Dodaj do ulubionych

Kontrolują rowerzystów

06.05.15, 19:48
Od kilku dni pomiedzy Żabą a Starzyńskim zatrzymuje straż miejska jednoślady w godzinach porannych. Nowe wytyczne po walce ze źle pakującymi właścicielami aut czy zmiany w kodeksie ruchu drogowego.
Obserwuj wątek
    • warszawa1944 Re: Kontrolują rowerzystów 06.05.15, 20:37
      Tam jest ścieżka rowerowa prawie na całej długości, to znaczy jest chodnik na odcinku Żaba -> Namysłowska, ale ten chodnik jest przystosowany dla rowerzystów i chyba nie oczekują, że rowerzyści będą jechać ulicą od Żaby do Namysłowskiej, żeby tam wrócić na DDR ?
    • donmarek Re: Kontrolują rowerzystów 08.05.15, 07:57
      Zależy w którym miejscu kontrolują. Podstawa "Art 33.prawa o ruchu drogowym. Kierujący rowerem jest obowiązany korzystać z drogi dla rowerów lub pasa ruchu dla rowerów, jeśli są one wyznaczone dla kierunku, w którym się porusza lub zamierza skręcić... " A między rondem a Namysłowską DDR jest dwukierunkowa.
    • sibeliuss Re: Kontrolują rowerzystów 08.05.15, 08:39
      Szkoda, że wieczorami nie sprawdzają trzeźwości rowerzystów, dla wielu jazda po kilku piwach to nic złego.
      • antybandzior Re: Kontrolują rowerzystów 28.05.15, 00:01
        widziałeś nietrzeźwego rowerzystę który zabiłby pieszego? ja nie...
        • sibeliuss Re: Kontrolują rowerzystów 28.05.15, 07:52
          Na mnie na chodniku wjechał pijany cybał, koleżanka z pracy idąc chodnikiem została poturbowana przez pijaka na dwóch kółkach.
          Sam jestem rowerzysta, ale do głowy mi nie przyjdzie jechać po spożyciu.
    • martishia7 Re: Kontrolują rowerzystów 28.05.15, 10:01
      Bądźcie tak mili i się podzielcie się wiedzą, bo robię przymiarki do jeżdżenia do pracy na rowerze. Znaczy się, co policja konkretnie kontroluje? Na odcinku pomiędzy Żabą a rondem Starzyńskiego jest fragment (od Żaby do Namysłowskiej), gdzie nie ma ścieżki. Ja jeżdżę tam chodnikiem, bo nie jestem samobójcą. O to im chodzi?
      • sibeliuss Re: Kontrolują rowerzystów 28.05.15, 10:33
        Oni polują na przejeżdżających po pasach, bo żaden tłumok z ZDM nie pomyslał, zeby namalowac ściezkę przez pasy i pod wiaduktem.
      • donmarek Re: Kontrolują rowerzystów 29.05.15, 07:51
        Ja czasami jeżdżę tamtędy. I w jadąc w kierunku ronda Starzyńskiego, korzystam z chodnika. Boję się jechać jezdnią. I zdaje się, że tam jest dopuszczona maksymalna prędkość powyżej 50 km/h. Nieraz mijały mnie radiowozy i nic nie było. Natomiast powrotną, jadę do Namysłowskiej DDR, a dalej już jezdnią. Co prawda zawsze wtedy mam duszę na ramieniu, bo do skrętu w lewo do ronda Żaby trzeba kilkadziesiąt metrów jechać środkowym pasem.
      • mmagi Re: Kontrolują rowerzystów 29.05.15, 15:53
        czy mnie sie wydaje,czy wszedł przepis mówiący o tym,ze nie wolno jezdzić rowerem po chodniku??
        • donmarek Re: Kontrolują rowerzystów 30.05.15, 09:24
          Nie wolno.
          ale:
          - jeżeli jedzie z dzieckiem do lat dziesięciu lub podczas złej pogody (śnieg, silny wiatr, ulewa, gołoledź, gęsta mgła)
          lub są spełnione jednocześnie trzy warunki:
          1 -chodnik ma co najmniej dwa metry szerokości,
          2 - ruch na jezdni jest dozwolony z prędkością ponad 50 km/h (w terenie zabudowanym),
          3 - brakuje oddzielonej drogi dla rowerów oraz pasa ruchu dla nich przeznaczonego.
          --
          Nie religia/katecheza tylko najpierw MATEMATYKA, FIZYKA, CHEMIA!
          Sam sobie jestem Bogiem, czyli, mój Bóg to Ja!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka