Dodaj do ulubionych

wentylacja

21.12.11, 23:22
Witam

czy ktoś z sąsiadów ma problem z zapachami które przedostają się z innych(innego) mieszkania poprzez kratki wentylacyjne w kuchni? Ja niestety od kilku tygodni mierze się z takim kłopotem. Dodam, że w kuchni nie mam podłączonego okapu do wentylacji. Okna są rozszczelnione, ale to nie ma znaczenia - problem występuje. Zagadałem sąsiada z dołu (mieszkam na 3p) ale to nie z jego mieszkania dochodzą "zapachy". Zamierzam to zglosić do Agmetu, ale zanim to zrobie - chciałbym zapytać, czy ktoś ma również taki problem?

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kriss.30 Re: wentylacja 21.12.11, 23:51
      Ja mieszkam na 4 piętrze i albo sasiedzi nic nie gotuja albo do mnie nic nie dociera.

• 2_mia Re: wentylacja 22.12.11, 10:59
      Hmmm dziwna sprawa, ekspertem w tej dziedzinie nie jestem ale z tego co zrozumiałem z mapki i rozmowy przy okazji kupna mieszkania wynikało że każde mieszkanie ma osobny szyb wentylacyjny (2 w kuchni + 1 lub 2 w łazienkach). Dlatego też im wyższe mieszkanie tym mniejsze (o te 20cm kolejnego szybu).

Wydaje mi się że zapachy nie mogą iść z dołu co najwyżej z góry jeśli ktoś się tam podłączył pod cudzy szyb ... chociaż skoro mieszkasz na 3p to chyba nie masz sąsiada z górysmile Chyba że Ty masz podłączenie pod sąsiada z 2p. Łatwo sprawdzić ... Twój szyb jest najbardziej oddalony od ściany u mnie wygląda to tak: imageshack.us/photo/my-images/163/beztytuumml.png/
      • kundus Re: wentylacja 22.12.11, 20:08
        Trzeba by sprawdzić tzw. "ciąg" czy komin wentylacyjny wyciąga powietrze na zewnątrz, czy raczej zaciąga do mieszkania z zewnątrz m.in zapachy wydostające się od sąsiada.
    • liftexplorer Re: wentylacja 22.12.11, 13:17
      Hmmm... To ja w okresie przedświątecznym mam jeszcze dziwniejszy problem. Zapachy kuchenne przedostają się do mojego mieszkania zarówno kratką w kuchni jak i kratką w łazience (w łazience nawet bardziej intensywnie). Mieszkanie jest natomiast na pierwszym piętrze...
      • onlyes Re: wentylacja 22.12.11, 22:22
        Witam

zacznę humorystycznie - ost. zauważyłem, że na 2p. w moim budynku (61) mieszkają chinczycy i chyba właśnie odkąd ich pierwszy raz widziałem, to problem się pojawiłsmile

Ale mówiąc poważnie, chociaż nie wykluczając tego co napisałem wyżej - problem jest. Zaraz po świętach dzwonie się do Agmetu i zobaczymy co powiedzą.

liftexplorer - czy komuś już zgłaszałeś swój przypadek?
        • liftexplorer Re: wentylacja 22.12.11, 23:18
          Nie... Bo tak jak pisałem zauważyłem to całkiem niedawno w okresie świątecznego gotowania. Być może wcześniej zapach też występował, tylko z mniejszym natężeniu i dopiero świąteczne potrawy dały mi się we znaki. Sprawdze jeszcze jak z przepływem powietrza (zwłaszcza w momencie pojawiania się zapachu) i pewnie też zgłoszę do A.
          • onlyes Re: wentylacja 06.01.12, 16:52
            Dzis mam apoegum. Po kilkunastu dniach przerwy, jest m a s a k r a. Powietrze wręcz wdziera się do mojej kuchni poprzez otwory wentylacyjne. Okno w kuchni jest otwarte.
            Jeśli nawet wszystko jest zbudowane wg. jakiegoś zatwierdzonego projektu, to chyba jest to sytuacja nienormalna?

W poniedziałek na pewno już zgłosze sie do Agmetu.

ps.
            rozmawiałem z sąsiadem z dołu i On ma te kratki pozaklejane.

pozdrawiam
            • kriss.30 Re: wentylacja 10.01.12, 21:35
              No i dziwna sprawa bo wlasnie poczulismy ze ktos pod nami cebule smarzy... Pol roku nic nie czulismy az do dzis... Czy cos moze w Twojej sprawie sie wyjasnilo co jest tego powodem?
              • onlyes Re: wentylacja 11.01.12, 19:11
                Dzwoniłem do Agmetu i umówiłem się na wizyte p. Marcina który urzęduje w biurze sprzedaży. Ma zastosować test z kartką papieru przyłożoną do kratki, ale dla mnie sprawa jest oczywista.. Przy otwartych wywietrznikach w oknach - nie mam prawa czuć codziennie gotujących się dań u sąsiada.
                Jeśli przedstawiciel Agmetu stwierdzi to samo co Ja, to wtedy ma być to dalej sprawdzane przez dział techniczny

Z tego co mi powiedział, jestem 3 osobą zgłaszającą podobny problem. Sugeruje więc nie czekać i dzwonić - im więcej przypadków, tym lepiej.
    • tomir45 Re: wentylacja 06.01.14, 17:05
      Polecam poradniczek na temat rozieszczania kratek wentylacyjnych może coś pomoże instalszop.pl/do/instalszop/buyingGuides?page=poradnik7. Kupiłem na tej stronie właśnie takie kratki, które zapobiegały wydostawania się zapachu za pomocą takich klapek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka