Dodaj do ulubionych

[sonda] Do którego miesiąca legalna aborcja?

09.05.09, 12:41

Ciąża nie jest wynikiem gwałtu, dziecko rozwija się prawidłowo, kobieta jest pełnoletnia.
Obserwuj wątek
    • mary_an Re: [sonda] Do którego miesiąca legalna aborcja? 09.05.09, 12:43
      do 70go roku zycia, potem jest eutanazja
    • sundry Re: [sonda] Do którego miesiąca legalna aborcja? 09.05.09, 12:53
      Nie zgadzam się z żadną z opcji.
    • jj1978 Re: [sonda] Do którego miesiąca legalna aborcja? 09.05.09, 13:02
      to teraz aborcja podlega w polsce pod kodeks karny jako zabojstwo?
      nie wiedzialam.
    • grzeczna_dziewczynka15 Re: [sonda] Do którego miesiąca legalna aborcja? 09.05.09, 13:18
      PO pierwsze, aborcja oznacza usuniecie płodu, nie dziecka. I tak tez to sie
      medycznie, przynajmniej w niezideologizowanych krajach, nazywa.
    • julyana Re: [sonda] Do którego miesiąca legalna aborcja? 10.05.09, 15:34
      "Zabicie nienarodzonego dziecka" - och, och, bo się wzruszę, jakie to smutne, a fe!

Facet, jesteś żenujący.
      • karolajna83g Re: [sonda] Do którego miesiąca legalna aborcja? 10.05.09, 16:05
        dokładnie- żenua...
      • rudolf.ss to one dalej żyją? :) 10.05.09, 21:56
        a dlaczego mam nie mówić na zabicie dziecka po imieniu? Przecież w procesie
        aborcji one jest zabite więc co cię tak dziwi? Sama jesteś żenująca - a raczej
        twoja niewiedza, bo chyba myślisz, że te dzieci po aborcji dalej żyją.
        • bertrada Re: to one dalej żyją? :) 10.05.09, 22:38
          A czemu płód i zygotę nazywasz dzieckiem? Idąc tym tropem, dzieckiem można także
          nazwać plemnika i komórkę jajową. A wtedy to zbrodnią byłoby jakiekolwiek
          niedopuszczenie do zapłodnienia, bo to powoduje śmierć zarówno komórki, która
          kończy w tamponie albo podpasce i milionów plemników, które giną w męczarniach
          uduszone w prezerwatywie. Istne ludobójstwo.
          • mongajd Re: to one dalej żyją? :) 20.05.09, 20:03
            Przykro mi to pisać, ale Twoja odpowiedź świadczy o prymitywiźmie.
            Jest prymitywna.
            Nie rozmawiamy o komórkach rozrodczych, ale o malutkim człowieku.
            Jest to prawda obiektywna, wystarczy obejrzeć wynik "usunięcia
            płodu". SĄ NIM POSZARPANE LUDZKIE SZCZĄTKI. LUDZKIE SZCZĄTKI.
            • black-emissary Re: to one dalej żyją? :) 20.05.09, 23:08
              Ludzkie szczątki.

Nie macie lepszych zajęć jak zaglądanie innym do dróg rodnych?
          • wacikowa Re: to one dalej żyją? :) 20.05.09, 20:11
            W takim razie od którego miesiąca (jeśli mogę wtrącić) zygotę nazwać dzieckiem?
        • julyana rotfl :))) n/t 11.05.09, 09:28
      • beata-12345 Ty jesteś żenująca 11.05.09, 15:07
        ... z tym swoim komentarzem. Aż słów brak
    • bertrada Re: [sonda] Do którego miesiąca legalna aborcja? 10.05.09, 16:57
      A czemu nie ma opcji 'do 9 miesiąca'? Bez niej sonda jest nieważna.
    • g.r.a.f.z.e.r.o Re: [sonda] Do którego miesiąca legalna aborcja? 10.05.09, 17:31
      A czemu nie do 18 miesiąca?

Co za różnica czy płód wylazł już na powietrze czy siedzi w środku? Tak czy siak
      będzie martwy.
      • gberta Re: [sonda] Do którego miesiąca legalna aborcja? 10.05.09, 21:59
        w holandii juz mozna.
    • zloty.strzal Re: [sonda] Do którego miesiąca legalna aborcja? 10.05.09, 17:42
      Musiałam dłuższą chwilę rozkminić, o co chodzi w tym wątku, bo Adblock
      zlikwidował mi sondę, poza tym pisze tu ktoś, czyje postu mam ukryte, bo
      odpowiedzi wyglądają jak od czapy.
      • pan_i_wladca_mx Re: [sonda] Do którego miesiąca legalna aborcja? 11.05.09, 15:09
        ze niby rudolfa?:)
    • ultraviolet6 Re: [sonda] Do którego miesiąca legalna aborcja? 20.05.09, 20:30
      Fajny patent z tą sondą (w sensie technicznym:] )
      • rudolf.ss Re: [sonda] Do którego miesiąca legalna aborcja? 20.05.09, 20:33
        zwłaszcza wyniki - 3 osoby głosowały, że aborcja powinna być legalna w 8
        miesiącu, kiedy sam znam wcześniaka co się urodził w 8 miesiącu.
        • wacikowa Re: [sonda] Do którego miesiąca legalna aborcja? 20.05.09, 20:35
          To pewnie bertrada bo dla niej to zygot;)
          • bertrada Re: [sonda] Do którego miesiąca legalna aborcja? 20.05.09, 23:16
            No przecież ja powiedziałam, że czekam na sondę z opcją 9mies. ;P
            • wacikowa Re: [sonda] Do którego miesiąca legalna aborcja? 21.05.09, 08:46
              Nadal czekam na odpowiedź.
              Od kiedy zygot jest dzieckiem według Bertrady?
              • bertrada Re: [sonda] Do którego miesiąca legalna aborcja? 21.05.09, 10:26
                Wg Bertrady zygot nie jest dzieckiem od żadnego momentu, to wg Rudolfa jest.
                Dlatego się go zapytałam, czy komórki rozrodcze w takim razie też można nazwać
                dziećmi. Dziecko to dopiero jest dzieckiem jak się urodzi i zaczyna samodzielnie
                oddychać. Tak przynajmniej stanowi prawo i ja się tej definicji trzymam.
                • wacikowa Re: [sonda] Do którego miesiąca legalna aborcja? 21.05.09, 10:36
                  Czyje prawo?
                  Czyli jak Bertrade w 9 miesiącu ciąży zygotowej walniemy z półobrotu w brzuch to
                  strata żadna? W końcu to nie człowiek? Siedzieć za zabójstwo też nie będę bo
                  niby zabójstwo kogo?
                  Skoro tak bardzo chcecie decydować o tym prawie do aborcji to zmieńcie też całe
                  prawo:)
                  • bertrada Re: [sonda] Do którego miesiąca legalna aborcja? 21.05.09, 11:38
                    Zgodnie z polskim prawem płód nawet w 9mies nie jest dzieckiem. I za jego
                    zabicie nikt nie odpowiada się jak za zabicie człowieka. Nawet jak znajdują
                    gdzieś na wysypisku martwego noworodka, to najpierw sprawdza się, czy zginął
                    zanim zaczął oddychać czy później. Jak później to wszczyna się śledztwo w
                    sprawie dzieciobójstwa, jak wcześniej to nikt sobie tym głowy nie zawraca.
                    • wacikowa Re: [sonda] Do którego miesiąca legalna aborcja? 21.05.09, 12:28
                      "Ustawa o planowaniu rodziny, ochronie płodu ludzkiego i warunkach
                      dopuszczalności przerywania ciąży została uchwalona 7 stycznia 1993 r. Ustawa
                      delegalizuje aborcje poza 3 przypadkami (zagrożenia życia lub zdrowia matki,
                      nieodwracalnego ciężkiego uszkodzenia płodu oraz gdy istnieje podejrzenie, ze
                      ciąża jest wynikiem czynu zabronionego). Ustawa nie przewiduje żadnych kar dla kobiet poddających się aborcji, lecz jedynie dla lekarza."
                      Po co Wam to prawo?
                      Wystarczy poprosić koleżankę albo dziecioroba o parę kopniaków i już po
                      problemie. Był zygot nie ma zygota czyż nie?
                      Lekarz tylko wyczyści problem bez żadnej odpowiedzialności.
        • ultraviolet6 Re: [sonda] Do którego miesiąca legalna aborcja? 20.05.09, 21:05
          W sumie to ciekawe kto w ten sposób zagłosował oraz czy zrobił to na
          poważnie ... zabijanie 8-miesięcznego płodu to chyba dość brutalna
          wizja nawet dla zwolenników aborcji.
          • black-emissary Re: [sonda] Do którego miesiąca legalna aborcja? 20.05.09, 23:09
            ultraviolet6 napisała:
            > W sumie to ciekawe kto w ten sposób zagłosował oraz czy zrobił to na
            > poważnie ... zabijanie 8-miesięcznego płodu to chyba dość brutalna
            > wizja nawet dla zwolenników aborcji.

Kim jest "zwolennik aborcji"?
            • rudolf.ss Re: [sonda] Do którego miesiąca legalna aborcja? 20.05.09, 23:29
              Są dwa ruchy zwolenników aborcji:
              1. skrajna lewica - dla nich człowiek staje się człowiekiem dopiero w momencie
              opuszczenia ciała kobiety.
              2. umiarkowana lewica - dla nich człowiek staje się człowiekiem w wyniku bliżej
              nieokreślonej przemiany. Nie mylić tutaj z cudem gdyż jest to ruch ateistyczny.
              Jako prawdziwi ateiści i racjonaliści niestety nie potrafią empirycznie określić
              tego momentu, przez co nadrabiają słabe punkty swojej ideologii głośnym
              ujadaniem feministycznym.
              • black-emissary Re: [sonda] Do którego miesiąca legalna aborcja? 21.05.09, 00:04
                Eh, Rudolfik, żebyś Ty choć raz napisał post z sensem i bez ujadania.

"Zwolennicy rodzenia" też nie potrafią empirycznie określić momentu powstania
                człowiekiem, co nie przeszkadza im w ideologicznym ujadaniu.
            • ultraviolet6 Re: [sonda] Do którego miesiąca legalna aborcja? 20.05.09, 23:41
              wyjaśnienie pojęcia zwolennik
              wyjaśnienie pojęcia aborcja
              • black-emissary Re: [sonda] Do którego miesiąca legalna aborcja? 21.05.09, 00:03
                zwolennik - osoba, która popiera coś, darzy coś sympatią, oddaje swoje poparcie komuś lub czemuś.

Znasz kogoś, kto darzy sympatią aborcję?
                Ciężko nawet mówić o popieraniu aborcji. Można być zwolennikiem prawa do aborcji, ale nie aborcji jako takiej.
                • ultraviolet6 Re: [sonda] Do którego miesiąca legalna aborcja? 21.05.09, 08:42
                  Dziękuję, że czuwasz nad poprawnością mojego języka polskiego.
                  Zwolennik, to m.in. osoba, która coś popiera. I nie sądzę, żeby w
                  tym kontekście trudno było zrozumieć o co mi chodziło. Zresztą nie o
                  to tutaj chodzi ...
                  • black-emissary Re: [sonda] Do którego miesiąca legalna aborcja? 21.05.09, 14:08
                    Ależ właśnie o to m.in. chodzi. To nie jest kwestia poprawności językowej, a ideologicznej semantyki mającej na celu zdyskwalifikowanie przeciwnego stanowiska już na poziomie słownym.

Nazywanie płodów "nienarodzonymi dziećmi", aborcji "morderstwem" czy zwolenników pro-choice "zwolennikami aborcji" jest manipulacją dość marnego sortu.
                    • ultraviolet6 Re: [sonda] Do którego miesiąca legalna aborcja? 21.05.09, 14:13
                      No dobrze, a więc w mojej pierwszej wypowiedzi zmień
                      sobie "zwolenników aborcji" na "osoby popierające prawo do aborcji".
                      Nie miałam na celu "manipulowania" pojęciami, jeśli o to Ci chodzi.
                      • black-emissary Re: [sonda] Do którego miesiąca legalna aborcja? 21.05.09, 19:18
                        ultraviolet6 napisała:
                        > Nie miałam na celu "manipulowania" pojęciami, jeśli o to Ci chodzi.

Czyli bezmyślnie powtarzasz bzdety. To jeszcze gorsze od świadomej manipulacji.
                        • ultraviolet6 Re: [sonda] Do którego miesiąca legalna aborcja? 21.05.09, 19:23
                          Taaa....
                          Moja rada: zrób sobie drinka albo idź pobiegać.
                          Pozdrawiam :]
    • kochanica-francuza a czy ciąża 20.05.09, 22:57
      zagraża życiu/zdrowiu kobiety?
      • rudolf.ss Re: a czy ciąża 20.05.09, 23:32
        zwykle było tak, że jeżeli ciąża zagrażała życiu kobiety
        to znaczyło, że ona "miała pecha" i ratowało się dziecko w pierwszej kolejności.
        Kiedyś zresztą były inne systemy wartości i kobieta jako matka wolała oddać
        swoje życie aby żyć mogło jej dziecko - teraz jest na odwrót i kobiety walczą o
        to aby ich życie było ważniejsze od życia dziecka.

Do ankiety zakładamy, że ciąża nie zagraża jej życiu i przebiega prawidłowo.
        • palya Re: a czy ciąża 20.05.09, 23:44
          z biologicznego punktu widzenia powinno chronić się zycie matki...bo to ona za niedługi czas powinie kolejnego potomka.
          odratowane dziecko bez matki w naturze szanse maiłoby nikłe, a czas do ewentualnego rozmnożenia się jest długi i pełen niebezpieczeństw..
        • bertrada Re: a czy ciąża 20.05.09, 23:47
          > zwykle było tak, że jeżeli ciąża zagrażała życiu kobiety
          > to znaczyło, że ona "miała pecha" i ratowało się dziecko w pierwszej kolejności

Takiego cuda to nigdzie nie było. Żaden biznes z ratowania dziecka, które bez
          matki i tak by nie przeżyło. Zwłaszcza, że matka zazwyczaj miała jeszcze
          poprzednie dzieci pod opieką. No i szansę na urodzenie nowych. W dawnych czasach
          dzieci nie miały żadnej wartości.
        • kochanica-francuza Re: a czy ciąża 21.05.09, 00:09

Dziękujemy za ten moralizatorski wykład, poprosimy jeszcze o małe uściślenie:

JAK się ratowało dziecko w pierwszej kolejności, skoro medycyna nie była
          rozwinięta? Jakimi środkami?

"Ona miała pecha" - w jakich kulturach panowało przekonanie o "pechu" kobiety,
          której ciąża życiu lub zdrowiu zagraża?

"Kiedyś zresztą były inne wartości" - to znaczy w jakich stuleciach i w jakich
          krajach?

"Kobieta jako matka wolała oddać swoje życie" - a skąd ty wiesz, co kto wolał?
          Są o tym zapiski w annałach? Jakich? Podaj źródło.

Oczywiście ochronki, dzieci masowo oddawane na wychowanie i masowo ginące
          jeszcze przed przybyciem do miejsca przeznaczenia, umierające z niedożywienia i
          zaniedbania u opiekunów to wymysł masonów, prawda?

Masoni napisali "Panią Bovary", której bohaterka, oddając się duchowym wzlotom,
          dziecko oddaje na wychowanie (zresztą do jakiejś pijaczki) I NIKT SIĘ TEMU NIE
          DZIWI, TO NORMA?
        • kochanica-francuza Re: a czy ciąża 21.05.09, 00:10
          rudolf.ss napisał:

> zwykle było tak, że jeżeli ciąża zagrażała życiu kobiety
          > to znaczyło, że ona "miała pecha" i ratowało się dziecko w pierwszej kolejności

A kto o tym pisał? Jak było zwykle i o tym orzekaniu "Miała pecha"?

• karina1984 Re: [sonda] Do którego miesiąca legalna aborcja? 21.05.09, 11:06
      Moim zdaniem kobieta powinna mieć prawo do usunięcia ciąży do 6
      miesiąca, tak jak ma to miejsce w Wielkiej Brytanii. Bez względu
      czy ciąża jest wynikiem gwałtu, zagraża życiu matki, czy jest
      konsekwencją niezastosowania / zawodności antykoncepcji bądź
      jakiegokolwiek innego powodu.
      Osobiście dokonałam aborcji 2 razy w życiu, jak byłam w klasie
      maturalnej oraz na 2 roku studiów (za pierwszym razem 2 miesiąc, za
      drugim 4 miesiąc) i nie mam z tego powodu absolutnie żadnych
      wyrzutów sumienia, najważniejsze to być sobą w naszym katolickim
      kraju, pełnym oszołomów, którzy w każdej sytuacji każą kobiecie
      rodzić
      • wacikowa Re: [sonda] Do którego miesiąca legalna aborcja? 21.05.09, 11:14
        Oszołom dla mnie to laska nie wiedząca do czego służy antykoncepcja i prezerwatywa.
        • karina1984 Re: [sonda] Do którego miesiąca legalna aborcja? 21.05.09, 11:45
          Antykoncepcja nie daje 100% zabezpieczenia. Jak zawiedzie to
          kobieta powinna mieć prawo do aborcji. Proste i logiczne.
          • kochanica-francuza Re: [sonda] Do którego miesiąca legalna aborcja? 21.05.09, 14:15
            karina1984 napisała:

> Antykoncepcja nie daje 100% zabezpieczenia.

Zwłaszcza jak się jej nie umie stosować (zapominanie o tabletkach)
      • rudolf.ss Re: [sonda] Do którego miesiąca legalna aborcja? 21.05.09, 13:37
        6 miesięcy to już jest normalne dziecko, które można wsadzić do inkubatora
        • pan_i_wladca_mx od d*py strony 21.05.09, 14:23
          wszystkie te dyskusje o aborcji zaczynaja sie od dupy strony, aborcja to
          ostatecznia faza procesu zwanego "czy stosunek przerywany jest skuteczny w dni
          parzyste?"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka