Dodaj do ulubionych

jak reagowac ;(?

11.10.06, 20:00
Sluchajcie. Mam taki problem, pare dni temu na uczelni spotkalam pewna
dziewczyne, ktora chodzila do tego samego liceum co ja. Juz wtedy czesto
obrazala mnie. Widzac jak ide po korytarzu rzucala niewybredne epitety pod
moim adresem. Ostatnio na uczelni (wczesniej nie wiedzialam, ze studiuje tam
gdzie ja, jest o rok wyzej) zrobila to samo. Polecialy wyzwiska i 'zarty' na
moj temat ... Zazwyczaj udaje ze tego nie slyszalam i traktuje ja jak
powietrze, ale zaczyna mnie to naprawde irytowac. Dlatego chcialam zapytac
Was o rade - jak zachowalybyscie sie w takiej sytuacji ??
Obserwuj wątek
    • carolinascotties Re: jak reagowac ;(? 11.10.06, 20:06
      to zależy, co jest powodem tej reakcji...
    • triss_m7 Re: jak reagowac ;(? 11.10.06, 20:07
      Nic miedzy Wami nie zaszlo, zadnej wczesniej nie bylo znajomosci, klotni?? Ot
      tak po prostu Cie wyzywa bo ma taki kaprys?
      • magda187 Re: jak reagowac ;(? 11.10.06, 20:09
        Nigdy nawet nie zamienilam z nia slowa. Nie podoba jej sie jak wygladam, nie
        pasuje jej moj sposob ubierania - tak wnioskuje, bo zwykle to jest przedmiotem
        jej zartow.
        • qw994 Re: jak reagowac ;(? 11.10.06, 20:10
          A nie możesz do niej krótko i na temat, czyli "odpi.erd.ol się"? :)
          • simply_z Re: jak reagowac ;(? 11.10.06, 20:13
            powiem ci tylko tyle,że jest to wstrzasajace dla mnie ,nie wyobrazam sobie jak
            na studiach ,gdzie są dorosli ,niby kulturalni ludzie można tak sie zachowywac?
            tak samo w liceum?? i to sa te przyszłe elity??
            • qw994 Re: jak reagowac ;(? 11.10.06, 20:15
              No właśnie, ja myślałam, że takie numery to się w podstawówce robi :)
              • magda187 Re: jak reagowac ;(? 11.10.06, 20:17
                qw994 napisał:

> No właśnie, ja myślałam, że takie numery to się w podstawówce robi :)

Otoz to. Zgadzam sie w zupelnosci i do tej pory bylam przekonana, ze
                takie 'wybryki' maja miejsce ewentualnie do czasow liceum, ale jak widac czasem
                ludzka nienawisc (a moze zawisc) jest silniejsza od wszystkiego ... Nie chce
                wywolywac awantury, aby nie znizac sie do poziomu tej dziewczyny.
              • simply_z Re: jak reagowac ;(? 11.10.06, 20:18
                ciekawe tez co to za uczelnia.... ale cos takiego? studiuje tez z mlodszymi od
                siebie ludzmi ale jakos nie zauwazylam tego typu przypadkow,może na uczelniach
                niedlugo pojawi sie fala?
          • triss_m7 Re: jak reagowac ;(? 11.10.06, 20:17
            Z jednej strony nie warto sie znizac to jej poziomu. Z drugiej trudno znosic
            obelgi bo jakas dziewucha sie na nia uwziela. Z trzeciej strony moze panna
            czepialska tylko czeka az Magda zareaguje i wtedy dopiero bedzie jej dokuczac.
            A swoja droga to takie zachowanie traci podstawowka, o zgrozo takie rzeczy u
            doroslych... Radze jednak puszczac to mimo uszu.
            • triss_m7 Re: jak reagowac ;(? 11.10.06, 20:19
              Moze Ci czegos zazdrosci. Jak ja zauwazysz to traktuj jak powietrze i udawaj ze
              nie jej szlyszysz, nie widzisz. Zalosne.
            • simply_z Re: jak reagowac ;(? 11.10.06, 20:20
              ja bym chyba jednak zareagowala,podejdz do niej najlepiej jak bedzie pare
              osob ,spytaj o co jej chodzi i wytlumacz ,ze dorosli ludzi a tym
              bardziej "stare" dwudziestolatki nie zachowują sie w ten sposob.
    • alpepe Re: jak reagowac ;(? 11.10.06, 20:19
      ja miałam do czynienia z takimi osobami, aczkolwiek to były osoby ze szkoły lub
      z bloku, nie z uczelni.
      Nie wiem, czemu niektórzy sa bezinteresownie podli, ale wiem, czemu ta
      dziewczyna cię obraża. Ma kompleksy i wyczuwa rywalkę.
      Nie wiem, co ci poradzić. Najlepsze jest milczenie i olewanie, ewentualnie,
      jeśli chcesz się w to bawić, możesz świadkom tych zdarzeń mówić po incydencie
      szeptem: biedaczka zwariowała i wyjaśniać, że ona już w szkole miała coś z
      głową, ale nic więcej.
      • xtrania Re: jak reagowac ;(? 11.10.06, 20:27
        Sytuacja rzeczywiście nieprzyjemna...niby nie powinnaś sie zniżaj do jej
        poziomu, ale z drugiej strony kiedy obraża cie przy innych ludziach, a ty nie
        reagujesz, to też nie najlepiej. Czy gdybyś weszła z nią w konfrontacje, mogłaby
        zrobić ci krzywdę? Np nasłać kolegów? Bo jesli nie, warto się jej przeciwstawić,
        być kulturalna, nie obrażać, ale trafic w taki czuły punk, żeby odechciało jej
        się głupich komentarzy. Nie wolno puszczać płazem takiego grubiańskiego zachowania.
    • souls_hunter Re: jak reagowac ;(? 11.10.06, 20:24
      magda187 napisała:
      > Dlatego chcialam zapytac
      > Was o rade - jak zachowalybyscie sie w takiej sytuacji ??

1. Najpierw strzezenie typu "Odprdl sie bo pozalujesz"
      2. Pozniej jesli to nie pomoze to akcja. Zacisnac raczke w zgrabna piastke i przyladowac w kinolka.
      • simply_z Re: jak reagowac ;(? 11.10.06, 20:30
        a jesli przeciwniczka jest silniejsza?
        napisz jeszcze na jakiej to uczelni;)
        • magda187 Re: jak reagowac ;(? 11.10.06, 20:31
          To jest jest filia uniwersytetu warszawskiego.
          • simply_z Re: jak reagowac ;(? 11.10.06, 20:43
            i to jeszcze na UW ( swiat sie konczy)...,nie wiem co ci poradzic ,zrobilo mi
            sie strasznie smutno ,że takie rzeczy sie zdarzaja,nie przypuszczalam ,za cos
            takiego na zachodniej uczelni moglaby wylecieć z uczelni,jak tak dalej pojdzie
            to niedlugo uczelnie będą zatrudniac ochroniarzy:[
    • tunrida81 Re: jak reagowac ;(? 11.10.06, 20:44
      dla mnie ta dziewczyna ma niepokolei w głowie. Takie rzeczy na studiach, co ona
      ma 12 lat. Puszczaj koło ucha i nie słuchaj co ona sobie gada, to ona bedzie z
      siebie robić kretynkę swoim zachowaniem. Pokaż że studiujesz i jesteś dorosła, a
      ona niech sobie z siebie robi psychicznie opętaną.
    • ogonato Re: jak reagowac ;(? 12.10.06, 10:44
      Hej
      Studia to nie liceum, tu nie ma zwykle az tak zj... ludzi jacy potrafia byc w LO.
      Ona tez nie jest gwiazdeczka licealna (zwykle takie scierki to gwiazdeczki
      otoczone wianuszkiem glupich malolat). Tu sa dorosli ludzie, i dla nich jej
      zachowanie moze byc zenujace (i pewnie jest). Wiec nie boj sie reakcji innych -
      zwyczajnie odgrysc sie jej musisz , przy nastepnej okazji gdy cie zaczepi.
      Ordynarnie, wulgarnie ze zlosliwym usmieszkiem powiedz jej cos przykrego , zeby
      w piety poszlo - jezeli znasz jakies brudy na jej temat to je wykorzystaj. Raz
      tak zrobisz, gora dwa, a recze ci ze scierka da ci spokoj.
      Sama mialam taka sytuacje - w LO nie zamierzalam sie "integrowac" z cichodajnymi
      kolezankami z klasy (naprawde, wymienianie sie ktory facet z klas wyzszych
      lepiej robi, jest do dzis dla mnie dnem). Tyle ze w LO ich bylo duzo (LO bylo do
      d...), na studiach spotkalam jedna taka, ale na jej nieszczescie juz
      osamotnionia (tzn bez wianuszka wielbicielek, wogole stala "z boku" grupy)i jak
      tylko uslyszalam jakich chamski txt od niej, to w pierwszym odruchu pojechalam
      wyjatkowo chamsko po niej(w stosunku do takich ludzi trzeba uzywac prostego
      jezyka), silnie zaskoczona byla >:) ale wiecej sie nieprzyczepila. A ja podle
      czerpalam satysfakcje ze licealna gwiazdeczka jest teraz z boku grupy hehehe
      oliwa nie rychliwa ale sprawiedliwa >:D
    • merci_beaucoup Re: jak reagowac ;(? 12.10.06, 11:21
      A może spróbuj ją ośmieszyć...Jak powtórzy swoje zachowanie, to powiedz na cały
      głos "No coś Ty, bawisz się w dziecko z podstawówki? Takie teksty rzucają
      dzieciaki na przerwach...buhahaha...nie osłabiaj mnie swoim zachowaniem".Przy
      okazji moduluj głos,żeby poczuła że rozśmiesza Cię jej infantylizm. A jak to się
      powtórzy to zmierz ją poirytowanym albo śmiejącym się wzrokiem. I idź dalej.
      "Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głpotę innych". 3maj się :-)
    • popka5 Re: jak reagowac ;(? 12.10.06, 11:23
      krotko odpowiedziec :) Napewno glupia panne zatka :)
    • aserath Re: jak reagowac ;(? 12.10.06, 12:49
      Ja bym olała. Traktuj ja jak powietrze, nie zwracaj uwagi, nawet na nią nie
      patrz. Znudzi się i da ci spokój.
      • cala_w_kwiatkach Re: jak reagowac ;(? 12.10.06, 13:39
        a ja bym podeszla do niej i powiedziala: "uwazaj na to co mowisz":p odwrocila
        sie na piecie i ciao!
    • krwawabestia Re: jak reagowac ;(? 12.10.06, 13:56
      ja nie wiem dlaczego wy w ogole nie wykorzystujecie ze zyjecie w 21 wieku
      wez dyktafon nagraj co ona do ciebie mowi- nastepnie do niej podejdz i powiedz
      jej bardzo spokojnie ze jesli jeszcze raz cie obrazi skierujesz sprawe do sadu
      (mozesz wtedy pokazac jej dyktafon)
      jezeli nie zmieni swojego zachowania zgłos sie na policje i tyle hehe
      - nawet nie wiesz jak takie cipyy boja sie policji szczegolnie jak maja zawiasy
      hehe
      • m_buziaczek Re: jak reagowac ;(? 12.10.06, 22:47
        Hej,
        bardzo dobry pomysł. Przygraj właśnie w taki ton, ciekawe jak ta pannienka
        wtedy zareaguje. Nagraj, podejdź i z spokojem jej to puść, uśmiechnij się i
        obróc na pięcie i nie mów gdzie z tym pójdziesz. Wystarczy, ze jej puścisz
        nagranie.
        Powodzenia
    • mili_vanili Re: jak reagowac ;(? 12.10.06, 23:30
      jak dorosła kobieta może udawać, że nie słyszy notorycznego
      ublizania/obrażania?!
      słyszałaś o asertywności?!
      Podejdź do niej pewnym krokiem i jasno, klarownie powiedz, że sobie nie życzysz
      by ciebie obrazała, a jak to nie pomoże, to jest na to artkuł.
      A jak świadczy to o tej dziewczynie?! ma-sa-kra

więcej odwagi, pewnosci siebie i nie daj się _nikomu_ tak traktować!!
      • heart_of_ice Re: jak reagowac ;(? 12.10.06, 23:42
        jak kiedys bedzie sie z ciebie nabijac i bedzie stalo kolo niej pare osob to
        podejdz i powiedz cos w stylu:
        "moja droga, skoro tak bardzo cie irytuje moja osoba, to po co marnujesz czas na
        zwracanie na mnie uwage? nie zawracaj sobie mna tak bardzo glowy, bo na razie
        widze, ze nie mozesz przestac o mnie myslec"

albo tak, jak ktos juz wyzej radzil - ale tez przy swiadkach - ze ty rozumiesz,
        ze ona bawi sie tak samo, jak w podstawowce, ale ty juz z podstawowki wyroslas i
        nie zyczysz sobie tego typu uwag nigdy wiecej

w kazdym razie - cos jej powiedz! bo nie wiadomo, kiedy jej sie znudzi, skoro
        tyle czasu minelo, a ona w kolko to samo...

Pauli
        --
        bywam na Łysej Górze:)
        • zurella Re: jak reagowac ;(? 13.10.06, 07:25
          Następnym razem podejdź do niej i z troska w głosie zapytaj słodko:
          ...Małgosiu (czy jak tam ma na imię) ...brałaś dzisiaj leki?...a jak sie będzie
          dalej awanturowac, to dodaj ...naprawdę uważam, ze powinnaś zmienic lekarza,
          przecież jest wielu dobrych psychatrów...
          A do ewentualnych widzów powiedz ...Przepraszam za koleżankę... nie zwracajcie
          na to uwagi.... biedna dziewczyna... czasem jej się to zdarza... podobno to
          jakaś mania prześladowcza, czy coś takiego....napada na niektóre osoby, bo ma
          jakiś tam kompleks, nie pamiętam dokładnie...ale to jej przechodzi i potrafi
          byc całkiem normalna....tylko czasem ma takie napady .... najlepiej nie zwracac
          uwagi...
          Gdy zachowasz się tak, jakbyś uważała ją za chorą i martwiła się o nią, wszyscy
          uwierzą tobie. Może to ja trochę przyhamuje
          • m_buziaczek Re: jak reagowac ;(? 13.10.06, 15:07
            Brawo!
            popieram
    • lady284 Re: jak reagowac ;(? 13.10.06, 07:51
      podejdź do niej przy jej znajomych i powiedz że nie życzysz sobie takiego
      zachowania wobec Ciebie i zapytaj czy ma kompleksy by dowartościowywać się
      Twoim kosztem a może tak ubogie zycie by zajmować się innymi etc.....
      • takapl Re: jak reagowac ;(? 13.10.06, 12:39
        takie osoby czesto zaczepiaja "slabszych" od siebie albo osoby ktore im
        nieodpyskuja... Ciebie juz wyprobowala w LO i wie ze moze Cie osmieszyc i jej
        nic nie odpowiesz... skorzystaj z tekstow wymienionych wyzej powinny pomoc :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka