Dodaj do ulubionych

Co sie robi podczas kolędy??Jutro przychodzi ksiąd

30.01.07, 09:41
Mam taki problem. Jutro przychodzi do mnie ksiądz z kolędą. Od listopada
mieszkam sama we własnym domu no i chciałabym go przyjąć ale kompletnie nie
wiem co i jak.. No wiecie nie wiem jak mam się zachowywać i co ksiądz będzie
robił, czy będziemy się modlić, klękać ?? Jak to jest ?? Nie śmiejcie się
proszę ze mnie. W koledzie uczestniczyłam tylko raz w zyciu. Jak byłam mala i
na ferie chyba pojechalam do babci. Moi rodzice nigdy nie przyjmowali koledy a
ja chciałabym zeby ksiądz poświęcił mój dom.Wodę swięconą, krzyż i lichtarze
mam, ale co dalej??Bardzo proszę o pomoc .
Obserwuj wątek
    • euligiusz Re: Co sie robi podczas kolędy??Jutro przychodzi 30.01.07, 09:56
      Przede wszystkim musisz sie porządnie wykąpać. Wbrew pozorom księża to
      higieniści. Nie zapomnij o alkocholu, świecach ( oni to uwielbiają). Postaraj
      sie o jakąś nastrojowąmuzę, chociaż zazwyczaj chóry przyprowadza kapłan. Nie
      zawadzi przygotować kilka precjozów mogących umilić wieczór. No i kasa. Nie
      myśl, że święty mąż bzyknie Cię za darmo!
      • tigrunia87 Re: Co sie robi podczas kolędy??Jutro przychodzi 30.01.07, 09:59
        Prosiłam aby się nie śmiać! Nie chodzę do kościoła więc nie jestem obeznana w
        sprawach religijnych. Bardzo proszę o poważne odpowiedzi !!
        • euligiusz Re: Co sie robi podczas kolędy??Jutro przychodzi 30.01.07, 10:03
          Odpowiedź była jak najbardziej poważna.
          Z drugiej strony po co ta hipokryzja? Do kościoła nie chodzisz, a faceta w
          sukience zapraszasz na odprawianie egzorcyzmów. Po to żeby sąsiedzi widzieli?
          Czy może naprawdę lubisz perwersję? :))
          • tigrunia87 Re: Co sie robi podczas kolędy??Jutro przychodzi 30.01.07, 10:11
            ołł maj gasz.... o co Ci koleś chodzi ?? Do kościoła nie chodzę ale nic nie
            powiedziałam,ze jestem niewierząca. Jeśli Ty jesteś to nie wiem po co w ogole
            odpisałeś na moj post?! Szkoda czasu na dyskusje z Tobą
            • euligiusz Re: Co sie robi podczas kolędy??Jutro przychodzi 30.01.07, 10:19
              Jesteś wierząca, ale nie stosujesz sie do nakazów własnej wiary? To już nie
              hipokryzja, to faryzeizm.
              A na post odpisałem, byś była przygotowana na praktyki tzw. pasterzy podczas
              ich wizyt :)
            • akle2 Re: Co sie robi podczas kolędy??Jutro przychodzi 04.01.17, 18:04
              Szczerze powiedziawszy, ja też nie widzę sensu w tych działaniach, jeśli do kościoła nie chodzisz. Albo respektujesz zasady, albo nie. A odpowiadając na Twoje pytanie, tutaj "wodzirejem" jest kapłan, więc spoko, od wie co robić.
              A jak chcesz sobie przeczytać, to proszę: niedziela.pl/artykul/23744/nd/Duszpasterska-wizyta-duszpasterska-szansa
              • akle2 Re: Co sie robi podczas kolędy??Jutro przychodzi 04.01.17, 18:05
                Ooops. Kolęda sprzed 10 lat, hihihi
                No cóż, nikt nie jest doskonały :P
        • aankaa Re: Co sie robi podczas kolędy??Jutro przychodzi 31.12.16, 02:33
          tigrunia87 napisała:

> Prosiłam aby się nie śmiać! Nie chodzę do kościoła więc nie jestem obeznana w
          > sprawach religijnych. Bardzo proszę o poważne odpowiedzi !!

to po ... ci ksiądz z kolędą ?
      • konwalia55 Re: Co sie robi podczas kolędy??Jutro przychodzi 30.12.16, 22:39
        ekhm, musze Cie rozczarowac: nasz ksiadz na pewno nie jest higieniczny ;-)
        jest wielki, zeby nie powiedziec ogromniasty, i dosc nieprzyjemny pod wieloma wzgledami (bede delikatna i pomine szczegoly). i raczej nie czujacy respektu wobec niektorych przykazan.

no, i dlatego min. od wielu lat nie przyjmujemy juz ksiedza i jego kolednikow ;-)
      • tiger2280 Re: Co sie robi podczas kolędy??Jutro przychodzi 16.01.17, 20:37
        oooo! to to najlepsze hej!! a zaraz umrzesz i oni też będą umierać ktoś pił i potem zaczął umierać naprawdę tak było!
    • spacecoyote Re: Co sie robi podczas kolędy??Jutro przychodzi 30.01.07, 10:08
      Z tego co pamietam, to nic specjalnego sie nie robi. Nakrywa sie stol bialym
      obrusem, ustawia sie krzyz i swiece, no i sie czeka. Na drzwiach ma sie
      napisane K+M+B 2007, ale ministranci i tak wczesniej zapukaja zapytac, czy
      przyjmujesz ksiedza. Ksiadz przychodzi, pomodli sie, pokropi swiecona woda -
      wtedy mozesz go poprosic, zeby obszedl i reszte domu. Potem ksiadz sobie siada,
      odfajkowuje Cie w zeszycie, bierze ofiare / koperte... Aha, mozesz naszykowac
      jakies drobne dla ministrantow, u mnie w parafii sie zwyczajowo dawalo.
      Niektorzy ksieza zostaja dluzej pogawedzic, niektorzy wpadaja jak po ogien.
      • tiger2280 Re: Co sie robi podczas kolędy??Jutro przychodzi 16.01.17, 20:40
        nic się takiego nie robisz dajesz świeczki choinkę nakrywasz i czekasz aż przyjdą idziesz modlisz się potem wychodzą i idą do innego domu i gotowe! :)
    • cleare Re: Co sie robi podczas kolędy??Jutro przychodzi 30.01.07, 10:10
      heh, tez od niedawna mieszkam sama. ministranci przyszli niespodziewanie, ale co
      tam, mysle. kasiadz nie tylko za kasa i jakimis modlami, ale zeby porozmawiac,
      poswieci wode, pozniej mieszkanie...
      wiesz co zrobil?? wszedl rozejrzal sie... nie zobaczyl koperty i powiedzial ze
      swiecil wody nie bedzie. mam sie przygotowac na przyszly rok!
      pffff... w przyszlym roku juz go nie zaprosze.
      wg. mnie to faktycznie jest szopka niewiadomo po co...

wniosek: nie ma koperty nie ma swiecen!
      lepiej sie nie fatyguj bo jeszcze ten twoj moze byc bardzoej perfidny otowtrzy i
      powie: "ZA MAŁO!!"

-------------------------------------------
      Życie idioty to nie bułka z masłem
      • tigrunia87 Re: Co sie robi podczas kolędy??Jutro przychodzi 30.01.07, 10:16
        Zależy mi, żeby ten ksiądz jednak przyszedł bo w listopadzie zmarł mój ojciec.
        Umarł w domu, prawie doba minęła zanim się zorientowałam i teraz nie czuję się
        dobrze w tym domu. Chcę, żeby został poświęcony. Czy ministranci są podczas tej
        koledy u mnie , czy tylko odśpiewają swoje i idą dalej?
        • cleare Re: Co sie robi podczas kolędy??Jutro przychodzi 30.01.07, 10:17
          z calym szacunkiem... ale jak ty sie ojcem zajmowalas, skoro przez 24h nie
          zauwazylas ze nie zyje...?
          =(
          • tigrunia87 Re: Co sie robi podczas kolędy??Jutro przychodzi 30.01.07, 10:23
            Ja się nim nie zajmowalam. On mieszkal na dole, ja na górze.. Miał 74 lata ale
            trzymał się dobrze. Wieczorem jeszcze sikał pod płotem i z moim chlopakiem
            rozmawial i chyba jakos nastepnego dnia okolo poludnia sie przewrocil i zmarl.
            Pil z sasiadem poprzedniego dnia koniak a mu nie wolno.. moze dlatego. Ale ja
            nie przypuszczalam,ze cos mu moze byc. Wyszlam z domu o 14, wrocilam o 16 ,
            poszlam na gore. Schodzilam dopiero przed 5 rano do pracy. Wtedy skumalam, bo
            drzwi byly otwarte tak samo jak o tej 16 jak przechodzilam do siebie i wierza
            grala.
            • esmeralda_pl Re: Co sie robi podczas kolędy??Jutro przychodzi 30.01.07, 10:35
              skoro nie chodzisz do kościoła, to po co chcesz święcić? święcenie domu jest
              ważne dla osób, które są wierzące... to nie jest jakiś zabobon...
              • obrotowy jajca swiece 31.12.16, 01:01
                Odpowiadasz na:
                esmeralda_pl napisała:
                > skoro nie chodzisz do kościoła, to po co chcesz święcić?

jajca swiece

(naprawde)

a do Kosciola tez chadzam.
      • tiger2280 Re: Co sie robi podczas kolędy??Jutro przychodzi 16.01.17, 20:42
        aha chodzi Ci o kasę tak? no to przygotuj na przykład 50 zł i gotowe! nie wiem ile musisz zapłacić ale ilesz musisz niestety
    • eat.clitoristwood Do kolędy świętej wszyscy domownicy 29.12.16, 19:40
      powinni wystąpić w kraciastej spódnicy.
      Że tu uprzedzę skok na kolejny wątek.
      • mendiga Re: Do kolędy świętej wszyscy domownicy 29.12.16, 19:49
        W jednej? To będzie musiała być na gumce - żeby przez wzgląd na powagę pana księdza nie powiedzieć gumie.
        • eat.clitoristwood Do kolędy świętej wszyscy domownicy 29.12.16, 20:10
          powinni wystąpić
          każdy w swej spódnicy.
          I na tyle długich (w kraty kwadratowe),
          coby zasłoniły im worki mosznowe.
          • mendiga Re: Do kolędy świętej wszyscy domownicy 29.12.16, 22:18
            Worki zawsze można podwinąć. Wtedy i wilk syty, i owca cała. A przy okazji widac, kto chrzczony, a kto tylko polskojęzyczny.
            • eat.clitoristwood Jak nakarmić wilka nie czyniąc krzywdy owcy. 29.12.16, 22:32
              Podwinąć worki.
              • kalllka Re: Jak nakarmić wilka nie czyniąc krzywdy owcy. 29.12.16, 22:54
                A wy bezecnicy tylko o spódnicy...
                Hej kolęda kolęda!
                Śpiewa stara zrzeda
                Ino raz do roku ściągnij portki chłopu
                I niech ci dokaże co nosi w zamiarze...
                /współczesna wersja coś tam cicho marudzi o rozmiarze.. ale zamiary to chyba urokliwej/
                W każdym razie:
                Hej kolęda kolęda- śpiewal wuj i gawęda
                /Centralny zepsol hafciarstwa polskiego/
                • obrotowy Wpuscic go w maliny. 30.12.16, 15:13
                  Recepte onegdaj na FPsy zapodalem

("Bajka Niemoralna o Czarnym Wilku i Malinach")
      • ultimate.strike Re: Do kolędy świętej wszyscy domownicy 29.12.16, 23:42
        A jak któryś z domowników takowej spódnicy nie ma, to co?
      • ultimate.strike Re: Do kolędy świętej wszyscy domownicy 19.01.17, 21:02
        Oczywiście, ze tak, Kościół nakazuje się rozmnażać, a więc płodność jest istotna. A u mężczyzn spodnie płodność obniżają:
        journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0036933012474600
    • dziala_nawalony Re: Co sie robi podczas kolędy??Jutro przychodzi 29.12.16, 23:24
      ,...byle nie na boso, a tu masz wszystko kobieta.wp.pl/koleda-2017-posprzataj-dom-zamknij-psa-ubierz-sie-wizytowo-6074414826775169a
    • obrotowy gdy ja przychodzilem do znajomego Proboszcza 30.12.16, 14:53
      (ciotka byla u niego gosposia)
      - to wyjmowal swietna nalewke wisniowa na stol.

Gdybym go zaprosil dzis do siebie - to postawilbym mu nalewke malinowa.
      - tez sie na tym znam.

PS. Koledy mam na plytach.
      • safcia.1 Re: gdy ja przychodzilem do znajomego Proboszcza 04.01.17, 14:45
        z tego co zawsze mówili w kościele (kiedy jeszcze chodziłam), nie ma w naszej katolickiej wierze czegoś takiego jak "wierząca nie praktykująca", księża to potępiają. Więc albo chodzisz do kościoła albo nie. Jeśli nie chodzisz to jesteś nie praktykująca hipokrytka. A ksiądz to niech szuka bankomatu na ulicy a nie w naszych domach!
        • stokrotka_a Re: gdy ja przychodzilem do znajomego Proboszcza 04.01.17, 15:31
          safcia.1 napisała:

> Jeśli nie chodzisz to jesteś nie praktykująca hipokrytka.

Jeśli katoliczka chodzi do kościoła, to jest praktykującą hipokrytką. Jeden pies!
        • obrotowy niezupelnie... - bywa, ze jest... 04.01.17, 16:21
          safcia.1 napisała:
          > z tego co zawsze mówili w kościele (kiedy jeszcze chodziłam), nie ma w naszej k
          > atolickiej wierze czegoś takiego jak "wierząca nie praktykująca", księża to pot
          > ępiają.

- a xuj mnie to obchodzi, ze potepiaja ?
          dlugie lata nie uczeszczalem na msze w przybytkach KK
          - pozostajac jednak nadal przy wierze...
          az w koncu to zmienilem - przenoszac sie do ewangelikow...
    • molly_wither Re: Co sie robi podczas kolędy??Jutro przychodzi 04.01.17, 20:21
      Przede wszystkim,jesli masz zwierzeta, zamknac je w osobnym pomieszczeniu. Np. moj śp. Kajtuś rzucał sie na noge ksiedza.
      • dziala_nawalony Re: Co sie robi podczas kolędy??Jutro przychodzi 04.01.17, 20:41
        molly_wither napisał(a):

> Przede wszystkim,jesli masz zwierzeta, zamknac je w osobnym pomieszczeniu. Np.
        > moj śp. Kajtuś rzucał sie na noge ksiedza.
        >

,..bylo Kajtusia wczesniej wykastrowac,to zachowywalby sie stosownie i nie musialabys go zamykac.
      • stokrotka_a Re: Co sie robi podczas kolędy??Jutro przychodzi 04.01.17, 21:51
        molly_wither napisał(a):

>Np. moj śp. Kajtuś rzucał sie na noge ksiedza.

Lgnął swój do swego. :-)
      • tiger2280 Re: Co sie robi podczas kolędy??Jutro przychodzi 16.01.17, 20:44
        o właśnie! u nas był mandu czyli kotka i byli kolędnicy zadzwonili na dzwonkach i potem kot polecał w pole szybko bo się wystraszył dzwonków i było po kłopocie :)
    • l.george.l Re: Co sie robi podczas kolędy??Jutro przychodzi 09.01.17, 12:39
      Przede wszystkim należy przed księdzem ukryć dzieci. Bardzo prawdopodobne, że do drzwi zastuka pedofil wyborcza.pl/duzyformat/7,127290,21210057,pedofilia-w-kosciele-ksiadz-gwalcil-13-latke-nadal-odprawia.html#BoxGWImg
      • tiger2280 Re: Co sie robi podczas kolędy??Jutro przychodzi 16.01.17, 20:46
        e!!!!!!!!!!!!!!!!!! mamusisz i kłamiesz nie ma pedofila itd. dzieci muszą być oczywiście a co myślałaś?
    • l.george.l Re: Co sie robi podczas kolędy??Jutro przychodzi 10.01.17, 23:50
      To po co go wpuściłaś do domu?
    • makinetka82 Re: Co sie robi podczas kolędy??Jutro przychodzi 12.01.17, 06:48
      Tak czytam te posty, i powiem, że wasza głupota- tak, głupota- i zajob na punkcie antyklerykalizmu sięga chyba zenitu. Kobieta zadała normalne pytanie i dostała jedna merytoryczną odpowiedz. zamiast tego właczyła sie obyczajówka, rozwazajac czy ona ma, czy nie ma przyjmowac ksiedza, potem dochodzeniówa, bo JAK TO SIE STAŁO ZE NIE WIDZI SIE Z OJCEM KAZDEGO DNIA I NIE ZAUWAZYŁA, ZE UMARŁ ??? CO Z NIEJ ZA CÓRKA W OGÓLE???Wstyd. Nie dlatego, ze jestescie niewierzacy, chociaz sie załoze, ze choinke w domu ubierał każdy z was, ale dlatego, że jad i żółć wam rozum przesłania.
      • stokrotka_a Re: Co sie robi podczas kolędy??Jutro przychodzi 12.01.17, 08:14
        makinetka82 napisała:

> Nie dlatego, ze jestescie niewierzacy, chocia
        > z sie załoze, ze choinke w domu ubierał każdy z was, ale dlatego, że jad i żółć
        > wam rozum przesłania.

Ubieranie choinki nie jest obrzędem religijnym. Podobnjie jak obchodzenie świąt bożego narodzenia 25 grudnia nie wynika z daty urodzenia Jezusa tylko z daty obchodzenia pogańskich świąt.
      • dziala_nawalony Re: Co sie robi podczas kolędy??Jutro przychodzi 12.01.17, 08:41
        makinetka82 napisała:

/.../Wstyd. Nie dlatego, ze jestescie niewierzacy, chocia
        > z sie załoze, ze choinke w domu ubierał każdy z was, ale dlatego, że jad i żółć
        > wam rozum przesłania.
        >
        ,...odezwala sie pani z katolickiej obyczajowki dyrektora rydzyka? i co ma piernik do wiatraka? choinka to element dekoracyjny tradycyjnie stawiany pod konie grudnia i tyle,bo
        zdaje sie ze w Betlejem onego czasu zadna taka tam nie rosla..
        • makinetka82 Re: Co sie robi podczas kolędy??Jutro przychodzi 12.01.17, 14:42
          fajnie, ze do tego jadu i żółci o którym wspomiałam jakoś kontrargumentu nie pofatygowaliście się znaleźć , tak trzymac !! zdrowa samokrytyka, to lubię ! Szacuneczek :D a że sie kompromitujecie? w tym kraju nawet najważniejsze osoby się kompromitują, więc wszystko zostaje w rodzinie : )
          • stokrotka_a Re: Co sie robi podczas kolędy??Jutro przychodzi 12.01.17, 16:24
            makinetka82 napisała:

> fajnie, ze do tego jadu i żółci o którym wspomiałam (...)

Do tego "jadu i żółci" dorzuciłaś swoją porcję, moja droga. Może masz jakieś konstruktywne propozycje dotyczące tzw. kolęd? ;-)
        • ultimate.strike Re: Co sie robi podczas kolędy??Jutro przychodzi 19.01.17, 21:05
          Ale jakby księdzem okazała się fajna laska w mini sutannie to byś wpuścił. :)
          forum.gazeta.pl/forum/w,21155,163210101,163210101,Rownouprawnienie_w_Kosciele.html
      • tiger2280 Re: Co sie robi podczas kolędy??Jutro przychodzi 16.01.17, 20:49
        to nie jest żadna głupota tylko normalna atmosfera ty się czepiasz bez potrzeby
    • tiger2280 Re: Co sie robi podczas kolędy??Jutro przychodzi 16.01.17, 20:48
      ahhahahhahaah śmieszny ten komentarz! wierz? przecież w każdym domu musi być :):):)
    • molly_wither No i "klękłaś" przed nim na kolanach? he he nt 17.01.17, 18:05

• ultimate.strike Re: No i "klękłaś" przed nim na kolanach? he he n 17.01.17, 20:23
        Sugerujesz, że autorka dzieckiem jest?
      • stokrotka_a Re: No i "klękłaś" przed nim na kolanach? he he n 17.01.17, 20:48
        molly_wither napisała: (...)

"klękać na kolanach" to masło maślane. ;-)
        • ultimate.strike Re: No i "klękłaś" przed nim na kolanach? he he n 17.01.17, 20:52
          Lepsze maślane niż mix.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka