mala_mee 27.05.08, 14:34 Ukradli dowód, katrę do bankomatu i legitymację z zusu (emerycką). Gdzie trzeba dzwonić żeby wszystko poblokować. Do banku kartę. Na policję też. Gdzieś jeszcze trzeba??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
condziu Re: Kradzież dokumentów. 27.05.08, 14:42 Do ZUSu zeby emyrytury nie kradli. Odpowiedz Link Zgłoś
misia12347 Re: Kradzież dokumentów. 27.05.08, 15:22 Zapytaj dokładnie w banku, ale jest taki rejestr skaradzionych dokumentów, czy coś takego. CHodzi o to, zeby złodziej na Twój rachunek nie mógł wziąść kredytu (w każdym banku, nie tylko w Twoim) czy kupić coś na raty. Odpowiedz Link Zgłoś
mala_mee Re: Kradzież dokumentów. 27.05.08, 15:22 No właśnie wiem. Tylko panienka z banku jaka mało kumata była... Odpowiedz Link Zgłoś
misia12347 Re: Kradzież dokumentów. 27.05.08, 15:26 Ja niestety też dokłądnie nie wiem na czym polega ta procedura. Kiedyś coś czytałam i z tego wynikało że musisz wydac taką dyspozycję zastrzeżenia dokumnetów w banku, a oni załatwią reszte. Na Twoim miejscu zadzwoniłabym na infolinię banku, może będzie ktoś mądrzejszy, albo na policję, bo pewnie mają takie sprawy codziennie i powinni wiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
kitek_maly Re: Kradzież dokumentów. 27.05.08, 15:35 Kartę zastrzec w banku a DO na policji, wtedy oni przesyłają info o zastrzeżonych dokumentach do centralnej bazy. Odpowiedz Link Zgłoś
duza-zolza Re: Kradzież dokumentów. 27.05.08, 17:13 Ukradli dowód, katrę do bankomatu i legitymację z zusu (emerycką). > Gdzie trzeba dzwonić żeby wszystko poblokować. > Do banku kartę. > Na policję też. > > Gdzieś jeszcze trzeba??? Do urzędu zajmującego się wydawaniem dowodów osobistych. Odpowiedz Link Zgłoś
happy_time Re: Kradzież dokumentów. 27.05.08, 17:21 Do banku, do zusu, na policję - oni chyba zablokują dowód, żeby nikt nie mógł wziąć kredytu ani kupić nic na raty. Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Kradzież dokumentów. 27.05.08, 17:23 daj do gazety ogloszenie, ze taki a taki dowo zostal skradziony-zeby nie daj Bog jak sie komus uwidzi brac kredyt to bedzie podkkladka, ze to nie wlasciciel dowodu lecz zlodziej.I w banku tez zglos, ze ten dowod zostal skradziony-oni to wrzuca do systemu odpowiedniego. Odpowiedz Link Zgłoś
melodija Re: Kradzież dokumentów. 27.05.08, 19:52 Wiem jakie to paskudne uczucie... mnie ukradli dokumenty 2 razy, wiec mam niestety doswiadczenie. Dowod osobisty musisz koniecznie zastrzec w banku, oni to zglaszaja do Centralnej Bazy Danych, ale to dziala tak, ze mozesz to zrobic w prawie kazdym duzym banku, a bank to potem zglasza centralnie we wszystkich. I nie daj sobie wmowic ze jest inaczej! (A zapewne panie z okienka beda probowaly sie Ciebie pozbyc, odylajac do banku, w ktorym nasz konto... bez sensu). Ta przyjemnosc kosztuje chyba ok. 10 zlotych, ale sie oplaca. Mam kolezanke, ktora pracuje w dziale windykacji w banku, i mowi ze sprawy ludzi, na ktorych skradziony dowod ktos wzial kredyt, sa dlugie i baaardzo nieprzyjemne. Dowod zgloszenia utraty dokumentow wszsystko troche upraszcza, w razie czego. Tu szczegoly, w dziale FAQ: dokumentyzastrzezone.pl/ Trzymaj sie! Odpowiedz Link Zgłoś
melodija Re: Kradzież dokumentów. 27.05.08, 19:55 Pogrzebalam sobie po stronie, ktora wkleilam, i moim zdaniem troche to mylace. Ja mam konto w mBanku, ale dowod zastrzeglam w PKO, wiec tam na pewno mozna, mimo ze na liscie tych "bankow dla wszystkich" ich nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś