Dodaj do ulubionych

ścieżki rowerowe

12.06.07, 22:33
mam pytanko : czy rowerzysta przejeżdżając przez jezdnię mając zielone
światło a będąc na ścieżce rowerowej ma obowiązek zejść z roweru i
przeprowadzić go tak jak na zwykłym przejściu dla pieszych czy może
przejechać bez schodzenia z pojazdu?
znalazłam taki artykuł na ten temat ale i tak przez każdego z kim rozmawiam
jest interpretowany inaczej : "rowerzysta nie może poruszać się po przejściu
dla pieszych w poprzek jezdni, nawet jeśli jezdnia z przejściem przecina
drogę rowerową - może to robić wyłącznie na oznakowanym przejeździe
rowerowym, będącym częścią drogi rowerowej. Na każdym przejściu dla pieszych
ma obowiązek zejścia z roweru i prowadzeniu go na piechotę. "
tak naprawdę to liczę że odpowie mi tu najcelniej kriss jako zapalony
rowerzysta wink
pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • machara Re: ścieżki rowerowe 13.06.07, 08:47
      stanowczo powinien zejść z roweru. kilka razy rowerzysta nagle wjechał mi przed
      auto na przejściu dla pieszych
      • rene8 Re: ścieżki rowerowe 13.06.07, 09:26
        Z tego co ja wiem to jeżeli ma zielone światło, a przejście dla pieszych jest
        przedłużeniem ścieżki rowerowej to nie musi.
        Ale dla własnego bezpieczeństwa lepiej jak to zrobi.
      • mazowszanka7 Re: ścieżki rowerowe 13.06.07, 09:39

Jeżeli ścieżka rowerowa przecina ulicę i jest wytyczona obok pasów dla pieszych
        (proponuje kierowcom wnikliwiej sie przyjrzeć) to rowerzysta po niej przejeżdża
        bez zsiadania z roweru, a kierujący pojazdem ustępuje mu pierwszeństwa,
        podobnie jak pieszemu wchodzącemu na pasy. Jeżeli ścieżki nie ma, to rowerzysta
        powinien zsiąść z roweru i przeprowadzić go po pasach.
        W praktyce jest tak, że kierowcy nie zwracają uwagi na ścieżki przy pasach,
        często zatrzymują sie na nich blokując możliwość przejazdu rowerzyście,
        ewentualnie przejeżdżającego obrzucają bluzgami, nie mając zupełnie racji.
        O grzechach rowerzystów także można dużo napisać, ale temat dotyczy przejazdu
        przez ulicę po ścieżce.
      • mazowszanka7 Re: ścieżki rowerowe 13.06.07, 09:44
        A pewna jesteś że nie jechał po ścieżce obok pasów? Z reguły wytyczona jest ona
        przerywaną linią i kierowcy zupełnie na nia nie zwracają uwagi, denerwując sie
        za to bardzo na rowerzystę.
    • aagnieszkka Re: ścieżki rowerowe 13.06.07, 09:37
      Rowerzysta jest obowiązany przestrzegać przepisów kodeksu drogowego (na
      przykład o zakazie ruchu, nakazie jazdy w lewo, zakazie wjazdu itp.). Za ich
      złamanie grozi mandat do 500 złotych. Mandat można dostać także za:

* przejeżdżanie rowerem przed przejściem dla pieszych
      * jazdę "bez trzymanki” - zgodnie z kodeksem drogowym musimy trzymać co
      najmniej jedną rękę na kierownicy i stopy na pedałach.
      * chwytanie pojazdów mechanicznych podczas jazdy.
      * jazdę obok innego uczestnika ruchu, czyli rowerzysty, furmanki czy pieszego;
      w grupie jedziemy "gęsiego”.
      * korzystanie podczas jazdy z komórki, jeżeli wymaga to trzymania słuchawki lub
      mikrofonu w ręce.
      * zwalnianie lub zatrzymywanie się bez uzasadnionej przyczyny.
      * wyprzedzanie innych pojazdów na wzniesieniach i na zakrętach, na przejściu
      dla pieszych i przed samym przejściem, na torach pojazdów szynowych; nie wolno
      także omijać pojazdów, które zatrzymały się przed skrzyżowaniem
    • kriss67 Re: ścieżki rowerowe 13.06.07, 09:42
      Czołemsmile
      Tak jak pisali poprzednicy - jeżeli przecinasz jezdnie poruszając sie sciezką
      rowerową, schodzic z roweru nie musisz.
      Jeżeli korzystasz wyłącznie z przescia dla pieszych - trzeba zejśc z roweru.
      Przejscie jest dla pieszychsmile

Tu masz link, poczytaj:
      www.gimnazjum.pl/karta/prawo/pierwszenstwo/rowery.html
      Pozdro
      Krzysztof
      • lavelial Re: ścieżki rowerowe 13.06.07, 17:49
        dzięki za pomoc! ale i tak niektórych osób nie dało mi się przekonać że jest
        jak jest wink będę próbowała dalej przekonywać że nie tylko kierowcy aut są
        królami na drodze wink hihihi pozdrawiam!
        • machara Re: ścieżki rowerowe 14.06.07, 09:06
          oczywiście że nie są królami na drodze. sama również dosyć często jeżdżę z
          dzieciakami na rowerach. ale nie dopuszczalne jest to (szczególnie przy skręcie
          auta w prawo)że jakiś bezmyślny rowerzysta wpada na oślep na pasy, nawet jeśli
          jest wytyczona ścieżka na ulicy. ja jestem jednak za schodzeniem z roweru.
          • mazowszanka7 Re: ścieżki rowerowe 14.06.07, 09:50
            Uważam że większość rowerzystów chce żyć i pod koła bezmyślnie sie nie pcha.
            Kierowca zobligowany jest zwolnic przed przejściem, przewidując że może na nie
            wtargnąć pieszy lub rowerzystasmile Wtargnąć- to moje ulubione słowo opisujące
            wejście piszego na pasy na których ma bezwzględne pierwszeństwo!!!!!
            Dużo jeżdżę samochodem i jakoś nie mam problemu z pieszymi ani z rowerzystami
            przepuszczam jednych i drugich i tyle. Może dlatego nie doświadczam
            wtargnięćwinkwink
            • machara Re: ścieżki rowerowe 14.06.07, 12:22
              trudno jechać z dużą prędkością nie zachowując ostrożności na zakręcie. dla
              własnego bezpieczeństwa powinniśmy schodzić z roweru. moje dziecko miało w
              zeszłym roku bardzo nieprzyjemną sytuację...... mało brakowało a jakiś osioł
              rozjechał by mi dzieciaka.
              • mazowszanka7 Re: ścieżki rowerowe 14.06.07, 14:29
                Ja też miałam przykrą sytuację, zostałam potrącona przez samochód, a jechałam
                ścieżką i wcale nie przejeżdżałam przez ulicę!! Więc różnie bywa.
                Przykro to teraz będzie kierowcy się w sadzie tłumaczyć.
                Każdy robi według uznania, ja nie będę zsiadała z roweru, kiedy mogę na nim
                przejechać, ponieważ utwierdza to kierowców w przekonaniu że naprawdę wszędzie
                mają pierwszeństwo.
                W cywilizowanych krajach każdy widząc pieszego bądź rowerzystę zbliżającego
                sie do pasów, od razu zatrzymuje samochód a u nas? pieszemu to sie po pietach
                przejeżdża, a rowerzystę obrzuca bluzgami. Więc ja będę ryzykowała dalej....,
                no może jak bym z dzieckiem jechała...

• 1robi Re: ścieżki rowerowe 14.06.07, 14:59
                  zwracam uwagę na niebezpieczną reklamę-przyczepkę która stoi w zatoce
                  parkingowej na Odrowaza.
                  Jej dyszel zajmuje pół chodnika,a miniecie/zbaczenie z wąskiej ścieżki w nocy
                  moze skończyć się tragicznie.
                  Co za debil tam to ustawił.
                  • shadow1987r Re: ścieżki rowerowe 15.06.07, 23:09
                    Co do tej przyczepki to serio trzeba uważać ,ja mało nie zachaczyłem jak
                    wracałem z nocnej masy ;/ ....

A co do tego przejazdu dla rowerzystów to śmiało przejeżdżać ,a jak się kłóci z
                    wami jakiś kierowca to zapraszasz na bok wzywasz policje. I taki gościu mandat
                    dostaje. proste
                    Ja w tamtym roku załatwiłem tak jakiegoś inspektora starego drogowego ...który
                    ze mną się kłócił ..ale przejeżdżał patrol i zatrzymałem go i temu panu
                    wytłumaczyli mandat za zatrzymanie się na ścieżce jeszcze dodatkowo wlepili.

A co do kierowców to również przy drodze stoi znak który mówi ze rowerzysta może
                    przejeżdżać drogę taki sam co o pasach tylko ze jeszcze dodali rowerzystę.
                    Dlatego ze nie zwracają co niektórzy uwagi na znaki to dlatego dzieją się takie
                    wypadki (RUTYNA ZAWODZI!!) .

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka