nicniewiem_0 12.04.08, 11:49 dostałam ostatnio dwa sms z bramek internetowych: " twój facet cię zdradza", ciekawa jestem nadawcy.czy one karalne są ( np znieslawienie, groźba itp0 czy mozna to zglosic na policję???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kora3 :tak i nie ... 12.04.08, 12:02 nicniewiem_0 napisała: > dostałam ostatnio dwa sms z bramek internetowych: " twój facet cię > zdradza", ciekawa jestem nadawcy.czy one karalne są ( np > znieslawienie, groźba itp0 czy mozna to zglosic na policję???? Groźba jkaralna to to na pewno nie jest - gdzież tu groźba?:) Groźba jak sama nazwa wskazuje ma miejsce wówczas, gdy ktos grozi adresatopwi takiej informacji uczyynieniem krzywdy - najprościej mówiac , przy czym nie ma znaczenia, czy faktycznielplanuje spełnić te groźbę... Zniesłąwienie tez to nie jest, gdyż znieslawnie ma charakter publiczny i ujawnienie jakies informacji moze przyczynic się do uytary dobrego imienia tego, o kim informacja jest, straty zaufania publicznego itepe .. to co ty dostajesz mozna podciagnąć pod nekanie, ale policja raczej sie tym nie zainteresuje z uzredu, musialąbyś zglosić się do prokuratury, ze jestes nekana i poczekac, czy ta wsczełaby na twójn wniosek czynnosci .. Wyłazc sobie poprostu mozliwosc otrzymywania z netu info w telefonie i juz .. Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Korcia... 12.04.08, 12:03 ... dobrze gadasz, ale błagam - zainstaluj sobie w przeglądarce wtyczkę sprawdzającą pisownię, co? Bo ciężko się to czyta ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 Bije się w biust! 12.04.08, 12:21 i.nes napisała: > ... dobrze gadasz, ale błagam - zainstaluj sobie w przeglądarce wtyczkę > sprawdzającą pisownię, co? Bo ciężko się to czyta ;) > Jezu, wybacz, mam niekonwencjonalny edytor tekstowy do pracy i on wymaga tzw. przestawionej klawiatury :( a ja mam juz wyuczone to w palcach ... Poprawię sie .. wybaczysz?:) Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes byle nie za mocno, bo szkoda biustu! 12.04.08, 12:26 kora3 napisała: > Poprawię sie .. wybaczysz?:) dooobra, niech będzie ;) znaj moje dobre serce :D Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 fakt :) 12.04.08, 12:34 i.nes napisała: > kora3 napisała: > > > Poprawię sie .. wybaczysz?:) > > dooobra, niech będzie ;) znaj moje dobre serce :D Dzięki :) > Odpowiedz Link Zgłoś
pawel1940 Re: czy takie sms-y są karalne ? 12.04.08, 12:05 Grozba? :-). Gdzie tu grozba? A do tego grozba karalna to nie taka zwykla grozba. Znieslawienie? Przeciez nie napisal tego publicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel1940 Re: czy takie sms-y są karalne ? 12.04.08, 12:07 Ewentualnie gdyby takie SMSy przechodzily 10 razy dziennie to art. 107 kodeksu wykroczen - jako nekanie. Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: czy takie sms-y są karalne ? 12.04.08, 12:07 nicniewiem_0 napisała: > "twój facet cię zdradza" najpierw pokaż facetowi ;))) jeśli on jest spoko, to zadzwoń do BOA, zapytaj jak wyłączyć funkcję otrzymywania takich smsów z bramki i... zapomnij o całej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
nicniewiem_0 Re: czy takie sms-y są karalne ? 12.04.08, 12:10 Tak, tylko one przychodza z płatnej bramki sms-owej, ktorej wylaczyc sie nie da.. byly ich dopiero dwa. Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: czy takie sms-y są karalne ? 12.04.08, 12:16 hm... a nie można zgłosić tego do operatora, informując że jego usługi są wykorzystywane do nadużyć? Odpowiedz Link Zgłoś
pawel1940 Re: czy takie sms-y są karalne ? 12.04.08, 12:17 Operator powie - jak dostaniemy stosowne pismo od prokuratury to sie zastanowimy co z tym zrobic, a poki co nic nam do tresci przesylanych pomiedzy dwoma uzytkownikami sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: czy takie sms-y są karalne ? 12.04.08, 12:19 obawiam się, że masz rację Odpowiedz Link Zgłoś
pawel1940 Re: czy takie sms-y są karalne ? 12.04.08, 12:21 Nie mam tylko tak bedzie ;-). Szczegolnie jeden z operatorow (nie powiem ktory) ma w nosie co sie dzieje w jego sieci, nawet policji nie udostepnia danych potrzebnych do czynnosci operacyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
moniakos1 Re: czy takie sms-y są karalne ? 12.04.08, 12:23 który???? dla mnie to ważne... Odpowiedz Link Zgłoś
pawel1940 Re: czy takie sms-y są karalne ? 12.04.08, 12:31 Nie podam. To forum czytaja rozne osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 Re: czy takie sms-y są karalne ? 12.04.08, 12:24 pawel1940 napisał: > Nie mam tylko tak bedzie ;-). Szczegolnie jeden z operatorow (nie powiem ktory) > ma w nosie co sie dzieje w jego sieci, nawet policji nie udostepnia danych > potrzebnych do czynnosci operacyjnych. Dziwne, wg mnie na wniosek sadu, czy prokuratury - musi udostępnic ... > Odpowiedz Link Zgłoś
pawel1940 Re: czy takie sms-y są karalne ? 12.04.08, 12:27 No wlasnie. A policja nie jest ani sadem, ani prokuratura ;-). A jednoczesnie sa sytuacje, w ktorych po prostu policja nie ma czasu wystepowac do prokuratury. Poza tym obowiazek udostepnienia na zadanie to jedno, a uchylanie sie od tego rozmaitymi sposobami to drugie. Mozna na przyklad nie miec mozliwosci technicznych do sprawdzenia okreslonej rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 Re: czy takie sms-y są karalne ? 12.04.08, 12:39 pawel1940 napisał: > No wlasnie. A policja nie jest ani sadem, ani prokuratura ;-). A jednoczesnie s > a > sytuacje, w ktorych po prostu policja nie ma czasu wystepowac do prokuratury. moze, ale wybacz, jakoś mi isę to wydaje nie do końca mozliwe ... albo powszechne ... Groźba karalna jest ścigana z urzedu, wiec policja przyjmujac zgloszenie o takowej, w zasadzie zaraz występuje do prokuratury, zgłasza przestępstwo... Naturalnie o ile adresat gróxb poszedł najpierw na policje, a nie do proka ... W innych przypadkach policja radzi zgłaszać od trazu do pokuratury, przy domniemaniu przestepstwa sciganego na wniosek, a wiec ..? > Poza tym obowiazek udostepnienia na zadanie to jedno, a uchylanie sie od tego > rozmaitymi sposobami to drugie. Mozna na przyklad nie miec mozliwosci > technicznych do sprawdzenia okreslonej rzeczy. Hmmm , przy wniosku to ryzykowne, sąd moze powołac biegłego, ktry sprawdzi, czy faktycznie technicznie to niewuykonalne .. Ale moze masz racje, przy domniemaniu jakiś głupotek nikt się w to nie bedzie bawił, przy domniemaniu prawdziwego przestępstwa - a i owszem ... > Odpowiedz Link Zgłoś
pawel1940 Re: czy takie sms-y są karalne ? 12.04.08, 12:49 > moze, ale wybacz, jakoś mi isę to wydaje nie do końca mozliwe ... > albo powszechne ... > Groźba karalna jest ścigana z urzedu, wiec policja przyjmujac > zgloszenie o takowej, w zasadzie zaraz występuje do prokuratury, > zgłasza przestępstwo... Naturalnie o ile adresat gróxb poszedł > najpierw na policje, a nie do proka ... > W innych przypadkach policja radzi zgłaszać od trazu do pokuratury, > przy domniemaniu przestepstwa sciganego na wniosek, a wiec ..? Alez ja tu nie mowilem o sytuacji z tego watku :-). Mowilem o pewnej innej sytuacji, ktora miala miejsce. > Hmmm , przy wniosku to ryzykowne, sąd moze powołac biegłego, ktry > sprawdzi, czy faktycznie technicznie to niewuykonalne .. > Ale moze masz racje, przy domniemaniu jakiś głupotek nikt się w to > nie bedzie bawił, przy domniemaniu prawdziwego przestępstwa - a i > owszem ... A i niekoniecznie ;-). Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 Re: czy takie sms-y są karalne ? 12.04.08, 12:54 pawel1940 napisał: >> Alez ja tu nie mowilem o sytuacji z tego watku :-). Mowilem o pewnej innej > sytuacji, ktora miala miejsce. mam rozumieć, ze np. kogos straszono smiercia, a polichja nie miała czasu na wzrócenie sie do prokuratury o wniosek o udostępnienien danych? Nie wierzę :) Jeśli cos jest sciganie z urzedu, policja automatem zgłasza prokuraturze, a ta prowadzi czynnosci >> > A i niekoniecznie ;-). > wobec tego albo komuś się wydawało, ze coś jest a prok umiorzył, albo prok zrobil "błeda" i należy wysttąpić o wyjaśnienie - nie ma innej mozliwosci Odpowiedz Link Zgłoś
pawel1940 Re: czy takie sms-y są karalne ? 12.04.08, 13:03 > mam rozumieć, ze np. kogos straszono smiercia, a polichja nie miała > czasu na wzrócenie sie do prokuratury o wniosek o udostępnienien > danych? Nie wierzę :) > Jeśli cos jest sciganie z urzedu, policja automatem zgłasza > prokuraturze, a ta prowadzi czynnosci Nie moge powiedziec o co chodzilo, nie byla to sprawa zycia i smierci ;-). Tam bylo wszczete postepowanie przygotowawcze, policja prowadzila czynnosci operacyjne. Najpierw policja (Komenda Wojewodzka) wystapila do operatora o okreslone informacje, otrzymala odmowe. Nastepnie prokuratura wystapila, uzyskala odpowiedz wymijajaca. Prawde mowiac nie wiem co sie w tej sprawie dzialo dalej, ale osoba, ktora mi opowiadala o temacie mowi, ze to nie jedyny problem ze wspolpraca z tym operatorem. Nie wiem co sie z tym dzialo dalej, ale przyznasz, ze nie jest to satysfakcjonujaca wspolpraca operatora z organami scigania, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
niesforna.blondynka Re: czy takie sms-y są karalne ? 12.04.08, 12:26 Policja nie ma prawa zwracania się do operatora o jakiekolwiek dane, tylko prokuratura. Jeżeli chodzi o przypadek koleżanki- ja nie widzę tu ani zniesławienia, ani znieważenia ( zakładając, ze autor sms pisze prawdę), a o art.107 KW nie ma co się szarpać. Przerobiłam to na własnej skórze- policja z wielką niechęcią się tym zajmie ( o ile nie dostaniesz odmowy wszczęcia śledztwa), a potem rozłoży ręce. Przeprowadzi tzw czynności wyjaśniające, a że jest to wykroczenie a nie przestępstwo ( czyli prokuratura tu nie ma nic do tego) nie będzie w stanie odnaleźć nadawcy sms-ów. Umorzy i po krzyku. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel1940 Re: czy takie sms-y są karalne ? 12.04.08, 12:30 > własnej skórze- policja z wielką niechęcią się tym zajmie ( o ile > nie dostaniesz odmowy wszczęcia śledztwa) Policja zajmie sie zawsze - od tego sa, aby przyjmowac kazde zgloszenie. A odmowic wszczecia moze co najwyzej prokuratura. Z reszta w ogole najlepiej takie sprawy kierowac wprost do prokuratury, z pominieciem policji. Odpowiedz Link Zgłoś
niesforna.blondynka Re: czy takie sms-y są karalne ? 12.04.08, 12:36 Mylisz się, policja ma prawo odmówić wszczęcia sledztwa- mam przyjaciółkę policjantkę, stąd moja wiedza. Uważasz, że policja np będzie prowadziła śledztwo w przypadku pani co przyszła złozyć zawiadomienie, że " synowa jej ukradła nerkę w czasie snu". Tak samo często postępuje się w przypadku nienormalnych pieniaczy, którzy codziennie latają na posterunek z donosami. Do jakiej prokuratury chcesz lecieć z wykroczeniem ? Prokuratura nie zajmuje się wykroczeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel1940 Re: czy takie sms-y są karalne ? 12.04.08, 12:45 W sumie masz racje, zapomnialem, ze mowimy o wykroczeniach :-). Przy czym Ty tez chyba cos pomieszales, bo kradziez nerki w czasie snu to juz nie wykroczenie, a przestepstwo. Sprawa zajmie sie prokurator i to on odmowi wszczecia postepowania. Policja przyjmujac zawiadomienie bedzie tu po prostu "kurierem", sama nie ma mozliwosci decydowania, przekaze sprawe prokuraturze. Co do wykroczen jeszcze, tutaj oczywiscie policja decyduje o sprawie, ale nie jest tak, ze prokuratura nie zajmuje sie wykroczeniami. W kazdej sprawie o wykroczenie wniosek o ukaranie moze wniesc prokurator, stajac sie oskarzycielem publicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel1940 Re: czy takie sms-y są karalne ? 12.04.08, 12:45 Przepraszam, blondynka to osoba plci zenskiej :-). Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Blokowanie baramek w Plusie 12.04.08, 12:35 dotyczy zarówno płatnej jak i bezpłatnej! www.plusgsm.pl/bramkasms/blokowanie.asp Odpowiedz Link Zgłoś
pawel1940 Re: Blokowanie baramek w Plusie 12.04.08, 12:36 Tak, ale te SMSy (tak sie domyslam skoro to autorka podkreslila) pochodza z calkowicie zewnetrznej bramki. I wtedy Plusowi nic do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
niesforna.blondynka Re: Blokowanie baramek w Plusie 12.04.08, 12:37 Są np takie bramki Wapster, gdzie wysyła się sms-a aktywującego usługę i ich się nie da zablokować. Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: Blokowanie baramek w Plusie 12.04.08, 12:52 słuchajcie, a to nie jest tak, że bramka ma swój numer? Przecież można by było zgłosić ten 'numer' do operatora i poprosić o blokadę, tak jak się blokuje 0700, na przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
niesforna.blondynka Re: Blokowanie baramek w Plusie 12.04.08, 12:57 Tzw płatne bramki zewnętrzne nie mają nic wspólnego z operatorami. Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: Blokowanie baramek w Plusie 12.04.08, 13:03 rozumiem, ale mi chodzi o blokadę numeru - to tak jakbym nie chciała, żeby teściowa do mnie dzwoniła i zgłosiła jej numer do operatora o blokowanie połączeń. Podobno w Erze da się tak zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś