tylkoty0 27.01.09, 13:47 powiedzcie mi jak sie zmienia nazwisko wychodząc za mąż to trzeba tez zmienic PESEL? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tylkoty0 jeszcze jedno 27.01.09, 13:48 moja kolezanka wciąż wszedzie figuruje na stare nazwisko mimo ze wyszła za mąż tj. w banku, ZUSIE, US. nie zmieniłam dowodu i prawka a po slube jest juz prawie 2lata? czy cos jej za to grozi Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda_pl Re: jeszcze jedno 27.01.09, 15:44 Nie wiem co jej grozi, ale zgodne z prawem to nie jest, bo wygląda to tak jakby była dwiema osobami. Odpowiedz Link Zgłoś
carmelax Re: jeszcze jedno 27.01.09, 16:19 Twoja kolezanka miała obowiązek wymienic dowod osobisty w terminie 2 tyg od zmiany danych , co jej grozi ? No coz do tej pory chasała poprostu z niekatualnymi danymi w dowodzie osobistym od nowego roku jednak przepisy nieco sie zmieniły ,jesli do 3 miesiecy ( przebywajacy za granicą do 4 miesiecy) po zmianie danych osoba nie złozy wniosku o wydanie nowego dowodu osobistego poprzedni zostanie urzędowo uniewazniony. Odpowiedz Link Zgłoś
gamonek Re: jeszcze jedno 27.01.09, 18:41 tylkoty0 napisała: > moja kolezanka wciąż wszedzie figuruje na stare nazwisko mimo ze wyszła za mąż > tj. w banku, ZUSIE, US. nie zmieniłam dowodu i prawka a po slube jest juz prawi > e 2lata? czy cos jej za to grozi zamążpójście a zmiana nazwiska to dwie osobne sprawy Odpowiedz Link Zgłoś
yoko0202 oczywiście. kara śmierci. 28.01.09, 17:36 tylkoty0 napisała: > moja kolezanka wciąż wszedzie figuruje na stare nazwisko mimo ze wyszła za mąż > tj. w banku, ZUSIE, US. nie zmieniłam dowodu i prawka a po slube jest juz prawi > e 2lata? czy cos jej za to grozi Odpowiedz Link Zgłoś
kr_ka_11 Re: dobrze się czujesz???? n/t 27.01.09, 13:52 eeh.. myslenie niektorych boli Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl ja bym zaryzkowala stwierdzenie, że 27.01.09, 14:05 niektórym po slubie to sie szare zwoje prostuja:-D Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda_pl Re: PESEL 27.01.09, 15:42 Oczywiście - zmieniasz w końcu datę urodzenia i po ślubia naradzasz się na nowo:D! ROTFL P.S. Post dnia:D! Odpowiedz Link Zgłoś
grassant Re: PESEL 27.01.09, 15:47 tylkoty0 napisała: > powiedzcie mi jak sie zmienia nazwisko wychodząc za mąż to trzeba tez zmienic P > ESEL? jest nadany na całe życie. możesz go sobie wytatuować Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: PESEL 27.01.09, 18:07 > jest nadany na całe życie. Tak nam się teraz wydaje, ale część moich starszych kolegów z pracy miała zmieniany. Nie w związku ze ślubem ^_^, tylko ze zmianą jakigoś stnadardu nadawania PESELI. Odpowiedz Link Zgłoś
carmelax Re: PESEL 27.01.09, 21:34 Tak nam się teraz wydaje, ale część moich starszych kolegów z pracy miała > zmieniany. Nie w związku ze ślubem ^_^, tylko ze zmianą jakigoś stnadardu > nadawania PESELI. Co Ty piepszysz? Jakie nowe standardy nadawania nr pesel dla osob wiekowych? Są owszem ale dla młodziencow urodzonych od 2000 r. ( do miesiaca urodzenia dodajemy liczbe 10)Moze twoi starsi koledzy mieli prostowaną date urodzenia w związku z niezgodnosciami w metryce i stąd zmiany? Odpowiedz Link Zgłoś
carmelax Re: PESEL 27.01.09, 21:38 Oj tak szybko pisałam ze sie machnełam i musze prostowac ;-) dodajemy liczbe 20 nie 10 Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: PESEL 28.01.09, 15:27 Nie chodziło o wiekowość kolegów ^_^ Nie mam teraz kontaktu z tymi osobami, więc nie sprawdzę. Mogło chodzić o korektę błędów w nadawaniu numeru, jakie powstały na początku tworzenia systemu albo jakieś efekty przy przechodzeniu z systemu MAGISTER na PESEL. W każdym razie chodziło o ludzi w podobnym wieku - bardzo możliwe, że gdzieś przez jakiś czas systematycznie popełniano błąd (np. przy wyznaczaniu cyfry kontrolnej). Odpowiedz Link Zgłoś
jop Re: PESEL 27.01.09, 16:55 Oczywiście, że trzeba zmienić! I grupę krwi przy okazji też. Odpowiedz Link Zgłoś
jane-bond007 Re: PESEL 27.01.09, 17:57 no i obowiazkowo kolor skory, 3 do wyboru bo biały sie nie liczy Odpowiedz Link Zgłoś
mona817 Re: PESEL 28.01.09, 17:44 > 3 do wyboru bo biały sie nie liczy A jakie trzy znasz, nie licząc białego, jane??? Odpowiedz Link Zgłoś
happy_time Re: PESEL 27.01.09, 21:48 Oczywiście, że trzeba zmienić nr PESEL. Będziesz miała teraz taki sam PESEL jak mąż:) Odpowiedz Link Zgłoś
shaken_not_stirred Re: PESEL 27.01.09, 21:49 To taki Twój numer seryjny, NIGDY NIE ZMIENIA SIĘ PESELU !!! Możesz sobie i ze sto razy za maż wychodzić ... Pesel ma się na całe życie Odpowiedz Link Zgłoś
niebieski_lisek Re: PESEL 27.01.09, 23:09 > To taki Twój numer seryjny, NIGDY NIE ZMIENIA SIĘ PESELU Nieprawda. W peselu jest zawarta również informacja o płci, więc przy zmianie tejże jest zmieniany numer pesel. Odpowiedz Link Zgłoś
victoria1985 z ty to ja sie nie zgadzam 28.01.09, 14:25 z ta pułcia w PESELU to bym sie kłociła bo nie u wszystkich to sie zgadza ja mam na koncu 4 moj tż 2 a jego mama 3 a niby parzyste sa żenskiej a nieparzyte męskiej u moich znajomych tez to nie zawsze sie pokrywa Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: z ty to ja sie nie zgadzam 28.01.09, 15:29 Na końcu znajduje się cyfra kontrolna. Płeć określa przedostatnia. A błędy przy nadawaniu PESELI się zdarzają/ły. Odpowiedz Link Zgłoś
kitek_maly Re: z ty to ja sie nie zgadzam 28.01.09, 17:22 Ależ nikt Ci się nie każe zgadzać z 'pułcią w PESELU'. :-| pl.wikipedia.org/wiki/PESEL Informacja o płci osoby, której zestaw informacji jest identyfikowany, zawarta jest na 10 (przedostatniej) pozycji numeru PESEL. * cyfry parzyste (0, 2, 4, 6, 8) – oznaczają płeć żeńską * cyfry nieparzyste (1, 3, 5, 7, 9) – oznaczają płeć męską Odpowiedz Link Zgłoś
kachullcia Re: PESEL 29.01.09, 14:39 To taki Twój numer seryjny, NIGDY NIE ZMIENIA SIĘ PESELU !!! Możesz sobie i ze > sto razy za maż wychodzić ... Pesel ma się na całe życie Otóż jest sytuacja w której zmienia się PESEL: jeśli adoptujesz dzieci i Sąd nakazuje wydanie ich nowych aktów urodzenia z danymi osób adoptujących jako rodzicami wpisanymi w ów akt - wtedy dzieci otrzymują nowy PESEL Odpowiedz Link Zgłoś
zloty.strzal Re: PESEL 27.01.09, 22:37 A wiecie, że z założeniu PESEL był do kontroli magistrów w zamierzchłych czasach? Odpowiedz Link Zgłoś
zloty.strzal Re: PESEL 28.01.09, 01:27 Jeśli w twoim poście była ironia, to jej nie złapałam. Ja o pochodzeniu PESELu nie wiedziałam, bom małolata. www.rp.pl/artykul/244047.html Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: PESEL 28.01.09, 01:33 ciekawe..nieprawdaz? a teraz dodaj do tego te wszytskie systemu szpigujace karty kredytowe..zbieranie lini papilarnych i fotografi oczu... do tego w Londynie juz gdzie sie nie pojawisz to jestes w ukrytej kamerze.. tak samo w najwiekszych miastach USA.. w tym w Waszyngtonie tylko jakos zapisu wideo z ataku na Pentagon jak nie bylo tak nie bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
zloty.strzal Re: PESEL 29.01.09, 00:05 Toć przeca dowody biometryczne chcą nam wprowadzić. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda_pl Re: PESEL 28.01.09, 16:16 Nie, nie było ironii - tak mi się napisało... Dzięki za artykuł! Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: PESEL 27.01.09, 23:15 a wydawalo sie,ze nie moze istniec na swiecie czlowie, ktory nie wie co to jest PESEL czy NIP czy cokolwiek... Odpowiedz Link Zgłoś
arturprzezywacz Re: PESEL 28.01.09, 01:38 Ależ może! Taki człowiek nazywa się kobietą Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda_pl Re: PESEL 29.01.09, 14:17 Taki człowiek nazywa się Tylkoty0 - proszę tu nie generalizować;)! Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: PESEL 28.01.09, 15:29 sprawdz moze co to PESEL i nie bedziesz glupio pytac. Wstyd i obciach, mam nadzieje, ze to pro ;> Odpowiedz Link Zgłoś