Gość: V.C. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.03, 23:04 Mojej - okazałej do tej pory - dracenie , od jakiegoś czasu żółkną i odpadają liście , mimo że jest regularnie podlewana . Poradźcie , co robić ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nawiedzona_baba Re: Chora dracena - co robić ? 06.08.03, 23:05 pomaszerować na forum czas wolny / ogród tu znają się tylko na fizjologii człowieka :P Odpowiedz Link Zgłoś
oka5 Re: Chora dracena - co robić ? 06.08.03, 23:24 Nic nie piszesz o warunkach, w jakich stoi roślina. Przyczyn żółknięcia liści może być wiele. Zakładam, że do tej pory rosła dobrze, a żółknięcie pojawiło się nagle. Możliwe, że przez nieuwagę została przelana. Draceny tego nie lubią. Nie lubią też dużego upału. Obejrzyj dokładnie spodnią część liści. Może dopadły ją przędziorki? Jeśli masz dobry wzrok, wypatrzysz je gołym okiem, choć są wielkości kropki. Jeśli nie, weź lepiej lupę. Zwróć uwagę, czy widać delikatną pajęczynkę. Z przędziorkami nie ma żartów, trzeba szybko działać, bo potrafią w krótkim tempie wykończyć roślinę. Jeszcze inną przyczyną może być zbytnie przesuszenie podłoża i powietrza wokół. Dobrze byłoby dracenę zraszać. Odpowiedz Link Zgłoś
nawiedzona_baba Re: Chora dracena - co robić ? 06.08.03, 23:26 mogły też (dracenę oczywiście) opaść wciornastki coby to nie było wysuszone liście na śmietnik a ocalałej reszty lepiej pilnować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: Chora dracena - co robić ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.03, 00:43 oka5 napisała: > Nic nie piszesz o warunkach, w jakich stoi roślina. Przyczyn żółknięcia liści > może być wiele. Zakładam, że do tej pory rosła dobrze, a żółknięcie pojawiło > się nagle. Możliwe, że przez nieuwagę została przelana. Draceny tego nie > lubią. Nie lubią też dużego upału. Chronię je przed upałem . Obejrzyj dokładnie spodnią część liści. > Może dopadły ją przędziorki? Jeśli masz dobry wzrok, wypatrzysz je gołym > okiem, choć są wielkości kropki. Jeśli nie, weź lepiej lupę. Zwróć uwagę, czy > widać delikatną pajęczynkę. Nie zauważyłem niczego podobnego . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laG Re: Chora dracena - co robić ? IP: *.visp.energis.pl 07.08.03, 00:31 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Poradźcie , co robić ? Dobić! Nic innego nie pozostało... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pinokio ech chociaż frak byś zmienił /nt IP: *.gen.twtelecom.net 07.08.03, 01:45 Odpowiedz Link Zgłoś
pajdeczka Re: Chora dracena - co robić ? 07.08.03, 09:07 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Mojej - okazałej do tej pory - dracenie , od jakiegoś czasu żółkną i > odpadają liście , mimo że jest regularnie podlewana . Poradźcie , co robić ? > > To właśnie od regularnego podlewania. Draceny lubią suche, słoneczne pomieszczenia i lekko wilgotną, nie przelaną, glebę. Proponuję usunąć chore liście i przesuszyć roślinę, czyli nie podlewać ok. 2 tygodni. Odpowiedz Link Zgłoś
mandaryn_a Re: Chora dracena - co robić ? 07.08.03, 10:21 To prawda, żed najlepiej przesuszyć. Nie podlewaj jej przez ok. 2 tygodnie. Jeśli nie dojdzie do siebie nic ją już nie uratuje, żadne odzywki itp. niestety w tym roku panuje jakaś choroba wśród tych roślin. U mnie w pracy - wszystkie 4 zdechły, w łodygach zalęgły się robale a dziwne było, że w ogóle ich nie podlewaliśmy a wciąż miały mokrą glebę. W końcu wylądowały na śmietniku. W domu moja dracenka też padła - najpierw odpadły jej listki, potem łamały się łodyżki, w glebie chodziły malutkie robaczki - też poszła na śmietnik:( Odpowiedz Link Zgłoś
koklusz Re: Chora dracena - co robić ? 07.08.03, 10:24 Pogadaj z nią,ma problem a ty tylko wodę i nawozy.Więcej uczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: Chora dracena - co robić ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.03, 00:44 Jedni radzą zraszać , drudzy przesuszyć . I dalej nie wiem , co robić . Odpowiedz Link Zgłoś