lektura.
        Z Anią mógłbym na sąsiedniej bezludnej wyspie czytać Marqueza.Czy czytałaś coś
        Isabelle Allende?
        Spróbuj "Spóźnionych kochanków" Whartona - ta książka udowadnia, ze na
        prawdziwą miłość nigdy nie jest za późno.
        • Gość: Xena Re: Co ostatnio czytala(e)s IP: *.pl 05.05.01, 15:31
          Przyłączam się do tego głosu. "Mag" i inne książki Fowlesa to rewelacyjna
          lektura, zwłaszcza na wakacje, ale odradzam "Mantissę" - byłam zszokowana, że
          spod pióra Fowlesa wyszedł taki gniot, to jakieś erotomańsko-
          pseudointelektualne brednie, w dodatku fatalnie napisane (a może tylko fatalnie
          przetłumaczone, niestety, nie czytałam w oryginale). Poza tym polecam klasykę
          polskiej fantastyki, nie tylko Lema, także Zajdla, a zwłaszcza jego "Limes
          inferior" - trzyma w napięciu lepiej niż "Gwiezdne wojny" (choć to
          nienajszczęśliwsze porównanie).
    • Gość: kobieta Re: Co ostatnio czytala(e)s IP: *.dialup.supermedia.pl 08.05.01, 18:34
      Ostatnio czytałam "Bractwo pierścienia" Tolkiena. Co prawda fantastyka nigdy
      nie była moim ulubionym gatunkiem literackim, ale skoro na gwiazdke ma wejść do
      kin ekranizacja... . Nie zawiodłam się. Ksiązka świetna, zabawna, odrywa od
      rzeczywistości i o to chodzi. Chociaż szło mi powoli (z braku czasu czytałam
      głównie w poczekalniach, kolejkach, autobusach itp) z radościa zabieram się za
      drugi tom. Tym, co nie próbowali jeszcze Tolkiena - polecam!
      • Gość: aga Re: Co ostatnio czytala(e)s IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 08.05.01, 21:49
        Ostatnio czytałam "Braci Karamazow" - klasyka jednak
        nigdy nie zawodzi. Polecam tez "Pachnidło" Suskinda -
        pomysł, a przede wszystkim język zniewalające. Poza
        tym "Regulamin tłoczni win" Irvinga. A komiks
        pt. "Thorgal" - to chyba obok "Pana Samochodzika" moja
        stała, niezawodna odtrutka na wszystko.
      • Gość: Jurek Re: Co ostatnio czytala(e)s IP: *.acn.waw.pl 06.06.01, 15:26
        "Tajemniczy ogród" (w orginale) po prostu cudo
        najpiękniejsza książka o energii jaka kryja się w
        ludziach. Opowieść o wychodzeniu z beznadzieji i
        egoizmu do nowego świata zabawy, radości i
        tajemniczości. Nadzieja na to, że z wszystkiego można
        wyleźć i z wszystkiego się cieszyć.
    • Gość: FK a czy ktoś w ogóle coś czyta? IP: *.pgnig.com.pl 09.05.01, 10:32
      Przygody wiedźmina Geralta z Rivii 1 i 2 t. - tego
      chyba polecać nie trzeba ;-)
      "Morze, morze" Iris Murdoch - polecam akcja płynie
      nieśpiesznie, wiele ciekawych spostrzeżeń natury
      społecznej i psychologicznej, wszystko ze sporą
      szczyptą humoru :-)
      • Gość: m. Re: do FK IP: *.centrala.pbk.pl 10.05.01, 09:47
        odnosnie Iris Murdoch - czytalam Jednorozca (polecam), jestem w trakcie
        czytania Dzwonu
    • gepe Re: Co ostatnio czytala(e)s 10.05.01, 18:24
      Polecam Umberto Eco. "Imię Róży', "Zapiski na pudełku od zapałek" i inna jego beletrystyka.
      Bo pisze także poważne książki naukowe ("Pejzarz semiotyczny"), jest profesorem
      semiotyki.
      Pozdrawiam - gepe
    • Gość: lalka Re: Co ostatnio czytala(e)s IP: *.home.cgocable.net 10.05.01, 19:49
      Ostatnio to "wyspy Szczesliwe" Galczynskiego . Piekne
      No i "the cuors of love" by EllenGilchrist- gdyby nie fakt, ze wciaz wusze
      rozszezac zasob slow w ang to szkoda czasu.
      • Gość: reader Re: Co ostatnio czytala(e)s IP: *.gazeta.pl 11.05.01, 08:01
        No dobrze, czytacie rozne ksiazki, ale jaki wplyw maja one na wasze zycie? Czy sa tylko rozrywka? Czy
        moze po lekturze jakiejkolwiek ksiazki cos sie zmienilo w waszym zyciu, czy sprobowaliscie pod
        wplywem lektury sami cos zmienic, albo siebie zmienic? Ja np. po przeczytaniu �Boleslawa
        Chrobego� Golubiewa postanowilem rzucic wczesniejsza prace, zmienic srodowisko itp. Urzekla
        mnie analiza psychiki glownego bohatera, ktory wyznaczal sobie przez cale zycie jakis cele i roznymi
        metodami do nich dazyl. Pokonywal kolejne przeszkody, szukal nowych wyzwan. Byl niesamowicie
        wytrwaly w dazeniu do postawionych sobie celow.
        pozdrawiam
        • Gość: Kacha Re: Co ostatnio czytala(e)s IP: 192.168.2.* / *.ds2.agh.edu.pl 11.05.01, 22:36
          Ksiazka ,ktora wplynela w jakis sposob na mnie to "Dom dzienny ,dom
          nocny"(znasz?),Olga Tokarczuk jest niesamowita, w wspanialy sposob dobiera
          slowa tworzac obrazy, dialogi.Dlugo bylam pod wrazeniem tej
          ksiazki,przeczytalam ja ponownie i za kazdym razem jest dla mnie bardziej
          osobista .Najbardziej lubie ten watek o wiejskim alkoholiku ,ktory swoj nalog
          poruwnuje do trzepoczacego sie w jego wnetrzu ptaka.To niesamowite jak autorka
          opisuje uczucia tego czlowieka, personifikacja jest niepowtarzalna.Lubie ten
          fragmeny nie dlatego ze jestem alkoholiczka!!!!!!!!ale ze wzgledu na to ze sama
          czasami probuje odsuwac od siebie problemy nazywajac je tak czy inaczej.Trudno
          mi sie wypowiadac klikajac na komputerze ale chyba rozumiesz?"Dom dzienny dom
          nocny"to ksiazka ,ktora uswiadamia mi na nowo porzadek
          codziennosci.....chetnie porozmawialabym z kims kto zna ksiazki Tokarczuk,
          pozdrawiam
    • Gość: Karola Re: Co ostatnio czytala(e)s IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 11.05.01, 23:30
      Ostatnio czytałam najnowszego Carolla,zgadzam się, jest świetny.Uderzyło mnie
      jednak to, że wszyscy przyznają się do czytania autorów ambitnych, np.Marquez,
      Coelho,Tokarczuk itd.(ja również bardzo ich lubię),ale co z tak zwaną
      literaturą lekką,łatwą i przyjemną.Gorąco polecam kobietom, ale nie
      tylko "Dziennik Bridget Jones",cz.1 i 2.
      • mary_z_danii Re: Co ostatnio czytala(e)s 12.05.01, 14:28
        "Historie obledu" Michela Foucalt, francuskiego filozofa i socjologa.
        Polecam tez inne jego dziela, ktore mimo dosc latwej w czytaniu formy zawieraja
        naprawde glebokie mysli o psycho-socjologicznych mechanizmach rzadzacych
        spoleczenstwem i socjotechnikach stosowanych przez elite wladzy (i nie tylko ;)
      • Gość: Kacha Re: Co ostatnio czytala(e)s IP: 192.168.2.* / 149.156.124.* 13.05.01, 18:52
        Rzeczywiscie raczej podajemy tzw."ambitnych" pisarzy a
        jakos malo tytulow posrednich a tez wciagajacych.Ja
        np. lubie Agathe Christie choc oczywiscie mozna sie
        klocic do ktorej kategori nalezy,Briget Jones zaczelam
        czytac ale styl mi nie odpowiadal.Pozdrawiam....
        • Gość: hejka Re: Co ostatnio czytala(e)s IP: *.man.polbox.pl 18.05.01, 17:01
          Aktualnie koncze ( po raz kolejny w zyciu ) Anke Karenine. Przed nia czytalam
          Koontza.
    • Gość: Ola Re: Co ostatnio czytala(e)s IP: *.uni.lodz.pl 04.06.01, 12:54
      Polecam "Tischner czyta katechizm" z J. Żakowskim.
    • Gość: anka Re: Co ostatnio czytala(e)s IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 04.06.01, 22:02
      Cześć Michał!
      Polecam książkę Paulo Coelho "Alchemik". No chyba, że świat magii jest dla
      Ciebie grzechem. Co do brodawek to kwestia gustu. A tak na marginesie po co Ci
      facet?!?
      • Gość: mnich Re: Co ostatnio czytala(e)s IP: *.dhcp.mcphu.edu 05.06.01, 00:20
        A ja ostatni z ksiazek czytalem dzieciom bajki. Rozne rozniaste takie co mi
        mama czytala i te nowe jak Krol lew i koniecznie chca zeby im czytac na
        dobranoc. Pozdrowienia dla wszystkich fanow ksiazek
        mnich
        • Gość: Onek Re: Co ostatnio czytala(e)s IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.01, 10:08
          Największe wrażenie wywarły na mnie lektury w
          dzieciństwie. Czytając "Przygody Tomka Sawyera" żyłem
          nad Missisipi. Czytając "I ty zostaniesz Indianinem"
          Wiktora Woroszylskiego (!) razem z bohaterami
          przeżywałem barwne przygody. Albo takie "Złoto Porto
          Bello". Potem przedzierałem się przez setki książek.
          Ale już nigdy tamte przeżycia się nie powtórzyły.
          Teraz dryfuję raczej w stronę literatury
          popularnonaukoej. Polecam choćby "Samolubny gen"
          Dawkinsa. To wprawdzie pozycja licząca już ponad
          dwadzieścia lat. Ale czyta się świetnie.
    • Gość: Heidi Sn Re: Co ostatnio czytala(e)s IP: *.pl 05.06.01, 19:17
      ostatnio opowiadania Cortazara, i ostatnią rundę tegoż samego.
      • Gość: Ewa Re: Co ostatnio czytala(e)s IP: *.pl 06.06.01, 18:33
        bardzo polecam "Stillera" Maxa Frischa, jak rowniez inne ksiazki tego autora.
        Nie bardzo potrafie ubrac w slowa moje mysli, ale wszystkie utwory Frischa cechuje prostota, spokoj,
        gleboka wiedza o czlowieku, jego pragnieniach i lekach.
        Pozdrawiam wszystkich

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka