Dodaj do ulubionych

Spotkanie z Manuelą Gretkowską

21.01.07, 21:08
Byłam w piątek na spotkaniu z Manuelą Gretkowską.
I powiem wam że kobieta mówi do rzeczy!
Nie mam talentu pisarskiego, żeby wam opisać jak było ale znalazłam w necie
stronkę gdzie jest opisane jak było i są zdjęcia - www.wieczorslaski.pl
Zapisałam się do tej partii co o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • silic Re: Spotkanie z Manuelą Gretkowską 21.01.07, 23:32
      Partia , która w założeniach dyskryminuje ludzi z powodu płci nie ma szans na
      pół głosu.
    • anulex Re: Spotkanie z Manuelą Gretkowską 22.01.07, 11:41
      Sądzę, że:
      - Z badań prof. Siemieńskiej wynika, że zwiększenie ilości kobiet w polskim
      sejmie nie wpłynęło na lepszą reprezentację interesów tej grupy.
      - Nie da się reprezentować interesów wszystkich kobiet, bo mają one bardzo
      różne poglądy i oczekiwania.
      - W sejmie już istniała organizacja, która miała zżeszać kobiety nie zważając
      na interes partyjny (Parlamentarna Grupa Kobiet). Pomysł okazał się
      nietrafiony - posłanki LPRu i SLD mają skrajnie różne cele i nie jest tu
      możliwa współpraca. Do PKG należały głównie kobiety o orientacji lewicowej lub
      centrowej, zajmowały się między innymi liberalizacją ustawy antyaborcyjnej (to
      znaczy, że na przykład dla mnie nie byłoby już wśród nich miejsca). Nie wiem,
      jak sprawa wygląda dzisiaj, znam losy PKG do końca zeszłej kadencji. Po co
      tworzyć kolejny analogiczny twór? Jedynym wytłumaczeniem, które widzę jest chęć
      dorwania się do żłoba.
      - Zdecydowanie wolałabym, żeby Polską rządziła partia o szerszych
      zainteresowaniach.
      - Poszukaj informacji na forum, już niejednokrotnie dyskutowaliśmy na ten temat.

---
      Tabula Rasa - forum dla ludzi kochających dyskusje.
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=45427
      • agusinka2 Re: Spotkanie z Manuelą Gretkowską 22.01.07, 12:02
        Tu nie chodzi o zastanawianie się czy coś się uda czy nie, i czy ma sens.
        Tu raczej chodzi o to, aby wreszcie wziąść sprawy w swoje ręce!
        Mieć odwagę próbować coć zmienić na lepsze, zwrócić uwagę na problem.
        Wszystko zaczęło się od artykułu w "Przekroju"! Nikt nie myślał poważnie o
        tworzeniu jakiejkolwiek partii.
        To ludzie zadecydowali... czytelnicy! i czytelniczki!, że chcą coś robić, coś
        zmieniać - chociaż spróbować!!
        Jednym słowem - może kiedyś były podobne pomysły ale nie trafiały w szersze
        potrzeby społeczne, poza tym nie miały takiej skali i możliwości działania.

Dla tych wszystkich kobiet którym wiedzie się źle tylko dlatego że zdecydowały
        się (bądz ktoś za nie zdecydował) mieć gromadkę dzieci. Nie mogą znaleść pracy,
        lub też po prostu nie mogą jej podjąć. Jestem całym sercem za!!

• extreme_honey Re: Spotkanie z Manuelą Gretkowską 22.01.07, 12:05
          Jeśli ta partia miałaby rzeczywiście walczyć o godność i równe szanse kobiet -
          jestem za.
        • silic Re: Spotkanie z Manuelą Gretkowską 22.01.07, 12:14
          > Dla tych wszystkich kobiet którym wiedzie się źle tylko dlatego że zdecydowały
          > się (bądz ktoś za nie zdecydował) mieć gromadkę dzieci.

Ktoś za nie zdecydował ? A to w Polsce jest przymusowa inseminacja czy może
          obligatoryjne zachodzenie w ciążę ??? Ciekawe, bardzo ciekawe...

Czysta demagogia.
          • anulex Re: Spotkanie z Manuelą Gretkowską 22.01.07, 12:32
            Kobietom, dla których kariera jest jedną z istotniejszych wartości trudno może
            być zrozumieć, że ktoś może świadomie wybrać inną drogę. I nie chcę tu
            powiedzieć, że koncentracja na karierze to coś złego. Jeśli komuś to odpowiada,
            to dobrze, tacy ludzie też są potrzebni. Fajnie tylko by było, gdyby
            coponiektóre panie zrozumiały, że istnieją osoby z innymi potrzebami i nauczyły
            się to szanować zamiast wmawiać sobie, że wiedzą lepiej od samych
            zainteresowanych. Ja też bym mogła chodzić i opowiadać, że pomogę kobietom,
            które zostały zmuszone przez bezduszne społeczeństwo do pacy, ale tego nie
            robię, bo szanuję ich decyzje...

---
            • silic Re: Spotkanie z Manuelą Gretkowską 22.01.07, 12:51
              Hm, napisałaś po moim postem więc zakładam , że pijesz do mnie.
              Ja napisałem odnośnie "(bądz ktoś za nie zdecydował) mieć gromadkę dzieci".
              Każda kobieta może sobie wybrać czy chce mieć dzieci i ile - ja się z tym
              zgadzam. Ale jak można napisać , że ktoś ZA NIE zdecydował ?!!! Nie ma takiej
              możliwości , by zmusić kobietę do posiadania dzieci i tylko o to mi chodzi.
              Posiadanie dziecka jest tylko i wyłącznie w gesti kobiety.
              • anulex Re: Spotkanie z Manuelą Gretkowską 22.01.07, 14:14
                Chodziło mi o to, że się z Tobą zgadzam :) Nikt nie zdecydował za te kobiety.
                Dodałam jeszcze jakie są w moim odczuciu przyczyny tego, że niektórym wydaje
                się, że one zostały zmuszone.

---
        • anulex Re: Spotkanie z Manuelą Gretkowską 22.01.07, 12:26
          Dla mnie sens to kwestia podstawowa.
          ---
    • izabellaz1 Re: Spotkanie z Manuelą Gretkowską 22.01.07, 12:09
      Nie lubię tej Pani ani Jej pomysłów.
      Ktoś mnie chyba zaszczepił we śnie na jad kiełbas wyborczych bo nie wierzę w ani
      jedno słowo polityków od jakichś 6 lat.
      Każdej partii zależy tylko na dobru własnym a docelowo interes społeczeństwa
      mają w d...
    • warsawvoice Re: Spotkanie z Manuelą Gretkowską 22.01.07, 14:52
      Gretkowskiej moze sie udac zalozyc partie z prostego powodu... pojda z nia
      kobiety ktore emocjonalnie czuja sie pokrzywdzone przez mezczyzn , inny ,
      zwlaszcza logiczny powod nie moze byc brany pod uwage bo nie da sie
      swiatopogladow polaczyc TYLKO swiadomoscia plci ... nie istnieje cos takiego
      jak kobieta uniwersalna , partia ktora odwoluje sie tylko do tego ze wystarczy
      byc kobieta traktuje niepowaznie swoich wyborcow
      moze czas zalozyc parie mezczyzn ? tylko czy konflikt jest wlasciwym sposobem
      roztrzygania sporow ?
      • izabellaz1 Re: Spotkanie z Manuelą Gretkowską 22.01.07, 15:01
        No właśnie idea tej partii jest idiotyczna, moim zdaniem.
        Za chwilę powstanie partia homoseksualistów, zwolenników niebieskich beretów,
        palaczy albo nie palaczy, partię meteoropatów i wszyscy będą wlaczyć o swoje
        prawa;) Zapanuje chaos i anarchia:D
        W ogóle takie demonstrowanie podkreśla zawsze to, że jakieś osoby czy zjawiska
        jednak różnią się od innych.
        • agusinka2 Re: Spotkanie z Manuelą Gretkowską 22.01.07, 22:03
          Moje drogie Panie i Panowie.
          A mnie się podoba robienie cokolwiek niż nie robienie nic!!
          I zastanawianie się czy zakładanie takiej czy owakiej Partii ma sens.
          Jeśli już ktokolwiek podjął inicjatywę zrobienia czegoś pożytecznego, próbę
          jakieś zmiany na scenie politycznej w przyszłości to czemu krytykować??

Ja jestem mężatką i całe szczęście. Nie czuję się też skrzywdzona przez
          mężczyzn, wręcz przeciwnie. Mam konkretny dobrze płatny zawód i dziecko.
          Ale znam kobiety które tego nie mają - za to mają gromadkę dzieci, bo mąż
          (często pijak) nie słuchał jak mówiła nie! Na dalszą częśc scenariusza też nie
          miała wpływu ( i to właśnie jest owo nie decydowanie samodzielnie czy chcę być
          po raz czwarty matką czy nie! Czy stać mnie na kolejne dziecko czy nie!)
          Może tysiące razy chciałaby zabrać dzieci i odejść, ale gdzie pójdzie?
          Do przytułku dla samotnych matek? Nie ma pracy, żadnych perspektyw, bo kto
          zatrudni kobietę z gromadką dzieci? Zresztą gdyby zdecydowała się odejść zaraz
          pojawią się kuratorzy i pedagodzy chcący zabrać jej dzieci do domu dziecka, bo
          za co je utrzyma i gdzie?
          Toteż tkwią w domach w prywatnych piekłach, bez własnych pieniędzy, bez
          jakiejkolwiek pomocy.
          Tysiące kobiet są w podobnej sytuacji. Służe innymi przykładami.

Pytam więc, nie warto zawalczyć dla tych kobiet?
          Dla bezpłodnej koleżanki o refundowanie leków leczących tą chorobę, która nie
          jest kwalifikowana jako choroba wg. ministerstwa zdrowia.
          Nie warto dążyć do wyrównania płac kobiet i mężczyzn zajmujących podobne
          stanowiska?
          Są kraje w których to wszystko jest! Więc to nie są mrzonki tylko realne cele.
          Pozdrawiam
          • silic Re: Spotkanie z Manuelą Gretkowską 22.01.07, 22:21
            > Ale znam kobiety które tego nie mają - za to mają gromadkę dzieci, bo mąż
            > (często pijak) nie słuchał jak mówiła nie! Na dalszą częśc scenariusza też nie
            > miała wpływu ( i to właśnie jest owo nie decydowanie samodzielnie czy chcę być
            > po raz czwarty matką czy nie!

Jeśli mąż nie słuchał to to się nazywa gwałt. Należy to zgłosić na policję.
            Jeśli się nie chce tego zgłaszać - trudno.
            Może wziąć rozwód - jeśli dostanie opiekę nad dziećmi to i pewnie alimenty,
            prawo do mieszkania. Jeśli nie potrafi sama tego zrobić to należy w tym celu
            powoływać partię ? To nie w ten sposób.

A czy partia kobiet zawalczy też o leki dla bezpłodnego mężczyzny ? Czy zgodnie
            ze swoimi postulatami będzie dbać tylko o zdrowie kobiet - kliniki tylko dla
            kobiet, lekarze tylko dla kobiet, meżczyźni niech zdychają...
          • warsawvoice Re: Spotkanie z Manuelą Gretkowską 22.01.07, 22:24
            no i mowie ze jednak to kwestia emocjonalnego podejscia a nie logiki ...
            zamiast lobbowac na rzecz partii ktore juz sa , robi sie kolejna partie z
            zasady ktore nie maja szans na wieloletnia działalnosc , bo jak wyda sie
            kolejne miliony na badania i leki ( ktore odbierze sie innym bo chyba nie chce
            nikt miec slabej zlotowki z mega inflacja ) to nagle sie okaze ze w parlamencie
            sa kobiety ktorym skonczyla sie wspolna misja a malo tego , o zgrozo wiecej je
            bedzie dzielilo niz laczylo ... problem z kazda partia polega na tym ze my im
            WIERZYMY .. to nie jest nic RACJONALNEGO , moga nas setki lat oszukiwac a my
            jak te barany co 4 , 5 lat bedziemy szli i WIERZYLI ze cos sie zmieni ...
            • izabellaz1 Re: Spotkanie z Manuelą Gretkowską 22.01.07, 22:28
              hehe powyżej właśnie napisałam, że ja już nie WIERZE w partie i ta kolejna,
              która powstaje jest kolejną organizacją, z której będą korzystać...no właśnie
              kto?...odpowiedź pewnie znacie;)
              • izabellaz1 ps, mała podpowiedź;) 22.01.07, 22:30
                ...na pewno nie kobiety, o prawa które będą "walczyć" Pani G. i ktoś tam jeszcze:D
                Dla mnie to po prostu kolejny pomysł na kolejny "biznes". Jak zarobić na czymś
                nowym co szumnie i obiecująco brzmi...
              • warsawvoice Re: Spotkanie z Manuelą Gretkowską 22.01.07, 22:31
                izabellaz1 napisała:

> hehe powyżej właśnie napisałam, że ja już nie WIERZE w partie i ta kolejna,
                > która powstaje jest kolejną organizacją, z której będą korzystać...no właśnie
                > kto?...odpowiedź pewnie znacie;)

a teraz udowodnilas ze jednak w cos wierzysz :-))))
    • cioccolato_bianco Re: Spotkanie z Manuelą Gretkowską 22.01.07, 22:54
      jej ksiazki uwielbiam. pomysl z partia - bez komentarza, zenada.
    • nadinka_nadinka Re: Spotkanie z Manuelą Gretkowską 22.01.07, 23:34
      nie widze sensu zakladania parti kobiet z tego samego powodu, z ktorego nie
      udalo sie parlamentarnej grupie kobiet. sa rozne poglady polityczne, rozne
      oczekiwania wobec polityki rzadu i tworzenie partii, ktorej jedyna wspolna cecha
      czlonkow bedzie plec nie rokuje najlepiej.
      odnosnie tworczosci: grafomanka, a ta "powiesc", ktora napisala wspolnie z
      p.pietucha to nawet to toalety sie nie nadaje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka