Dodaj do ulubionych

Do Pajdeczki

IP: *.ath.spark.net.gr 13.11.03, 15:23
Kochana Pajdeczko, dziecko mi sie rozchorowalo, strasznie kaszle i ma
goraczke. Bylam z nia u lekarza, zgadnij co mi przepisal - Antybiotyk na 14
dni. Plus syro wykrztusny na ten kaszel. Mysle sobie - moze nie warto
szpikowac jej od razu antybiotykiem (mocnym bardzo z tego co wiem -
Claricid). Dlatego pomyslalam, ze najpierw wyprobuje tradycyjne metody - sok
z cebuli, mleko z czosnkiem i maslem. Pisalas kiedys o jakims buraku
pieczonym czy cos takiego - moglabys mi jeszcze raz napisac o co chodzi z
tym burakiem? Dzwieczna bede. Zdrowia zycze wszystkim.
Obserwuj wątek
    • lola211 Re: Do Pajdeczki 13.11.03, 15:38
      Sorry, ze zajrzałam, bo do Pajdy było, ale cos sie nie odzywa.
      Jesli chodzi o ten burak to trzeba go wydrazyc, do dziury wsypac cukru i
      potem wstawic do piekarnika, zeby powstał taki syrop.
      Ale ja bym sie zastanowiła, czy nie podawac łacznie z antybiotykiem, skoro
      lekarz uznał ze trzeba.Taki burak zapalenia oskrzeli nie wyleczy, moze
      złagodzi objawy, to zalezy tez ile dziecie liczy latek.
      • Gość: renia Re: Do Pajdeczki IP: *.ath.spark.net.gr 13.11.03, 15:43
        Dziecie liczy 9 lat, ma zaflegmione gorne drogi (wczoraj sie przeziebila w
        parku - wycieczka szkolna uskuteczniona mimo deszczu i wiatru :( Czuje sie
        ogolnie dobrze, ale ma ten kaszel i chrype i w nocy miala goraczke. Mysle, ze
        ten antybiotyk mimo wsyzstko jest na wyrost, bo tutj jeszcze mi sie nie
        zdarzylo, zeby lekarz mi nie zapisal antybiotyku, niezaleznie od powagi
        przeziebienia. Taki standard. Sprobuje jednak z tym burakiem ze dwa dni i jak
        sie nie polepszy to wtedy zapodam antybiotyk, jak sadzisz?
        • lola211 Re: Do Pajdeczki 13.11.03, 15:57
          Mnie lekarz zawsze w takich przypadkach zapisuje na poczatek leki typu
          Eurespal, wapno, dopiero jak nie ma poprawy przypisuje antybiotyk(i niestety
          zawsze i tak trzeba go podac).
          9 lat to juz nie taki malec, wiec zrób tak jak piszesz.Obserwuj tylko czy
          stan sie nie pogarsza.Super na takie sprawy sa banki, jest naprawde poprawa,
          lekarze zalecaja , tylko nie wiem czy u siebie dostaniesz takowe?
        • pajdeczka Re: Do Reni 14.11.03, 09:36
          Jeśli jest zaflegmiona to niech więcej się rusza niż leży. Ale to będzie
          możliwe, kiedy zniknie gorączka.

ość portalu: renia napisał(a):

> Dziecie liczy 9 lat, ma zaflegmione gorne drogi (wczoraj sie przeziebila w
          > parku - wycieczka szkolna uskuteczniona mimo deszczu i wiatru :( Czuje sie
          > ogolnie dobrze, ale ma ten kaszel i chrype i w nocy miala goraczke. Mysle, ze
          > ten antybiotyk mimo wsyzstko jest na wyrost, bo tutj jeszcze mi sie nie
          > zdarzylo, zeby lekarz mi nie zapisal antybiotyku, niezaleznie od powagi
          > przeziebienia. Taki standard. Sprobuje jednak z tym burakiem ze dwa dni i jak
          > sie nie polepszy to wtedy zapodam antybiotyk, jak sadzisz?
      • pajdeczka Bardzo pomaga smarowanie maściami.... 14.11.03, 09:35
        ...rozgrzewającymi. Moje dziecko rzadko chorowało na zapalenie oskrzeli więc
        już nie pamiętam, co stosowałam. Przeważnie były to infekcje z przeziębienia.
        Oprócz tego kupiłam kiedyś chińskie bańki, takie z gumy i przystawiam na
        początku choroby.
    • Gość: aga Re: Do Pajdeczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.03, 16:14
      Przepraszam,że się wtrącam ale wydaje mi się że jeśli dziecko ma mokry kaszel
      to lepiej wstrzymać się z antybiotykiem -dobrze by było postawić dziecku bańki.
      ds
    • pajdeczka Re: Do Reni 14.11.03, 09:33
      Bierzesz buraka, drążysz w nim dziurę, tylko nie na wylot, wsypujesz troszkę
      cukru i zapiekasz w piekarniku aż puści sok.
      Gorączkę ściągałam dziecku owijając łydki ręcznikiem moczonym w zimnej wodzie.
      Moj syn nie goraczkuje nigdy mocno, ale raz się zdarzyło, że miał ponad 39
      stopni, wsadziłam go wtedy do wanny, w której woda miała temp. ponad 30 st. C.
      Najważniejsze: nie wpadać w panikę. Ale te środki można stosować przez pierwsze
      2,3 dni, jeżeli stan się nie zmieni to wówczas włącz leki. Żeby nie było na
      mnie:)))
    • hella100 w sprawie buraka 14.11.03, 10:35
      Czy moglybyscie cos wiecej powiedziec? tzn. jak podawac i w jakich przypadkach?
      Moje dzieci strasznie kaszla ostatnio i boje sie, zeby nie rozwinelo sie jakies
      chorobsko
    • Gość: renia Re: Do Pajdeczki IP: *.ath.spark.net.gr 14.11.03, 11:00
      Dziekuje wam za wszystkie wpisy i troske o zdrowie mojej malej :)

Zycze zdrowia dla Was i dzieci. A Jusytnie zaczyna sie poprawiac, goraczka
      spadla, jest tylko strasznie "zawalona", ma hrype, katar, ledwo mowi. Smaruje
      olejkiem kamforowym, opatulam w polary, nie wysylam do szkoly,,mam na dzieje,
      ze obejdzie sie bez antybiotyku. Pozdrawiam.
    • anahella renia rozgrzewajaca cebula 14.11.03, 13:04
      tylko nie wiem na co to jest - ale pewnie ktos z forum powie dokladniej. Moja
      mama robila cos takiego: tarla cebule na tarce takiej jak sie trze ziemniaki na
      placki, mieszala z cukrem i przykladala mojemu bratu do gardla. Oczywiscie
      owijala to czyms zeby to sie trzymalo, potem folia i recznikiem. Cuchnelo to
      niemilosiernie ale podobno dzialalo. To bylo chyba na bolace gardlo.

Ale mysle sobie, ze takie rzeczy mozna robic tylko przy udziale lekarza -
      leczenie na wlasna reke zawsze wydawalo mi sie ryzykowne. Jezeli nie ufasz temu
      lekarzowi, ktory zapisal antybiotyki to moze skonsultuj to z innym?
      • anahella oups! 14.11.03, 13:05
        w temacie po "renia" - powinien byc dwukropek - sorki glupio to bez niego
        wyglada!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka