stokrotka_beauty 29.12.08, 13:11 u mnie w domu troche zlego sie narobilo. tata z bratem alkoholicy, znerwicowana mama, ktora widzi wsysko w czarynych kolorach.jak myslicie, czy psychotrapia to objaw slabosci? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stokrotka_beauty Re: codzicie na erapie 29.12.08, 13:14 klawiatura mi sie psuje. rzepraszam. chdzi o to czy CHODZICIE NA TERAPIE:)? Odpowiedz Link Zgłoś
facettt to pol biedy :) 29.12.08, 16:08 stokrotka_beauty napisała: > klawiatura mi sie psuje. Jesli tylko klawiatura, a nie zeby - i nie seplenisz to pol biedy :))) Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_beauty Re: to pol biedy :) 29.12.08, 16:50 facettt napisał: > stokrotka_beauty napisała: > > > klawiatura mi sie psuje. > > Jesli tylko klawiatura, a nie zeby - i nie seplenisz > to pol biedy :))) :):):) Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: codzicie na erapie 29.12.08, 13:17 słabosci? chyba odwrotnie, psychoterapia to objaw siły człowieka i jego woli walki alkoholizm jest słabością, narkotyki, ale nie jakakolwiek forma rehabilitacji Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_beauty Re: codzicie na erapie 29.12.08, 13:24 vandikia napisała: > słabosci? > chyba odwrotnie, psychoterapia to objaw siły człowieka i jego woli > walki > alkoholizm jest słabością, narkotyki, ale nie jakakolwiek forma > rehabilitacji dziekuje za odpowiedz. nawet nie wiesz ile ona dla mnie znaczy!!!:) Odpowiedz Link Zgłoś
idasierpniowa28 Re: codzicie na erapie 29.12.08, 13:32 Niestety w naszym społeczęństwie wciąż panuje przekonanie, że z terapii korzystają tylko życiowi nieudacznicy, ludzie słabi psychicznie co jest mega bzdurą. Trzeba być naprawdę odważnym człowiekiem, żeby sobie najpierw uświadomić jakiś problem, a następnie umieć poprosić o pomoc. To żaden wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
drugi.dwukropek Terapie 29.12.08, 13:32 vandikia napisała: > słabosci? > chyba odwrotnie, psychoterapia to objaw siły człowieka i jego woli > walki > alkoholizm jest słabością, narkotyki, ale nie jakakolwiek forma > rehabilitacji Alkoholizm to nie słabość. To choroba. Co do reszty wypowiedzi się zgadzam. W przypadku autorki wątku rzecz nieodzowna dla poukładania sobie pewnych rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_beauty Re: Terapie 29.12.08, 13:35 dziekuje za kazda odpowiedz. piszcie dalej:). Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Terapie 29.12.08, 13:55 no tak, racja ale na początku jest słabością - tak mi się wydaje Odpowiedz Link Zgłoś
twoj_aniol_stroz Re: codzicie na erapie 29.12.08, 13:35 Psychoterapia nie jest objawem słabości, ale dojrzałego spojrzenia na dorosłe życie. Wiele naszych decyzji, błędów i ocen w dorosłym życiu zależy od nierozwiązanych problemów w dzieciństwie. Warto spokojnie pod kierownictwem dobrego terapeuty zdać sobie sprawę z lęków, stereotypów i problemów, które narosły w ciągu dotychczasowego życia i nauczyć się je najpierw rozpoznawać a potem uporac się z nimi :) Jest coś takiego jak terapia DDA i prawdę mówiąc większość dzieci alkoholików powinna się takiej terapii poddać po to, żeby uwolnić się od specyficznych problemów zwiazanych z życiem w domu alkoholika. Odwagi dziewczyno! Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_beauty Re: codzicie na erapie 29.12.08, 13:40 ale ja nawet nie wiem czy jestem dda: oni zaczelpic jak juz bylam grubo po 20 stym r.ż. czy terapia jest w stanie przestawic mi troche w glowie? mam niepelnosprawnego chlopaka, boje sie, ze jak mi terapeuta namąci to jeszcze bedzie chcial bym dla swojego dobra go zostawila, a tego nie chce! Odpowiedz Link Zgłoś
drugi.dwukropek Re: codzicie na erapie 29.12.08, 13:53 stokrotka_beauty napisała: > czy terapia jest w stanie przestawic mi troche w glowie? mam > niepelnosprawnego chlopaka, boje sie, ze jak mi terapeuta namąci to jeszcze > bedzie chcial bym dla swojego dobra go zostawila, a tego nie chce! Jest w stanie przestawić Ci w głowie. Ale tylko i wyłącznie w pozytywną stronę :) Poza tym terapeuta nic Ci nie może narzucić ani kazać... :) Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_beauty Re: codzicie na erapie 29.12.08, 13:59 drugi.dwukropek napisała: > stokrotka_beauty napisała: > > czy terapia jest w stanie przestawic mi troche w glowie? mam > > niepelnosprawnego chlopaka, boje sie, ze jak mi terapeuta namąci to jeszc > ze > > bedzie chcial bym dla swojego dobra go zostawila, a tego nie chce! > > Jest w stanie przestawić Ci w głowie. Ale tylko i wyłącznie w pozytywną stronę > :) Poza tym terapeuta nic Ci nie może narzucić ani kazać... :) zrobilam to... zapisalam sie. zobaczymy jak bedzie. moze bede jeszcze silniejsza niz jestem,a silna jestem napewno. pomyslalam sobie teraz tak TRZEBA MIEC JAJA, ZEBY SIE ZAPISAC I JESZCZE PRZYZNAC SIE O TYM NA CALYM FORUM. moze troche siebie przeceniam, ale co mi tam:). Odpowiedz Link Zgłoś
drugi.dwukropek I tak trzymaj! :))) n/t 29.12.08, 14:17 stokrotka_beauty napisała: > zrobilam to... zapisalam sie. zobaczymy jak bedzie. moze bede jeszcze silniejsza > niz jestem,a silna jestem napewno. pomyslalam sobie teraz tak TRZEBA MIEC JAJA, > ZEBY SIE ZAPISAC I JESZCZE PRZYZNAC SIE O TYM NA CALYM FORUM. moze troche siebie > przeceniam, ale co mi tam:). Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: I tak trzymaj! :))) n/t 29.12.08, 14:27 Nie, to nie objaw słabości, tylko mądrości, tego, że chcesz zmienić swoje życie na lepsze. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_beauty Re: I tak trzymaj! :))) n/t 29.12.08, 14:47 83kimi napisała: > Nie, to nie objaw słabości, tylko mądrości, tego, że chcesz zmienić > swoje życie na lepsze. :-) :*:* Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: chodzicie na terapie 29.12.08, 14:45 stokrotka_beauty napisała: > u mnie w domu troche zlego sie narobilo. tata z bratem alkoholicy, > znerwicowana mama, ktora widzi wsysko w czarynych kolorach.jak myslicie, czy > psychotrapia to objaw slabosci? dla mnie to objaw rozsadku, nie kazdy ze wszystkimi problemami sobie radzi.Nie chodze na terapie bo nie mam takiej potrzeby, ale jesli zaszłyby pewne okolicznosci, z ktorymi bym sobie nie umiala poradzic to na pewno bym poszla. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_beauty Re: chodzicie na terapie 29.12.08, 14:50 iberia.pl napisała: > stokrotka_beauty napisała: > > > u mnie w domu troche zlego sie narobilo. tata z bratem alkoholicy, > > znerwicowana mama, ktora widzi wsysko w czarynych kolorach.jak > myslicie, czy > > psychotrapia to objaw slabosci? > > > dla mnie to objaw rozsadku, nie kazdy ze wszystkimi problemami sobie > radzi.Nie chodze na terapie bo nie mam takiej potrzeby, ale jesli > zaszłyby pewne okolicznosci, z ktorymi bym sobie nie umiala poradzic > to na pewno bym poszla. > :* Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.g zdecydowanie nie 29.12.08, 15:56 to objaw obrony przed slaboscia. W naszym popier spoleczenstwie sie przyjelo, ze kto chodzi do psychiatry jest pokrecony. Bzdura. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_beauty Re: zdecydowanie nie 29.12.08, 16:03 mrs.g napisała: > to objaw obrony przed slaboscia. W naszym popier spoleczenstwie sie > przyjelo, ze kto chodzi do psychiatry jest pokrecony. Bzdura. a ja mam to gdzies co inni mysla. ide na terapie, bo chce uporzadkowac swoije zycie. chwycic byka za rogi:) Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.g Re: zdecydowanie nie 29.12.08, 17:43 zgadzam si, wcale sie nie wstydze, ze zaliczylam dwie wizyty u psychiatry Odpowiedz Link Zgłoś
pszekora Re: codzicie na erapie 29.12.08, 16:56 Nie dajcie sie prosić, bądźcie ludźmi i dajcie zarobić tym terapeutom, oni tez muszą z czegoś żyć!! Maltretują klawiatury, rekalmują się jak potrafią a wy nic. Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: codzicie na erapie 29.12.08, 17:35 chyba nie wiesz co mówisz na zapalenie płuc tez sie leczysz sama? powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
pszekora Re: codzicie na erapie 29.12.08, 18:00 Pewnie, że jak ktoś naprawde potrzebuje pomocy psychologa to powinien z niej skorzystać. Ale zapalenie płuc jest chrobą bardziej wymierną niż problemy psychiczne które można sobie albo komus wmówić, a potem w miarę "terapii" je spotęgować w zboznym celu pomnożenia własnej kasy (zarabia sie jej o wiele więcej niż w przypadku lekarza dowolnej specjalności). Nie mówiąc już o tym, że napędzanie sobie klientów w necie jest po prostu nieetyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: codzicie na erapie 29.12.08, 20:35 A jak się komuś wmawia np. bulimię? Jestem bardzo ciekawa. Albo bezsenność? Albo samookaleczanie? Bo wiele chorób emocjonalnych ma konkretne objawy. Odpowiedz Link Zgłoś
zosia_sa_mosia Re: codzicie na erapie 29.12.08, 17:27 U mnie terapia była szansą na poukładanie sobie w głowie relacji rodzinnych - miałam wtedy 18 lat. Brałam wszystko na siebie i emocjonalnie się posypałam. W pewnym sensie mi pomogła, dostałam po niej powera, uwierzyłam w siebie. Jeśli trafi się na dobrego terapeutę, potrafi pomóc spojrzeć na swoje życie z dystansu. To pomaga. Czasem jest się samym ze swoimi problemami i trudno siebie odnaleźć. ------- naturalnie! Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_beauty Re: codzicie na erapie 29.12.08, 19:23 zosia_sa_mosia napisała: > U mnie terapia była szansą na poukładanie sobie w głowie relacji rodzinnych - > miałam wtedy 18 lat. Brałam wszystko na siebie i emocjonalnie się posypałam. W > pewnym sensie mi pomogła, dostałam po niej powera, uwierzyłam w siebie. Jeśli > trafi się na dobrego terapeutę, potrafi pomóc spojrzeć na swoje życie z > dystansu. To pomaga. Czasem jest się samym ze swoimi problemami i trudno siebie > odnaleźć. > > ------- > naturalnie! zosia czy ten power utrzymuje sie do tej pory:)? Odpowiedz Link Zgłoś
hotally Re: codzicie na erapie 29.12.08, 17:52 Ja raz poszlam ;)) Gdybym miala czas- chodzilabym co tydzien... dobra forma wygadania sie i uporzadkowania spraw biezacych. Odpowiedz Link Zgłoś
frying.pan Re: codzicie na erapie 29.12.08, 18:18 Widzisz, bo wiekszość uważa, że to słabość prać przed obcym człowiekiem swoje brudy, ale to troche tak jak z ginekologiem - wiekszość kobiet jakoś przełamuje opór i pokazuje obcej osobie, co ma miedzy nogami :P A wszystko po to, żeby zachować zdrowie. Chociaż powiem szczerze, że ja miałam taki moment w życiu, kiedy bardzo potrzebowałam pomocy, a niestety nie zdawałam sobie z tego sprawy. Tzn orientowałam się, że coś ze mną nie tak, ale psychiatra to była ostatnia rzecz jaka przyszła mi do głowy. Dopiero kiedy posypało się w moim życiu dosłownie wszystko, usłyszałam od życzliwej osoby, że może potrzebuję pomocy specjalisty. Ale niestety - było troszke za późno, pewnych rzeczy nie dało się cofnąć, uratować. Teraz wiem, że prośba o pomoc w odpowiednim momencie, to bardzo rozsądna decyzja. Błędem jest udawanie, że wszystko jest w porządku, gdy nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
hotally Re: codzicie na erapie 29.12.08, 18:23 Bo My, Polacy mamy taka dziwna mentalnosc.... na zachodzie wiekszosc ludzi ma swojego psychoterapeute tak samo jak lekarza, dentyste, prawnika i nikogo to nie szokuje... Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: codzicie na erapie 29.12.08, 20:36 Hm. Imho bardziej intymna jest wizyta u psychiatry niż u gina. Odpowiedz Link Zgłoś
zloty.strzal Re: codzicie na erapie 29.12.08, 23:37 Miałam chodzić na terapię rodzinną, ale po pierwszym spotkaniu stwierdziłam, że to bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś