Dodaj do ulubionych

pierwsze dziecko

30.06.06, 12:19
W jakim wieku kobieta powinna mieć pierwsze dziecko?
To samo pytanie tyczy mężczyzny.
pzdr
Obserwuj wątek
    • kartoteka Re: pierwsze dziecko 30.06.06, 12:38
      myślę, że przed 30, ale to nie jest reguła, wszystko zależy od indywidualnego
      podejścia. inna rzecz, że moja znajoma po 50 jest właśnie w ciąży ... dla mnie
      to przegięcie, tym bardziej, że jej najstarsza córka ma 25 lat.
    • lag2000 Re: pierwsze dziecko 30.06.06, 12:46
      Mi pierwszy syn urodzil sie jak mialem 23 lata, drugi poltora roku pozniej.
      Teraz w wieku 34 lat mam z kim pograc w pilke. Wiem ze ten wiek nie jest
      standardem, chociazby po wywiadowkach gdzie dominuja 40-50 letnie mamuski,
      mlodych mam 30-35 letnich jest niewiele.
    • saskiaplus1 Re: pierwsze dziecko 30.06.06, 13:42
      Z biologicznego punktu widzenia najlepiej między 20 a 25 rokiem życia.
      Trzydziestka to statystycznie ostatni dzwonek.
      • dziewczynazbagien Re: pierwsze dziecko 30.06.06, 13:47
        nie doluj mnie. mam 27 lat i na razie zadnych widokow na rozmnazanie....a tak
        zaraz po 30 nie bedzie ok?slyszalam ze teraz to wszystko sie przesowa...i
        pierwsze dziecko rodzi sie statystycznie o iles lat pozniej
        • kreola7 Re: pierwsze dziecko 30.06.06, 13:59
          Statystycznie się przesuwa, ale prawa natury są niezmienne.
          A nawet przesunęłabym granicę, hmmm... w drugą stronę tzn.18-25 lat.- to czas
          najlepszy na rodzenie dzieci wg natury.
          I takie są fakty.
    • dziewczynazbagien Re: pierwsze dziecko 30.06.06, 14:35
      fakty sa takie, ze w wieku 18-25 lat to bbb duzo grupa dziewczyn zajmuje sie
      studiowaniem a nie rodzeniem dzieci.moze jestes fizycznie dojrzala jak masz 18
      lat ale co z psychika?
      jezeli o mnie chodzi to zapytalam o te kwestie mojego ginekologa i stwierdzil ze
      nie mam powodow do obaw, wiec nie bede sie jednak martwic na zapas.a poki co
      jakos nie odczuwam za bardzo instynktow macierzynskich wiec jestem zdania ze
      wszystko przyjdzie w swoim czasie.pozdrawiam!
    • drinkit Re: pierwsze dziecko 30.06.06, 14:37
      domi802 napisała:

> W jakim wieku kobieta powinna mieć pierwsze dziecko?
      > To samo pytanie tyczy mężczyzny.
      > pzdr

Człowiek powinien miec dziecko dopiero wtedy, gdy jest juz dojrzały do tej
      decyzji, odpowiedzialny, stac go na wychowanie. I to tyczy sie kobiet i
      mezczyzn. I w tym wypadku chyba nie ma znaczenia, czy ktos ma 23, 28, czy 31
      lat.
      • netus81 Re: pierwsze dziecko 30.06.06, 14:39
        zgadzam się, nie sztuka zrobić i urodzić dziecko, ale dobrze je wychować,
        zapewnić wszystko co potrzebne do rozwoju!
      • zoofka Re: pierwsze dziecko 01.07.06, 06:53
        Oczywiście domi802, bardzo mądre słowa i przemyślane - odnośnie
        odpowiedzialności, sytuacji finansowej, dojrzałości...
        Zwracam wam jednak uwagę na to, że ciąża po 35 roku życia kobiety jest już z
        medycznego punktu widzenia ciążą "podwyższonego ryzyka"!
        Ryzyko wystąpienia nieprawidłowości genetycznych u płodu wzrasta wprost
        proporcjonalnie do wieku matki. Kobieta starsza była bowiem dłużej narażona na
        działanie promieniowania, leków, infekcji itp. 90% nieprawidłowości
        chromosomalnych to zespół Downa.
        Ryzyko urodzenia dziecka z zespołem Downa wynosi :
        u kobiety 25- letniej 1/1250 urodzeń,
        u kobiety 30-letniej 1/952 urodzeń,
        w przypadku kobiety 35- letniej 1/385 urodzeń,
        u kobiety 40- letniej 1/106 urodzeń,
        zaś w przypadku kobiety 45-letniej 1/32 urodzeń.

W 25% zagrożenie urodzenia dziecka z zespołem Downa zależy od wieku mężczyzny,
        dotyczy to mężczyzn około 55 roku życia. Zespół Downa nie jest to jedyną
        chorobą płodu spowodowaną nieprawidłowościami chromosomalnymi. Zalicza się do
        nich także trisomię chromosomu 18 (zespół Edwardsa) i trisomię chromosomu 13
        (zespół Patau). Są to choroby cięższe od zespołu Downa, ale na szczęście
        występujące znacznie rzadziej.

Im wcześniej się decydujesz tym lżej przechodzisz ciążę, masz większą szansę
        uniknąć powikłań w czasie porodu i twoje dziecko ma większą szansę na życie bez
        genetycznych wad wrodzonych.

Nie masz racji w zdaniu " I w tym wypadku chyba nie ma znaczenia, czy ktos ma
        23, 28, czy 31 lat"
    • uwaga_tramwaj Re: pierwsze dziecko 30.06.06, 15:37
      biologicznie - kobieta ok. 18-20 roku życia, kiedy gospodarka hormonalna jest
      już ustabilizowana, a kościec miednicy zakończył rozwój, facet 14-15 lat kiedy
      nie strzela już ślepakami; psychicznie obie płcie - ok. 24 roku życia -
      zakończone dojrzewanie emocjonalne, są oczywiście wyjątki oj są; społecznie
      obie płcie - zakończona edukacja, samodzielność życiowa (finansowa też). Dla
      niektórych dojrzewanie społeczne trwa i trwa bo ciągle mają za mało. Ponieważ
      barierą nie do pokonania jest biologia radzę nie odwlekać w nieskończoność.
      • cala_w_kwiatkach Re: pierwsze dziecko 30.06.06, 15:41
        ponoc im starsza matka tym madrzejsze dzieci sie rodza;)
    • nglka Re: pierwsze dziecko 30.06.06, 18:10
      Jakie pytanie taka odpowiedź.
      POWINNA przed 30tką, bo później organizm nie regeneruje się po ciąży tak dobrze, jak w tym właśnie czasie.
      Wiele osób twierdzi, że dziewczyna powinna mieć dziecko między 18 a 22 rokiem życia, bo - ciało wraca szybko "na swoje miejsce", większość dzieci rodzi się zdrowa, poród jest znacznie szybszy i łatwiejszy niż później, dziecko będzie odchowane a 40to latka będzie miała czas dla siebie.
      Ale wszystko kwestią gustu i chęci. Najczęściej o tak wczesnym macierzyństwie wypowiadają się kobiety, które ten okres życia mają za sobą - jako bezdzietne w tamtym momencie. W ten sposób to "łatwo" mówić.
      Ja uważam, że jak Kobieta urodzi między 22 a 28 rokiem życia to będzie to najbardziej optymalny czas zarówno dla Jej ciała jak i dla psychiki (zakładając, że chce tego dziecka).
      Pieniądze.. owszem, trzeba je mieć ale jak to wiele dzieciatych osób mówi - jak jest dziecko to i pieniądze się znajdą choćby spod ziemii.

Osobiście - nie chcę zajść w pierwszą ciążę później, niż w wieku 26 lat. Tak sobie wymyśliłam.
      • mahadeva Re: pierwsze dziecko 30.06.06, 18:15
        ja mam 27 i zupelnie jeszcze nie mysle o dziecku, zreszta, co to
        znaczy 'powinna', jesli chce to moze, kiedy chce miec
        • nglka Re: pierwsze dziecko 30.06.06, 18:21
          Zaznaczyłam powinna odnośnie pytania.
          Pytanie było "kiedy powinna" więc odpowiedziałam jak to wygląda z biologicznego punktu widzenia.
          Jeśli już się czepić - to nie do końca "kiedy chce", bo jeśli czeka się za długo to potem można czasem już tylko chcieć a niekoniecznie móc.
          Napisałam też wyraźnie, że jest to sprawa indywidualna.
          • mahadeva Re: pierwsze dziecko 30.06.06, 18:25
            pewnie, ja chyba nigdy nie chce, zupelnie tego nie widze
            po pierwsze, ze sadze, zebym kiedys zwiazala sie z odpowiednim facetem :/

nglka napisała:

> Zaznaczyłam powinna odnośnie pytania.
            > Pytanie było "kiedy powinna" więc odpowiedziałam jak to wygląda z
            biologicznego
            > punktu widzenia.
            > Jeśli już się czepić - to nie do końca "kiedy chce", bo jeśli czeka się za
            dług
            > o to potem można czasem już tylko chcieć a niekoniecznie móc.
            > Napisałam też wyraźnie, że jest to sprawa indywidualna.
            • saskiaplus1 Re: pierwsze dziecko 30.06.06, 19:44
              Ale chyba nie sądzisz, że autorkę postu (i resztę) to interesuje?
              • mahadeva Re: pierwsze dziecko 30.06.06, 22:36
                no, jesli zaczyna watek, to pewnie po to, zeby uslyszec opinie innych! :)
                pomysl!

saskiaplus1 napisała:

> Ale chyba nie sądzisz, że autorkę postu (i resztę) to interesuje?
    • kalinazkalinowa Re: pierwsze dziecko 01.07.06, 07:25
      co za głupie pytanie....
      • netus81 Re: pierwsze dziecko 01.07.06, 10:26
        nie ma głupich pytań......ja uważam,że atek ciekawy, wiadomo,że to sprawa
        indywidualna i osobista ,ale fajnie wiedzieć co s adzą inne kobitki na ten
        temat i jak swoje wybory, opinie argumentują..........
    • b-beagle Re: pierwsze dziecko 01.07.06, 10:50
      Kobieta ze wzgledow biologicznych przed trzydziestką. Męzczyzna jeat w
      znacznie lepszej sytuacji. Może sobie czekać i czekać.
    • dorianne.gray W takim, kiedy nie będzie o to pytać na forum... 01.07.06, 11:38
      ...tylko sama będzie wiedzieć, że to już ten czas i ten partner :)

To mówiłam ja, dorianne.gray, pierwsze dziecko za miesiąc w wieku 29 lat ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka