diabel142 18.01.08, 12:47 anoreksja jest dość popularną chorobą, ale krążą o niej rożne mity i plotki, a ja się wściekam że ludzie opowiadają bzdury o chorych na anoreksje. chciałabym wiedzieć co wy o niej wiecie i sądzicie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
shayah Re: co sądzicie o anoreksji? co o niej wiecie? 18.01.08, 12:51 A co można sądzić o chorobie? Nie rozumiem pytania. Choroba jak każda inna. A jakie mity masz na myśli? Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: co sądzicie o anoreksji? co o niej wiecie? 18.01.08, 14:43 shayah napisała: > A co można sądzić o chorobie? Nie rozumiem pytania. Choroba jak każda inna. A > jakie mity masz na myśli? On pewnie ma na myśli mity typu "nie ma anoreksji, są tylko fanaberie głupich małolat". Anoreksja (Anorexia nervosa) zalicza się do nerwic. Wiąże się z nieakceptowaniem własnego wyglądu. Chora ogranicza jedzenie, zdarza się, że w kółko ćwiczy żeby "zrzucić kilogramy". Niezależnie jak bardzo jest chuda, postrzega się jako za grubą, innych postrzega normalnie (średniego jako średniego, chudego jako chudego etc.) Choroba wiąże się z wywoływaniem wymiotów (nie wiem tylko czy zawsze się wiąże czy tylko czasami). Chorej wypadają włosy, zatrzymuje się miesiączka. Choroba może prowadzić do śmierci, często chore trafiają najpierw na OIOM, a dopiero potem na terapię. Chorobę wiąże się z postawą perfekcjonistyczną. Tyle wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
seth.destructor Re: co sądzicie o anoreksji? co o niej wiecie? 22.01.08, 17:14 Anreksja to chrba polegająca na fanaberii małolat. Hipochondria to też choroba. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: co sądzicie o anoreksji? co o niej wiecie? 22.01.08, 18:08 seth.destructor napisał: > Anreksja to chrba polegająca na fanaberii małolat. Jasne. Znałam jedną anorektyczną małolatę, miała 34 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
avital84 Re: co sądzicie o anoreksji? co o niej wiecie? 18.01.08, 15:27 Choroba duszy przede wszystkim. A jakie plotki i mity niby krążą? Bo chyba do mnie nie dotarły. Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: co sądzicie o anoreksji? co o niej wiecie? 18.01.08, 15:38 diabel142 napisała: > anoreksja > chciałabym wiedzieć co wy o niej wiecie i sądzicie. To zależy co chcesz wiedzieć bo tak długo możnaby pisać. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.buu Re: co sądzicie o anoreksji? co o niej wiecie? 18.01.08, 16:54 Ja wiem tyle ze istnieje i tak naprawde pytam albo czytam ale tak samo jak nie mam pojeciu o wyrostku wiec nie bede w towarzystwie udawac ze wiem ale ludzie zwykle dorabiaja sobie ideologie Ja jestem bezplodna i tez jest mase mitow na ten temat czym szybciej przestaniesz sie przejmowac gadani tym bedzie ci w zyciu prosciej bo niezalerznie ile mitow obalisz kolejne beda powstawac tak naprawde trzeba sie nauczy obok nich zyc obalac ale nie rozdzierac koszuli przy kazdym zderzeniu z mitem bo to i tak nic ne da niestety wiem z wlasnego doswiadczenia ( zajelo mi duzo czasu zrozumienie i zycie tak jak wyzej napisalam ale udalo sie ) Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: co sądzicie o anoreksji? co o niej wiecie? 18.01.08, 16:58 anoreksja-choroba czesto o podlozu psychicznym.... Odpowiedz Link Zgłoś
disa Re: co sądzicie o anoreksji? co o niej wiecie? 18.01.08, 17:31 Po 1 anoreksja to choroba duszy/psychiki Po 2 wymioty to bulimia (najadam sie i zwracach brrr) Po 3 widzi się osobę chuda od razu się ją posądza o anoreksje Po 4 zapomina się, że grube dziewczyny częściej głodzą się niż chude Anoreksja to chyba jedna z nielicznych chorób która wzbudza we mnie agresje bo: Anorektyczki dla mnie są totalnie bezmyślnymi i egoistycznymi osobami. Ich świat się kręci tylko i wyłącznie dookoła „moje ciało” –boże jakie to musi być nudne. Są wymęczone, bez blasku i same siebie zabijają. Ale większą agresje we mnie wzbudza fakt, że bardzo często ludzie mnie o anoreksje posądzają. Od dzieciństwa staram się jakoś oswoić z ograniczonymi ludźmi i ich głupotą . Jestem osoba chudą genetycznie, a dodatkowo mam cukrzyce genetyczną więc ciężko mi przytyć. Mam stałą wagę i tylko leki by mi pomogły, ale po konsultacjach z 2lekarzami wykluczyłam tę opcję. Więc żyje sobie w świecie ludzi graniczonych umysłowo dla których „chuda dziewczyna=anoreksja” Odpowiedz Link Zgłoś
frying.pan Re: co sądzicie o anoreksji? co o niej wiecie? 19.01.08, 00:43 Anorektyczki są bezmyślne i egoistyczne? Pewnie tak samo, jak diabetycy:] Wygląda na to, że o anoreksji masz takie same pojęcie, jak ludzie którzy Cie o nią posądzają. Odpowiedz Link Zgłoś
disa Re: co sądzicie o anoreksji? co o niej wiecie? 22.01.08, 10:04 a uważasz, że choroba która Cię niszczy nie jest bezmyślna? Jest. Nie jest egoistyczna? Jest. Odpowiedz Link Zgłoś
kitek_maly Re: co sądzicie o anoreksji? co o niej wiecie? 22.01.08, 18:07 a od kiedy chorobom przypisujemy cechy ludzkie?? :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: co sądzicie o anoreksji? co o niej wiecie? 19.01.08, 01:47 disa napisała: > Anorektyczki dla mnie są totalnie > bezmyślnymi i egoistycznymi osobami. Ta, a schizofrenicy są durni, bo sami nie wiedzą kim są i co się wokół nich dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
ewuniaaa3 Re: co sądzicie o anoreksji? co o niej wiecie? 19.01.08, 17:33 disa, anorektyczka wzbudza w tobie agresję?...przecież ona jest chora...podobnie jak ty na cukrzycę Odpowiedz Link Zgłoś
disa Re: co sądzicie o anoreksji? co o niej wiecie? 22.01.08, 10:06 widzisz a cukrzycą się rodzisz, albo w pewnym momcie Ci sie uaktywna w anoreksje sie dziewczyny wpedzaja same Przy pierwszym nie masz wyboru przy anoreksji MASZ chociaż "biedne anorektyczki" twierda inaczej "nie miałam wyboru" Nie prawda to byl ich wybor Odpowiedz Link Zgłoś
ewuniaaa3 Re: co sądzicie o anoreksji? co o niej wiecie? 22.01.08, 17:10 Jesli nie chorowałaś, to nie trzymaj się tak kurczowo swoich poglądów. TO JEST CHOROBA. Zdajesz sobie sprawę, że jesteś chora o wiele za późno. I to wcale nie egoizm, tylko przekonanie, że jest się dnem, a wszyscy inni są lepsi Odpowiedz Link Zgłoś
spragnienie Re: co sądzicie o anoreksji? co o niej wiecie? 22.01.08, 18:06 dorosnij dziewcyzno, blagam!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kitek_maly Re: co sądzicie o anoreksji? co o niej wiecie? 22.01.08, 18:09 przy anoreksji MASZ chociaż "biedne anorektyczki > " twierda inaczej "nie miałam wyboru" Nie prawda to byl ich wybor większej BZDURY dawno nie słyszałam. :-DDDD Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: co sądzicie o anoreksji? co o niej wiecie? 22.01.08, 10:14 Przyznam, że się zgadzam z poglądem disy, który tak was tu oburzył. Anoreksja jest chorobą, jasne. Taką samą jak alkoholizm. Czyli taką, w którą sami się wpędzamy i tym się różni od cukrzycy. Przeraża mnie zresztą, bo głodzenie się i obsesja na punkcie własnego ciała jest czymś strasznym, niszczącym fizycznie i psychicznie, co gorsza, niszczącym też rodzinę chorej (identycznie jak alkoholizm). Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: co sądzicie o anoreksji? co o niej wiecie? 22.01.08, 20:27 angazetka napisała: > Czyli taką, w którą sami się wpędzamy i tym się różni od cukrzycy. Niekoniecznie. Niektóre badania wskazują na biochemiczne podłoże anoreksji. Odpowiedz Link Zgłoś
armos Re: co sądzicie o anoreksji? co o niej wiecie? 19.01.08, 18:58 >Anorektyczki dla mnie są totalnie bezmyślnymi i egoistycznymi osobami. Radziłabym nie wypowiadać się na temat jesli nie masz o nim zielonego pojęcia... Odpowiedz Link Zgłoś
disa Re: co sądzicie o anoreksji? co o niej wiecie? 22.01.08, 10:07 a co powinna ubolewac nad ich losem? że biedne? ze poszkodowane? mam sie użalać nad nimi? Nie - chcialy to maja -dla mnie to glupia choroba Odpowiedz Link Zgłoś
mykolina87 Re: co sądzicie o anoreksji? co o niej wiecie? 19.01.08, 20:19 disa napisała: > Po 4 zapomina się, że grube dziewczyny częściej głodzą się niż chude > Gdyby się głodziły, nie byłyby grube. > Anoreksja to chyba jedna z nielicznych chorób która wzbudza we mnie agresje bo: > A u mnie ty wzbudzasz agresję swoja bezmyślnością. > Anorektyczki dla mnie są totalnie bezmyślnymi i egoistycznymi osobami. Ich świat się kręci tylko i wyłącznie dookoła „moje ciało” –boże jaki > e to musi być nudne. > Są wymęczone, bez blasku i same siebie zabijają. > Nie masz bladego pojęcia na czym ta choroba polega, więc nie wypowiadaj się w tym temacie. i jak choroba może być nudna? Nie rozumiem. > Ale większą agresje we mnie wzbudza fakt, że bardzo często ludzie mnie o anoreksje posądzają. Od dzieciństwa staram się jakoś oswoić z ograniczonymi ludźmi i > ich głupotą . > Jestem osoba chudą genetycznie, a dodatkowo mam cukrzyce genetyczną więc ciężko > mi przytyć. Mam stałą wagę i tylko leki by mi pomogły, ale po konsultacjach z > 2lekarzami wykluczyłam tę opcję. Więc żyje sobie w świecie ludzi graniczonych u > mysłowo dla których „chuda dziewczyna=anoreksja” Dla mnie ty też kwalifikujesz się na osobę ograniczoną umysłowo. Odpowiedz Link Zgłoś
disa Re: co sądzicie o anoreksji? co o niej wiecie? 22.01.08, 10:11 nie od razu sie jest szczuplym wiec to grube dziewczyny glodza sie zeby byc szczuple. "Dla mnie ty też kwalifikujesz się na osobę ograniczoną umysłowo." bo nie ubolewam nad wmuszonymi w siebie chorobami? Bo anoreksja jes wmuszona choroba Nie rodzisz sie z nia.. mozesz ja ewentualnie w siebie wmusic... Podtrzymuje, ze to chorob bezmyslnych, ludzi = odbieranie sobie zdrowia, a czesto zycia przez anoreksje to BEZMYSLNOSC i prosze nie tlumaczcie mi, ze one sa biedne bo sa chore. Kazdy rozum ma i wie do czego prowadzi nie jedzenie, wpedzanie sie w anoreksje -wiec robia to swiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
ewuniaaa3 Re: co sądzicie o anoreksji? co o niej wiecie? 22.01.08, 17:13 Bezmyślna choroba? Dziewczyno, co Ty mówisz! Szkoda dyskutować Odpowiedz Link Zgłoś
trocineczka Re: co sądzicie o anoreksji? co o niej wiecie? 22.01.08, 17:59 disa napisała: > nie od razu sie jest szczuplym wiec to grube dziewczyny glodza sie zeby byc szc > zuple. Wielu tak mysli, ale to bzdura. Rownie czesto w anoreksje wpadaja osoby, wg otoczenia szczuple, majace prawidlowa wage. Mowienie, ze w anoreksji chodzi o sylwetke i wyglad, to ogromne uproszczenie, ktore, na dodatek, nijak sie ma do sedna tej choroby. Anoreksja to efekt pewnych problemow z samooakceptacja, relacjami interpersonalnymi itp. (dosc trudno chyba powiedziec, ze ktos sobie wmusza np. zle relacje w rodzinie). Anoreksja to swego rodzaju wolanie o pomoc. To tez duze uproszczenie, tyle ze blizsze prawdzie. Nie bede sie rozpisywac szczegolowo o anie, jej typach, powodach, skutkach itp., bo zajeloby zbyt duzo miejsca i czasu. Kto bedzie szukal takich informacji, z pewnoscia je znajdzie. Co ja wiem o anoreksji? Wiele, z takich czy innych powodow (od razu uprzedzam- nie, sama nigdy nie chorowalam na zadne zaburzenia odzywiania). Co do reszty- juz sie nie wypowiadam, bo mi wyjdzie wyklad na temat anoreksji ;D Odpowiedz Link Zgłoś
kitek_maly Re: co sądzicie o anoreksji? co o niej wiecie? 22.01.08, 18:13 > nie od razu sie jest szczuplym wiec to grube dziewczyny glodza sie zeby byc szc > zuple. tak a czasem szczupłe dziewczyny zaczynają się odchudzać. to jest choroba psychiki. dziewczyny, które wyglądają jak szkielety patrząc w lustro widzą osoby grube. kiedyś fajny filmik na you tube widziałam, jak znajdę wieczorem to wrzucę link. Odpowiedz Link Zgłoś
kobieta_niesforna disa 19.01.08, 20:26 Każdy ma prawo powiedzieć czasem coś głupiego. Mam nadzieję ze to co napisalas o anorektyczkach to tylko jednorazowy 'wypadek przy pracy'... Odpowiedz Link Zgłoś
baba67 Re: co sądzicie o anoreksji? co o niej wiecie? 19.01.08, 20:45 A najgorsze jest to, ze dzieki pisemkom, reklamom itp bardzo wiele mlodych osob chetnie by sie od Ciebie ta cukrzyca zarazilo... Ze tez anoreksja byla rzadkoscia w takich latach 50-tych, kiedy MM byla idealem piekna... Odpowiedz Link Zgłoś
disa Re: co sądzicie o anoreksji? co o niej wiecie? 22.01.08, 10:03 no cukrzyca to raczej sie nie da zarazic ;] Odpowiedz Link Zgłoś
spragnienie moze stad ten jad?!? 22.01.08, 18:05 Wiesz Disa? Moze Twoj jad wynika wlasnie posrednio z fizjonomii. Nie bez powodu mowi sie o osobach grubych,ze sa cieple, wesole, spontaniczne i dobre... Osoba chuda wywoluje zazwyczaj uczucia odwrotne, choc to stereotypy... Przykre jest to piszesz o anorektyczkach... To choroba!!!!!!!!!! Ale jak juz wczesniej wspomnialam masz wybaczone;-). W koncu jestes chuda. Rozumiem zal do ludzi myslacych zbyt plytko i oceniajacyh NA PIERWrszy rzut oka. TY JEDNAK POSTAEPUJESZ PODOBNIE, TUTAJ POJAWIA SIE WIEC PEWNA SPRZECZNOSC, NIEDORZECZNOSC... Radze jog, wycisza, odsresowuje i swiat wydaje sie piekniejszy... Odpowiedz Link Zgłoś
disa Re: moze stad ten jad?!? 22.01.08, 18:13 no popatrz, a ja slyszalam o ludziach grubych, ze sa dwulicowi ;] Odpowiedz Link Zgłoś
spragnienie Re: moze stad ten jad?!? 22.01.08, 22:37 Nie slyszalam;-)... I Ty i dziewcyznko w jednym z watkow zarzucials agresje;-)... Dobre;-). Wybaczam, to wszystko przez chudosc i chorobe, z wlasnej winy zreszta... Zachorowalas bo tak chcialas!!!!!!!!!!!!!!! Masz slaby organizm!!! JAkze mozna miec cukryzce!!!! Ja tam nie cierpie na nia! Bo kontorluje wszsytko!!!!;-) To taki zarcik, bys juz calkowicie zalala jadem klawiaturke swojego komputera. Kap, kap, kapie jadek z pyska... A tak na serio, poczytaj dziewczynko, pozyj troche na tym swiecie i zacznij sie wypowiadac na tematy o ktorych masz pojecie... Odpowiedz Link Zgłoś
disa Re: moze stad ten jad?!? 22.01.08, 23:00 o popatrz jeszcze głupota z Ciebie wypełzła Odpowiedz Link Zgłoś
mary_an Re: co sądzicie o anoreksji? co o niej wiecie? 19.01.08, 18:37 Anoreksja jest w niektorych kregach bardzo modna, sa grupy wsparcia pomagajace wytrzymac w glodzeniu sie, na youtube jest pelno filmikow pochwalajacych anoreksje - az bylam zdziwiona jak przez przypadek na nie trafilam. Odpowiedz Link Zgłoś
tina111 Re: co sądzicie o anoreksji? co o niej wiecie? 22.01.08, 10:09 Choroba psychiczna Odpowiedz Link Zgłoś
neoga1 Re: co sądzicie o anoreksji? co o niej wiecie? 22.01.08, 16:55 A ja chorowałam na anoreksję...więc wiem o niej wszystko. A jakie jest moje podejście? Na pewno nie zgadzam się z disą, która twierdzi że anorektyczki są głupie bo same wpedzają się w chorobę i że ich zachowanie jest egoistyczne. Anoreksja nie polega na doprowadzaniu się do ruiny bez powodu. W większości przypadków ta choroba ma BARDZO POWAŻNE podłoże. Dla wielu dziewczyn anoreksja jest ucieczką od problemów (i to nie byle jakich np przemocy w domu, alkoholizmu rodziców, śmierci najbliższych, nieakceptowaniu przez grupę np. klasę). Nie każdy potrafi udźwignąć przykre doświadczenia i nie każdy potrafi sobie z nimi poradzić. Jedni radzą sobie dobrze, inni nie potrafią tego bo mają słabą strukturę psychiczną i popadają w alkoholizm, zamykają się w sobie, chorują na zaburzenia odżywiania. Bardzo rzadko zdarza się że jakaś dziewczyna popada w anoreksję tylko dlatego że tego chce. Są oczywiście i takie, czy można je nazwać głupimi? Pewnie tak, trzeba jednak wziąć pod uwagę, że takie podejście reprezentują zwykle małolaty, które jako nastolatki mają prawo popełniać błędy, robić głupie rzeczy. A co w anoreksji jest głupotą? O głupocie możemy mówić tylko wtedy gdy osoba chora zdaje sobie sprawę ze swojego stanu, otrzymuje pomoc i wsparcie , a nawet nie podejmuje walki tylko świadomie nadal wpędza się w chorobę. Finito. Trochę się rozpisałam ale przynajmniej powiedziałam wzsystko co na ten temat myślę. Odpowiedz Link Zgłoś
prom_do_szwecji Re: co sądzicie o anoreksji? co o niej wiecie? 22.01.08, 18:05 o anoreksji nie wiem nic bo byłam bulimiczką. teraz jest ok. Nie wymiotuje, ale jestem grubsza. I kto mi powie, ze dobrze, ze już tego nie robie. Tylko że jestem gruba. Skoro są rozważania na sto wpisów czy Liv jest gruba. A co to kogo obchodzi jak ktoś inny wygląda. Jego sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
malutka_kropka82 Re: co sądzicie o anoreksji? co o niej wiecie? 22.01.08, 18:06 Dla mnie jest to choroba o podłożu psychicznym, ale uważam, że anorektyczka nie wpędza się sama w chorobę. Wpędza ją środowisko, telewizja, sklepy...Dziewczyna mająca więcej ciałka idzie do szkoły i słyszy: grubas, pasztet, baleron, smalec i inne "miłe" przezwiska wymyślane przez rówieśników. Idzie kupić ciuch, a tam największy rozmiar 38...Ogląda telewizję, a tam wychudzone szkielety, które nazywa się pięknymi...Nie mówię tutaj o nadwadze, która może prowadzić do otyłości, która jest chorobą, ale o normalnych, przysadzistych dziewczynach. Sama swego czasu kupowałam kiedyś kieckę na weselę, a na mój wzrost (180 cm) i wielkość biustu (80 F) nie mogłam dosłownie nic fajnego dostać. Od ekspedientki usłyszałam, że "nie mają rozmiarów dla grubych"...Więc zanim nazwiecie anorektyczkę pustą, głupią i egoistyczną, zastanówcie się, jak można zaakceptować swoje ciało, skoro nikt wokół Was go nie akceptuje... Odpowiedz Link Zgłoś
ipola Re: co sądzicie o anoreksji? co o niej wiecie? 23.01.08, 14:10 Przez 8 lat zmagałam się z tą chorobą, a niewielu lekarzy wówczas w ogóle coś o niej wiedziało. Jedno mogę powiedziec, to koszmar, z którego bardzo trudno się wyrwac, zwłaszcza, że często towarzyszy temu depresja. Żyjesz, a masz wrażenie, że życie dzieje się obok ciebie, poza tobą, jesteś wyalienowana i samotna jak palec i nienawidzisz siebie. Na nic nie masz siły, przyszłośc jawi się w czarnych barwach, myślisz sobie, że jesteś kompletnie do niczego. I to obrzydzenie, z jakim spoglądasz w lustro. Jak byś nie pasowała w swoje ciało. Odpowiedz Link Zgłoś
modliszka24 Re: co sądzicie o anoreksji? co o niej wiecie? 23.01.08, 18:59 to jest choroba psychiczna i trzeba się leczyć Odpowiedz Link Zgłoś