yawokim 12.04.03, 02:16 fajna z niej lasencja!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: cień Ayaan Hirsi Ali IP: *.ap-USEN.usen.ad.jp 12.04.03, 07:56 Wspaniała kobieta. Ale dlaczego ona jedna? Niestety w społecznościach muzułmańskich to kobiety są tą bardziej konserwatywną i zachowawczą siłą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s. Ayaan Hirsi Ali IP: 207.176.8.* 12.04.03, 09:35 Fajna... szkoda, że ją wykastrowali. Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: Ayaan Hirsi Ali 13.04.03, 17:17 Gość portalu: s. napisał(a): > Fajna... szkoda, że ją wykastrowali. Obrzezali a nie wykastrowali. To zasadnicza roznica Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vika Re: Ayaan Hirsi Ali IP: *.12.14.vie.surfer.at 12.04.03, 09:50 Po przeczytaniu tego artykulu i jeszcze kilku jemu podobnych a takze na podstawie obserwacji tego co dzieje sie w krajach europejskich nasuwa sie refleksja: wyznawcy Islamu-azylanci zasiedlili juz Europe masowo.Sa wspomagani przez rzady i instytucje spoleczne wszystkich panstw chrzescijanskiego swiata.Tymczasem jest nie do pomyslenia sytuacja odwrotna czyli masowa emigracja chrzescijan lub wyznawcow innch religii do krajow islamskich.I to nie tylko dlatego,ze warunki materialne i bytowe w tych krajach sa dla nas nie do przyjecia.Islam poprostu nie zaakceptowalby nas jako wspolobywateli ze wzgledow kulturowych i religijnych.Dlaczego wiec milosc blizniego,ktora i on glosi jest tylko sloganem majacym na celu urzadzenie sobie wygodnego zycia wsrod wyznawcow chrzescijanstwa.Jestem zdania,ze milosciwe wspomaganie wyznawcow islamu we wszystkich dziedzinach zycia sluzy wylacznie sprytnemu skolonizowaniu przez nich krajow chrzescijanskich.Jedna jaskolka,jaka jest niewatpliwie pani Ayaan Hirsi Ali, wiosny nie czyni.Wystarczy sie przejs ulicami na przyklad Wiednia lub innego miasta europejskiego aby sie spotkac z arogancja,chamstwem,flejtustwem i chuliganstwem mahometan.Sa bardziej juz u siebie niz my. Zyja wsrod nas wyznawcy takze innych religii.Integruja sie szybko.Zyje i prosperujew Europie cala potezna grupa Azjatow na przyklad.Jakos nie stwarzaja wiekszych problemow spoleczno- politycznych.Uwazam,ze nalezaloby ograniczyc imigracje islamska bo poprostu robi sie grozna. Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: Ayaan Hirsi Ali 13.04.03, 17:25 Gość portalu: Vika napisał(a): > Zyja wsrod nas wyznawcy takze innych religii.Integruja sie > szybko.Zyje i prosperujew Europie cala potezna grupa Azjatow na > przyklad.Jakos nie stwarzaja wiekszych problemow spoleczno- > politycznych.Uwazam,ze nalezaloby ograniczyc imigracje islamska > bo poprostu robi sie grozna. Nie tak to widze. Wolnosc zamieszkania jest prawem naturalnym czlowieka. Graniece, wizy i paszporty to ograniczanie tego prawa. Pamietaj, ze Islam jest ok. 500 lat mlodszy od Chrzescijanizmu, wiec przezywa swoje Sredniowiecze. Kazdy fanatyzm jest grozny czy to islamski czy chrzescijanski. Oni i tak sa w dobie metamorfoz. Za 100 lat to bedzie zupelnie inna religia. Boje sie ze Chrzescijanstwo wtedy bedzie dogorywac. Zeby nie dac sie ideologii nienawisci, ktora politykierzy z roznych stron podczepiaja pod religie nalezy w srodowiskach muzulmanskich budowac wiare w demokracje i wolnosc wyboru. Co do emigrantow z Azji to nie wiemy co tam sie naprawde dzieje. To spolecznosc bardzo zamknieta. Policja w Polsce wie jednak o istnieniu mafii wietnamskiej. Nie mam nic przeciwko emigrantom z Wietnamu, jednak boje sie ze pod nosem wyrasta nam - kolejna po Pruszkowie czy Wolominie - potezna organizacja przestepcza. Tak to juz jest, ze za emigrantami szukajacymi chleba i lepszych warunkow wychowywania swoich dzieci podaza element przestepczy. Osobiscie jestem za szybkim dawaniem prawa pracy obcokrajowcom w naszym kraju, bo kto jak nie oni ciezko zasuwaja. Szkoda ze ta ich praca odbywa sie w szarej strefie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Issa Re: Ayaan Hirsi Ali IP: *.tnt28.chi15.da.uu.net 14.04.03, 08:04 Gość portalu: Vika napisał(a): > wyznawcy Islamu-azylanci zasiedlili juz Europe masowo. > [...] Tymczasem jest nie do pomyslenia > sytuacja odwrotna czyli masowa emigracja chrzescijan lub > wyznawcow innch religii do krajow islamskich. Może dlatego, że kraje Islamu nie są demokracjami? A nie są demokracjami, bo Zachodowi i USA zawsze zależało na niestabilnym regionie Arabskim – vide dzisiejsza wojna - bo jakby się ustabilizował to mógłby np. ropę naftową wydzielać po kropli? Tolerancja religijna w krajach arabskich jest taka jaki jest dany reżim. Jak reżim jest łagodny lub sekularny to jest tolerancja religijna. Jak jest ostry lub religijny to jej nie ma. Arabowie niewiele różnią się od Europejczyków pod tym względem. > Wystarczy sie przejs ulicami na przyklad Wiednia lub > innego miasta europejskiego aby sie spotkac z > arogancja,chamstwem,flejtustwem i chuliganstwem mahometan.Sa > bardziej juz u siebie niz my. Bardzo mi to przypomina komentarze Niemców-osadników którzy w czasie II wojny zamieszkiwali Polskie ziemie wcielone do Rzeszy. Oni też mówili o Polakach w tym samym tonie. Warto zauważyć, że Ayaan Hirsi Ali ma osobiste powody do tego żeby nie cierpieć swojego kulturowego dziedzictwa, inne kobiety niekoniecznie dzielą jej doświadczenia i jej opinie. Nie każdy muzułmanin akceptuje wielożeństwo, nie każdy muzułmanin organizuje córkom małżeństwa i nie każdy muzułmanin tyranizuje kobiety. Ten sam Mahomet, który wydał się za 9-letnią dziewczynkę pracował w byznesie prowadzonym przez kobietę – rzecz nie do pomyślenia w tym czasie wśród "dobrze urodzonych" Chrześcijan. Szczerze podziwiam Ayaan za to że potrafiła się odnaleźć w trudnej sytuacji – niewątpliwie jest to kobieta godna podziwu i takich wojowniczek o prawa kobiet potrzeba nam wiecej. Ale uogólnianie na podstawie anegtotycznych opowieści, że taka a nie inna jest kultura Islamska jest zwykłą głupotą. Tak jakby powiedzieć, że "Malowany Ptak" Kosińskiego przedstawia jedyną rzeczywistość wsi Polskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka do Issy IP: *.dip.t-dialin.net 14.04.03, 22:15 Brawo Issa, Vika napisala pare bzdur. Dzieki za fragment o Kosinskim, bo rzeczywiscie tak nie mozna myslec. Ksiazka byla straszna. Polecam Ci ksiazke ksiazke o Kosinskim polskiej dziennikarki "Czarny ptasior", nie pamietam autorki, jeszcze sie odezwe i sam Ci znac pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staszek Re: Ayaan Hirsi Ali IP: *.chello.pl 12.04.03, 18:27 Widać obłuda socjaldemokracji jest dość powszechna. A co u na z parwem kobiet? W kraju oficjalnie dokonuje się sto kilkadziesiąt aborcji, a przyrost naturalny maleje. Cicha dyktatura "czarnych" spowodowała, że i Premier i Prezydent poświęcają losy najbiedniejszych i bezradnych (przeważnie mało wykształconych) kobiet dla wątpliwego wyciszenia części kleru (bo nie sekty Rydzyka). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: graga Re: Ayaan Hirsi Ali IP: *.ny5030.east.verizon.net 13.04.03, 03:01 polsko- watykanska doktryna katolicyzmu na temat roli kobiety niewiele sie rozni od islamu. Wprawdzie nie musimy nosic chust i miec kilka wspolzon ale cofamy sie do sredniowiecza blyskawicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miregal Re: Ayaan Hirsi Ali IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 13.04.03, 16:50 kurcze, ona jest niesamowita, fantastycznie silna i odwazna! podziw, podziw, podziw! Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: Ayaan Hirsi Ali 13.04.03, 17:26 Gość portalu: miregal napisał(a): > kurcze, ona jest niesamowita, fantastycznie silna i odwazna! podziw, podziw, > podziw! I radosc ze takie zycie nie jest naszym udzialem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KR$ Re: Ayaan Hirsi Ali IP: *.riz.pl 14.04.03, 12:42 Rzeczywiscie - zgadzam sie i rowniez podziwiam ta Pania. W dodatku chcialbym zauwazyc iz w przeciwienstwie do 90% celow o ktroe 'walcza' kobiety w Polsce - Ayaan ma o co walczyc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boza-krowka Re: Ayaan Hirsi Ali IP: *.dip.t-dialin.net 14.04.03, 22:12 Gość portalu: KR$ napisał(a): > Rzeczywiscie - zgadzam sie i rowniez podziwiam ta Pania. W > dodatku chcialbym zauwazyc iz w przeciwienstwie do 90% celow o > ktroe 'walcza' kobiety w Polsce - Ayaan ma o co walczyc... Oj KR$, nie darujesz , co nie? Przy kazdej mozliwej okazji bedziesz zawziecie powtrzaal, ze kobiety w Posce nie maja o co walczyc. Maja, poczytaj sobie chocby lolyte, ktora ci odpowiadala w dyskusji o felietonach Knigi Dunin. Maja o co walczyc kobiety, tyle ze o inne rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Dziękuję Bogu, że nie urodziłam się muzułmanką IP: *.t15.ds.pwr.wroc.pl 14.04.03, 13:58 Wiem dobrze, o czym piszę - mieszkam w akademiku i znam kilkudziesięciu muzułmanów. A nie są to przykłady budujące... Brudni, źli, wiecznie niezadowoleni, nie dziwię się, że nie wzbudzają niczyjej sympatii. Ale nie o tym chcę pisać. Znam dziewczynę z Sudanu i, naturalnie, chciałam się od niej dowiedzieć, jak to jest z prawami kobiet w jej kraju (jest to JEDYNA dziewczyna na mojej uczelni pochodząca z kraju, gdzie dominującą religią jest islam). Nie ma tu miejsca aby komentować zasłyszane historie - zresztą, wolałabym tego oszczędzić co wrażliwszym osobom. Powiem tylko tyle, że po tym, czego się dowiedziałam o traktowaniu kobiet w krajach muzułmańskich, płakałam w poduszkę przez wiele nocy... A Sudan nie jest tak ortodoksyjnym krajem, jak np. Afganistan. I, niestety, moja opinia o tychże państwach jest jak najgorsza. Nie potrafię oprzeć się wrażeniu, że są to (chodzi mi o stosunek mężczyzn do kobiet) dzikusy niewarci jakiejkolwiek pomocy ze strony państw Zachodu. Jak inaczej bowiem nazwać oprawcę, który uzurpuje sobie prawo do bicia żony praktycznie zawsze, gdy uzna, iż taka jest właśnie potrzeba? Wiem, że prawdopodobnie nigdy nie zapomnę opisów licznych kar cielesnych, bardzo wyrafinowanych, jakich nie szczędzą muzułmańskim kobietom ich panowie i władcy... Wydaje mi się, iż przytoczony artykuł jest jak najbardziej trafnym dowodem na słuszność moich słów. Wiem, że zaraz podniosą się "słuszne" protesty w obronie "wspaniałej" orientalnej kultury i co bardziej "oświeceni" powiedzą, że w naszym kraju także zdarzają się akty przemocy w rodzinach. Owszem. Tak jest i nie ma sensu udawać, że problem nie istnieje. Ale u nas nikt, z wyjątkiem sadystycznych zwyrodnialców, nie będzie popierać praktyk okładania trzonkiem od siekiery kobiety wiszącej głową w dół - za to tylko, że się roześmiała na głos... Dodam, że wedle zasłyszanych słów, w większości domów każdy mąż posiada podobne "narzędzie do przywołania porządku". O jakiejkolwiek nauce dziewczęta mogą zapomnieć; opisywana przeze mnie studentka jest w jej środowisku absolutnym wyjątkiem. Ewentualnych "tolerancyjnych i żądających poszanowania dla odmiennej kultury" oponentów zapytam się tylko o jedną rzecz: czy byliby skłonni wydać własne córki za takich sadystycznych analfabetów? Jeśli tak, to przesyłam współczucie dla ich dzieci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KR$ Re: Dziękuję Bogu, że nie urodziłam się muzułmank IP: *.riz.pl 14.04.03, 14:23 Oj, jest w naszym kraju wielu sklonnych by to zrobic i jeszcze wiecej chetnych by sie wydac za 'przystojnych, slodkich' arabuskow. Niestety - swiat jest bardzo dziwny i jak mawial Albert E tylko dwie rzeczy sa nieskonczone (jedna z nich to wszechswiat o drugiej wlasnie dyskutujemy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: Dziękuję Bogu, że nie urodziłam się muzułmank IP: *.tele.pw.edu.pl 14.04.03, 14:26 Byl kiedys film oparty na autentycznych faktach - historia Amerykanki, ktora wyszla za maz za kulturalnego Iranczyka i zylo im sie bardzo dobrze, poki nie przeprowadzili sie do Teheranu. Tam, pod naciskiem otoczenia, maz zmienil sie w tyrana. Kobieta musiala uciekac przez "zielona granice", ryzykujac zycie. Zadna religia nie moze uzasadniac krzywdzenia ludzi (to uogolnienie wypowiedzi papieza "zadna religia nie moze uzasadniac terroryzmu"). Chrzescijanin, ktory w imie religii naraza kogos na cierpienie - jest zlym chrzescijaninem, postepujacy tak samo muzulmanin - jest zlym muzulmaninem. Szukanie w swietych ksiegach (Biblii, Koranie) uzasadnienia krzywdzenia ludzi jest w istocie bledna interpretacja zawartych w nich tekstow, nieuchronnie prowadzaca do sprzecznosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ateista Re: Dziękuję Bogu, że nie urodziłam się muzułmank IP: 212.244.249.* 18.04.03, 10:37 W Koranie jest wprost napisane ze za zdrade religi (np przejscie na inna religię) nalezy sie kara smierci poprzez ukamieniowanie. Taka sama kara czeka rownież muzułmankę (kobiete) która np ozeniła by się z niemuzulmaninem. W Koranie jest tez wprost napisane ze kobieta stoi 3 kroki ponizej mezsczyzny i ze mąz moze z nią "rozporządzac" i "uzywac" wbrew jej woli. A w Nowym Testamencie czegos takiego nie znalazlem, wiec porównywanie Rydzyka i jemu podobnych do muzulamskich propagandzistow to jak porownywanie kieszonkowca do seryjnego mordercy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: Dziękuję Bogu, że nie urodziłam się muzułmank IP: *.tele.pw.edu.pl 18.04.03, 16:47 Gość portalu: Ateista napisał(a): > W Koranie jest wprost napisane ze za zdrade religi (np przejscie > na inna religię) nalezy sie kara smierci poprzez ukamieniowanie.... Nie czuje sie kompetentny, aby okreslic, co jest napisane wprost, a co nie wprost. Niedawno czyniono zarzuty Koranowi, ze nawoluje do zabijania niewiernych. Tymczasem okazalo sie, ze niewierni mieli jedynie uiszczac podatek, a szykany mialy ich spotykac w przypadku niezaplacenia. Biblia to takze Stary Testament, w ktorym roi sie od sformulowan, w chwili obecnej nie do przyjecia. Bogu Starego Testamentu moze byc przypisana bezwzglednosc, msciwosc - wszystko zalezy od odczytania i interpretacji. W jednym masz racje - chrzescijanie raczej interpretuja Biblie, a muzulmanie daza do doslownego odczytania Koranu. Ta druga postawa daje mniej mozliwosci manewru, skutkiem czego zapisy odnoszace sie do sytuacji z 7-go wieku (?) sa przenoszone do dzisiejszej rzeczywistosci. Moim zdaniem, w kazdej religii zadaniem teologow jest unikanie sprzecznosci. Nie mozna jednoczesnie twierdzic, ze Bog jest dobry i milosierny i żądać zabijania "niewiernych", czy to w formie aktu terrorystycznego, czy palenia "czarownic". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Dziękuję Bogu, że nie urodziłam się muzułmank IP: *.chello.pl 18.04.03, 17:30 Mozesz mi podac wersy w ktorych to jest napisane ? Pytam serio. Odpowiedz Link Zgłoś