Dodaj do ulubionych

czy takie sms-y są karalne ?

12.04.08, 11:49
dostałam ostatnio dwa sms z bramek internetowych: " twój facet cię
zdradza", ciekawa jestem nadawcy.czy one karalne są ( np
znieslawienie, groźba itp0 czy mozna to zglosic na policję????
Obserwuj wątek
    • kora3 :tak i nie ... 12.04.08, 12:02
      nicniewiem_0 napisała:

> dostałam ostatnio dwa sms z bramek internetowych: " twój facet cię
      > zdradza", ciekawa jestem nadawcy.czy one karalne są ( np
      > znieslawienie, groźba itp0 czy mozna to zglosic na policję????

Groźba jkaralna to to na pewno nie jest - gdzież tu groźba?:)
      Groźba jak sama nazwa wskazuje ma miejsce wówczas, gdy ktos grozi
      adresatopwi takiej informacji uczyynieniem krzywdy - najprościej
      mówiac , przy czym nie ma znaczenia, czy faktycznielplanuje spełnić
      te groźbę...

Zniesłąwienie tez to nie jest, gdyż znieslawnie ma charakter
      publiczny i ujawnienie jakies informacji moze przyczynic się do
      uytary dobrego imienia tego, o kim informacja jest, straty zaufania
      publicznego itepe ..
      to co ty dostajesz mozna podciagnąć pod nekanie, ale policja raczej
      sie tym nie zainteresuje z uzredu, musialąbyś zglosić się do
      prokuratury, ze jestes nekana i poczekac, czy ta wsczełaby na twójn
      wniosek czynnosci .. Wyłazc sobie poprostu mozliwosc otrzymywania z
      netu info w telefonie i juz ..
      • i.nes Korcia... 12.04.08, 12:03
        ... dobrze gadasz, ale błagam - zainstaluj sobie w przeglądarce wtyczkę
        sprawdzającą pisownię, co? Bo ciężko się to czyta ;)
        • kora3 Bije się w biust! 12.04.08, 12:21
          i.nes napisała:

> ... dobrze gadasz, ale błagam - zainstaluj sobie w przeglądarce
          wtyczkę
          > sprawdzającą pisownię, co? Bo ciężko się to czyta ;)
          >
          Jezu, wybacz, mam niekonwencjonalny edytor tekstowy do pracy i on
          wymaga tzw. przestawionej klawiatury :( a ja mam juz wyuczone to w
          palcach ...
          Poprawię sie .. wybaczysz?:)
          • i.nes byle nie za mocno, bo szkoda biustu! 12.04.08, 12:26
            kora3 napisała:

> Poprawię sie .. wybaczysz?:)

dooobra, niech będzie ;) znaj moje dobre serce :D
            • kora3 fakt :) 12.04.08, 12:34
              i.nes napisała:

> kora3 napisała:
              >
              > > Poprawię sie .. wybaczysz?:)
              >
              > dooobra, niech będzie ;) znaj moje dobre serce :D

Dzięki :)
              >
    • pawel1940 Re: czy takie sms-y są karalne ? 12.04.08, 12:05
      Grozba? :-). Gdzie tu grozba? A do tego grozba karalna to nie taka zwykla grozba.

Znieslawienie? Przeciez nie napisal tego publicznie.
      • pawel1940 Re: czy takie sms-y są karalne ? 12.04.08, 12:07
        Ewentualnie gdyby takie SMSy przechodzily 10 razy dziennie to art. 107 kodeksu
        wykroczen - jako nekanie.
    • i.nes Re: czy takie sms-y są karalne ? 12.04.08, 12:07
      nicniewiem_0 napisała:

> "twój facet cię zdradza"

najpierw pokaż facetowi ;)))
      jeśli on jest spoko, to zadzwoń do BOA, zapytaj jak wyłączyć funkcję
      otrzymywania takich smsów z bramki i... zapomnij o całej sprawie.
      • nicniewiem_0 Re: czy takie sms-y są karalne ? 12.04.08, 12:10
        Tak, tylko one przychodza z płatnej bramki sms-owej, ktorej wylaczyc
        sie nie da.. byly ich dopiero dwa.
        • i.nes Re: czy takie sms-y są karalne ? 12.04.08, 12:16
          hm... a nie można zgłosić tego do operatora, informując że jego usługi są
          wykorzystywane do nadużyć?
          • pawel1940 Re: czy takie sms-y są karalne ? 12.04.08, 12:17
            Operator powie - jak dostaniemy stosowne pismo od prokuratury to sie zastanowimy
            co z tym zrobic, a poki co nic nam do tresci przesylanych pomiedzy dwoma
            uzytkownikami sieci.
            • i.nes Re: czy takie sms-y są karalne ? 12.04.08, 12:19
              obawiam się, że masz rację
              • pawel1940 Re: czy takie sms-y są karalne ? 12.04.08, 12:21
                Nie mam tylko tak bedzie ;-). Szczegolnie jeden z operatorow (nie powiem ktory)
                ma w nosie co sie dzieje w jego sieci, nawet policji nie udostepnia danych
                potrzebnych do czynnosci operacyjnych.
                • moniakos1 Re: czy takie sms-y są karalne ? 12.04.08, 12:23
                  który???? dla mnie to ważne...
                  • pawel1940 Re: czy takie sms-y są karalne ? 12.04.08, 12:31
                    Nie podam. To forum czytaja rozne osoby.
                • kora3 Re: czy takie sms-y są karalne ? 12.04.08, 12:24
                  pawel1940 napisał:

> Nie mam tylko tak bedzie ;-). Szczegolnie jeden z operatorow (nie
                  powiem ktory)
                  > ma w nosie co sie dzieje w jego sieci, nawet policji nie
                  udostepnia danych
                  > potrzebnych do czynnosci operacyjnych.

Dziwne, wg mnie na wniosek sadu, czy prokuratury - musi
                  udostępnic ...
                  >
                  • pawel1940 Re: czy takie sms-y są karalne ? 12.04.08, 12:27
                    No wlasnie. A policja nie jest ani sadem, ani prokuratura ;-). A jednoczesnie sa
                    sytuacje, w ktorych po prostu policja nie ma czasu wystepowac do prokuratury.
                    Poza tym obowiazek udostepnienia na zadanie to jedno, a uchylanie sie od tego
                    rozmaitymi sposobami to drugie. Mozna na przyklad nie miec mozliwosci
                    technicznych do sprawdzenia okreslonej rzeczy.
                    • kora3 Re: czy takie sms-y są karalne ? 12.04.08, 12:39
                      pawel1940 napisał:

> No wlasnie. A policja nie jest ani sadem, ani prokuratura ;-). A
                      jednoczesnie s
                      > a
                      > sytuacje, w ktorych po prostu policja nie ma czasu wystepowac do
                      prokuratury.

moze, ale wybacz, jakoś mi isę to wydaje nie do końca mozliwe ...
                      albo powszechne ...
                      Groźba karalna jest ścigana z urzedu, wiec policja przyjmujac
                      zgloszenie o takowej, w zasadzie zaraz występuje do prokuratury,
                      zgłasza przestępstwo... Naturalnie o ile adresat gróxb poszedł
                      najpierw na policje, a nie do proka ...
                      W innych przypadkach policja radzi zgłaszać od trazu do pokuratury,
                      przy domniemaniu przestepstwa sciganego na wniosek, a wiec ..?

> Poza tym obowiazek udostepnienia na zadanie to jedno, a uchylanie
                      sie od tego
                      > rozmaitymi sposobami to drugie. Mozna na przyklad nie miec
                      mozliwosci
                      > technicznych do sprawdzenia okreslonej rzeczy.

Hmmm , przy wniosku to ryzykowne, sąd moze powołac biegłego, ktry
                      sprawdzi, czy faktycznie technicznie to niewuykonalne ..
                      Ale moze masz racje, przy domniemaniu jakiś głupotek nikt się w to
                      nie bedzie bawił, przy domniemaniu prawdziwego przestępstwa - a i
                      owszem ...
                      >
                      • pawel1940 Re: czy takie sms-y są karalne ? 12.04.08, 12:49
                        > moze, ale wybacz, jakoś mi isę to wydaje nie do końca mozliwe ...
                        > albo powszechne ...
                        > Groźba karalna jest ścigana z urzedu, wiec policja przyjmujac
                        > zgloszenie o takowej, w zasadzie zaraz występuje do prokuratury,
                        > zgłasza przestępstwo... Naturalnie o ile adresat gróxb poszedł
                        > najpierw na policje, a nie do proka ...
                        > W innych przypadkach policja radzi zgłaszać od trazu do pokuratury,
                        > przy domniemaniu przestepstwa sciganego na wniosek, a wiec ..?

Alez ja tu nie mowilem o sytuacji z tego watku :-). Mowilem o pewnej innej
                        sytuacji, ktora miala miejsce.

> Hmmm , przy wniosku to ryzykowne, sąd moze powołac biegłego, ktry
                        > sprawdzi, czy faktycznie technicznie to niewuykonalne ..
                        > Ale moze masz racje, przy domniemaniu jakiś głupotek nikt się w to
                        > nie bedzie bawił, przy domniemaniu prawdziwego przestępstwa - a i
                        > owszem ...

A i niekoniecznie ;-).
                        • kora3 Re: czy takie sms-y są karalne ? 12.04.08, 12:54
                          pawel1940 napisał:

>> Alez ja tu nie mowilem o sytuacji z tego watku :-). Mowilem o
                          pewnej innej
                          > sytuacji, ktora miala miejsce.

mam rozumieć, ze np. kogos straszono smiercia, a polichja nie miała
                          czasu na wzrócenie sie do prokuratury o wniosek o udostępnienien
                          danych? Nie wierzę :)
                          Jeśli cos jest sciganie z urzedu, policja automatem zgłasza
                          prokuraturze, a ta prowadzi czynnosci

>>
                          > A i niekoniecznie ;-).
                          >
                          wobec tego albo komuś się wydawało, ze coś jest a prok umiorzył,
                          albo prok zrobil "błeda" i należy wysttąpić o wyjaśnienie - nie ma
                          innej mozliwosci
                          • pawel1940 Re: czy takie sms-y są karalne ? 12.04.08, 13:03
                            > mam rozumieć, ze np. kogos straszono smiercia, a polichja nie miała
                            > czasu na wzrócenie sie do prokuratury o wniosek o udostępnienien
                            > danych? Nie wierzę :)
                            > Jeśli cos jest sciganie z urzedu, policja automatem zgłasza
                            > prokuraturze, a ta prowadzi czynnosci

Nie moge powiedziec o co chodzilo, nie byla to sprawa zycia i smierci ;-). Tam
                            bylo wszczete postepowanie przygotowawcze, policja prowadzila czynnosci
                            operacyjne. Najpierw policja (Komenda Wojewodzka) wystapila do operatora o
                            okreslone informacje, otrzymala odmowe. Nastepnie prokuratura wystapila,
                            uzyskala odpowiedz wymijajaca. Prawde mowiac nie wiem co sie w tej sprawie
                            dzialo dalej, ale osoba, ktora mi opowiadala o temacie mowi, ze to nie jedyny
                            problem ze wspolpraca z tym operatorem. Nie wiem co sie z tym dzialo dalej, ale
                            przyznasz, ze nie jest to satysfakcjonujaca wspolpraca operatora z organami
                            scigania, prawda?
                • niesforna.blondynka Re: czy takie sms-y są karalne ? 12.04.08, 12:26
                  Policja nie ma prawa zwracania się do operatora o jakiekolwiek dane,
                  tylko prokuratura.
                  Jeżeli chodzi o przypadek koleżanki- ja nie widzę tu ani
                  zniesławienia, ani znieważenia ( zakładając, ze autor sms pisze
                  prawdę), a o art.107 KW nie ma co się szarpać. Przerobiłam to na
                  własnej skórze- policja z wielką niechęcią się tym zajmie ( o ile
                  nie dostaniesz odmowy wszczęcia śledztwa), a potem rozłoży ręce.
                  Przeprowadzi tzw czynności wyjaśniające, a że jest to wykroczenie a
                  nie przestępstwo ( czyli prokuratura tu nie ma nic do tego) nie
                  będzie w stanie odnaleźć nadawcy sms-ów. Umorzy i po krzyku.
                  • pawel1940 Re: czy takie sms-y są karalne ? 12.04.08, 12:30
                    > własnej skórze- policja z wielką niechęcią się tym zajmie ( o ile
                    > nie dostaniesz odmowy wszczęcia śledztwa)

Policja zajmie sie zawsze - od tego sa, aby przyjmowac kazde zgloszenie. A
                    odmowic wszczecia moze co najwyzej prokuratura. Z reszta w ogole najlepiej takie
                    sprawy kierowac wprost do prokuratury, z pominieciem policji.
                    • niesforna.blondynka Re: czy takie sms-y są karalne ? 12.04.08, 12:36
                      Mylisz się, policja ma prawo odmówić wszczęcia sledztwa- mam
                      przyjaciółkę policjantkę, stąd moja wiedza. Uważasz, że policja np
                      będzie prowadziła śledztwo w przypadku pani co przyszła złozyć
                      zawiadomienie, że " synowa jej ukradła nerkę w czasie snu". Tak samo
                      często postępuje się w przypadku nienormalnych pieniaczy, którzy
                      codziennie latają na posterunek z donosami.
                      Do jakiej prokuratury chcesz lecieć z wykroczeniem ? Prokuratura nie
                      zajmuje się wykroczeniami.
                      • pawel1940 Re: czy takie sms-y są karalne ? 12.04.08, 12:45
                        W sumie masz racje, zapomnialem, ze mowimy o wykroczeniach :-).

Przy czym Ty tez chyba cos pomieszales, bo kradziez nerki w czasie snu to juz
                        nie wykroczenie, a przestepstwo. Sprawa zajmie sie prokurator i to on odmowi
                        wszczecia postepowania. Policja przyjmujac zawiadomienie bedzie tu po prostu
                        "kurierem", sama nie ma mozliwosci decydowania, przekaze sprawe prokuraturze.

Co do wykroczen jeszcze, tutaj oczywiscie policja decyduje o sprawie, ale nie
                        jest tak, ze prokuratura nie zajmuje sie wykroczeniami. W kazdej sprawie o
                        wykroczenie wniosek o ukaranie moze wniesc prokurator, stajac sie oskarzycielem
                        publicznym.
                        • pawel1940 Re: czy takie sms-y są karalne ? 12.04.08, 12:45
                          Przepraszam, blondynka to osoba plci zenskiej :-).
    • i.nes Blokowanie baramek w Plusie 12.04.08, 12:35
      dotyczy zarówno płatnej jak i bezpłatnej!
      www.plusgsm.pl/bramkasms/blokowanie.asp
      • pawel1940 Re: Blokowanie baramek w Plusie 12.04.08, 12:36
        Tak, ale te SMSy (tak sie domyslam skoro to autorka podkreslila) pochodza z
        calkowicie zewnetrznej bramki. I wtedy Plusowi nic do tego.
        • niesforna.blondynka Re: Blokowanie baramek w Plusie 12.04.08, 12:37
          Są np takie bramki Wapster, gdzie wysyła się sms-a aktywującego
          usługę i ich się nie da zablokować.
          • i.nes Re: Blokowanie baramek w Plusie 12.04.08, 12:52
            słuchajcie, a to nie jest tak, że bramka ma swój numer? Przecież można by było
            zgłosić ten 'numer' do operatora i poprosić o blokadę, tak jak się blokuje 0700,
            na przykład.
            • niesforna.blondynka Re: Blokowanie baramek w Plusie 12.04.08, 12:57
              Tzw płatne bramki zewnętrzne nie mają nic wspólnego z operatorami.
              • i.nes Re: Blokowanie baramek w Plusie 12.04.08, 13:03
                rozumiem, ale mi chodzi o blokadę numeru - to tak jakbym nie chciała, żeby
                teściowa do mnie dzwoniła i zgłosiła jej numer do operatora o blokowanie
                połączeń. Podobno w Erze da się tak zrobić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka