kasia218 26.06.03, 08:38 Lekarz zalecil mi zrobienie tego badania. Na czym ono polega i co moze stwierdzic? czy np. jakies zmiany rakotworcze? Wiem ze powinnam spytac sie o to lekarza ale wstyd mi bylo sie przyznac ze nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mario2 Re: Cytologia?!?! 26.06.03, 08:41 Moge dodac, ze badania cytologiczne przeprowadza sie m.in do diagnostyki szyjki macicy Odpowiedz Link Zgłoś
capa_negra Re: Cytologia?!?! 26.06.03, 08:44 Moge jedynie dodać, że trwa chwilkę i nie boli - to poprostu wymaz z pochwy Odpowiedz Link Zgłoś
mario2 Re: Cytologia?!?! 26.06.03, 08:48 capa_negra napisała: > Moge jedynie dodać, że trwa chwilkę i nie boli - to poprostu wymaz z pochwy *** no tego to ja juz stwierdzic nie moglem :) Odpowiedz Link Zgłoś
capa_negra Re: Cytologia?!?! 26.06.03, 10:25 Nawet mi przez głowe nie przeszło, żeby cie posądzac o praktyczne doświadczenie w tym temacie , natomiast teoria - celująco :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
capa_negra Re: Cytologia?!?! 26.06.03, 10:33 a czy ja sprawiam wrażenie "wymarłego gatunku" - no chyba,ze nie domnie to pytanie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
chooligan Re: Cytologia?!?! 26.06.03, 10:39 capa_negra napisała: > a czy ja sprawiam wrażenie "wymarłego gatunku" - no chyba,ze nie domnie to > pytanie :-) Pewnie że nie do Ciebie, pytanie było do Kasiątka co idzie na cytologie Odpowiedz Link Zgłoś
dorotka1970 Re: Cytologia?!?! 26.06.03, 11:08 Uwazasz, ze dziewicom nie robi sie cytologi? A moze do ginekologa w ogole nie chodza? -------- Swiat lubi ludzi, ktorzy lubia swiat Odpowiedz Link Zgłoś
chooligan Re: Cytologia?!?! 26.06.03, 11:18 kasia218 napisała: > Nie nie jestem. A czemu pytasz? To przygotuj sie na najgorsze. Ochydny ginekolog (stary chłop sliniący się na widok młodych lasek) każe ci usiąść na niewygodnym "fotelu" w poniżąjącej pozycji. Będziesz musiala rozebrac się, a co najmniej ściągnąc figi i spódniczkę, rozkraczyć nogi przed jego czerwonym nosem i owłosionymi palcami. Potem ten brudny lapiduch wsadzi ci do małej kasi olbrzymi metalowy wziernik i i kręcąc korbą rozwali najcenniejszy skarb dziewczyny, a potem krztusząc sie od wlasnej sliny wsadzi ci długi patyk, bardzo głeboko, i będzie cie skrobał w środku, do czasu aż zwrobi mu sie mokro. Potem każe ci jeszcze zapłaci. Uciekaj!! Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoria21 Re: Kretynie 26.06.03, 11:30 jak czytam Twoje beznadziejne teksty to jestem jak najbardziej za aborcją!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Cytologia?!?! 26.06.03, 11:32 Właśnie to badanie pozwala określić m.in. zagrożenie rakiem. Zależy to od stopnia: I- brak zagrożenia; II- zagrożenie istnieje, normalne u kobiet współżyjących; III- duże zagrożenie Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoria21 Re: 26.06.03, 11:44 mamalgosia napisała: > Właśnie to badanie pozwala określić m.in. zagrożenie rakiem. Zależy to od > stopnia: I- brak zagrożenia; II- zagrożenie istnieje, normalne u kobiet > współżyjących; III- duże zagrożenie Nie do końca jest tak jak napisałaś,II gr.nie informuje o zagrożeniu tylko o małym stanie zapalnym,poza tym jest jeszcze IV grupa,a w ogóle to przecież zagrożenie istnieje zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Cytologia?!?! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.03, 16:39 Mam 19 lat,moja babcia zmarła na raka macicy.Mój wynik cytologii to Pap III.Obraz cytologiczny odpowiada dysplazji małego stopnia w przebiegu procesu zapalnego. Mam zapisane 2 leki-Metronidozol i Betadine. Jeden lekarz powiedział mi,że mam przyjść za 2-3 miesiącena cytologię i jesli okaże się,że leczenie nie pomogło to trzeba będzie pobrać wycinki.Powiedział,że przez ten cały okres mam zrezygnować ze współzycia i z seksu oralnego. Byłam też u drugiego lekarza,który powiedział mi,że następna cytologię powinnam zrobić po 2-3 DNIACH od zakończenia leczenia(które trwa 26 dni) i że oczywiście w trakcie leczenia nie mogę współżyć,ale potem wcale nie jest to zabronione. Nie wiem teraz co mam zrobić,kiedy iść na cytologię,czy nie uprawiać seksu? Wyjeżdżam za granicę i nie wiem też czy nie będzie problemów z tym badaniem? Proszę o jakieś rady,będę wdzieczna. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Cytologia?!?! 26.06.03, 17:10 Gość portalu: Kasia napisał(a): > Powiedział,że przez ten cały okres mam zrezygnować ze współzycia i z seksu oralnego. oralnego też ?!?!?! jesteś pewna, że to nie był laryngolog ;) Odpowiedz Link Zgłoś