erillzw 17.08.09, 17:27 Słuchajcie... czy któras z was wie gdzie można kupić swieże liście mięty?? Bo herbaty znależć łatwo a mnie by sie widziała najlepiej taka sadzoneczka jak bazylię np. sprzedają.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yannika Re: Liście mięty 17.08.09, 17:33 A patrzyłaś w większych sklepach ogrodniczych? Często można złapać jakieś nasiona/sadzonki wszelakich ziół, a miętę możesz w doniczce na oknie w kuchni hodować - świeżych listków Ci nie zabraknie :D Odpowiedz Link Zgłoś
erillzw Re: Liście mięty 17.08.09, 18:03 Fakt. a ja glupek się ograniczylam do gotowca a samemu przeciez se mogę wyhodowac ;) Odpowiedz Link Zgłoś
yannika Re: Liście mięty 18.08.09, 05:46 Głupoty Ci w żadnym wypadku nie sugeruję, po prostu sama mam "zielono" na parapecie, od bazylii po szczypiorek :D Odpowiedz Link Zgłoś
varna771 Re: Liście mięty 17.08.09, 22:28 jezeli mieszkasz w Poznaniu to mogę Ci dać świeżą mięte, mam tego mnóstwo w ogrodzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
erillzw Re: Liście mięty 18.08.09, 00:50 varna771 napisała: > jezeli mieszkasz w Poznaniu to mogę Ci dać świeżą mięte, mam tego > mnóstwo w ogrodzie :) Dzieki za propozycje.. ale do Poznania mam 162 km ;) Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: Liście mięty 17.08.09, 22:29 erillzw napisała: > Słuchajcie... czy któras z was wie gdzie można kupić swieże liście > mięty?? Na "moim" bazarku:D Odpowiedz Link Zgłoś
bombalska Re: Liście mięty 17.08.09, 22:41 Ja posadzilam sobie w korytku na oknie i rosnie bardzo dobrze. Sadzonki wykopal mi sasiad na dzialce. Robilam juz herbatke i mojito i oba napoje byly przepyszne! Odpowiedz Link Zgłoś
erillzw Re: Liście mięty 18.08.09, 00:51 bombalska napisała: > mojito i oba napoje byly przepyszn > e! I mnie sie własnie o mojito rozchodzi ;P Odpowiedz Link Zgłoś
bombalska Re: Liście mięty 18.08.09, 21:30 Oprocz mojito polecam rowniez bardzo prosty napoj z miety podoby do mojito. Zalewasz wrzatkiem listki miety w dzbanku, czekasz az ostygnie i potem dodajesz kilka plastrow cytryny (powyciskac). Mozna nieco doslodzic. Na upaly jak znalazl! :) Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Liście mięty 17.08.09, 22:43 na wies jedz :) hodowanie miety nie jest uciazliwe, tylko kup odrazu sadzonke w ogrodniczym, ostatecznie w markecie.. z ziarenek ciezko bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
razlemongrass Re: Liście mięty 17.08.09, 23:18 ja ostatnio kupiłam w supermarkecie Real, świeżą mięte w doniczce, kosztowała 4,99zł :) na orzeźwiające Mojito;) trzymam ją już 2 tyg na parapecie, podlewam wodą, nadal jest świeża i zielona;) i pachnie w całej kuchni:) Odpowiedz Link Zgłoś
erillzw Re: Liście mięty 18.08.09, 00:51 razlemongrass napisała: > ja ostatnio kupiłam w supermarkecie Real, świeżą mięte w doniczce, > kosztowała 4,99zł :) na orzeźwiające Mojito;) trzymam ją już 2 tyg > na parapecie, podlewam wodą, nadal jest świeża i zielona;) i pachnie > w całej kuchni:) O!!! Super :D dzieki za namiary :D Odpowiedz Link Zgłoś
genoveva Re: Liście mięty 18.08.09, 16:07 vandikia napisała: > z ziarenek ciezko bedzie > Też gdzieś czytałam, że ciężko, ale w praktyce okazało się łatwo. Dodam, że taka młoda mięta (poniżej roku) lepiej nadaje się na mojito, zapach i smak ma już jak trzeba, natomiast jest delikatniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
erillzw Re: Liście mięty 18.08.09, 17:08 Własnie moje kochanie dorwało nam sadzonke w Piotrze i Pawle. Po sklepach wlasnie tam gdzie bazylie, rozmaryny i inne szukalam, bo bazylia to staly element kuchni i okna w niej ;) Dzieki wszystkim za rady. A herbate sloneczna na pewno wyprobuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
nothing.at.all Re: Liście mięty 18.08.09, 09:02 Sama wychoduj. Możesz kupić na bazarku z warzywami, u mnie na pewno są w doniczkach;). Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: Liście mięty 18.08.09, 09:38 Jedź gdzieś za miasto na łąkę i wykop całą sadzonkę. Przy okazji przepis na słoneczną herbatę z miętą -> do słoja powiedzmy 5-cio litrowego wlewasz zimnej wody. Nastepnie wrzucasz do środka parę torebek herbaty ekspresowej albo wsypujesz herbatę luzem (tyle, jak bardzo chcesz mieć mocny napój) i słój stawiasz na nasłonecznionym miejscu tak długo aż herbata "naciągnie". Słoja nie zakręcasz, można przykryć szmatką żeby nic do środka nie wleciało. Możesz do środka właśnie dodać liście mięty, skórkę z pomarańczy, czy inne zioła dla aromatu. Można podawać z lodem lub bez. Na upał idealna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
ritsuko Re: Liście mięty 18.08.09, 13:06 W Leclercu na Ursynowie na pewno ;). Ogólnie z tej serii co są bazylie, oregana i inne lubczyki mozna dostać miętę, moja współlokatorka własnie jedną trzyma na parapecie do drinków :) Odpowiedz Link Zgłoś